Vrtni hibiskus - Hibiscus syriacus |
Odgovori | Stranica <1 34567 9> |
Korisnik | |
makk
Odrastao grm Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je moj baštenski hibiskus.
Čudno je da su mu cvjetovi na istoj biljci različiti. Neki su ovaki a neki ovakvi Do danas sam mislila da ovaj hibiskus nema sjeme. Danas sam odrezala 2 ogromne grane koje prelaze ogradu i po prvi put vidjela nekoliko čahurica sa sjemenom. Sve skupa je bilo 12 sjemenki. |
|
Sponzorirani linkovi | |
keeka
Pustio korijenje Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav, imam onaj klasicni narančasti hibiskus, i eto uzela grancicu, posalila i dala mi je cak i cvijetak, bila su 3 pupa al taman kad su se trebala otvorit pukla su, vjerovatno od tezine, pa sam ovaj zadnji sto je ostao naslonila n list drugog cvijeta te je uspio ocvjetat.
Međutim muce me te rupice na lišću, jel zan netko od cega su i kako da ih se rijesim?http://i694.photobucket.com/albums/vv302/slavonkaa/S5005147.jpg |
|
tanjica
Već proklijao Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zanima me kako dobiti da bude ovako isprepleten?čula sam da se moraju cijepiti te grane a to mi zvuči prekomplicirano ..jel postoji neki lakši način? e i jel taj vrtni hibiskus brzo raste?il mu treba tri gladne godine da dođe do visine recimo metar i pol? |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa zavisi koliko velikoga ćeš kupiti i posaditi! Normalno da je razlika ako posadiš biljčicu od 20 - 30 cm ili biljku od 70 - 80 cm. Ovo je jedan moj u prvoj sezoni poslije kupnje. Kad sam ga kupila bio je upola manji. Inače po mome iskustvu treba mu godina - dvije da se dobro ukorjeni, a tada i snažnije raste. Ali vodi računa o pravilnom orezivanju. |
|
tikvić
Trajnica Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možeš ga ispreplesti na dva načina i to nema nikakve veze sa kalemljenjem.
Prvi način je sa jednom sadnicim, kojoj otkineš vrh odmah iznad zemlje i kad udare zaperci ostaviš tri najsnažnija, ostale odstraniš.Kad mladice dostignu željenu visinu stabljike otkineš im vrhove, da bi se formirala krošnja. Zatim mladice ispreplateš i na vrhu zavežeš špagom da bi ostale u tom položaju. Špagu povremeno popuštaš da se ne bi urezala u stablo. Kad stabljika odrveni, slobodno ukloni špagu, isprepleteno stablo će ostat u tom položaju. Drugi je način sa tri sadnice koje posadiš u zajedničku rupu, dalji postupak je isti kao u prvom slučaju. Kad stablo formiraš od tri sadnice onda je još bolje uzeti tri različite boje cvujeta, jer tad na kraju dobiješ jedno stablo u tri boje. Nadam se da sam bila dovoljno jasna. Ako te još što zanima slobodno pitaj. |
|
tanjica
Već proklijao Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jaaaao tikvić, veeliko hvala na iscrpnom objašnjenju
skratila si mi sate istraživanja oko tog prepletanja!negdje sam i čula da se može tak s mladicama al ovo za isprepletanje različitih boja mi nije uopće palo na pamet, a tako dobra ideja!!! i sad uskoro kad kupim, sigurno ću imati još pitanja! fala još jednom cimifuga, mislim kupiti onda najvjerojatnije manje, odnosno mlađe sadnice tak da ih mogu ispreplesti kak je tikvić objasnila ..i fala i tebi |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i ja imam plavi, roza i bijeli. Čitala sam o orezivanju pa ih moram na proljeće... |
|
Rijeka
|
|
Silvestra
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čitala i naučila. Znači orezati na proljeće. A ispreplitanje... e ja sam na početku napravila "grešku u koracima". Dobila dvije grančice, ubola u zemlju, sve misleć: pa jedan će se primiti. A primila se oba i sad rastu jedan uz drugog.Bijeli i... ovaj drugi će izgleda biti roza. Da li ih pustiti da ovako rastu ili ih pokušati ispreplesti. Visoki su sada 60 i 80 cm cca.Čitajući Tikvić ispada da sam slučajno napravila baš pravu stvar!
|
|
laural
Nedavno posijan Pridružen: 02 Prosinac 2009 Lokacija: Požega Status: Offline Bodovi: 76 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima ,evo da vam pokazem kakve sam si nove hibiskuse nabavio......
Plavi dupli rozi dupli |
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasni su
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepi su . .....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
ivančica flower
Pustio korijenje Pridružen: 21 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 416 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moj vrtni hibiskus je star 3 godine i visok je preko 2 metra,također je dobro razgranat. Tek sada sam saznala da ga treba rezati,ja to još nikada nisam radila.Molim vas da mi napišete kako da to učinim.
Postoji li neko određeno pravilo,smijem li odrezati samo one grane koje su previsoke ili rastu preširoko,ili ga mogu oblikovati kako želim? Hvala |
|
Lovro
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
IF, ja ga režem kak mi paše!
|
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Neznam dali da ga orežem već sada ili da još malo pričekam?
|
|
Rijeka
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hibiskus se može oformiti da raste u obliku grma ili malog stabla. Ne cvjeta na starim granama, već na novim, godišnjim granama. Da bi bio gušći i da više cvjeta orezuje se u 2. ili 3. mjesecu tako da se sve prošlogodišnje grane skrate na 2 - 3 pupa (6 - 8 cm). U toku godine uvenule cvijetove i tobolce sa sjemenom treba odrezivati da se produži cvatnja i da se biljka ne iscrpljuje stvarajući sjeme. Mira, mislim da bi se kod vas već mogao orezati. |
|
Belina
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Cimi. Danas ću ih orezati.
Belina, svaki se orezuje pa i taj sa slike. Imaš ih, ako ne da ti na kavi donesem reznice rozog, jednostrukog, kao gore sa slike?
|
|
Rijeka
|
|
Nina22
Već proklijao Pridružen: 20 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 215 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ožilila ovaj s plavim duplim cvijetom.Iz male grančice izrasle su 4 duge oko metar.Ne znam da li da skratim grančice,da bolje cvate ili da ga ostavim da još naraste.
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Skrati grančice na jedno petnaestak centimetara. Tu će ti onda iz svake pojedine orezane grančice potjerati dvije nove, koje onda slijedeće godine skrati isto tako (samo na nešto kraće, tako da na orezanom dijelu ostane 2-3 pupa, što otprilike bude 6 - 8 cm) pa će iz svake od njih izrasti opet dvije nove... - i tako dobijaš gusti grm od baze. Ako bi ga na višoj razini orezivala, onda bi se gušća krošnja oformila gore, a u donjem dijelu bi ostali samo goli "štapovi" - tako se slično oformljuje stabalce.
|
|
Odgovori | Stranica <1 34567 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |