Čaaarobni otok |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6970717273 78> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
zažutile se lule ispod masline, prelijep prizor!
ti si proglasila proljeće 01. 03., izgleda da te poslušalo i brzinom munje došlo na tvoj otok! |
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
....proglasila jesam a danas se smrzla....puho je neki hladni zapadnjak jedva se moglo nesto raditi u vrtu...cak sam i kapu imala na glavi... ...posijala matovilac, rovanjele i biz.... ....zalijevala jer je zemlja suha k'o papar....
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Manči - najbolje je narcise rasaditi u jesen, da! Baš je lijepo kod tebe, zaista - ali i nama ste vi, morske djeve, poslale sunčeko i proljeće pa smo i mi sve kopnene cure odmah živnule!!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
![]() |
|
Memento : zemlja crvenica
Strukturu crvenica čini glina (čestice manje od 0,002 mm), sitniji i krupniji pjesci (promjera od 0,06 do 2 mm) i čestice praha (kako se nazivaju čestice čiji je promjer manji od najsitnijih čestica pijeska, a veći od promjera čestica gline). Takva struktura tla lako je obradiva. Od bioelemenata kalij je najprisutniji, dok je za uzgoj vinove loze (i ostalih polj. kultura) sadržaj fosfora najčešće nizak, pa ga (na temelju pedološke analize) valja gnojidbom tlu dodati. To vrijedi i za element Ca, kojim se, također na temelju analize (kalcifikacijom) obogaćuje tlo tim bioelementom i popravlja njegova vrlo često slabokisela reakcija. Zbog visokih temperatura i brze razgradnje organskih tvari, sadržaj humusa je u crvenicama vrlo nizak (od 1 do 2%), što upućuje na potrebu povremenog dodatka komposta ili stajskog gnoja (uz eventualnu primjenu malčiranja i zelene gnojidbe). Najveće se površine (od oko 90.000 ha) obradivih crvenica u Republici Hrvatskoj nalaze u Istarskoj županiji i to na području zapadnog istarskog vinogorja.
Dobavljeno iz "http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=crvenica"
|
|
![]() |
|
....iako je hladno ovih dana poceli smo ozbiljnije raditi u povrtnjaku...
...MM izigrava rovokopaca a ja dirigenta....
...kako je kod nas zemlja pjeskovita crvenica, ne zadrzava vodu pa je potrebno tu doskociti...naucili smo od mjestana da se ljetno povrce sadi u kanale ili rupe...mi smo jos dodali i malciranje....
...ovako sam pripremila kucice i posijala biz telefon...jos treba dodati stapove za omotavanje biljaka...
![]() |
|
![]() |
|
....zimska salata posadjena u veljaci....malcirao MM jer i zimi fali vode kada puse bura...
![]() ....bob koji vec uveliko cvjeta...on nije malciran i nije u kanalima jer je rano proljetna kultura i ne trazi puno vode....
...iza boba je trava i suma tj susjedova zemlja....
![]() ![]() ...ovo nisu konacne medje ....radit cemo urednije i ljepse kad gradnja prestane...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
I tulipanček se pokazao,a vrt ti je super,ja još barem mjesec dana neću u svoj vrt.
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Eto vidiš ljeti spalii, ali sad već imaš salatu i dobar dio godine bi mogla uz plastenik imati povrće
![]() Predivan tulipaček ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
...mali kaktus, mislis da neces moc u povrtnjak jos mjesec dana?!...ma da, kod vas je jos zemlja prehladna... ...
...smrcko, imamo salate na nekoliko mjesta ali nije ocekivano narasla...opet necega fali...osim vode mislim da je u pitanju i hranjivost tla.... ...jos uvijek smo na samom pocetku, dobro je da se i MM pridruzio u povrtnjaku jer ne bi sama mogla donijeti tolike kolicine humusa iz sume koliko zemlja pita... |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Manči,zemlja je prehladna,tek danas sam mogla prvi put malo s motikom reda napraviti,a ne mogu ništa još sijati niti saditi,sve bi se smrznulo,tek krajem travnja ja počinjem sijati i saditi.
|
|
![]() |
|
....u kontinentu zima gnjavi, mene nedostatak vode - tako je to, nema idealnog....zemlja presuha, bura je isusi da se mora zalijevati i usred zime...
...ne zivim kraj povrtnjaka pa je to jos dodatni problem...
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ako postoji mogućnost malčiranja travom sigurno će ti spriječiti isušivanje površine, i moja se zemlja isuši za čas jer je živi pjesak tj šljunak. Prestrašno.
Ovu godinu sam iz Like nabavila travu ( zajedno sa Hojom i Mikicom) i čovjek je do mog teren prešao možda i više od 150 km. Možda možete tako nešto si zbaviti. Bala sijena je 15-tak kn. .... I ja sam danas čeprkala po vrtu i skakala po lopati, ništa nisam mogla napraviti santa leda od zemlje. Da bi smjestila neke sadnice MM je morao se dobro oznojiti i krampati. ![]() ... Imamo isti problem obogaćivanje zemlje i mene čeka duga staza do uspjeha. Prvi korak je da ćemo napraviti uzdignute gredice visine 20 cm: - jednu dužine 8 metara i širine 1.2 metra - a drugu 2 metra dugu i 1.2 široku Na dno će ići ugalj kao drenažni sloj, ubacivat ćemo miješanu domaću zemlju, malo crvenice i dodavati što stignemo. To je za ovu godinu dovoljno, a svaku godinu ćemo dizati po jednu od 8 metara. Tako ću kontrolirati humus i hranjiva ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Manči, pa ako malo jače i sa više sijena (a trave oko tebe koliko hoćeš) budete malčirali sve će ti se postepeno pretvarati u humus.
Za probu na jednu gredicu gdje imaš već veće biljke stavi debeli sloj (najmanje 10 cm) usitnjene trave. Samo malo odmakni od stabljike. Vidjet ćeš kako će ti ispod zemlja biti vlažna. Što ti je deblji sloj teže će ti sjeme korova niknuti, a ako i nikne - sa dva prsta ga izguliš.
Već za godinu dan ti je vrh te zemlje lagani humus.
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
I kod nas je dio zemlje još smrznut (onaj koji je i inače u hladovini, s manje sunca..) . I ja sam, kao Smrčkica, skakala po lopati i odustala
![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
....drage cure, hvala na savjetima....trave ima dovoljno okolo po neobradjenim parcelama...vec smo par ljeta malcirali ali je to bio pretanki sloj... ....Smrcko, povisene gredice gube brze vlagu ...kako ce te to rijesiti? ...Anaida, vidim da si ranoranioc...jutro je , za mene , najljepsi dio dana...
|
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
vjerujem da ćeš ostvariti sve svoje zamisli, draga manči. Krasno izgleda tvoj vrtek u čarobnoj divljini čarobnog otoka, naravno mislim na neobrađeni dio iza vrta. A tulipan okružen, čini mi se santolinom, je prresladak
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6970717273 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |