Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne cvjetajuće biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Afričke ljubičice - Saintpaulia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Afričke ljubičice - Saintpaulia

Odgovori Odgovori Stranica  <1 7374757677 82>
Korisnik
Poruka
Aubrieta View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aubrieta Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Prosinac 2015 u 11:36
Originalno poslano od člana miska miska napisao:

Bugice,još su ti premale i premlade.Moraju popunit teglicu sa korijenčićima,
pa će tek onda cvasti

aaaaaaa.... u tome je kvaka...  

smile64

Hvala na savjetu !
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
miska View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miska Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2015 u 16:22
Da,u tome je kvaka..strpljenja
Od mojih 9,trenutno niti jedna ne cvate.Roza je ocvala,svijetloplava isto,dvije u cvatu sam poklonila,
a ostalih 7 "meditira"
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2016 u 12:35
Kod mene uvijek po nekoliko cvjeta

<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2016 u 13:33
Lijepe su!
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2016 u 20:14
ovo su moje s kojima je bilo problema, nisam ih bacila jer mi je bilo žao, iako su bile sumnjive... potpuno su se oporavile i porasle, listići dobili lijepu boju Smile
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2016 u 20:15
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2016 u 09:17
Divno, Bugi!Znaci bile su zdrave, bas mi je drago. Daj sliku kad procvjetaju Smile
I ja sam obnovila kolekciju, a imam jednu ludaču koja od proslog osmog marta non stop cvjeta. Napravila pauzu prosli mjesec, rekoh sad ce i da krepa od umora, kad evo opet pupoljci Shocked
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2016 u 09:19
DESERT ROSE, ima li te? Sta je sa tvojim ljepojkama?
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2016 u 14:33
Imam jednu ljubičicu i zanima me kako je njgovati.
Dopada mi se što je post sa nekakvim upitama kopiran i na početak, pa sam u kratko i bez puno kopanja dobi predodžbu o tome kako ih držati.Thumbs Up
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
miska View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miska Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Veljača 2016 u 20:48
moj novitetWink iz Bauhausa
Smrčko,jednostavne su za uzgoj.Ja ih potopim u tanjuriće sa vodom kad su lagane(znači da je suha zemlja)
cca svakih 10-15 dana
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2016 u 12:06
Miška smile81

Prekrasna ti je!
Na vrh
Zizza View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 33
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zizza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2016 u 09:38
Pozdrav, 

trebam par savjeta ljudi  s ljubičicama... :) Dakle, ovako, imam ljubičicu koja iz jednog korjena je pustila dva grmića lišća. KAžem, lišća, jer cvijeta još nema, a ta dva grmića rastu dost jedan pored drugog tako da mi se čini da im je u lončanici poprilična guzva. listići stalno tjeraju, zemlje odozgora fali, morat ću ih presaditi, ali ne znam ni kako ni gdje s obzirom na ta dva dijela iz jednog korijena. imate kakav savjet? stavila bih rado sliku ali ne znam kako :( 
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2016 u 12:13
ZIZZA, izvadi je iz pitara i podijeli na dva dijela. Skrati korijen i posadi dublje, posebno naravno.
Na vrh
kiki2008 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 6
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kiki2008 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 09:39
Pozdrav,

nova sam na forumu, pa oprostite ako je već negdje bilo pitanje slično mom...
Prije više od godinu dana sam počela brinuti o nekoliko saksija ljubičica koje su bile divne, cvjetale cijelu godinu i prošlu zimu prezimile u stanu koji se ne grije tokom cijele sedmice. Ponekad bi se ljeti malo listovi opustili, ali nakon zalijevanja sve je bilo super.

Međutim, ove prije mjesec dana su u roku dva dana sve ljubičice tako splasnule, lišće se potpuno opustiloCryCryCry
Pretpostavljam (iako nemam iskustva sa ljubičicama) da su se smrzleCryCryCry
Donijela sam ih u svoj stan, ali evo nikako da se oporave. Neki listovi plavih ljubičica su se uspjeli podići, ali je većina uvela. A roze ljubičice su se skroz osušile.

Oprostite na duuugom pojašnjenju, ali može li mi neko dati savjet kako da spasim ove što su još malo žive.

Hvala
Na vrh
zvjezdica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zvjezdica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 14:01
Pozdrav, temperatura ne bi smjela padati ispod 16 C ,pa ako je bilo hladnije možda je zbog toga. Idealna temperatura je 22 C. Također uslijed previše zalijevanja listovi počinju truliti. 
A možda bi ih u proljeće bilo dobro presaditi u novu zemlju. Nadam se da će se javiti netko tko ima više iskustva. Smile
"Sreća - to je biti s prirodom, gledati je i s njom govoriti." - L.N.Tolstoj -
Na vrh
kiki2008 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kiki2008 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 14:40
Hvala puno na odgovoruSmile
Do sada sam ih zalijevala jednom sedmično, jer su u drugom gradu, ljeti dva puta u toku sedmice.
Bilo je hladnije od 16 C, nakon čega su se razboljele:(

Kako da znam da li im je potrebno zalijevanje? Kada je zemlja suha ili dok se još malo osjeti vlaga u zemlji (na dodir)?

U saksijama imam po dva-tri 'snopa' listića, pa pretpostavljam da to mogu u korjenu odvojiti i presaditi u odvojene saksije.

Nadam se da će se uspjeti izvući...

LP

Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 18:26
Kiki, u kakvoj su zemlji? Ako su u onoj kupovnoj, ona se brzo suši i odlicna je za ljubicice. U njoj skoro  da ne trunu nikad. Ako su u obicnom jeftinom humusu za saksijsko cvijece, to je teska i tvrda zemlja i jaaako sporo se susi pa u njoj uglavnom propadaju od trulezi. I korijen se ne moze razvijat jer je preteska za njih.
Ja sam ih davno ubila barem deset zbog lose zemlje i previse zalivanja.

To kod tebe je vjerovatno mokra zemlja, plus hladna prostorija.
Kako god, evo kako ces znati jesu li tvoje biljke zive. Pogledaj svakoj samo sredinu rozete, ako su mladi listovi zelene boje, djeluju svjeze i nisu posivjeli i pali, onda je ziva i isplati je se spasiti.
Ti spoljni listovi sto su omekanili i vise, nece se oporaviti. Izvadi biljku iz saksije, poskidaj do stabljike staro lisce vukuci uz stabljiku u stranu, i ostavi samo zdravo u sredini, makar ih ostalo samo tri cetiri malena. Tu gdje si poskidala lisce, rast ce novi korijen. Malo zagrebi noktom stabljiku da vidis je li zelena i svijetla, to je znak da nije truo korijen. Ako je tamno smedje i ima neprijatan miris, trula je i nema joj spasa.

Skrati korijenovu loptu za polovinu i posadi dublje biljku da vrat sa kog si poskidala lisce ne viri iz zemlje i da tu moze pustati novi korijen. Ja koristim Florabellu, prekrasna, lagana zemlja, imas je svuda u cvjecarama, u žutoj kesi. Zalij solidno i kad se ocijedi stavi na prozor. Nemoj zalivati barem sledecih deset dana. Za dva, tri mjeseca ce vidno porasti i napredovati.

Isto tako postupi i ako imas po dvije tri odrasle mladice u jednoj saksiji pa hoces da ih razdvojis.
Ako su male mladice, nemoj kratiti korijen vec samo posadi.

Da je vrijeme za zalivanje, znaces ako je zemlja SKROZ suha i saksija lagana. Vec imalo vlaznu zemlju nemoj zalivati.

Srećno! I slobodno pitaj sta te zanima, ja ih imam dvadesetak i obozavam ih.

Na vrh
Zizza View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 33
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zizza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 19:23
KACUNAK, kako da podijelim biljku na dva dijela mislim da je isti korijen, tipa najbliže što mogu objasnit je da raste ko drvce 
Na vrh
kiki2008 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kiki2008 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 22:51
Kacunak, hvala puno na detaljnom odgovoru
Nazalost ne znam kakva je zemlja, moguce da je mjesavina kupovne i fine crnice.
Ljubicice su bile divne sve do tog smrzavanja...Tako mi je krivo...Radovalo me sto su lijepe iako nisam neki strucnjak za cvijece pokusala sam ih njegovati i one su napredovale.

Emotivno mi jako puno znaci ovih nekoliko ljubicica pa cu ih preko vikenda prebaciti u zemjju koju si mi preporucila.

Vjerovatno cu imati jos pitanja pa unaprijed hvala;)
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2016 u 23:26
Samo ti pitaj, Bosanko moja Wink Ja sam blizu Bijeljine Smile
Razumijem te, i ja ih obozavam. Stvarno su zaraza.

Zizza, pa odsijeci drugu "glavu", makar bez korijena ostala, skini joj desetak listova i zabodi taj goli vrat u vlaznu zemlju. Pustice korijenje za dvije tri nedelje. Drugoj skrati korijen, skini isto donjeg lisca i dublje posadi. I tako ces imati dvije biljke. Kad skidas lisce nemoj da zalis, to ti je kljucno da biljka pusti nove korijene na mjestu gdje je bio list a biljka se tim postupkom podmladjuje i duze traje.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 7374757677 82>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,367 sekundi.