Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Gavez
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Gavez

Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 11>
Korisnik
Poruka
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 08:18
Originalno poslano od člana Ivan Ivan napisao:

Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

nisam strucnjak, ali nedavno je na htv isla dok. serija iz narodne ljekarne (ili slicnog naziva) i sjecam se da je bio neki strucnjak i da je bas govorio o crnom gavezu - kako on uopce nije ljekovit kaos to se to smatralo, nego je cak i otrovan

i pokazao je neki casopis - ljekovite biljke u kojem je bio clanak o gavezu, o njegovoj toboznjoj ljekovitosti, ali da je to zastarjelo jer su novija istrazivanja dokazala njegovu stetnost

eto, ne solim mozak nikom i ne volimk mudrovati, samo zelim reci da se treba dobro informirati prije koristenja ikakvog lijeka, a pogotovo biljaka nepoznatih svojstava
tip je totalna neznalica !

Zaita mi se čini da ja ovo nisam prije vidjela...priznajem da relativno površno čitam postove i samo preletim a ovo je i dosta staro.....

Daklem, ako se ne varam "tip" :) koji je bio u toj emisiji je ako se dobro sjećam dr.Stribor Marković a ( davno je to bilo) ono što je govorio odnosilo se na list gaveza, ne na korjen ( koji ionako nitko ne bi koristio).....ne na dermanu upotrebe nego oralnu....
...kao što je i SliveK rekla gavez sadrži alkaloid koji je opasan i potencijalno otrovan u većim količinama ( koliko god da on ima vrlo proaktivno djelovanje) ima ga najviše u korjenu ( zato se korjen uopće niti ne koristi oralno u većini tradicionalnih medicina svih podneblja) ali ga ima i u nešto manjoj mjeri u listu. Kako ima protuupalno djelovanje koristio se ( list) u tradicionalnim medicinama ALI uvijek SAMO ako ne bi bilo drugog izbora NA KRATKI ROK i ništa drugo ne bi pomoglo zato jer se već i tada znalo da može djelovati izrazito štetno na zdravlje što je i moderna medicina potvrdila da izaziva tumore jetre ( kod štakora doduše) ali štakori su nam sličniji nego što mislimo....
...većina biljak koje sadrže alkaloide ( u tim nekim omjerima) spadaju u otrovne biljke i danas se rijetko koriste u fitoterapiji...tu je i velebilje, bunika ali i neke biljke koje se i zbog djelovanja posebnih grupa spojeva ( i psebnih grupa alkaloida iskorištavaju - duhan, pejol, mak, koka...)
....npr podbjel sapada u grupu koja je proglašena otrovnom zbog velikog sadržaja alkaloida i smatra se karcerogenom biljkom ( ALI to se temelji na istraživanjima provedenim u americi na podvrsti pobjela koji sam tamo raste i zaista je stvar sa njime takva.... ).....
.... a alkaloidi...eh...oni mogu biti toksični već u vrlo malim dozama i imaju većnisko dleovanje na živčani susutav...ali poslje i na cijelo tijelo....
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Mikica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3024
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2009 u 10:16
Žao mi je ali ja sam čini mi daleko.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Svibanj 2009 u 08:25
griva ne sjećam se kako se zvao čovjek koji je to govorio, ali stribor m. nije bio, neki "stariji" lik
i da, vjerovatno je govorio o oralnom uzimanju, znam da je pokazivao neki časopis koji je govorio o ljekovitosto gaveza

moram priznati da ste i mene zainteresirali za ovu biljku pa sve gledam po dvorištu i kad prošetamo ne bi li je ugledala, ali čini mi se da ona kod nas ne raste - zadar i okolica

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Svibanj 2009 u 13:57
........meni je nekako ostalo u sjećanju da bio bio on ( ali ako ti kažeš da nije vjerojatno nije.... strašno sam senilna u zadnje vrijeme... :) pogotovo ako se tiče televizije :))))))

.... ne.... to ti je samoniklo kontinentalna biljka ( osim ako ju netko nije prenio na to mjesto) .....

Na vrh
ASIMA View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ASIMA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2009 u 22:21
zdravo svima jasam asima dalimi moze ko da posalje sliku od gaveza jer neznam kako izgleda  jako mije opotrebno radi lijeka   nalazim se u hollandiji rado bi bila zahvana na sliki dasamo vidim kako izgleda
toliko za sada moj imel je cerimagic_asima62@live.nl

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2009 u 22:41
ima negdje na forumu... ali evo jednog friškog od prije par dana.... ako nije mjesto pogodno za slike molim modeatore da premjeste....

... ali ne znam dal ga ima u nizozemskoj....

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2009 u 23:34
...imam žuti gavez, da li je i on ljekovit, mislim na obloge za povrede...??
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2009 u 10:42
...iskreno ne znam.... čula sam za njega... kao neki raritet u prirodi... ali ne znam....
Na vrh
elfica View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 30
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje elfica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2009 u 10:57
Ima jedna biljka koja cvate zuto, a vrlo je slicna gavezu, brzo se razmnozava i fino mirisu cvjetovi. Ja sam kod bake posadila, jer sam kao mala imala tendenciju skupljanja biljaka s korijenom i presađivanja (ali samo onih kojih ima puno, nisam unistavala po sumi Smile). Tako da i dan danas ima grmova i presađuje ga po potrebi gdje zeli imati gredice i da joj ne raste pirika i slicno.Big%20smile Zaboravih kako se zove, dosta slatko mirise. Nije plucnjak, mislim.

Evo, nasla sam, zuti gavez. Symphytium tuberosum, L.
Na vrh
ASIMA View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ASIMA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2009 u 16:09
hvala puno za sliku od gaveza  sada znam staje i kakije
jer sam cula daje dobar za obloge u kostima
mislim za kosti
 puno vam hvala  jasam cula dase korijen od gaveza kuha u mlijeku idase oblaze na bolno mjesto
zahvalnasam na ovome  puno hvala od asime iz  holandije

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Lipanj 2009 u 22:36
...elfica....nisam primjetila da miriše ali je sigurno to S. tuberosum, malo podsjeća na plućnjak i  naravno na tamni gavez  jer su iz iste porodice....cvijet je blijedo žuti, cvjeta u svibnju na humusnom tlu....
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Lipanj 2009 u 11:51
Originalno poslano od člana ASIMA ASIMA napisao:

hvala puno za sliku od gaveza  sada znam staje i kakije
jer sam cula daje dobar za obloge u kostima
mislim za kosti
 puno vam hvala  jasam cula dase korijen od gaveza kuha u mlijeku idase oblaze na bolno mjesto
zahvalnasam na ovome  puno hvala od asime iz  holandije

dobar za štošta... ali je pitanje što jer točno sa kostima... ako je osteoporoza neće pomoći ako je lom hoće (korjen).... ako je oko zglobova reuma,reum.artr., artr. i sl onda je aktivniji gavezov list kao oblog..
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Srpanj 2009 u 17:47
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

Originalno poslano od člana Ivan Ivan napisao:

Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

nisam strucnjak, ali nedavno je na htv isla dok. serija iz narodne ljekarne (ili slicnog naziva) i sjecam se da je bio neki strucnjak i da je bas govorio o crnom gavezu - kako on uopce nije ljekovit kaos to se to smatralo, nego je cak i otrovan

i pokazao je neki casopis - ljekovite biljke u kojem je bio clanak o gavezu, o njegovoj toboznjoj ljekovitosti, ali da je to zastarjelo jer su novija istrazivanja dokazala njegovu stetnost

eto, ne solim mozak nikom i ne volimk mudrovati, samo zelim reci da se treba dobro informirati prije koristenja ikakvog lijeka, a pogotovo biljaka nepoznatih svojstava
tip je totalna neznalica !

Zaita mi se čini da ja ovo nisam prije vidjela...priznajem da relativno površno čitam postove i samo preletim a ovo je i dosta staro.....

Daklem, ako se ne varam "tip" :) koji je bio u toj emisiji je ako se dobro sjećam dr.Stribor Marković a ( davno je to bilo) ono što je govorio odnosilo se na list gaveza, ne na korjen ( koji ionako nitko ne bi koristio).....ne na dermanu upotrebe nego oralnu....
...kao što je i SliveK rekla gavez sadrži alkaloid koji je opasan i potencijalno otrovan u većim količinama ( koliko god da on ima vrlo proaktivno djelovanje) ima ga najviše u korjenu ( zato se korjen uopće niti ne koristi oralno u većini tradicionalnih medicina svih podneblja) ali ga ima i u nešto manjoj mjeri u listu. Kako ima protuupalno djelovanje koristio se ( list) u tradicionalnim medicinama ALI uvijek SAMO ako ne bi bilo drugog izbora NA KRATKI ROK i ništa drugo ne bi pomoglo zato jer se već i tada znalo da može djelovati izrazito štetno na zdravlje što je i moderna medicina potvrdila da izaziva tumore jetre ( kod štakora doduše) ali štakori su nam sličniji nego što mislimo....
...većina biljak koje sadrže alkaloide ( u tim nekim omjerima) spadaju u otrovne biljke i danas se rijetko koriste u fitoterapiji...tu je i velebilje, bunika ali i neke biljke koje se i zbog djelovanja posebnih grupa spojeva ( i psebnih grupa alkaloida iskorištavaju - duhan, pejol, mak, koka...)
....npr podbjel sapada u grupu koja je proglašena otrovnom zbog velikog sadržaja alkaloida i smatra se karcerogenom biljkom ( ALI to se temelji na istraživanjima provedenim u americi na podvrsti pobjela koji sam tamo raste i zaista je stvar sa njime takva.... ).....
.... a alkaloidi...eh...oni mogu biti toksični već u vrlo malim dozama i imaju većnisko dleovanje na živčani susutav...ali poslje i na cijelo tijelo....

Aha!!!! evo ponavljali su baš tu emisiju, tip je istina neki stariji i to neki napuhanko redoviti proesor na medicini u zagrebu i navodio je samo kao je to otrovno i da se to otkrilo nedavno a jadni neuki ljudi vjeruu bilo čemu  šta pročitaju što se prije koristili.....
niti je rekao da se ta potencijalna kancerogenost jetre postigla u kontrolitranom eksperimentu gdje se radilo na štakorima i to samo sa ogromnim dozama čistog gaveza.....koji se oralno niakd niti nije sm preporučavao niti u jednoj kulturi.....
...btw ja isto poham listove gaveza u proljeće i bome sam itekao živa i zdrava...:))))... nekako mi se čini da tip nema pojma i da bi se vjerojatno bojao da ga kuhana kopriva ne spali po jeziku....
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Srpanj 2009 u 22:34
ajme grivo i ja danas opet gledala emisiju i stvarno je tip rekao da izaziva hemangiome na jetri...
baš mi je drago da si i ti potrefila gledati emisiju i čula ga

e zaboravih ti reći da onaj moj tj. tvoj gavez ratse
jedan je i cvjetao, a drugi su samo prolistali
još su mi u kantama - baš sam danas ove manje prebacila u veću posudu
još nisam smislila gdje da ih posadim za stalno jer me strah da se ne osuše
morati ću ih slikati
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2009 u 23:57
posadi ih na mjesto gdje ima puno zemlje ali je i sjena, idealno bi bilo negdje blizu špine koja stalno curi :)))
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Kolovoz 2009 u 23:01
Samo da se pohvalim da danas cijeli dan spremam mast od gaveza, nevena, gospine trave i malo ružmarina - onako kako je opisivala Fermina-daza.
Ne mogu dočekati da pripremim mast!
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Kolovoz 2009 u 10:41
Thumbs%20Up bravo,hoya! Samo naprijed.
Bit će to sigurno dobra mast.Još ako u gotovu mast dodaš aloju.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Kolovoz 2009 u 13:03
Imam aloju, jednu mlađu jednu stariju, visoku. Što od aloje moram napraviti?
Samljeti list, iskoristiti samo srž ... ?

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2009 u 00:30
Skini joj vanjski zeleni dio a dobiveni gel istuci mikserom, najbolje onim malim štapićastim, da dobiješ pjenu sličnu snijegu od bjelanca.Umiješaj to u ohlađenu i stisnutu kremu i opet dobro izmiksaj.
Količinu aloje ćeš sama prilagođavati, prema želji.
Dobivenu kremu upotrebljavaj za rane, opekotine, udarce, vene, hemoroide...
A tek za lice i ruke! Pasat će ti, sigurno i kao dnevna i kao noćna krema.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2009 u 08:28
Hvala Fermina, mjesecima čuvam tvoj gavez, a skoro sam ostala bez kreme (pregrijala sam) pa radim ponovo.
Ne mogu dočekati da vidim rezultate i vjerujem da ćemo biti zadovoljni kao i ti!
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 11>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,266 sekundi.