Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4950515253 58> |
Korisnik | |
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Hisfishy mislim da ce ti taj phal ostati, bar sto se tice onoga sto se vidi na slici, ima zdrave listove a i taj jedan dugi korijen djeluje sasvim solidno, jos ako ima koji manji da je zdrav a da je u supstratu zatrpan, nemas se sta vise brnuti, samo se sada vise baziraj na prskanje umjesto na zalijevanje
![]() Ninetta, pridruzujem se pohvalama, orhideje su ti divne
![]() ![]() |
|
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Još jednom zahvaljujem svima na pohvalama.... Točkasti ima i ime: Dalmatiner
|
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Hvala sunlight na savjetu, budem je cesce prskala a jednom tjedno polila i to necu potapati :).Nego imam jos jedno pitanje za vas iskusne, orhideja kupljena u fazi cvjetanja, ima predivno korijenne i listove i par pupova. I sad, neki dan vidim pup se poceo otvarati, ja sva sretna kad ono danas cvjetic skoro otvoren, ali puno manji nego ostali.Koji moze biti razlog?U sobi mi je dosta toplo, 22 c mozda. Prskam im svaki dan, posudice sa vodom su tu, ima svjezla a zagnonila ju budem u subotu.
|
|
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Ako ima dovoljno svjetlosti, sitniji cvjetovi su znak slabe prihrane. Nabavi neko tekuce gnojivo za orhideje i prihrani je
![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Prekrasne su , velicanstvene ! Ja lijem
![]() objasnila sam na 47.oj i 48.oj stranici ! Vasima se iskreno divim ! ![]() |
|
![]() |
|
Mislim da bi svaki pravi cvjetoljubac trebao u kuci imati bar jedan phal, jer kada se nauce neke osnovne stvari o njemu, i malo ušteli u proceduri uzgoja, shvati se da je to uistinu jedna nezahtjevna biljka koja malo trazi a uzvraca bogato
![]() Gute Fee, nemoj lako odustajati od orhideja
![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Draga Sunlight , nisam sigurna dali sam ti pozelila
![]() Imala sam prekrasne , nekoliko puta , umirale su i ja sam ih spasavala ! Na zalost nisam ih uspjela spasiti i dok god je moja lokacija "tu i tam" nema svrhe , jer mucim njih i sebe ! ![]() |
|
![]() |
|
Hvala Gute Fee na dobrodoslici
![]() Nadam se da ces se jednom negdje skrasiti i konacno uzgojiti svoju prvu orhideju
![]() |
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Bas nemam srece sa ovim jadnim phalom :(.Onom ugrozenom paojastucic na zracno korijen, onaj jedini veliki lijepi i napukao je na polovici. Vezala sam ga vunom da se drzi :((.Mislila sam ga odrezat tamo di je pukao, ali mi se ovo cinila kao bolja ideja
|
|
![]() |
|
Eh kad se nesto ne da, onda se bas ne da
![]() Mogla si komotno da odrezes dio koji je pukao jer ce vremenom svakako odpasti. Svo korijenje koje phalu napukne, smeksa se ili je natrulo puno je bolje odsjeci nego ostaviti da budu magnet za trulez
|
|
![]() |
|
Cak i ako se drzi na jednom dijelu i ona zilica nije pukla?
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() |
|
![]() |
|
HisFishy, kad pukne korijen, najbolje je skroz ga ukloniti kako bi rez mogao zarasti i onemoguciti razvoj trulezi a i samim time podstices orhideju da potjera mlado korijenje.
|
|
![]() |
|
Evo odrezala sam ga tamo di je pukao, pola ga je ostalo. Bas je tesko bilo, ali shvacam da je gore ostaviti ga da trune. Znaci one mogu napraviti kao krasticu na vrhu korijena i tako ga sacuvati da i dalje vrsi funkciju a ne trune? Nadam se da ce prezivjeti, smanjila sam zalijevsnje skroz i spricam ju kisnicom sa mrvom gnojiva jednom dnevno sad kroz par dana a onda samo kisnicom. Silom zelim da pothera koji korijencic. Hvala ti na pomoci, nova sam u ovome i nezz gdje traziti info a bas sam zapela za orhideje koje se cine toliko kompliciranim :).
|
|
![]() |
|
goran44 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 18 Listopad 2012 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 128 |
Nema potrebe svaki dan špricati orhideje, pogotovo sad u zimskom periodu.
Korijen će potjerati, ne brini i nije nikakva tragedija da se korijen polomi.
Kao što ti je Sunlight napisala polomljeni korijen će samo potaknuti Orhideju da izbaci novo mlado korijenje.
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Otprije pola sata ponosni sam vlasnik jednog phalai jedne orhideje. Na akciji phal snižen sa 60 kn na 20 kn i nisam mogla odoliti, jedina mana je što je ocvao (zato i jest ta cijena) pa mu ne znam boju, no listovi i korjenje su mu u super stanju. Ili, barem meni tako izgleda...
![]() Zahvaljujem svima koji su prisutni na ovoj temi, čija iskustva i znanje čitam jer su mi od velike pomoći.
|
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
desert rose, zračni korjen je to
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Hvala pčelice7, nadala sam se da je cvjetna stapka no nema veze, veseli me svaki novi list pa i začni korjen!
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4950515253 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |