Gavez |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 11> |
Korisnik | |||
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Zaita mi se čini da ja ovo nisam prije vidjela...priznajem da relativno površno čitam postove i samo preletim a ovo je i dosta staro..... Daklem, ako se ne varam "tip" :) koji je bio u toj emisiji je ako se dobro sjećam dr.Stribor Marković a ( davno je to bilo) ono što je govorio odnosilo se na list gaveza, ne na korjen ( koji ionako nitko ne bi koristio).....ne na dermanu upotrebe nego oralnu.... ...kao što je i SliveK rekla gavez sadrži alkaloid koji je opasan i potencijalno otrovan u većim količinama ( koliko god da on ima vrlo proaktivno djelovanje) ima ga najviše u korjenu ( zato se korjen uopće niti ne koristi oralno u većini tradicionalnih medicina svih podneblja) ali ga ima i u nešto manjoj mjeri u listu. Kako ima protuupalno djelovanje koristio se ( list) u tradicionalnim medicinama ALI uvijek SAMO ako ne bi bilo drugog izbora NA KRATKI ROK i ništa drugo ne bi pomoglo zato jer se već i tada znalo da može djelovati izrazito štetno na zdravlje što je i moderna medicina potvrdila da izaziva tumore jetre ( kod štakora doduše) ali štakori su nam sličniji nego što mislimo.... ...većina biljak koje sadrže alkaloide ( u tim nekim omjerima) spadaju u otrovne biljke i danas se rijetko koriste u fitoterapiji...tu je i velebilje, bunika ali i neke biljke koje se i zbog djelovanja posebnih grupa spojeva ( i psebnih grupa alkaloida iskorištavaju - duhan, pejol, mak, koka...) ....npr podbjel sapada u grupu koja je proglašena otrovnom zbog velikog sadržaja alkaloida i smatra se karcerogenom biljkom ( ALI to se temelji na istraživanjima provedenim u americi na podvrsti pobjela koji sam tamo raste i zaista je stvar sa njime takva.... )..... .... a alkaloidi...eh...oni mogu biti toksični već u vrlo malim dozama i imaju većnisko dleovanje na živčani susutav...ali poslje i na cijelo tijelo.... |
|||
![]() |
|||
Sponzorirani linkovi | |||
![]() |
|||
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
||
Žao mi je ali ja sam čini mi daleko.
|
|||
![]() |
|||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
||
griva ne sjećam se kako se zvao čovjek koji je to govorio, ali stribor m. nije bio, neki "stariji" lik
i da, vjerovatno je govorio o oralnom uzimanju, znam da je pokazivao neki časopis koji je govorio o ljekovitosto gaveza moram priznati da ste i mene zainteresirali za ovu biljku pa sve gledam po dvorištu i kad prošetamo ne bi li je ugledala, ali čini mi se da ona kod nas ne raste - zadar i okolica |
|||
![]() |
|||
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
||
........meni je nekako ostalo u sjećanju da bio bio on ( ali ako ti kažeš da nije vjerojatno nije.... strašno sam senilna u zadnje vrijeme... :) pogotovo ako se tiče televizije :))))))
.... ne.... to ti je samoniklo kontinentalna biljka ( osim ako ju netko nije prenio na to mjesto) ..... |
|||
![]() |
|||
ASIMA ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 15 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 2 |
||
zdravo svima jasam asima dalimi moze ko da posalje sliku od gaveza jer neznam kako izgleda jako mije opotrebno radi lijeka nalazim se u hollandiji rado bi bila zahvana na sliki dasamo vidim kako izgleda
toliko za sada moj imel je cerimagic_asima62@live.nl
|
|||
![]() |
|||
||
ima negdje na forumu... ali evo jednog friškog od prije par dana.... ako nije mjesto pogodno za slike molim modeatore da premjeste....
... ali ne znam dal ga ima u nizozemskoj.... ![]() |
|||
![]() |
|||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
||
...imam žuti gavez, da li je i on ljekovit, mislim na obloge za povrede...??
|
|||
![]() |
|||
||
...iskreno ne znam.... čula sam za njega... kao neki raritet u prirodi... ali ne znam....
|
|||
![]() |
|||
elfica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 01 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
||
Ima jedna biljka koja cvate zuto, a vrlo je slicna gavezu, brzo se razmnozava i fino mirisu cvjetovi. Ja sam kod bake posadila, jer sam kao mala imala tendenciju skupljanja biljaka s korijenom i presađivanja (ali samo onih kojih ima puno, nisam unistavala po sumi
![]() ![]() Evo, nasla sam, zuti gavez. Symphytium tuberosum, L.
|
|||
![]() |
|||
ASIMA ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 15 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 2 |
||
hvala puno za sliku od gaveza sada znam staje i kakije
jer sam cula daje dobar za obloge u kostima
mislim za kosti
puno vam hvala jasam cula dase korijen od gaveza kuha u mlijeku idase oblaze na bolno mjesto
zahvalnasam na ovome puno hvala od asime iz holandije
|
|||
![]() |
|||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
||
...elfica....nisam primjetila da miriše ali je sigurno to S. tuberosum, malo podsjeća na plućnjak i naravno na tamni gavez jer su iz iste porodice....cvijet je blijedo žuti, cvjeta u svibnju na humusnom tlu....
|
|||
![]() |
|||
||
dobar za štošta... ali je pitanje što jer točno sa kostima... ako je osteoporoza neće pomoći ako je lom hoće (korjen).... ako je oko zglobova reuma,reum.artr., artr. i sl onda je aktivniji gavezov list kao oblog..
|
|||
![]() |
|||
||
Aha!!!! evo ponavljali su baš tu emisiju, tip je istina neki stariji i to neki napuhanko redoviti proesor na medicini u zagrebu i navodio je samo kao je to otrovno i da se to otkrilo nedavno a jadni neuki ljudi vjeruu bilo čemu šta pročitaju što se prije koristili..... niti je rekao da se ta potencijalna kancerogenost jetre postigla u kontrolitranom eksperimentu gdje se radilo na štakorima i to samo sa ogromnim dozama čistog gaveza.....koji se oralno niakd niti nije sm preporučavao niti u jednoj kulturi..... ...btw ja isto poham listove gaveza u proljeće i bome sam itekao živa i zdrava...:))))... nekako mi se čini da tip nema pojma i da bi se vjerojatno bojao da ga kuhana kopriva ne spali po jeziku.... |
|||
![]() |
|||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
||
ajme grivo i ja danas opet gledala emisiju i stvarno je tip rekao da izaziva hemangiome na jetri...
baš mi je drago da si i ti potrefila gledati emisiju i čula ga e zaboravih ti reći da onaj moj tj. tvoj gavez ratse jedan je i cvjetao, a drugi su samo prolistali još su mi u kantama - baš sam danas ove manje prebacila u veću posudu još nisam smislila gdje da ih posadim za stalno jer me strah da se ne osuše morati ću ih slikati |
|||
![]() |
|||
||
posadi ih na mjesto gdje ima puno zemlje ali je i sjena, idealno bi bilo negdje blizu špine koja stalno curi :)))
|
|||
![]() |
|||
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
||
Samo da se pohvalim da danas cijeli dan spremam mast od gaveza, nevena, gospine trave i malo ružmarina - onako kako je opisivala Fermina-daza.
Ne mogu dočekati da pripremim mast!
|
|||
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|||
![]() |
|||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
||
![]() Bit će to sigurno dobra mast.Još ako u gotovu mast dodaš aloju. |
|||
![]() |
|||
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
||
Imam aloju, jednu mlađu jednu stariju, visoku. Što od aloje moram napraviti?
Samljeti list, iskoristiti samo srž ... ?
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
||
Skini joj vanjski zeleni dio a dobiveni gel istuci mikserom, najbolje
onim malim štapićastim, da dobiješ pjenu sličnu snijegu od
bjelanca.Umiješaj to u ohlađenu i stisnutu kremu i opet dobro izmiksaj.
Količinu aloje ćeš sama prilagođavati, prema želji. Dobivenu kremu upotrebljavaj za rane, opekotine, udarce, vene, hemoroide... A tek za lice i ruke! Pasat će ti, sigurno i kao dnevna i kao noćna krema. |
|||
![]() |
|||
||
Hvala Fermina, mjesecima čuvam tvoj gavez, a skoro sam ostala bez kreme (pregrijala sam) pa radim ponovo.
Ne mogu dočekati da vidim rezultate i vjerujem da ćemo biti zadovoljni kao i ti!
|
|||
|
|||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |