Zemlja/gnojivo |
Odgovori | Stranica <1 345 |
Korisnik | ||||
Mezcal
Novo sjeme Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Bgd Status: Offline Bodovi: 48 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Glikice, to zvuci primaljivo, ali pitam se koji kaktus bi izdrzao tako intenzivno zalivanje (svaki dan ili svaki drugi dan - sa ili bez gnojiva, svejedno). Brzo bi svaki istrulio. Osim ako ne postoji neki specijalan preparat koji blokira truljenje, a maksimizira dotok mikroelemenata u samu biljku. Zvuci mi kao naucna fantastika, ali kad razmislim...mozda jedino Nizozemci imaju recept za to.:))
U kucnoj varijanti ta praksa bi sigurno rezultirala truljenjem kaktusa, osim ako nije uzgajan u hidrokulturi (kao neki Echinopsisi sto sam video), ali to je vec posebna prica i pretpostavljam da je to jedina vrsta koja podnosi takav uzgoj. Pitanje i koliko je to dugotrajno. Mislim da je ipak najbolje gajiti kaktus u odgovarajucem supstratu (zemlji), ne treba forsirati rast po svaku cenu. Neka i sporo raste, nema veze, vaznije je da to bude zdrav i kompaktan izgled. |
||||
Sponzorirani linkovi | ||||
Glikica
Cvjetni guru Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Da, to bi bilo nabildavanje kaktusa. Najbolje ih je uzgajati onako prirodno. Kao i do sada, a ja počela izmišljati budalaštine.
No tu smo, pa diskutiramo. Neka njih kao i do sada. |
||||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||||
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Dobar (kišni) dan, vidim (i čitam) da se ovdje stvarno vode "zimski" razgovori....
Nikada u životu nisam kupovao nikakvu posebnu zemlju, miješam "moju mišelu" u par (2÷3) varijante, a rezultat ste mogli vidjeti na fotićima mojih "bodljića"... Već sam o tome pisao na ovome forumu, ako se kome čita i ako će poslušati moj savjet - ne treba pretjeravati ni u čemu pa tako ni na ovoj temi o zemlji za kaktuse. U prirodi sigurno nema ovih "pikanterija" koje izmišljaju pojedini veliki "stručnjaci" koji mudruju od "novih" imena za kaktuse, supstrata za kaktuse ove-i-one, suzbijanja bolesti, i tako u nedogled.... Držimo se normalnih uvjeta (svih vrsta) kojim ćemo omogućiti našim "bodljićima" da se razmašu u prirodoj težnji za očuvanjem vrste... Pozdrav..........schumy |
||||
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
||||
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Pumica, cigla, zeolit, pijesak, . . . . što bi još trebalo zamiješati za dobar supstrat ? Glavno da je supstrat propustan da ne zaostaje voda. Organsku materiju ne volim u supstratu. Organski materijal je dobra podloga za rast gljivica. Kada se stvore uvjeti za rast gljivica one će se početi razmnožavati hoću ja to ili neću. I ode pahić Kompost ali stari kompost dodajem ako je to potrebno (adeniumi). Prije toga ga dobro namočim i prokuham u pećnici. |
||||
MermaidDreamer
Pustio korijenje Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
kod sadnje adeniuma, uz zemlju za kaktuse, koristila sam usitnjene školjke, smrvljeni stiropor, usitnjenu i razbijenu keramiku, pijesak za papigice...
|
||||
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Pinus, gledam ovaj tvoj supstrat......a hranjivi sastojci, humus, treset i sl?
Nadalje, gledano po granulaciji, jel ti to univerzalno? Negdje sam čitala da granulacija mora biti ujednačena i ovisi o veličini kaktusa: manji kaktusi sa manje razvijenim korjenovim sustavom trebaju supstrat sa sitnijom granulacijom, i tako dalje po veličini. I da supstrat ne smije sadržavati prašinaste elemente, jer oni "zabetoniraju" supstrat, naročito kad se polijevanjem slegnu na dno i začepe odvode. Zapravo, ima jako puno mudrovanja i teorija, pa ne znam više kako uzgajati kaktuse. Uzgajala sam kaktuse puno prije neg je internet postojao i bilo mi je sve super, a sad sam totalno zbunjena. |
||||
|
||||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
|
||||
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Ok, ajmo redom:
treset sam onako spomenula, mislila sam na humus. Nadalje, kad sam rekla univerzalno, mislila sam, a i napisala, na granulaciju supstrata, nisi me dobro pročitao. A to što sam zbunjena, ma ne baš zbunjena, ali....bojim se da , što više kompliciram, neće valjati. Do sada sam uspješno kaktusarila, ali sad bih voljela mojim ljubimcima pružiti još više i još bolje, i frka me da ne pretjeram i da ih ne zeznem. |
||||
|
||||
MermaidDreamer
Pustio korijenje Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Glikice, može pitanje?
Zašto nešto mijenjati ili "usavršavati" ako je do sada bilo dobro? Iz iskustva znam, da ne treba oko ničega previše prtljati, a niti mijenjati ukoliko je sve dobro. Promjenom se može postići i bolje, ne kažem da ne može, ali se može i zeznuti stvar. Ako si do sada radila po nekom instinktu i receptura ti je odgovarala, možda nova receptura neće biti usklađena s tobom i jednostavno se niti ti niti tvoje biljčice neće moći prilagoditi novom receptu i novom režimu. ...to je samo moje skromno mišljenje |
||||
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Da tu si u pravu, i sama razmišljam na sličan način, jer već desetke godina uzgajam kaktuse na "svoj" način i izvrsni su.....dakle, ako im sad promijenim režim, moglo bi biti ne-dobro.
|
||||
|
||||
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Glikica,još jutros sam ti htjela napisati,ti godinama uzgajaš kaktuse i svi su ti lijepi i zadovoljni,na tvom mjestu ja ne bi ništa mjenjala,uzgajaj ih na svoj način kao i do sada.
|
||||
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
||||
Mezcal
Novo sjeme Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Bgd Status: Offline Bodovi: 48 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Glikice, za vecinu obicnih (siroko dostupnih ili komercijalnih) kaktusa kakve svi imamo sasvim je dobar i obicni supstrat za kaktuse, dobro ce napredovati i ne moramo posebno komplicirati.
Treba jos reci da postoje i retke, 'teske' raritetne vrste koje nece tolerisati bilo kakvu kaktus-zemlju i njima stvarno treba praviti posebne ugodjaje. Vecina nas tako 'teske' vrste, pretpostavljam i nema, ili ih ima malo. Mislim da je za dobar deo kaktusa koje mi nalazimo po garden centrima i kod vecine domacih uzgajivaca, obicna kaktus-zemlja u redu. A ko ima ekstremno osetljive vrste (npr. Yavie, Blossfeldije, Pseudolithose, Pelecyphore, pojedine vrste iz roda Eriosyce, Ancistrocactuse, Geohintonije, Sclerocactuse, Navajoe i jos puno njih...)taj ce sigurno znati u sta da sadi i sta da dodaje jer to nisu biljke koje slucajno nadjemo u trznom centru. U 90% slucajeva, za 'obicne' kaktuse ce biti ok i obicni supstrat za kaktuse, posebno ako si zadovoljna kako napreduju, ne trebas nista menjati. Ako imas bas neke raritetne vrste, razmiljaj o finesama. Inace, Pinusov supstrat, na oko (bar meni) izgleda odlicno. Ne bih se mnogo brinuo da nema hranljivih sastojaka (verovatno ima i vise nego sto kaktusu treba, plus ako redovno djubrimo u sezoni rasta - nema problema), mada i inace vise naginjem propusnom, a ne hranjivom supstratu. Tako da eto...i ja kad pravim supstrat bude nesto slicno tome, ali umesto komposta (kog nemam), dodam kvalitetniju uvoznu zemlju (Terra Magma) i domacu ilovacu, na neorganskim sastojcima ne stedim, natrpam bas bas dosta, ali vec sam pricao, pa da se vise ne ponavljam:) |
||||
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Glikice, što se to događa s tobom??!! Ako si godinama imala uspješne uratke sa kaktusima primjenjujući svoje metode, zašto najednom sada bojazan i želja "da dotakneš nebo"? Usdedotoči se na uzgoj po vlastitim metodama "garniraj" ga sa uočenim korisnim savjetima sa foruma i neta i-to-je-to!
Nisam stekao dojam kroz ova naša forumska druženja da si osoba koja lako odustaje i mijenja svoja razmišljanja, naprotiv... Želim iskreno vjerovati da ću uskoro uočiti tvoj "povratak" u normalu i sretno u novoj sezoni kaktusarenja, proljće je na samom pragu.... Pozdrav............schumy |
||||
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
||||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Ništa nismo pisali o zemlji u kojoj mačke rade kakice. Ako možete nabaviti zemlju za mačke koja se ne lijepi kada je mokra to je sigurno još jedan prvoklasni materijal za supstrat. Važno je da se mokra ne gruda. Kvarcni pijesak upotrebljavam granulacije do 4 mm. Tvornički je opran i očišćen od praha . No, svejedno ga još jednom operem tako da se temeljito riješim praha i jako sitne frakcije. |
||||
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
pinus svaka čast , puno ti hvala za ove slike
pratim temu, mada se ne javljam, nemam ni ja puno iskustva s kaktusima, tj. dugog iskustva, ali pokušavam pobrati štogod od stručnijih riječi i iznesena iskustva mi puno znače, ali ove tvoje "konkretne slike" su mi... neprocjenjive |
||||
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Schumy, baš si me nasmijao, ali u pravu si. Ostajem ja na starom sistemu, kod mene sve štima sa uzgojem.
A ovo sam malo onako pisala, čisto da vidim ima li koja bolja mogućnost. A "garniranje" će dobiti u obliku expandirane gline pod nazivom "liapor" i "floreopor" koji ću ubuduće stavljati u supstrat umjesto šljunka i tucane cigle. |
||||
|
||||
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Da li prihranjujete sukulente ? Ako da, s čime, koliko često ? Pretpostavljam da je možda individualno s obzirom na vrstu sukulenta, ali barem nešto s čime im neću nauditi. Molim vas vaša iskustva.
|
||||
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
||||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(1)
|
|||
Nema tu univerzalnog pravila ili recimo jednostavnog odgovora. Puno tu
zavisi i o supstratu u kojem sukulenti
rastu.
Ako mi sukulenti rastu u supstratu
bogatom hranjivim tvarima npr. dodani glistanjak ne prihranjujem ili gnojim rijetko.
Ako rastu u hranom siromašnom supstratu npr. pumici ili kokosovim vlaknima
prihranjujem često ali podrazumjeva se da tu govorim o gnojenju samo u sezoni rasta.
Aztekim riteri nema iste potrebe za gnojenjem kao npr. schlumbergera i
na to pazim. Pazim i na pH vrijednosti supstrata. Važno je znati dali sukulent
ima CAM metabolizam ili govorimo o klasičnoj fotosintezi. Sve su to bitne stvari. Evo sjetio sam se nije isto dali biljka kreče sa
vegetacijom ili se sprema cvjetati. Bitne su to razlike koje moramo uzeti u
obzir prilikom gnojenja. |
||||
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Hvala ti Pinus na odgovoru.
Ovisnost supstrata i gnojenja mi je jasna, sezona rasta isto ok. Pretpostavljam da se gnojenje izbjegava i u vrijeme visokih ljetnih temperatura !? Ove vrste fotosinteze su mi dosta nejasne (guglala sam i ako sam dobro shvatila ovi cam-ovci što rade noću vjerojatno trebaju manje prihrane ). Da li i za sukulente vrijedi gnojivo sa manjim udjelom dušika +Me ?
|
||||
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
||||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(1)
|
|||
|
||||
Odgovori | Stranica <1 345 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |