Slonova noga - Nolina recurvata |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 15> |
Korisnik | |
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Onda jedino što ti mogu savjetovati da ih odvojiš kao što sam ih i ja odvojio i posadiš svaku u svoju vazicu....
kod mene svaka loptica je bila zasebna ali ispod korijenja ko u priči a zemlje jako malo...
ona koja mi je ostala u vazici u kojoj sam je i kupio već je bacila korijenje van u podložak... ali ne namjeravam je opet presaditi do idućeg proljeća...
i stavio sam ih vani na terasu tako da imaju svaki dan 4-5 sati direktnog sunca... i da kucnem u drvo paše im...
jedino to šta onak sami u teglici izgledaju jadno i siromašno ali sa malo ukrasnog kamenčića i koji sempervivum ih podignu...
budem ih sada poslikao i postao
![]() a eto tu je kako izgleda "aranžman":
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Doki ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4 |
Ovako, ja imam problema s mojom slonovom nogom.
Listovi su joj požutjeli. Ubiti svi listići su joj požutjeli, ostalo je samo još par zelenih. ja sam one žute odrezala. Jer sam smatrala da je tako najbolje... Pa me zanima i molila bih par korisnih (može i nekorisnih) savijeta u vezi toga. Dakle ono stablo dole je sasvim u redu i nije mekano, nego je tvrdo, tako da znaći nije požutio radi pre više vode, nego, je možda nešto drugo. Uglavnom, svaki savijet će bit koristan ![]() |
|
![]() |
|
lana_1 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 1069 |
da ti nije možda suh zrak u prostoriji u kojoj je nolina? jel koristiš klimu?
|
|
Ako čovjek ne zna prema kojoj luci plovi, nijedan vjetar neće biti povoljan.
Seneka |
|
![]() |
|
Doki ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4 |
Klimu ne koristim, a u stanu imam puno vlage, jer sam u prizemlju...
Možda da ga premjestim na neko drugo mjesto, čini mi se da je sada malo na propuhu? Čitala sam da oni ne bi smjeli biti na propuhu :/ ali mi je malo teško naći povoljno mjesto za njega... Svejedno hvala na savijetu ![]() |
|
![]() |
|
Ovako, imam jedno pitanje!
Namjeravam presadit nolinu u keramičku posudu i sad me zanima da li joj treba drenaža? Hvala puno unaprijed. |
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Naravno da nolini treba drenaža!!!
Nolina ne trpi da joj ostane vode u tanjuriću ili vazi...
ako baš hoćeš presaditi u keramičku vazu onda moraš još više pripazit na zaljevanje da njoj je ostane vode inače bude istrulila
|
|
![]() |
|
Uredu, hvala na odgovoru c:
|
|
![]() |
|
vivianne ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 1 |
Pozdrav svima nova sam na ovom forumu, a kako ste stvarni cvjetoljupci, a valjda i cvjetoznanci, evo i ja se odlučila s vama družiti.
Našla sam vas jer imam problem.
Prije mjesec dana sam dobila na poklon Nolinu, prekrasnu, veliku, bogatu, četveroglavu Slonovu nogu. Ništa nisam znala o njenom održavanju i uzgoju, pa sam pročitala na netu sve što sam mogla naći. Dakle, shvatila sam da je treba zalijevati minimalno, prskati povremeno, stavila sam je u polusjenu (jedino sam tamo mogla), pričala s njom
![]() Međutim, listovi su se na kraju počeli sušiti, a rozete u sredini počele dobijati blijedozelenu boju. Ispočetka sam mislila da su to mladi listovi, a onda sam tu negdje pročitala da svijetli izboji nisu nikako dobar znak. Ošišala sam suhe vrhove, ali nakon par dana, sušili su se iznad odrezanog dijela 1-2 cm. Mislim da je ipak imala premalo svjetla, premalo zraka, a ni klima uređaj joj se baš nije svidio.
Danas sam je preselila u drugu sobu, nadam se da će joj tamo biti bolje. Nažalost, tamo neće doći do izražaja, ali sad mi je najvažnije da se oporavi i aklimatizira.
Evo i slikica, nažalost, nisu dobre kvalitete jer su slikane mobitelom, fotić mi je u kvaru. Na drugoj slici se vide oni nesretni svijetli izboji.
Svi savjeti su dobrodošli.
Post je malo duži, ali oprostit ćete mi, prvi je na ovom forumu.
Pozz svim cvjetoljupcima,
Vivianne
|
|
![]() |
|
vanja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
Vivian, dobro došla među nama cvjetoljupcima. Šta se tice Noline recurvate i ja sam dobila jednu nije tako raskošna kao tvoja ali isto sa uskim listovima.
Mjesto joj je uz sjeverni prozor, a od 5. mj. je vani na zraku kao i dracena. U početku su joj se isto vrhovi listova sušili, odrezala sam osušene komadiće, zalijevam je čim vidim da je zemlja skroz suha ali dalje od debla biljke dakle uz rub tegle, listove dva puta na dan ujutro i navečer prskalicom osvježim te sam primijetila da je počela rasti odnosno do sada joj sve to godi. E još sam počela listove prskati odnosno gnojiti sa tekućim gnojivom baš za listove. Za sada vidim neke pozitivne pomake. Valjda će i dalje tako biti. |
|
![]() |
|
vanja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
Salomon reci mi da li ti je oduvik slonova noga bila tolike visine
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
i ja imam jednu malecku u sasvim malenoj posudici (promjera 10 cm) ne znam dali da je presadim ili da čekam da malo poraste. Ustvari imam je od maja, ali mi se ne čini da je nešto narasla.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Triša pročitala sam da nolina mora biti u malo i plitkoj posudi voli da joj je korjenje stisnuto.vrlo sporo raste skoro ne primjetno, zato joj listovi ako ih tjedno prskaš sa lisnim gnojivom brže rastu i skroz pozelene, bar je kod mene tako.
|
|
![]() |
|
salomon ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 496 |
Je, dobila sam ju toliku pred godinu dana. Imala je 4 rozete, ali su 2 najmanje pale, i sad su ostale sam te dvije velike koje se na sreću drže. Zemlja je tresetna, ko za sve tropske biljke, ne smije zadržavat vodu. A o presađivanju nisam uopće razmišljala, ali pročitala sam da se nepresađuje često i da joj treba malo zemlje i još manje vode. Tu i tamo ju pošpricam s vodom i operem listove i to je to.
|
|
![]() |
|
ljiljana3 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 197 |
Vivianne kako je tvoja ljepotica, je li ozdravila, daj se malo javi.
Kad unosite noline u kuću, moja je još na balkonu?
![]() |
|
![]() |
|
Moju unesem konačno kada je baš hladno. A sada je još držim vani, a po noći je unesem iza stakla na prozoru.
|
|
![]() |
|
salomon ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 496 |
VI IZNOSTI NOLINE VAN????????? To se smije???
![]() |
|
![]() |
|
skroz na suncu da se prži i to njoj godi...
samo nesmije biti pre nagla promjena treba je onak postepeno...
to u smislu danas u stanu samo na svijetlosti a sutra već 10 sati izravnog sunca to nikako!!
ako je bila nolina samo na svijetlosti onda stavit ju na balkon i da ima samo svijetlost i onda malo po malo davat njoj izravnog sunca da ne doživi šok
![]() |
|
![]() |
|
boravište moje nolice je sjeverna strana pa tako i nema sunca, tu joj je mjesto i vani i unutra.
|
|
![]() |
|
Super! Sad znam za sljedeće ljeto! Možda će potjerat malo više lišća nego ove godine u kući..Hvala!
![]() |
|
![]() |
|
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |