Anđeoske trublje - brugmansije |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5657585960 80> |
Korisnik | |
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ova je lani bila najjadnija sadnica brugmansije, zato sam je i žrtvovala ostaviti preko zime vani, jednostavno sam je htjela testirati i opstala mi. Sve ostale su u podrumu, sve su zelene i koliko vidim vrijeme je da ih presadim i pomalo navikavam na vanjske uvijete. Ako bude hladnih noći, i ja ću tegliti, ne brini, samo što se ja moram uzdat u sebe i svoju snagu.
![]() Sad kad znam da mi damice zimi opstaju vani na zaštićenoj verandi, u kasnu ih jesen sve zajedno na tu istu verandu posložim, pa ako bude najava jako hladne zime, samo ću ih unijeti ili pokriti. Baš me zanima koja će brugmansija prva procvjetati?
![]() @makk, ove sam zime dva puta damice tretirala bijelim uljem i acaricidom iz preventive, a posljednja sam ih dva puta zalila sistematičnim insekticidom, samo da ne pokupe boleštine ćim krene vegetacija. Nadam se da nisam pogriješila?
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
bebolina, moje su vani cijelu zimu. imam jednu u vrtu (ta je doslovno ko stablo) i dvije u ne baš velikim grastama. i pada i puše po njima i ne smrznu mi se. mislim da mogu i u tebe.
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Bebolina to su super vijesti. Kolika ti je terasa, koliko biljaka na nju može stati?
Uh postat ću ljubomorna ![]() Mislim da s preventivom nisi pretjerala, bit će to sve u redu. |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Terasa nije baš mala, stane tu dosta biljaka, a nije to ni jedina terasa s takvim uvijetima.
![]() ![]() Možda navućem neku pvc zavjesu za iduću zimu, tako bi malecke mogle iduću zimu čoporativno prezimiti vani
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ja sam baš htijela napisati da sam vidjela da opstaju preko zime brugmansije,ali one obične,u Dubrovačkoj regiji..Antonija preduhitrila si me,ti imaš i bolju informaciju.Ja sam dole viđala ogromna i poprilično debela stabla rozih i žutih brugmansija.Jednom sam pitala neku tetu jel' im opstaje preko zime,rekla je da da.Nisam vidjela ove sa duplim cvjetom mislim da one ne bi mogle opstati?I na Makarskoj rivijeri vidjela sam brugmansije,komšinica moje familije,ima roze i ne vadi ih preko zime..Bebolina čime si ih to prskala,to bijelo po njima,ulje ?Ja sam odustala od preventive,svake godine pored tonu hemije,zakači ih neka šuga
![]() |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Ovo bijelo po listovima je ostatak neopitroida
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Antonija tvoj komentar nisam do sad vidjela. Lijepo je da ti mogu prezimiti vani, ali onda sigurno i nemate jako niske temperature ili su one relativno kratke.
Npr. Arboree, kako divlje tako i hibrididi mogu prezimiti na temperaturi do čak 2C i to je, koliko ja znam, najniža temperatura na kojoj može prezimiti Brugmansia. Pretpostavljam da su tvoje biljke iz te grupe. |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Bebolina hvala na odgovoru
![]() |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Prezadovoljna, sjedi 5+.
Bez šale odlično izgledaju, samo odreži onaj suhi dio na reznicama. Inače kolekcija je ohoho.....imat ćemo šta gledati ove godine, naravno pored ostalih ljepotica i ljepotana iz tvoje kolekcije. |
|
![]() |
|
@makk
![]() Jednu sam reznicu od mojih jednostavnih stavila početkom zime u jako pjeskovitu zemlju na zakorienjavanje, i da znaš da je baš ta pustila jako veliko korijenje za razliku od ostalih koje su se zakorijenile u bogatoj zemlji za cvijeće s dodatkom perlita.
One sadnice koje si zbog transporta rezala, one samo nastavljaju gdje su stale...račvaju se
![]() Vidi kakve su
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Kad vidim tvoje kako su potjerale nove izboje dođe mi da i ja svoje iznesem iz podruma samo ne znam kud s njima
![]() Ja ne bih rezala nove izboje. To rade neki koji iznose biljke u maju. Tad je sunce jako, pa prije nego ih sunce sprži ti izboji se odrežu. Nema potrebe da ti to radiš ako će biti za početak zaklonjeni od sunca. Jedan od načina ožiljavanja reznica pored vode i zemlje je u pijesku. Bogata zemlja je potpuno pogrešna za ožiljavanje. Za ožiljavanje kao i za sjetvu se koristi zemlja siromašna hranjivim materijama u koju se može dodati pijesak ili perlit. |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Ne mogu se baš pohvaliti da su mi uspjele reznice ( uspjelo 30%)
![]() |
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Ja svoje u vodi žilim,najviše..Bebolina tvoje izgledaju super,moje su u podrumu,životare, do nekog dalekog proljeća
![]() Brugmansije puno vole vodu zato im i paše jača zemlja,tj.ona koja duže drži vodu.Milice od tih 30% iduće godine ,imat češ punoo biljaka.Probaj ožiliti u vodi starije izboje a mlade u pjesku.. |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Svašta sam ja ovdje naučila
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
martab ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 29 Kolovoz 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 114 |
da li pjesak u kojem se oziljavaju brugmansije je neki poseban,kupujete li ga ???moze li obicni??ja sam izgubila mnoge reznice bas kao sto pisete, sadeci je u zemlju za cvjece.pozdrav i hvala.
![]() |
|
![]() |
|
Svaki je pijesk dobar, naravno osim morskog!
![]() @martab, ne tuguj za izgubljenim reznicama, sad znaš kako s njima u buduće. Pripremi si pijesak pomiješan s kompostom ili običnom zemljom za cvijeća, upikni biljku i obavezno zaštii najlonskom vrećicom da ne gubi vlagu. Možeš i sistemom plastične flaše
![]() Sretno!
|
|
![]() |
|
![]() |
|
martab ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 29 Kolovoz 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 114 |
hvala Ti draga Bebolina za savjet,on ce meni vrjediti svakako ovu sezonu,no kasno je za moje reznice...iduci put ce biti bolje.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5657585960 80> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |