Orhideja |
Odgovori | Stranica <1 45678 89> |
Korisnik | |
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Objavljeno: 25 Travanj 2008 u 12:14 |
ma budem kad mi ocvjetaju cvjetici s njega jer ima tri cvjeta na njemu tako da ga nebi dirala sada.... :)
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Branka
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Objavljeno: 26 Travanj 2008 u 10:23 |
ma ja sam se tamo isto reg. ali ja se nemogu nikako snaći ,
|
|
CANDIDA
Nedavno posijan Pridružen: 16 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 38 |
Objavljeno: 12 Svibanj 2008 u 22:11 |
evo, potaknuta ovim forumom i predivnim sajmom cvijeća u Ludbregu, dobila sam na dar prvu orhideju, prelijepa je...
Nažalost o orhidejama znam vrlo malo, i zato otvaram temu, mada ih ima puno, o brizi za orhideje od samog početka... Moja orhidejica je u plastičnoj tegli, vidi se korijen, supstrat nije još potpuno suh. Krećem sutra u nabavu gnojiva. Držim ja na prozoru kojeg svako jutro otvaram, na jugoistočnoj je strani, ali cvjetak nije direktno na suncu. Navečer je selim na stol odmah ispod prozora i ne znam jel to dobro? nažalost, okrenuta je naopačke |
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Objavljeno: 13 Svibanj 2008 u 06:19 |
Za početak nemoj je seliti, malo koje cvijeće to voli. Imaš malo niže temu o orhidejama tamo ćeš naći hrpu savjeta što kako, kada i zašto
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Objavljeno: 13 Svibanj 2008 u 06:19 |
Inače, prelijepa je
|
|
CANDIDA
Objavljeno: 14 Svibanj 2008 u 20:02 |
hvala, ja volim tako te biljčice u drugačijim bojama.
e, da, kako se to zalijeva? uronim što u vodu, samo dno? i još vidim da ima kondenzat vode, par kapi, dal da ju zalijem, inače, supstrat je suh gore. |
|
CANDIDA
Objavljeno: 14 Svibanj 2008 u 20:09 |
najveći list mi se naborao ispod, zašto, zbog nezalijevanja?
|
|
bubica 78
Pustio korijenje Pridružen: 01 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 259 |
Objavljeno: 14 Svibanj 2008 u 21:03 |
orhideje vole vlagu, tako da mora biti vlažna uvijek, zalijevaj kad vidiš da nema više kondenzata. Neki prakticiraju potapanje, ja više volim dobro dobro zalijevanje.
redovito prskanje biljke (ne cvijetove) sa vodom. ne direkt na suncu, malo mi je čudno da ti je na jugoistočnoj strani, nekako mi je to previše sunca, orhideje vole sjenu. Po zimi može kraj prozora,a po ljeti u sjenu. Popipaj listove, ako osjetiš "smolu" po njima (posebice) ispod lista možda ima previše svijetla. |
|
začin mora teći
|
|
CANDIDA
Objavljeno: 14 Svibanj 2008 u 22:24 |
nema smole, nije na suncu direktno, ona ti je na prozorskoj dasci s unutarnje strane, na onom kaj se kao zove klupica ali imam bambusove rolete koje taman spustim da je zrake ne prže nit dodiruju. ne obasjava ju. a za phal. sam na jednom sajtu našla da trebaju južnu stranu, a jaugoistok je najbliže tome kaj joj mogu ponuditi. ja nemam pojma, pa zato pitam?!
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Objavljeno: 15 Svibanj 2008 u 07:39 |
moji phalovi su na sjevernom prozoru i svih ovih godina jako dobro napreduju. Imaju dovoljno svjetla bez direktnog sunca i to im odgovara.
|
|
ines
Objavljeno: 16 Svibanj 2008 u 06:16 |
Moje orhideje su ocvale, odrezala sam stapke i šta sad? Mislim kamo da ih stavim i kako ih sad njegujem? Svi savjeti su dobrodošli
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Objavljeno: 16 Svibanj 2008 u 07:50 |
ines ostavi ih tamo gdje su i do sada bile i cvjetale. Kao i ostalo cvijeće ni orhideje ne vole da ih se premješta. Nakon što prestanu cvjetati moje orhideje dohranjujem jednom u 3 tjedna tekućim gnojivom compo, obično tada krenu i novi listovi, a nakon toga se počinje pojavljivati i nova cvjetna stapka ili nova grančica na već postojećoj stapki.
|
|
ines
Objavljeno: 17 Svibanj 2008 u 19:04 |
Koliko joj otprilike treba da ponovno procvjeta?
|
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Objavljeno: 17 Svibanj 2008 u 22:54 |
Candida i ja sam krenula od jedne - poklonile mi forumašice za ročkas u 11 mj. prošle godine, a sad ih imam sedam. Vjeruj mi nije problem samo je nemoj seljakati i slušaj savjete forumašica - vjeruj mi uspjeti ćeš i ti.
|
|
CANDIDA
Objavljeno: 19 Svibanj 2008 u 19:18 |
hvala TeaK, čujem da orhideje vole društvo drugih orhideja, hehe, moja se zasad druži samo s kaktusima, morat ću nabaviti još jednu... uglavnom, imala je neki mali pupoljčić kad sam je dobila, sad vidim da će biti od toga nešto, ako nije otpao, pa valjda joj se sviđa kod mene, mada svaki dan buljim u nju kako mi je lijepa...
|
|
rena
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 767 |
Objavljeno: 20 Svibanj 2008 u 22:49 |
Candida, cestitam ti na dobroj odluci. Orhideje su prekrasne biljke, vrlo zahvalne, dugo cvjetaju i nisu zahtjevne, osim sto trebaju redovno gnojenje i zalijevanje. Samo nemoj odustati. Ja sam trebala najmanje godinu dana dok sam skuzila kako s njima raditi. Uz forumase ce ti biti lako. Sretno!
|
|
ljiljana3
Već proklijao Pridružen: 29 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 197 |
Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 15:23 |
Rena, kažeš da svakih 1o dana dodaješ gnojivo za orhideje, da li to znači
da kod svakog zalijevanja prihranjuješ?
Branka, kako kombiniraš zalijevanje vodom i mlijekom?
Još nešto, kada potapate orhideju u vodu, da li je samo donji dio pitara u vodi, ili voda prelazi preko ruba pitara?
|
|
jadra
Novo sjeme Pridružen: 14 Lipanj 2008 Lokacija: Netherlands Status: Offline Bodovi: 7 |
Objavljeno: 15 Lipanj 2008 u 17:27 |
CITAJUCI VAS FORUM PA NI JA NISAM MOGLA ODOLJETI TIM ORHIDEJAMA PRELJEPIM PA SAM JUCE KUPILA ORHIDEJA.POSTO NEMAM PUNO ISKUSTVA O TOME KAKO ZALIJEVATI PA SAM DOSTA TOGA NAUCILA ZAHVALJUJUCI VAMA I VASIM SAVJETIMA.SAMO NASTAVITE PISATI I PITATI AKO VAS STA ZANIMA
|
|
rena
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 767 |
Objavljeno: 18 Lipanj 2008 u 21:57 |
Bok Ljiljana3, sorry sto se do sada nisam javila. Duze nisam bila na forumu, pa nisam vidjela da si postavila pitanje. Kod mene je to ovako: ja svoje orhideje potapam do vrha pitara, toliko da zemlja ne ispada, u MLAKU vodu s gnojivom za orhideje (Gnojivo moras razrijediti kako pise u uputstvu) . Ostavim ih vise od pola sata, cak i do sat u vodi da se zemlja dobro natopi vodom. Onda ih izvadim i ostavim da se dobro ocijede. Ja imam preko trideset orhideja, tako da ih bucnem u kadu i na kraju izvadim cep, i ostavim da se cijede. U medjuvremenu ih spricam, ali samo s vodom. Previse gnojiva nije dobro, onda lisce omlitavi, nije cvrsto. Osim toga se na orhidejama vidi kada su zedne. I one se objese kao sve drugo cvijece i po tome znam kad ih treba zaliti, ili pospricati. U svakom slucaju je gnojenje vrlo vazno ako hoces da ti stalno cvjetaju. Ako imas jos koje pitanje, samo hrabro naprijed. Ja nisam profesionalac, ali to sto znam moze dobro doci, jer sam svu spoznaju o njima stekla prakticnim putem, malo iz knjiga. Sretno.
|
|
ljiljana3
Već proklijao Pridružen: 29 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 197 |
Objavljeno: 19 Lipanj 2008 u 12:14 |
Hvala Rena na iscrpnom odgovoru.
Toliki broj orhideja, svaka čast, gdje ih držiš tolike????
Još da se Branka javi s odgovorom........
|
|
Odgovori | Stranica <1 45678 89> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |