Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Krasula - Crassula
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Krasula - Crassula

Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 84>
Korisnik
Poruka
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Status: Offline
Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 12:14
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 12:15
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 12:16
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 12:17
Ovo su neke od mojih crassula, samo nisam sigurna za ovu zadnju da li tu spada
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 969
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 13:20
Otok, ovo zadnje nije Crassula već Kalanchoe tomentosa.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 13:46
Silvek dali je i ova moja malecka, čini mi se slična tvojoj i onoj od otok - dali je
Crassula lycopodioides:

RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 14:08
Hvala Kika, nekako mi po izgledu nije tu spadala, ali sam sigurna da je kad sam je kupila na njoj pisalo crassula, imam još neke na kojima je isto tako pisalo - moram poslikati pa da vidimo
Na vrh
Brbe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 874
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brbe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 14:57
Eh... nazalost to je zbrka po etiketama....
Kalanhoa spada pod crasulacee.... i to podosta zbunjuje laike poput mene
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 15:18
Samo poslikaj pa da ti pokušamo identificirati.
Uopće me ne čudi to što na etiketu stavljaju kriva imena. Vrlo često to i sama vidim po trgovinama. Jučer sam u jednoj cvječarni po prvi puta ugledala Haworthiu attenuatu radulu i s obzirom da mi je biljka prekrasna, htjela je kupiti. Kad sam prodavačicu pitala za cijenu te Haworthie, prvo me uvjeravala da je to Aloa, a zna zbog toga jer je to pisalo na etiketi. LOL
Onda sam joj pokazala etiketu s jednom Crassulom ovatom gdje je pisalo Cacti i Succulents i pitala je da li se tako zove i ova Crassula.
Činjenica je da je više ljudi čulo za Alou nego za nekakve Haworthie, Gasterie i sl. i normalno je da na etiketu stave ime Aloa i još k tome ako prodavačica veli da je ljekovita, prodaja je 100 %-tna. Zajedničko tim biljkama je to što spadaju u istu porodicu, a to je porodica Asphodelaceae, pa je valjda zbog tog trgovcima savjest čista.
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 15:28
Brbe, nisi ti jedini koje to zbunjuje. Ni ja nisam vrhunski stručnjak, ali zato postoje sredstva učenja i informiranja, a to sigurno nisu trgovci sa svojim etiketama. Ne kažem da sve etikete nisu točne, ali je činjenica da ima jako puno onih s netočnim i nepotpunim sadržajem.
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 21:31
A jel ti misliš Kika da oni znaju u koju porodicu što spada. Ja sam ovdje ograničena na plodine a oni imaju samo jednu etiketu "cactus mix". Nema ni najmanje veze što je "mix" od samo jedne biljke i što nema bodlje ni za lijek. Oni naravno ne znaju da ima i kaktusa bez bodlji kao i bodljikavih sukulenata.
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 21:42
Vjerojatno ne znaju osim ako imaju zaposlenu koju zaljubljenicu u kaktuse i sukulente. Te etikete niti ne ljepe oni već Holanđani koji ih proizvode nekvalitetno, ali masivno. Njima isto nije u interesu da nam daju točna imena. Upravo zbog ovakvih stvari postoji literatura, internet, a i naravno mi forumaši koji razmjenjujemo svoja znanja i iskustva.
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Prosinac 2008 u 22:47
Ma i ne mogu baš svi znati jer kaktusa i sukulenata užasno puno, a mnogi jako sliče. Mene iritira bahatost. Kad sam par puta bila blesava pa pitala za točno ime bila mi je vazica izvučena iz ruke, pročitala bi etiketu i onda s visoka rekla "Ja pa? To vam je cactus mix" ili već nešto takvo. I to mi se događalo na više mjesta tako da nije problem u jednoj prodavaoni. Sad ako mi se nešto sviđa kupim pa doma zabodem nos u knjige i uglavnom nađem ime. 
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
Na vrh
Nana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 332
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Prosinac 2008 u 04:46
Upravo tako sam ja kupila u merkatoru ovu krasulu. Ako se dobro sjećam, etiketa je bila mbm-ova, na njoj je pisalo to famozno ime cactus mix, proizvođač  Bešlić.

Švrljajući netom zaključila sam da bi to mogla biti Crassula dubia. Poučite me molim, ako sam u krivu.

Drugom prilikom u istom tom merkatoru naišla sam na hrpu malih biljaka sa još preciznijim nazivom - plantes mix. Jedan jadničak "plantes" životario je gotovo bez zemlje, korjenje mu je stršalo s gornje strane i samo što nije ispao iz poluprazne teglice. Prisiljena zaštitničkim porivom udomila sam, čini se, jednu malu Dracaenu sanderiana.

Prodavačice više ništa ne pitam, da ne bih završila sa teglom na ili još bolje u glavi.

(O)smijeh je najbolji facelifting   
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Prosinac 2008 u 11:19
Kako mislim da je ova moja mala krasula ista kao ova gornja-malo je lošija slika, molim potvrdu, da i ja sebi u album zapišem točan naziv.

RIJEKA

Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Prosinac 2008 u 17:49
Crassula ovata. Čuvaj ju od previše zalijevanja i previše zime. To je manje više to za par godina imat ćeš stablo. Ako ti se učini sumnjivog zdravlja, odreži grančicu, počekaj par dana da se rana posuši, pa s njom u zemlju. Ne mogu se sad sjetiti tko ju ima zaista veliku, Znam da smo se obadvije divile. Netko je slikao biljku na prozoru i u sliku je ušla i crassula koja je bila na balkonu               i nas dvije smo ju pohvalile. Sjetiti ćeš se ti manje si sklerotična od mene.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Prosinac 2008 u 18:18
Ha-ha da nebi neću niti pokušavata, bitno je da znam kako se zove. Ima je Tamara na balkonu uvijek vani, to sam i uzela od njene.
RIJEKA

Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Prosinac 2008 u 20:31
Originalno poslano od člana Nana Nana napisao:

Upravo tako sam ja kupila u merkatoru ovu krasulu. Ako se dobro sjećam, etiketa je bila mbm-ova, na njoj je pisalo to famozno ime cactus mix, proizvođač  Bešlić.

Švrljajući netom zaključila sam da bi to mogla biti Crassula dubia. Poučite me molim, ako sam u krivu.

Drugom prilikom u istom tom merkatoru naišla sam na hrpu malih biljaka sa još preciznijim nazivom - plantes mix. Jedan jadničak "plantes" životario je gotovo bez zemlje, korjenje mu je stršalo s gornje strane i samo što nije ispao iz poluprazne teglice. Prisiljena zaštitničkim porivom udomila sam, čini se, jednu malu Dracaenu sanderiana.

Prodavačice više ništa ne pitam, da ne bih završila sa teglom na ili još bolje u glavi.

LOL LOL LOL Baš si me nasmijala s opisom tih "preciznih naziva".

Malo sam prošvrljala po nekim stranicama na internetu i uopće nisam sigurna o kojoj se Crassuli radi. Po izgledu ovih mladih listića, mogla bi biti ili neka od varijacija C. arborescens, C. argentea ili C. dubia. Prouči te 3 podvrste i njihove varijacije pa ćeš možda biti sigurna koja je, iako je i meni na C. dubiu najsličnija.
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2008 u 13:47

Da nastavimo priču o nazivima koji stoje uz biljke koje kupujemo ili dobivamo na poklon. Kako moje prijateljice znaju da sakupljam krasule, kad nađu nešto s tim nazivom u cvjećarnama one mi to poklone, a ja sam zadužena za razmnoževanje i dijeljenje dalje.

Stavit će slike tako označenih biljčica, ako nisu krasule molim znalce da napišu imena

Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2008 u 13:48
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 84>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,283 sekundi.