Pelargonije ili muškatle |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7576777879 94> |
Korisnik | |
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne znam je li mora baš na Veliku Gospu, ali su definitivno najbolji pelceri uzeti u kolovozu. Barem je to moje iskustvo. Vrlo lako se zakorijene, a smješteni na prikladnom mjestu za zimovanje, lijepo napreduju i stasaju poprilično do proljeća.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Admine, vrlo poučan tekst, sad sam si sve lijepo proučila.
![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Moj doprinos ovoj temi. Oprehrani sam pisala a ovo su prošlogodišnje. Ja imam malo drukčiji pristup nego Ajama. Svoje prekratim do pola prije zimovanja a krajem siječnja skoro do gola, znači desetak cm iznad zemlje. Ove godine sam napravila iznimku jedan dio sam prikratila do 5 cm, a jedan dio oko 15 cm da vidim koja je razlika. E več sada vidim razliku ove od 5 cm izgledaju jako mlado kao da su ovogodišnje sadnice a ove od 15 cm imaju odrvenjeli dio i manje su bujne ali treba čekat ljeto da vidim razliku
obezane do 5 cm iznad zemlje
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
I još nešto prošle godine sam imala problema s njima, naime na sredini grana bi počela crniti i propala bi, u stapki je bilo mrvičasto crno. Više puta sam tražila pomoć pa mi je rečeno da je crv(ušto sumljam jer se događalo u pravilu na sredini grane) pa da je crveni pauk jer su vrućine velike, prskala ali se ponavljalo ,( doduše toga nije bilo puno ali je bilo u svim cvjetnjacima) jer su i dalje rasle i cvijetale kad bi primjetila otkidala bi grančicu i to malo ispod mjesta gdje je sve počelo i ostatak grane bi se dalje razvijao . Da li tko ima takvih iskustava. Moja nekako laička procjena da je to od nekakvog ugriza i polaganja jajašća unutar kore. Bojim se da mi se to ne ponovi, nikad takvo što nisam imala a godinama ih imam.
|
|
|
|
![]() |
|
Prelijepe su i ove jače prikraćene i ove manje.
Ja sam svoje sve stare jednostruke roze riješila, napravila dvadesetak pelcera i sad su tek pedalj veliki. Žao mi je što pelcere nisam uzela u kolovozu, nego tek sada u ožujku. Nisam slutila da će mi se ove zime dosta njih jednostavno osušiti. A baš te najviše volim... ![]() Dvostruki cvat ljubičaste sam pelcala u kolovozu, nedugo otkinula vrhove i sad su pristojno velike, uskoro će cvasti. S ovakvim problemom o kojem pišeš se nisam susrela i ne pada mi na pamet što bi to moglo biti.
![]() |
|
![]() |
|
Lu Lei ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: Križevci Status: Offline Bodovi: 256 |
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Jedna teta cvjećarica mi je rekla da je za pelargonije dobro zaljevati ih vodom u kojoj je otopljeno malo germe/kvasca.Kaže cvjetovi budu veliki i listovi zdravi,zeleni.Jel netko to čuo ili probao?
|
|
Josipovac,Osijek
|
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Čula jesam, probala nisam.
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
![]() |
|
Lu Lei ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: Križevci Status: Offline Bodovi: 256 |
meni je to moj cvjećar predložio..pa sam mislila probat :-) ali za lisnu masu je dobra i urea
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Bugica, predivne su...
![]() |
|
![]() |
|
Hvala, zaista jesu - volim sve vrste pelargonija, a ove starinske nikada nisam imala.
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
8. 5. 2014 pelargonium zonale, u teglama su godinu dana stare
pelargonije, posađene po tri u jednoj
tegli. Dosta cvijeća koje sam sadio po tri kom. u jednu teglu je na kraju ispalo ljepše . Pogotovo "conalke" su meni ljepše ovako guste kompaktne
nego kada su posađene po jedna u teglu. Sadio sam tako po
tri kom zajedno i fuksije , čak i adeniume i sve je ispalo OK.
|
|
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Pinus koliko pamtim vaše postove,Pelargonije su vam uvijek prekrasne!!
![]() |
|
Josipovac,Osijek
|
|
![]() |
|
Pinus,predivne su.....
|
|
![]() |
|
Gabii ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2014 Lokacija: B i H Status: Offline Bodovi: 17 |
Danas sam skužila crvenog pauka na pelargonijama
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Gabii ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2014 Lokacija: B i H Status: Offline Bodovi: 17 |
Sorry,vjerojatno sam trebala ići na drugu temu?
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Iskustvo sa Vertimec 018 EC nemam ali koliko
čitam on bi trebao biti učinkoviti protiv CP.
Imao sam napad CP na patuljastim smrekama.
Smreke sam preko sezone nekoliko puta špricao sa Acetillic 50 a preko zime sa otopinom
mineralnog ulja. Pokazalo se efikasno. Štetu od CP na smrekama više ne primjećujem. |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Kad već spominješ ta ulja čim se može špricati sada od kukaca, ne mislim na pelargonije nego stabla.. Bakrenim uljem ne, a smije li bjelo ulje?
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7576777879 94> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |