Jesenske lukovice |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 22> |
Korisnik | |
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zaboravila sam jos nesto.
Ove godine vadila sam lukovice gladiola. I to pre svega zbog toga sto se moze desiti da se opet selim, pa da ih ponesem sa sobom. Ali kada bi imala svoju kucu i okucnicu, ne bih ih vadila. Tulipane, narcise, pogotovo krokuse (koji se rasire kao ludi i svake godine ih je sve vise i vise)ne bih vadila prve, a mozda i prve dve godine. Pustila bih ih da ojacaju i razmnoze se. Moja mama ih uopste ne vadi i svake godine ih je sve vise. Jedina mana je sto postanu sitniji. Cvetovi vise nisu tako krupni, a stabljike visoke. Zbog toga ih treba povremeno izvaditi i razdvojiti 'pilice'. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Što se tiče ljiljana ja ih sadim u jesen, a postoje Orijentalne i Azijske vrste ljiljana. orijentalni ljiljani imaju miris, a Azijski nemaju. Preporučuje se da se lukovice orijentalnih ljiljana vade u jesen i da se sade u proleće, jer su osetljivije na zimu. Ja imam jednu vrstu orijentalnih ljiljana i 4-5 vrsta azijskih. sadim ih na dubinu preko 15 cm i ne stradaju u toku zime ni azijski ni onaj orijentalac. Svake 3-4 godine ih vadim u jesen da odvojim mlade lukovice i odmah ih sadim istog dana.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
maso ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
...eto Voki nam je dao odgovor. Hvala Voki! ne znam bas puno o njima ali mogo bi se pocet eksperimentirati!
![]() |
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Nekada je to mozda i bio garant, za danas nisam sigurna, pa cu da pitam.
Kada se lukovice pojave u prodaji, da li to znaci da ih slobodno mozemo kupiti i posaditi. Cini mi se da lukovica ljiljana ima najvise u prodaji pocetkom proleca. Mada ih je i sad nesto bilo. ![]() Voki, da li na pakovanju pise koja je vrsta ljiljana. Poz. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Većinom na pakovanju ne piše, a problem je i što prodavci pojma nemaju koja je vrsta. I ja sam kupio lukovice u proleće i posadio, a u jesen ih ne vadim. Bitno je da se posade na dubinu od 15-20 cm.
|
|
|
|
![]() |
|
Merci, Voki, na brzom odgovoru!
Na prolece sadimo ljhiljane! Maso? |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
maso ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
Moze, moze sadimo ih , ma zakopat cemo mi njih samo da im bude toplije
![]() |
|
![]() |
|
Sledeće godine ću ih obavezno slikati. Sada tražim slike ljiljana i nigde ih ne nađem, ili sam ih zagubio ili ih nisam ni slikao, a taman sam hteo da vidite kakve ljiljane ja imam.
|
|
|
|
![]() |
|
...ako nadjes stavi obavezno da vidimo, ne sumnjam da su predivni :)
|
|
![]() |
|
Arwen ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
moji šafrani konačno danas izašli na sunce, izboji su im skoro 3cm
bili su u frižideru, sad ćemo vidit oće li bit šta od njih....... |
|
![]() |
|
Arwen, cestitam.
Od mojih jos nista. Ali bih volela da vidim kako to izgleda sada kod tebe (ako imas fotic i svu tu tehnicku podrsku). Sta planiras dalje? Kako ces sad sa njima da postupas? Poz. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Arwen ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
slikat ću ih mobitelom i nastojat čim prije stavit tu ( nisam još kupila bluetooth, nažalost)
sad mi stoje na nekih pola metra od prozora, ima jako puno svjetla, ali mi se čini da nema svrhe jer je danima oblačno... ![]() za vikend nisam tu pa me baš zanima kakva će promjena biti |
|
![]() |
|
flora ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 211 |
Jedino zavisi ako se ljiljani posade na proljeće cvjetati će nešto kasnije.
Na jesen se obavezno sadi onaj bijeli, mirisni i to pliće nego ovi drugi ljiljani. Kod nas ga zovu ljiljan svetog Antuna, jer obično ako je normalna godina (ove godine je ocvao već u drugoj polovini maja, jer je zima bila blaga i nije imao pravo doba mirovanja) cvate oko 13. 6. kad je taj blagdan. Ažurirao flora - 17 Studeni 2007 u 08:51 |
|
![]() |
|
Arwen, proucila sam jos jednom ono uputstvo o forsiranju lukovica. Tamo stoji da nakon sto lukovice izvadimo iz frizidera jedno vreme ih treba drzati u prostoriji sa T oko 10*C i na polusenovitom mestu, pa ih tek onda primaci prozoru. Tako da nema brige zbog toga sto tvoji sada nemaju previse svetla.
A i moji ce uskoro! ![]() Nisam izdrzala, morala sam malo poceprkati po zemlji ![]() ![]() Poz. P.S. Nemoj se maltretirati sa fotkanjem. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
tako im je i bilo ovaj vikend
![]() bez grijanja i svjetla jer sam morala spustit roletne a onda ih budem još koji dan držala u takvim uvjetima |
|
![]() |
|
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
nesto gledam tu po ovim ch nabavljacima cvijeca pa mi nesto nije jasno...naime, uvijek se kaze da lukovice ne smiju biti u vodi dakle mora biti dobar odvod te vode ili drenaza ili kako hocete...e sad mene ovo zanima, recimo na ovim slikama je to prikazano ovako
http://www.bakker.ch/Catalog/Productdetail.aspx?N=902801&productid=1241&start=1&R=1241-007 ili ovakohttp://www.bakker.ch/Catalog/Productdetail.aspx?N=902801&productid=1224&start=1&R=1224-007 Je l sad ovaj pitar na prvoj slici i ova kosara na drugoj imaju doli rupe ili kako to funkcionira?? |
|
![]() |
|
E aurora, ti stvarno svašta nađeš...
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
eto, ja postavim ozbiljno pitanje, a ovi neki stariji clanovi mi se smiju...
![]() ...ma imam tu jednu kosaru sa kojom trenutno ne znam sta cu, a imam i jos neke lukovice koje bi trebalo konacno smjestit .... |
|
![]() |
|
Mogu se lukovice staviti u posebne posude, male vazice da rastu i cvetaju samo u vodi, ali tako se lukovica jako iscrpi. Ako se lukovice sade u posude koje nemaju odvod tj. otvor za oticanje viška vode preporučuje se da se na dno takve posude stavi sloj šljunka i lomljenih glinenih saksija, ali i pored toga treba biti oprezan sa zalivanjem i dodavati ređe i manje količine vode. Ja sam ipak za onu varijantu da se višak vode procedi kroz otvore na saksiji.
|
|
|
|
![]() |
|
Bolje je u takve posude staviti normalnu saksiju sa podmetačem za vodu. Evo kako ja to radim:
![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 22> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |