Fitonija - Fittonia |
Odgovori | Stranica <1 345 |
Korisnik | |
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sponzorirani linkovi | |
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
MermaidDreamer
Pustio korijenje Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što se tiče Fittonia, kažu da su to odlične biljke za terarije.
Vole puno vlage, toplinu... moja iskustva: istočni prozor: od jeseni do ranog proljeća kada sunce nije prejako, temp oko 20°C, vlaga 75%. Ispod prozora je radijator koji se povremeno pali i održava tu temp. (zimi) Zaljevanje: 1x tjedno, u ukrasnu posudu, pustim vodu oko 10 min., ako ima viška vode, ostatak bacim. Špricam svakih 2 dana po listovima. Zemlja je uvijek suha prije zalijevanja. Raste dosta sporo, ali raste. Voda s kojom zalijevam, je najčešće mješavina destilirane i vode u kojoj se kuhao krumpir u ljusci (naravno neposoljena), omjer; kako kada 50%50, 70%30...nema nekog strogog pravila. Prskam isključivo destiliranom vodom. kasno proljeće, ljeto i rana jesen su ujutro spuštene rolete. |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prije par dana vidjela sam u jednoj trgovini jadne male fitonije kako nezalivene, mlohavih listova pomalo izdišu. Sažalila sam se na njima i uzela četiri da bar njih spasim. Prvo mi je bila ideja posaditi ih sve zajedno, ali mi se to estetski nije svidjelo pa je svaka ostala za sebe. I ranije sam povremeno imala fitonije i mislim da su nepravedno zapostavljene među sobnim biljkama jer tako dekorativne listove nema baš puno biljaka. Dobra strana im je i to da nisu posebno zahtjevne niti posebno osjetljive biljke. |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Palo mi je na pamet da si kupim još tih malih fitonijica jer osim ovih imam još ukrasnih teglica koje spremljene u ormar čekaju da ih neki cvijetak ukrasi. Samo neznam više kuda da ih stavim. Mogu još jedino ugrađivati kuke u strop pa na njih vješati teglice! Ovom prilikom sam za ukrašavanje i prikrivanje zemlje koristila glinopor kuglice, polusuhe grančice neke biljke i kupovnu mahovinu. Tu mahovinu sam kupila prije par godina u Baumaxu i to dvije vrećice - jedna je ova zelena, a druga je svjetlija više žuto zelenkasta. Cijelo vrijeme ona je u najlon vrećici vrlo malo navlažena tako da stalno izgleda kao da je taj čas došla iz šume. Ako se kroz godinu malo posuši, onda ona postane tvrda pa ju pošpricam vodom i odmah je kao nova. Tako i ove koje stavim na zemlju u teglama. Ako ne dobiju dovoljno vlage od zemlje, onda ih tu i tamo malo pošpricam i one su opet mekane. Ali i kada se osuše nisu manje lijepe, jedino se tada hoće mrviti kada ih se dira. Zgodno je i to, kada mi više ne trebaju ja ih ponovo pohranim u najlon vrećicu gdje čekaju dok mi ponovo zatrebaju.
|
|
Anastazija_
Cvjetni guru 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cimi, super ideja ! |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
miska
Cvjetni guru Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mojoj fitoniji opuste se listovi i onda je zalijem i oni se ponovno podignu.
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čuo to moj unuk pa sada malo - malo dođe do police gdje mi stoje pa ih onako tepajući pita: oćete li piti vode, Dado da vode!
|
|
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja fitonija preživjela je nakon dva tjedna bez vode. |
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | Stranica <1 345 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |