Aloa Vera |
Odgovori | Stranica <1 34567 46> |
Korisnik | |
batata
Nedavno posijan Pridružen: 02 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 70 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
thanks turbinicarpus!, potrudit ću se da ne izgnjili
|
|
Sponzorirani linkovi | |
addalucija
Nedavno posijan Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja imam ovakvu samo je malo "ofucana" stavila sam je van na sunce i postala je kao "poparena" omekšala je?? (možda joj je bilo prejako sunce)
kada sam je vratila u sobu pocela se oporavljat kada malo ojaca stavim slike, sada me sram kak izgleda.
frendica mi ju je dala za rođendan a dobila ju je iz amerike
|
|
dzomba
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imala sam ovakvu aloe veru,donijela sam je iz San Rema,ali sam pogrijesila sto sam je stavila u dvoriste u martu,par noci je bilo hladno i uginula je..ostavila je par"djecice"iza sebe ali nisu bas nesto!!
|
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Drago mi je da si vidjela moju. Sada ne cvjeta, ali je i dalje lijepa, no nije nešto narasla. Moja je stalno vani, no valjda u Rijeci može prezimiti. Ako bude trebalo zaštiti ću je kartonom, slamom ili striroporom.
Nemam kamo to sve spremiti po zimi.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
dzomba
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..ali imam i ovu aloe veru..Neko zna Kako se zove?
Pokusala sam je razmnozit ali nisam uspjela odvojiti mlade od majke pa sam je ostavila tako kako jest,samo sam je presadila u zemljanu vaznu.
PS.Na drugoj slici na vrhu je poprimila crvenkastu boju...eh to je tako jer je bila naslonjena na passifloru i eto rezultat..ali srecom nastavila je rasti!
Hvala!
Aloe Vera "2"
|
|
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
dzomba
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fantasticna je tvoja!!
Ma ja sam moju malo i zaljevala,kako su mi savjetovali,uspjela sam je i razmnozit i greskom na proljece je iznesem napolje(zimi je bila u stanu)..nisam se nadala hladnom vremenu koji je doslo negdje krajem aprila pocetkom maja mjeseca-iznenada i to ju je i unistilo..Zao mi ju je jer volim ih strasno....Sad u avgustu nisam htjela kupovati drugu kad sam bila u San Remu jer mi je zao kako je prosla prethodna....
|
|
|
addalucija
Nedavno posijan Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dzomba, to nije aloe vera.
A koja je najbolje ćeš pronaći na ovom linku,kao i o uvjetima uzgoja svih mogućih aloja: http://www.desert-tropicals.com/Plants/Asphodelaceae/Aloe.html Addalucija, to je prava aloe vera ili Aloe barbadensis Mill., najljekovitija od svih aloja.Čuvaj je.Oporavit će se ona, ne brini.Sada je mlada pa još ima pjegice.Kako bude rasla gubit će pjegice i početi rasti u krug.Tada (nakon 1.5-2 god) će se moći upotrijebiti u ljekovite svrhe.A nakon cca 5 god će izgledati ovako kao ova moja, s tim da sam se ja već nabrala listova s nje. |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Addalucija, kad se aloja naglo iznese vani iz kuće na sunce ona
promijeni boju.To je njena obrana, dok se ne adaptira.Nisi je trebala
vraćati u kuću.Ono što se može učiniti je postepeno je navikavati na
sunce.Dakle, polu-sunčano iz početka a onda sasvim sunčano, to je njeno
prirodno okruženje.
U kuću se unosi samo kad temperatura padne ispod nule.Na -5 može uginuti. Ne smije se previše zalijevati, a da se cijelo ljeto ne zalije ne bi uginula. Voda se mora dobro drenirati, zato se u humus obavezno doda 1/3 pjeska.U podlošku ne smije stalno biti vode. |
|
addalucija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A HA! hvala na savjetima
sada sam si sva važna kaj imam tu ljekovitu tj aloja veru
mazit cu je i pazit! stime da moji cucki više znaju o uzgoju bilja od mne ocekujte puuuuno pitanja!
pa evo prvog :)
dali je dobro da u ovo vrijeme ju presadim, malo da pomješam pjesak sa zemljom?
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo naprijed.Slobodno pitaj, tu smo da pomognemo jedni drugima.
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
geko,jel to znači da se kod tebe ne može žic žic?
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dok je god toplo aloja se može presađivati.Najbolje je da kupiš gotovu mješavinu zemlje za sukulente i kaktuse tako sigurno nećeš pogriješiti.
Aloja ne treba duboki pitar.Žile su joj plitke (10-ak cm ) pa se može posaditi i u plitku posudu s kojom je lakše baratati, unositi je i iznositi iz kuće.Zimi je jako malo zalijevati a sada je dosta 1x tjedno.
Kad se počne koristiti u terapijske svrhe ne prihranjivati je umjetnim gnojivom.
|
|
addalucija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja živim na trecem katu
Tako da je jedino mogu iznjet na prozor, gdje je sunce od svanuca pa negdje do 4-4,30 Kaktus i surfinije uživaju, barem mi tako kažu svojim izgledom i cvjetovima a jeli to dobro i za nju?
|
|
Tražim stan u zg gdje je dozvoljeno držanje pasa :)
ako tko ima javite se na pm |
|
dora
Upravo klijam Pridružen: 27 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 125 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam i ja ovu alou (imam i druge vrste al sad se prica o ovoj ;)).
Uglavnom, nemam ju dugo, al napreduje ko luda.
Ne drzim ju na izravnom suncu, nego u nekoj polusjeni.
Dok je bila na suncu sfurili su joj se listovi, tako da vise ne eksperimentiram.
Imam ju od kakvog treceg mjeseca ove godine i vec imam hrpice mladih oko nje, tako da zakljucujem da joj mjesto odgovara.
Rijetko je zalijevam-kad je zemlja suha i prehranjujem ko kaktuse.
Evo to je ona:
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dora,krasna ti je aloja.Naravno, drži je tu gdje joj odgovara.
Ja ih imam više, neke na sunčanom neke polusunčanom mjestu.Sve dobro rastu.Samo nagla promjena iz sjene na sunce može napravi taj izgled sfurenosti ali nakon nekon vremena to prođe. |
|
dora
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina-Daza kad ti odvajas mladice?
Kad su velike recimo ko ova moja na fotki ili manje ili vece?
U koje godisnje doba to radis? Jel ih ja mogu ostavit uz nju (jel joj to smeta)?
E sad sto se ljekovitosti tice... sta ti radis s tim njezinim listovima (ako mi padne na um da probam, kad bude dovoljno stara ili pak kad ih bude previse )?
Jel imas neki sajt sa ''receptima'' ?
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mladice se odvajaju dok je god toplo i biljka radi.
Ne odvajati zimi.Jednom sam to učinila i nijedna se nije primila. Ne odvajati sasvim male mladice.Ove tvoje su već za odvajanje. Možeš ih ostaviti i uz matičnu biljku ali će one usporavati njen rast. Osim toga ako želiš aloju koristiti u ljekovite i kozmetičke svrhe, trebaš ih imati barem 2-3. O ljekovitosti se već dosta tu govorilo.Vrati se malo nazad i pročitaj stare postove.Također sam već pisala kako je koristim u kozmetici. Ali, evo ukratko: Kad oguliš list aloje (skineš koru lista) dobiješ gel.S njime možeš svašta činiti, pun je minerala i vitamina. Možeš ga jesti (1-3 žličice dnevno ) ali je gorak. Možeš ga stavljati u sve kozmetičke preparate koje koristiš (šampon, kreme za lice, losion za tijelo, krema za ruke...). Možeš praviti svoje preparate u kojima će jedan od sastojaka biti aloja. U svim slučajevima rezultat će biti brzo vidljiv. Aloja hidranizira kožu, daje joj neophodnu vlagu a njeni ljekoviti sastojci prodiru u kožu 8x dublje od drugih kozmetičkih pripravaka. Osim toga, prirodni je proizvod bez kemije i konzervansa, jeftin a učinkovit. Zašto onda ne bismo udovoljili svojoj koži umjesto da podupiremo farmaceutsku i kozmetičku industriju. O recptima bi trebalo otvoriti novu temu, ili je već ima? |
|
dora
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako i ima tema - ja ju nisam nasla.
Hvala za ostale savjete
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja dobila dve mjušne bebice aloe vere( rekoše mi da je)...i evo sad ju slikala da mi kažete ako možete prepoznati ako je....čitajući forum zagrizla na nju:O))
...daklem, imala je pjegice al su nestale ( majbe nema dosta sunca...ili ima previše... dala m to jedna baka na kontinentu i zasadila ju u plodnu crnicu pomješanu sa gnojem....miiiiliiimm...da to ne bu tako dobro za moju.... možda ta baka ima čarobne ruke pa joj sve uspijeva...ali meni va nekako jedva izdržava...u ovakvom je stanju cca mj dana.... ...daklem planirala, pa me ispravite ako griješim 1. presaditi u zemlju za sekulente , pisalo se da je dobro 2. u manju posudu jer što će joj toliko zemlje, ispatit će se šireći korjenje 3. napraviti plan zaljevanja????, 1 x tjedno?...za sad je 2-3 xtjedno... 4. naći joj bolje mjesto jer joj možda ovo ne paše pa pomoć molim ... sad je sa unutrašnja strane pvc prozora gdje sunce rijetko tuče direktno, na drvenom podlošku..jer je ispod mramor.... bojala se da joj je hladno...taj prostor se inače nikada ne grije... šta da radim sa njom zimi?? i eto je, majušna beba, nedonošće moje :O) |
|
Odgovori | Stranica <1 34567 46> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |