Krasula - Crassula |
Odgovori | Stranica <1 56789 84> |
Korisnik | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Sponzorirani linkovi | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo su neke od mojih crassula, samo nisam sigurna za ovu zadnju da li tu spada
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok, ovo zadnje nije Crassula već Kalanchoe tomentosa.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvek dali je i ova moja malecka, čini mi se slična tvojoj i onoj od otok - dali je
Crassula lycopodioides:
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Kika, nekako mi po izgledu nije tu spadala, ali sam sigurna da je kad sam je kupila na njoj pisalo crassula, imam još neke na kojima je isto tako pisalo - moram poslikati pa da vidimo
|
|
Brbe
Mladi grm Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eh... nazalost to je zbrka po etiketama....
Kalanhoa spada pod crasulacee.... i to podosta zbunjuje laike poput mene |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo poslikaj pa da ti pokušamo identificirati.
Uopće me ne čudi to što na etiketu stavljaju kriva imena. Vrlo često to i sama vidim po trgovinama. Jučer sam u jednoj cvječarni po prvi puta ugledala Haworthiu attenuatu radulu i s obzirom da mi je biljka prekrasna, htjela je kupiti. Kad sam prodavačicu pitala za cijenu te Haworthie, prvo me uvjeravala da je to Aloa, a zna zbog toga jer je to pisalo na etiketi.
Onda sam joj pokazala etiketu s jednom Crassulom ovatom gdje je pisalo Cacti i Succulents i pitala je da li se tako zove i ova Crassula.
Činjenica je da je više ljudi čulo za Alou nego za nekakve Haworthie, Gasterie i sl. i normalno je da na etiketu stave ime Aloa i još k tome ako prodavačica veli da je ljekovita, prodaja je 100 %-tna. Zajedničko tim biljkama je to što spadaju u istu porodicu, a to je porodica Asphodelaceae, pa je valjda zbog tog trgovcima savjest čista.
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Brbe, nisi ti jedini koje to zbunjuje. Ni ja nisam vrhunski stručnjak, ali zato postoje sredstva učenja i informiranja, a to sigurno nisu trgovci sa svojim etiketama. Ne kažem da sve etikete nisu točne, ali je činjenica da ima jako puno onih s netočnim i nepotpunim sadržajem.
|
|
vera4
Trajnica Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: American Samoa Status: Offline Bodovi: 2922 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A jel ti misliš Kika da oni znaju u koju porodicu što spada. Ja sam ovdje ograničena na plodine a oni imaju samo jednu etiketu "cactus mix". Nema ni najmanje veze što je "mix" od samo jedne biljke i što nema bodlje ni za lijek. Oni naravno ne znaju da ima i kaktusa bez bodlji kao i bodljikavih sukulenata.
|
|
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vjerojatno ne znaju osim ako imaju zaposlenu koju zaljubljenicu u kaktuse i sukulente. Te etikete niti ne ljepe oni već Holanđani koji ih proizvode nekvalitetno, ali masivno. Njima isto nije u interesu da nam daju točna imena. Upravo zbog ovakvih stvari postoji literatura, internet, a i naravno mi forumaši koji razmjenjujemo svoja znanja i iskustva.
|
|
vera4
Trajnica Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: American Samoa Status: Offline Bodovi: 2922 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma i ne mogu baš svi znati jer kaktusa i sukulenata užasno puno, a mnogi jako sliče. Mene iritira bahatost. Kad sam par puta bila blesava pa pitala za točno ime bila mi je vazica izvučena iz ruke, pročitala bi etiketu i onda s visoka rekla "Ja pa? To vam je cactus mix" ili već nešto takvo. I to mi se događalo na više mjesta tako da nije problem u jednoj prodavaoni. Sad ako mi se nešto sviđa kupim pa doma zabodem nos u knjige i uglavnom nađem ime.
|
|
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
|
|
Nana
Pustio korijenje Pridružen: 19 Rujan 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 332 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Upravo tako sam ja kupila u merkatoru ovu krasulu. Ako se dobro sjećam, etiketa je bila mbm-ova, na njoj je pisalo to famozno ime cactus mix, proizvođač Bešlić.
Švrljajući netom zaključila sam da bi to mogla biti Crassula dubia. Poučite me molim, ako sam u krivu.
Drugom prilikom u istom tom merkatoru naišla sam na hrpu malih biljaka sa još preciznijim nazivom - plantes mix. Jedan jadničak "plantes" životario je gotovo bez zemlje, korjenje mu je stršalo s gornje strane i samo što nije ispao iz poluprazne teglice. Prisiljena zaštitničkim porivom udomila sam, čini se, jednu malu Dracaenu sanderiana.
Prodavačice više ništa ne pitam, da ne bih završila sa teglom na ili još bolje u glavi.
|
|
(O)smijeh je najbolji facelifting
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako mislim da je ova moja mala krasula ista kao ova gornja-malo je lošija slika, molim potvrdu, da i ja sebi u album zapišem točan naziv.
|
|
RIJEKA
|
vera4
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Crassula ovata. Čuvaj ju od previše zalijevanja i previše zime. To je manje više to za par godina imat ćeš stablo. Ako ti se učini sumnjivog zdravlja, odreži grančicu, počekaj par dana da se rana posuši, pa s njom u zemlju. Ne mogu se sad sjetiti tko ju ima zaista veliku, Znam da smo se obadvije divile. Netko je slikao biljku na prozoru i u sliku je ušla i crassula koja je bila na balkonu i nas dvije smo ju pohvalile. Sjetiti ćeš se ti manje si sklerotična od mene.
|
|
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ha-ha da nebi neću niti pokušavata, bitno je da znam kako se zove. Ima je Tamara na balkonu uvijek vani, to sam i uzela od njene.
|
|
RIJEKA
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš si me nasmijala s opisom tih "preciznih naziva".
Malo sam prošvrljala po nekim stranicama na internetu i uopće nisam sigurna o kojoj se Crassuli radi. Po izgledu ovih mladih listića, mogla bi biti ili neka od varijacija C. arborescens, C. argentea ili C. dubia. Prouči te 3 podvrste i njihove varijacije pa ćeš možda biti sigurna koja je, iako je i meni na C. dubiu najsličnija.
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da nastavimo priču o nazivima koji stoje uz biljke koje kupujemo ili dobivamo na poklon. Kako moje prijateljice znaju da sakupljam krasule, kad nađu nešto s tim nazivom u cvjećarnama one mi to poklone, a ja sam zadužena za razmnoževanje i dijeljenje dalje.
Stavit će slike tako označenih biljčica, ako nisu krasule molim znalce da napišu imena
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Odgovori | Stranica <1 56789 84> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |