Slonova noga - Nolina recurvata |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 15> |
Korisnik | ||||
Marusha0410 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
evo da se i ja pohvalim....dobila danas slonovu nogu i to tri u jednom kaliću.....nadam se da ćemo uspijet
|
||||
![]() |
||||
Sponzorirani linkovi | ||||
![]() |
||||
Točkica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 11 |
|||
Upravo to sam i sama razmišljala! ![]() Krećem na posao. Još jednom, hvala, Neva. Javit ću rezultat. Inače, nedavno sam na poklon od prijateljice dobila prekrasnu Yuccu visoku više od metar. Ona stoji blizu noline, uz balkonska vrata i čini se da joj to mjesto jako paše, jer već rastu novi listovi i kao da kreće uvis. Nadam se da će joj biti dobro kod mene ![]() |
||||
![]() |
||||
Neva ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 94 |
|||
Eh, da, jos nesto: nemoj ocekivati da ce nolina rasti u deblu. Cak i da (vec prije kupnje) nije sprijecena u tome spomenutim voskom, stabla rastu jako, jako sporo. Jedino listovi rastu. Moja Nola je, kad sam ju kupila, imala listove duzine oko 15 cm. U sljedece tri godine su ti listovi narasli ovoliko koliko se vidi na slici, dakle duzi su od visine stabla. Nakon 4 godine sam ju prvi put presadila (ovog proljeca) i to zato jer mi ju je maca srusila i razbila teglu. Od tada je Nola pocela pustati nove listove iz srca postojecih rozeta, a ti listovi su u zadnjih pola godine narasli oko pola metra.
|
||||
Konacno sam pronasla mjesto na kojem blistam.
|
||||
![]() |
||||
Neva ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 94 |
|||
Noline se presadjuju svake cca 3-4 godine, u siroke i niske tegle, a vole da im je korijenje skuceno. Ako je proslo nekoliko godina od sadnje, da - presadi ju i definitivno u zemlju za kaktuse. Meni se ta pokazala odlicnom, jer je Nola zivnula nakon presadjivanja u tu zemlju. Sto se gnojenja tice, jednom godisnje u proljece ili dvaput (recimo 4. i 7. mjesec) i vise od toga im ne treba.
Ovo za rozete ne znam, nikad do sad nisam probala odrezati vec postojecu. Znam samo da, ako odrezes granu i na ranu stavis cvjecarskog voska, ispod reza ce nolina pustiti nove izdanke listova. Ovo sa rezanjem rozeta, rekla bih da je mozda najbolje da probas na jednoj rozeti, pa vidis sto ce se desiti... |
||||
|
||||
![]() |
||||
Točkica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 11 |
|||
Puno hvala na svajetu, Neva. Ne vjerujem da je u pitanju pretjerano zalijevanje, jer stablo nije uništeno ni trulo. I dalje je čvrsto i zdravo, na boku čak ima jedan novi izdanak koji se pojavio još prije godinu dana, ali se nije već mjesecima maknuo od par malih listića. I on stagnira i ne raste. ![]() Malo sam u međuvremenu proguglala na netu o nolini i na više mjesta našla savjet da se rozete iz kojih izlaze listovi mogu odrezati i da na njihovom mjestru kasnije niknu novi zdravi listovi. Ima li smisla to probati, jer su ovi sadašnji listovi jako slabi, skloni pucanju, svi su prelomljeni i obješeni? MOžda bi rezanje starih suhih rozeta stvorilo prostor za nove listove? I još jedno pitanje: posljednjih dana vidim da jedan korjenčić moje noline izlazi iz po0sude i strši iz zemlje. Mogu li je sada presaditi? Naime, kad sma je prije par godina presađivala zasadila sam je u čisti humus, odnosno u zemlju za klasično cvijeće, a sad vidim da je trebalo uzeti zemlju za kaktuse, ili barem u humus staviti dobar dio pijeska. Ja to nisam učinila. Možda joj zemlja uopće nje odgovarala, pa je to razlog što je oslabila. Je li sada kasno za presađivanje? |
||||
![]() |
||||
|||
Pitanje je zbog cega je "zamrla"? Da je nisi previse zalijevala? Da nije u zemlji koja nije dobra?... Gdje je u stanu stajala?... Mozda si ju previse gnojila? Ja svoju nikada do sada nisam stavljala van, uvijek je u stanu, vec godinama, a izgleda fantasticno.
Ovo je moja Nola, kod mene je vise od 4 godine: ![]() A ovo je Egbert, dobiven na poklon prije mjesec dana: ![]() Nola je nesto preko metar visoka, a Egbert preko 1.5 m. |
||||
|
||||
![]() |
||||
salomon ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 496 |
|||
Moja nolina je zimus skoro umrla. Odbacila mi je sve listove dok nije ostalo samo stablo. Pazila sam ju i mazila i pričala joj i molila ju da se oporavi, ali od nje ništa. Onda sam se oprostila od nje i izbacila ju na terasu da mi u kući ne smeta. Htjela sam ju odnest u smeće ali nekako iz dana u dan, jednostavno nisam, i nakon mjesec dana bez ikakve njege je sama "uskrsnula"..I sad je opet lijepa i bujna kakva je bila i prije. Cijelo ljeto sam ju držala u polusjeni. E sad me zanima: da li da ju već stavim u kuću (vani je oko 10 C) ili da ju još malo držim vani? Kakva su vaša iskustva?
|
||||
Neke dane si golub...a neke kip...
|
||||
![]() |
||||
|||
Dobrodosla!
![]() Noline se presadjuju rijetko, svake cca 3-4 godine. Ja sam svoju presadila u zemlju za kaktuse, dakle ne obicnu za cvijece jer nolinama odgovara biti na suhom. Nadam se da ju zaista rijetko zalijevas jer je mozda i u tome problem, pogotovo ako joj nisi mijenjala mjesto. Prihranjuje se samo dvaput godisnje, u 4. i u 7. mjesecu. Sve vise od toga je previse. Probaj ju sad pustiti na miru, rijetko zalijevati i ne prihranjivati, pa ju na proljece presadi u zemlju za kaktuse, odrezi trulo korijenje ako ga bude imala i nadam se da ce sve biti ok. Zilave su one biljcice. |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Lijepi pozdrav svim forumašima od novog člana! ![]() Ja sam Točkica i imam veliki problem, pa se nadam da ćete mi kao iskusni forumaši znati dati kakav pametni savjet. Naime, već nekoliko godina imam nolinu (Nolina recurvata, poznatija kao "slonovska noga"), visoku nekih 40-ak centimetara. Prve dvije-tri godine lijepo je uspijevala i rasla, no tad sam je odlučila presaditi jer je rasla u maloj lončanici. Prema savjetu, kupila sam široku i plitku keramičku posudu, na dno stavila drenažu, upotrijebila sam kupovnu zemlju za cvijeće, sve napravila po PS-u, kako se to kaže. No čini se da sam negdje pogriješila ![]() No zanimljivo je kako se ne suši, listovi su i dalje zeleni, no sve su više obješeni, izgleda nekako tužno i izgubila je onu lijepu formu kakvu je imala prije presađivanja. Ima li joj spasa i što napraviti? Puno hvala na savjetima. Pozdrav Točkica k |
||||
![]() |
||||
satfan2009 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 11 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 368 |
|||
Ovo je moja mala kupljena proljetos na flori.Slažem se sa uputstvima od Neve i kod mene tako funkcionira.Što se tiče sunca ima ga do podne.
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
Moja Nola ima tri grane iz glavnog debla i nikada do sad nije pustila nove pelcere iz drveta... samo joj listovi rastu. Zbilja je nezahtjevna biljka i kod nje mi je fantasticno sto je tocno onako kako sam negdje davno procitala: zalijevati jako rijetko, popipati zemlju i ako vam se cini da je suha, ali niste sasvim sigurni, ostavite ju nezalivenu jos tjedan dana.
![]() |
||||
![]() |
||||
niho ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
|||
Posijala am sijeme koje sam dobila od prijateljice i od pune kesice samo mi nikle 2 noline . Samo da mi opstanu jer je sijeme baš od ove koje ima Bromelija -. Stoji mi na prozoru u kuhinji i redovno je zlijevam i dobro se drži
|
||||
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**
|
||||
![]() |
||||
TaTjana43 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1520 |
|||
podaci skinuti s neta. nadam se da će ti pomoći.
|
||||
![]() |
||||
TaTjana43 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1520 |
|||
![]() Ne zahtijeva mnogo vlage. Zalijevajte je nakon
što se zemlja nešto zasuši i prihranjujte je od aprila do augusta
svakih 10 dana. Ova biljka podnosi direktno sunce, te je joj je
potrebno prskati listove prilikom visokih temperatura. Zimi je
zalijevajte oskudno i stavite na hladnije mjesto gdje su temperature od
8 do 10 C. Zasadite je u kompost za lisnate biljke koji ste prorijedili
sa trećinom šljunka i stiropora. Spriječite zadržavanje vode oko
korijena. Preobilno zalijevanje izaziva njegovo truljenje. Ako je u vrijeme nabave stabalce veliko kao loptica za tenis, da bi izraslo do te veličine, potrebno je preko 5 godina.![]() Samoniklo raste u pustinjskom području Sjevernog Meksika i na jugu SAD-a. Uzgaja se na dva načina: 1. Češće se pojavljuju biljke uzgojene iz sjemena, prepoznatljive po zadebljalom, poput lopte okruglom stablu s nježnim lišćem nalik na perjanicu. 2. Mogu se nabaviti i primjerci sa potpuno razvijenim stablom iz kojeg na nekoliko mjesta izbijaju zelene perjanice. ![]() Prednost: biljke uzgojene iz sjemena. One zaista rastu polagano. Primjer: Do veličine rukometne lopte, proći će još 10 godina. Veličinu nogometne lopte neće ni dostići, jer se okrugli oblik gubi, pa stabalce postaje nalik slonovoj nozi - otuda potječe njeno ime. |
||||
![]() |
||||
lockidej@wmx.hr ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
|||
imam slonovu nogu 1m visine.dobro napreduje,izložena je suncu,dobija dosta vode,sve je ok,ALI počeli su da mi rastu pelceri,ne iz zemlje,ne iz kalja,već iz drveta.i to ih ima 10ak.MOLIM vas da mi objasnite šta da radim????????da li da ih ostavim ili da ih počupam.sada su ti pelceri već visine oko 10cm.LJUDI POMAGAJTE
|
||||
![]() |
||||
Meow ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 48 |
|||
ajme daj mi to:))) najljepša koju sam vidjela |
||||
![]() |
||||
vida7hr ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 103 |
|||
isuse, prekrasna je!
|
||||
![]() |
||||
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
|||
ovako izgleda moja nolina, zanima me dali bih smjela odrezati pelcer da ga posadim za novu biljćicu a da moja nolina ne bude oštećena
![]() |
||||
![]() |
||||
vida7hr ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 103 |
|||
evo me opet, pocela mi je masovno odbacivati lisce i nogica joj je mekana i smezurana. kaj da radim? u zemlji je za kaktuse, i ima drenažu i pazim na zaljevanje. mozda je premalo zaljevam. prije kojih mjesec dana sam je premjestila van na balkon koji ima jutarnje sunce.
|
||||
![]() |
||||
|||
hihi pozdravvv! :)
|
||||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |