Tulipani - Tulipa sp. |
Odgovori | Stranica <1 34567 12> |
Korisnik | |
makk
Odrastao grm Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Novije sorte tulipana treba svake 3 godine izvaditi, podijeliti i opet posaditi. Inace prestanu cvjetati.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Cvijetomanijak
Mladi grm *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zaboravila sam napisat ,sada nakon sto su kao prosle zimovanje u hladnjaku(1 dan) ,umocila sam ih u vodu na 3-4 sata (tako je rekla teta) i onda ih idem sadit u zemlju ...Imene interesira jel bu cvale ... |
|
Velika gorica
|
|
Vijavica
Nedavno posijan Pridružen: 27 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 41 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav,
napravila sam veliki no-no tulipanima. Da bih spasila stare tulipane od kompletnog uništenja (15 god minimalno divljaju bez nadzora, jedne lukovice propadaju, druge nastaju...) morala sam ih iskapati usred vegetacije. Pojedine lukovice su bile na dubini vecoj od visine štihače (ne drške, naravno). Zasadila sam lukovice s listovima (cvjetne stapke se nisu formirale) u svoj vrt, ali puno pliće i sad mi na zemlji leže bijele stapke (koje su bile pod zemljom) s velikim listovima. Naravno da ne očekujem cvatnju, ali, hoće li lukovice i na ovaj način uspjeti skupiti energije za iduće proljeće? Pomišljala sam da ih zakopam dublje, ali stapka od lukovice do lista je izuzetno krhka i puca i bojim ih se uopće dirati. Ti starinski tulipani su mi divni i nadam se da će barem jedan preživjeti...
|
|
Preko trnja do zvijezda...
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nisam sigurna da si ih trebala sada vaditi
|
|
mandevila
Pustio korijenje Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo malo tulipana,ja ih vadim svake godine
|
|
viridarivm
Već proklijao Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
viridarivm
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mandevila, zašto vadite tulipane svake godine? Pitam ovo jer sam i sama u dilemi vaditi ili ne. Ove godine u jesen kad su se sadili tulipani ja sam bila bolesna pa je suprug umjesto mene obavio taj posao, ali je sve izmješao (tulipani i narcisi u istoj skupini). Drugui problem mi je sadnja ljetnica. Pošto jako volim tulipane posadila sam cijelu gomilu, a sad kad oni prođu neću imati mjesta za ljetnice. Razmišljam da ih sadi između tulipana pa kad njima propadne list, ljetnice će nastaviti rasti po svom. Možda ovo i ne može tako kako sam zamislila zato tražim savjet iskusnijih.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zribal, prekrasni su vam tulipani!!!!Moji nažalost ove godine štrajkaju, čitava jedna gredica, trebam Vaš savjet!!!! Dakle, čitava gredica tulipana je sada kutak rugla u dvorištu, pošto ni jedan nije ni pupoljak pustio, a i lišće mi je neko sumljivo... Šta da radim s njima??? Voljela bi ih izvaditi, ali šta sa lišćem, i lukovicama? Pomozite
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala vila2. Nisam baš najpozvanija osoba za savjete, jer i sama učim. Ne znam od kad su vam ti tulipani, na kakvom mjestu su posađeni itd. Predlažem ovako. Kada ocvatu cvjetovi otkinite cvijetnu stapku, ali ne listove. Listove sačekajte da sami potpuno uvenu i požute, a tada vilama lijepo izvadite sve lukovice. Ostavite u hladu par dana da se dobro osuše i onda očistite staro korijenje, ljuske i svakako zemlju. Netko još i nabavi neki fungicid za zaštitu, ja ne. Ja ih ostavim u gajbama, a možete i staviti u papirnate vrećice. Koncem rujna izaberite mjesto koje vam se sviđa, bolje sunčani ili polusunčani položaj i posadite lukovice na dubinu koja je 3 puta veća od lukovice. Dakle, ako je lukovica velika 3 cm, posadite je na dubinu od 9 itd. Ako koji znalac pročita ovo moje mišljenje neka me odmah ispravi ako u čemu griješim.
Drugi problem može biti i ako ste tulipane tek kupili. Ja imam i drugu skupinu koju nisam slikala. Kupljeni ove godine u Baumaxu. Prvo sam se jako razočarala jer kada su ovi tulipani sa slike bili već 10 cm visine, drugi nisu bili ni proklijali. Medjutim, oni su iznikli, ali nekakvi sitni, jadni, mali. bitno je da su tu i ja se nadam da će i oni dogodine biti kao ovi. |
|
|
|
viridarivm
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
viridarivm
Opcije poruke
Hvala(0)
|
odem u svoju omiljenu željezariju u kojoj im padne mrak na oči kad vide mene na vratima sa novim prohtjevom.Zamolim da mi odrežu mrežu za ogradu za piliće,koja je tanka,savitljiva i najjeftinija.onda napravim od te mreže komade cca 50x50 cm, oblikujem ih u obliku košare iliti tegle.iskopam rupu,stavim mrežu,lukovice,zakopam.nakon cvatnje sve skupa iščupam van,izplazim jezik voluharicama koje se nisu mogle gostiti i takve lonce sa zemljom i lukovicama u njima stavim u drvene kašete na otvoreno.one lijepo miruju,listovi zrele,polako žute.u 6.mjesecu sve je fino suho,zemlja se kroz rupice osipa,ostanu lukovice,pregledam ih,odvojim djecu od mame,posadim ih u školu,a mame na policu u garažu do jeseni.tukipani se sade kasnije,pa ih sadim iza 1.11.kad imam vremena nakon maćuhica i krizantema.Eto nije veliki posao osim prve godine.Zaboravio sma reći da nekad rubove mreže držim ispod zemlje,a kod nekih sorti vire pa pridržavaju listove i teške duple cvjetove kad pada kiša.
|
|
viridarivm
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
viri malo nam poslikaj da to vidimo
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Puno Vam hvala na odgovorima! Iako, nisam baš dobro objasnila o čemu se radi... Te sam tulipane dobila baš iz Nizozemske na poklon prošle godine, posadila sam ih u proljeće i cvali su na ljeto, ali baš nekako nakaradno... Cvijetovi su bili pri zemlji, a lišće duplo duže... Ti isti ove godine imaju samo hrpu neuglednog lišća.... Šta sa njima? Da ih presadim negdje do jeseni, pa spremim, ili da ih bacim, ili... Cvijeće me boli srce bacati, ali zauzimaju mi jednu od tri jadne cvjetne gredice za koje imam mjesta :(
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemoj ih baciti, strpi se nekako do polovine lipnja da se listovi sami osuše i tek tada izvadi, sačuvaj i ovisno o klimi, posadi prije pojave mraza. Vjerujem da će oni lijepo cvjetati slijedećeg proljeća. Posađeni su u nevrijeme vjerojatno ih je to malo zbunilo.
|
|
|
|
vila2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na savjetima! Poslušat ću Vas, neću ih dirati onda još neko vrijeme...
Željno očekujem još slika Vaših divnih tulipana! |
|
matilda
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2010 Lokacija: Krapina Status: Offline Bodovi: 540 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moji tulipani
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Odgovori | Stranica <1 34567 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |