Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6162636465 407> |
Korisnik | |
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Ja nisam stručnjak za te ljepotane ali možda mahune prsnu pa se sjeme raspe pa to omotavanje je da se sačuva sjeme da ne odleti bilo kuda.????
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Pinus,slazem se sa milicom.Mislim da je to jedini moguci razlog.Budes i sam vidio kako funkcionira to sazrijevanje i dali ce i tebi sljedeci put mozda to trebati ako neces biti u blizini kad se cahura otvori.U svakom slucaju,drzim ti fige da sve uspije kako treba i kako si si zamislio
![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Bio je neki video s youtube-a di je žena prvo s gumicom vezala, a kad je pretpostavila da bi čahura se trebala otvoriti namotala je "selotejp" oko čahure. Kad je skužila da je napukla, otvorila je i uzela sjeme.
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Sva ova teorija oko zaštite sjemena, nema nikakve veze s adeniumima koji su u zatvorenom prostoru kao pinusovi. Zaštita je potrebna samo ako sjeme dozrijeva na otvorenom, kad je i lagani povjetarac dovoljan da se sjeme rasije uokolo
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
bebi,ovo što kažeš je isto točno ali ne znam koji onda drugi razlog bio.Možda nije stvar toliko u povjetarcu nego da sjeme općenito ne poispada van??Pinus će možda sam vidjeti kako to pucanje čahure funkcionira pa nam otkrije u čemu je poanta
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Bebolina mislim da si u pravu. Ovu mahunu nemam namjeru dirati, neka dozori takva kakva je. Kupio sam i malo plastično klijalište u Baumaxu. Za sada imam ražanj, još samo da ulovim zeca.
![]() |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Sjeme adeniuma nije baš tako sitno da ga u zatvorenom prostoru ne bi bilo lako pokupiti, za razliku od otvorenog prostora. Mislim da sam baš na ovom topicu čitala da je netko od korisnika sjeme izgubio, što me ne čudi kad znam kako sjeme izgleda.
Drugi razlog za zaštitu čahure je i to da se sjeme s jedne biljke ne zamijeni s sjemenom druge biljke, pogotovo ako je riječ o kultivarima. Nadam se da ću i ja imati prilike moje dečke oblijepiti ljepljivom trakom i budno pratiti kad se čahura raspukne ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Pinus,samo da se zna,ja nisam ni mislila da tu čahuru trebaš dirati ili štiti
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Moj adenium preživio je prošlu zimu zaboravljen u jednom kutku bez svijetla, a i skoro potpuno bez vode. Otpalo mu je lišće, ali se na proljeće probudio, prolistao, a ljeti je i cvjetao.
Sada mu ponovno otpada lišće. Da li je to normalno ili bi lišće trebalo ostati i po zimi? |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Za one koji žele probati sami oprašiti adenium: Adeniu obesum hibrid je samo neplodan, znači trebamo imati dva adeniuma. Prašnike je lagano uočiti ali je tučak skriveni približno 1-1,5 cm u trubi cvijeta. Ja sam upotrijebio tanki najlon za lovit ribu. Odrezao sam cca 10 cm najlona i sa vrhom najlona prenio cvjetni prah sa prašnika jednog adeniuma na tučak drugog. Učinio sam to na desetak cvjetova ali evo operacija je uspjela samo na jednom cvijetu.
Ps. Ovo je po meni najjednostavniji način da oprašimo cvijet. Umjesto najlona možete koristiti i dlaku sa velikog kista, onog kojeg upotrebljavaju pituri – moleri. |
|
![]() |
|
Evo jedne zanimljivosti u svezi gnojidbe adeniuma, koju sam pokupila od iskusnog uzgajivaća.
Jedna žlica kokošijeg gnoja rastopljena u 10l kišnice, svaki tjedan u vrijeme vegetacije i gospoda adenijumi bujaju kao veliki
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Dragi moji,hvala na informacijama
![]() |
|
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
PINUS moj adenium koji je uginuo imao je sjemenke. Sazrijevanje jako dugo traje, mjesecima...Meni su preporučili da stavim najlon čarapu za zaštitu da se mahuna ne raspukne a sjemenke ne razlete, što sam i stavila...Međutim to se ne dogodi preko noći tako da možeš sazrijevanje držati pod kontrolom i uloviti raspuklu mahunu..Sjeme sam dugo držala spremljeno pa je nažalost ostarilo, treba ga čim prije posijati...
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Bebi kako je prošao susret sa kosookim? Vjerujem da je savjet za gnojenje potekao od njega i još puno dobrih i korisnih savjeta...Što se tiče mini rasadnika koje tražiš ima ih nekoliko veličina i u Bauhausu...Ukoliko imaš višak 2 sjemenke kultivara....
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
jagoda,odlicno,budem i ja probala potrazit.To bi bilo korisno imati,pogotovo ako ima i raznih velicina
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ima Tea, većih i manjih, baš su zgodni, barem u našem Bau...u Rijeci-Kukuljanovo...
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() Tebi veliko hvala na informaciji o klijalištima u Baumaxu, samo što je to meni van ruke
![]() Što se sjemenki kultivara tiće, imam ih, samo mi pošalji svoju adresu u pp-u i imaš ih
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6162636465 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |