Paprati - Platycerium |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3456> |
Korisnik | |
trava ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pokušaj zguliti mahovinu sa nekog zida ili kamena i jednostavno je stavi na zemlju oko paprati,zalij obilno da se sljubi sa podlogom i to je to,bilo bi dobro da imaš neku špricu s kojom je možeš povremeno orošavati,po mogućnosti sa kišnicom.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
e sad mi je masha pobudila sumnju...
trava, ti kao veći stručnjak od nas dvije, što ti kažeš? je li ona moja zlatna paprat ili neka druga vrsta? |
|
![]() |
|
trava ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Ona tvoja je zlatna paprat-ceterach officinarum,postoji još jedna vrlo slična,gotovo identična paprat,što bez usporedbe listova i bez pomoći povečala ne bi bilo moguće utvrditi,pa ajmo reći da je to to.
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
ok, fala
![]() |
|
![]() |
|
Massha ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 144 |
E bas cu probat to sa mahovinom..imam spricu,a za kisnicu teze..Ako uhvatim tu paprat u intersparu,stavit cu fotku,jako je slicna ovoj Natalijinoj!
![]() |
|
Lijepa tegla i od običnog korova može napraviti profinjeni cvijetak..
|
|
![]() |
|
šnjurko ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 9 |
pozz ljudi! imam problem
![]() ![]() sto se događa???????
|
|
![]() |
|
A koja je to paprat?Neke paprati ne vole da ih se stalno šprica,pogotovo u zatvorenom prostoru,i njih zna napasti nekakvo gljivično oboljenje,probaj posjeći sve što je bolesno,skini gornji sloj zemlje sa opalim lišćem,ako ti je loša drenaža,izvadi cijelu balu vani,pokidaj trulo korjenje koje se vidi,ili je cijelu istresi i presadi u drugu zemlju,sa više treseta,potom vrlo umjereno zalijevati i čekati da se oporavi.
|
|
![]() |
|
šnjurko ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 9 |
kad malo bolje promislim, mozda sam malo povecala s prskanjem u zadnje vrijeme odkako je zatoplilo. prskala sam ju 2-3 puta dnevno
![]() inace i na balkonu imam paprat ali nije kucna, i divna mi je!
|
|
![]() |
|
e da, i to je nephrolepis...zar ne vole prskanje
![]() |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
To bi trebala biti Dryopteris filix-mas,navala.Prekrasna je.Koliko je stara?
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Imam ju otprilike oko 4 godine.....
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ima puno sličnih paprati i nekad ih je jako teško razlikovati,potrebne su detaljne slike,na slici se ne vidi njena veličina itd.Ima više paprati iz roda Dryopteris i njihovih hibrida.Za sigurnu determinaciju treba pogledati donju stranu lista na kojoj se nalaze sorusi,koji se oblikom uglavnom razlikuju te nam to može olakšati prepoznavanje vrste.Kad se krajem ljeta ti sorusi potpuno oblikuju pogledaj po njima dali je riječ o istoj vrsti.
|
|
![]() |
|
Zaista ne znam ništa o ovim biljkama pa ne znam što su to sorusi???? Vidjela sam da imaju kasnije neke izrasline, da li je to?
|
|
|
|
![]() |
|
Sorusi su nakupine sporangija koji sadrže spore.
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() |
|
irenaidani ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 19 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 817 |
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Pozdrav. Ja imam paprat pteris pellucida (bar po slikama mislim da je ta) Nedavno sam ju presadila, ali ona jednostavno neće ni mrdnuti. Bila je preseljena, pa vraćena, zbog bora za Božić. Žute joj listovi i već fakat ni na šta ne liči. Kako joj pomoći?
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
pusti ju na miru do proljeća, potjerat će iznova
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |