Ljetni jorgovan - buddleja daviddi |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 11> |
Korisnik | |
Mihaela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moje budlejice upravo zapelcane
![]() |
|
klasa optimista
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Ljetni jorgovan se orezuje krajem zime. Ako su grane dugačke postoji opasnost da ih zimi vjetar (ili snijeg na kontinentu) oštete pa ih na kraju vegetacije, kada opadne lišće možeš nešto skratiti. U proljeće drastično oreži tako da na svakoj glavnoj grani ostaviš svega 2 - 3 pupa. Orezani ostatak ljetnog jorgovana ne treba da bude viši od 30 - 40 cm od zemlje. |
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Puno hvala.
![]() ![]() ![]() ![]() Sad do mbm-a. |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Moje su ogromne i imam tri vrste: ljubičastu, bijelu i neku tamnije ljubičastu ali sam vidjela da ima i crvene. Neznam jeli crvena baš crvena ili je ljubičasto - crvena? Ima li tko da vidim sliku? Bilo ih je u plodinama pa nisam htjela kupiti, nisam sigurna da će biti baš onakva kakvu nemam.
![]() Pomozite..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lako se zakorjenjuje i dosta brzo raste.. evo jedne mlade od proljeća
![]() Bijela
U proljeće je bila ovakva
![]() a sada ..
![]() ![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Preljepe su ti budleje!
![]() |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
ja ima budleju roze boje i grančice su joj tanke,svejedno ću je obrezat ovaj tjedan..ono što me zanima je ,dali mogu te tanke grančice zapelcat
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Ljetni jorgovan se vrlo lako zapelca reznicama. A što se tiče orezivanja, on se svako proljeće obavezno vrlo oštro oreže. |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
možeš, ja sam lani samo takve i pelcala jer je bio mlad |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
seni nam se dugo nije javila na forum, ali lani sam je pitala kako da orežem lj. jorgovan da bude formiran u stabalce
upozorila me da to ne činim jer ću ga uništiti, naime, tako je njen propao voljela bih da se javi da ona objasni zašto, nisam sigurna da bih ja to na razumljiv način prenijela ![]() |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
meni je i tvoj lijep iako nije stablasica .sviđa mi se i grmic od lj.jorgovana,mada bi bilo lijepo imat obadvoje ,ako se lako zakorijeni zasto ne..orezat cu ga sutra a pošto pupova još nema ne mogu ga orezat na 2-3 pupa nego ću ga prikratit na nekih 15 cm ...
|
|
![]() |
|
Carol ![]() Trajnica ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Kamenjar, Cimi je htjela reci da se ostave 2-3 pupa kod orezivanja, a to je vidljivo na grani kao lagano ispupčenje, odnosno mjesto gdje izrastaju potencijalne grancice, a ne misli na konkretne pupove sa liscem. Osim toga, jedan od poznatih engleskih vrtlara veli za ljetni jorgovan: Koliko god ga orezali, necete ga ubiti.
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
![]() |
|
Carol ![]() Trajnica ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
|
![]() |
|
ja sam vjerovatno jedina osoba kojoj je propo ljetni jorgovan ,zasto? nemam blage veze,u jesen sam ga prenijela i posadila u drugi vrt i mozda sam ga sa tim ubila
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
kamenjar jedina nisi sigurno, a sigurno je povenuo jer si mu možda prekinula korjenčiće, lani se tek zakorjenio pa je bio osjetljiviji
|
|
![]() |
|
Moram priznati da se i meni jedan osusio i to za zeleno-bijelim liscem. Sadnica je bila mala, a ja sam tada dolazila samo vikendima. Ocito se posusila zbog predugog razdoblja bez vode.
|
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
i ja mislim moj da se posusio iz istog razloga..iako sam tu,nisam ga zaljevala ,nisam uope ocekivala da ga izgubim...dobila sam novu reznicu ,valjda ce me ovo ljeto uveseljavati svojim cvjetovima.sad imam i bijeli ,čuvat cu ih |
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Jako se lako primaju reznice, jedino treba brinuti dok je mlada biljka kasnije raste bez ikakve posebne njege, moje je narasla dva metra i pretvorila sam je u stablašicu, otkinula donje grane i otišla je u visinu.
|
|
život je more
|
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Vidjela sam je u MBM -u ![]() Malo je drugačija od ovih koje mi imamo. Slika sa neta: ![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
vila2 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Drage forumašice i forumaši! Evo da Vam se javim sa izvještajem o mojim grmićima donešenim iz St prošlu jesen... Posadila sam ih u dvorište, na premali razmak (od jedno 40cm)
![]() ![]() Vaši grmovi su divni od reda, nadam se još kojoj sličici... Koliko najbliže zidu bi ju smjela posaditi? Dobila sam upravo za rođendan (malo uranjen poklon), još dvije sadnice budlejice ![]() Nemam baš preveliko dvorište, pa čak razmišljam da jednu posadim na selu u voćnjaku, ali neću ju moći zaljevati nego jednom tjedno, možda to ipak onda nije dobra ideja? Evo malo da prokomentiram i puzavicu... zanimljiva je i lijepa, ali moram priznati, ovi Vaši grmovi na slikama su mi ipak puno ljepši... Jedva čekam da moji dobiju neku formu i uklope se u naš vrt! |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |