Ljiljani - Lilium |
Odgovori | Stranica <1 4748495051 64> |
Korisnik | |
OSica
Odrastao grm Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Alisa,Mari ma svima koji ste postavili slike,ljiljani su prekrasni
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Monna
Trajnica 3. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Pozega Status: Offline Bodovi: 2376 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cure....ljiljani su mrak
|
|
pozdrav iz Zlatne doline
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osica, taj ljiljan nažalost nemam, ali koliko znam o njemu on se obavezno i sadi u jesen, sadi se dosta plitko, pa mu onda valjda ni hladnoća ne smeta... Mislim da se tvom neće ništa desiti, osim da će te razveseliti na godinu svojim cvatom i mirisom
|
|
OSica
Odrastao grm Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala vila2,jedva sam ga našla pa da mi propadne.Volim te stare sorte naših baka ,pozdrav
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se s vama da je ovaj starinski ljiljan jedan od najljepših. I ja sam ga dugo tražila, za kupiti nije bilo, ali mi ga darovala prijateljica ovog proljeća. Poklonila mi busenčić koji je imao 5 lukovica i listove visoke cca 20 cm. Posadila sam ih bez i malo nade da će od toga što biti, jer su svi drugi ljiljani koje sam sadila imali "suhu" lukovicu. Medjuitim, ubrzo se pojavila cvijetna stapka i svih pet lukovica dalo je već ovog lipnja prekrasne mirisne cvjetove. Nakon cvjetanja, negdje krajem srpnja i cvjetovi i listovi su uvenuli i nestali. Početkom rujna iz zemlje su izrasli novi listići koji su dosegli visinu cca 30 cm i tako sada stoje.
Dakle, ova vrsta ljiljana ima takav tijek razvoja i sasvim je normalno što su vam se pojavili listovi, a smrznuti sigurno neće. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
OSica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Zribal utješila si me ;)
|
|
OSica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pregledala sam svih 49 stranica i nisam uočila da netko ima Lilium bosniacum,meni je prekrasan jer je autohton na ovim područjima i volila bi ga imati.Zna li netko nešto o tome?
|
|
pčelica7
administrator Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
OSica jel misliš na ovi ljiljan (klik)
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osica do tog ljiljana jako teško je doći na tom linku koji ti je pčelica dala imaš odgovor na svoje pitanje.
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
OSica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Daaa,to je taj ali kako vidim nitko se nije javio da ga ima ili se boje.Znam da je zaštićena vrsta ali mene zanima samo za moj vrt a ne za prodaju...............
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I mene zanima iz istog razloga,ali ga nemam.Teško ga je nabaviti,stvarno je rjedak i ja ga do sada nisam vidjela nigdje niti u prodaji niti na netu a niti u privatnim kolekcijama.Da idem da ga tražim po padinama Igmana,nije baš pametna ideja s obzirom da ne poznajem dobro teren a vodiča nemam.. |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
OSica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Probat ću nešto smisliti s planinarima,ako uspijem javim ti se.Mislim da ga ima na Bjelašnici,ona je pitomija,tamo se planinari stalno kreću ;)
|
|
pčelica7
administrator Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
alisa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oprostite,ali zar nije logičnije da i bosanski ljiljan bude pod ovom temom?Toliko smo pisali o ljiljanima ovdje,o toliko vrsta i sorti tako da mislim da priča o liliumu Bosniacum-u treba da bude ovdje.Po čemu je on izuzetak za novu temu?Ili da sve ove ljiljane razdjelimo po njihovim imenima i prezimenima? Pčelice,malo bolje pročitajte temu o Bosanskom ljiljanu,koju je otvorio neko koga više i nema na forumu već dugo.A,temu je otvorio sa pitanjem gdje da nađe taj ljiljan,pa ako već govorimo o tome gdje treba da se raspravlja o nečemu,onda je i on sam fulio podforum.Ponuda i potražnja ne spada u podforum lukovice i gomolji. |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
OSica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se s Alisom,ovdje je tema Liliam pa ako mogu sve druge vrste i ovaj autohtoni spada ovamo.
|
|
Monna
Trajnica 3. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Pozega Status: Offline Bodovi: 2376 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ajde nek netko stavi sliku tog ljiljana da znamo o cemu se radi....
|
|
pozdrav iz Zlatne doline
|
|
alisa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mona,siku tog ljiljana nemam jer ga nemam u kolekciji,kako sam već napomenula.Evo nešto sa net-a sa wikipedije ,tu ima i slika.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lilium_bosniacum Osica,ja sam već probala da izvrbujem sjeme ili lukovicu od planinara( i sama sam bila aktivni član jednog planinarskog društva,skupa sa svojim roditeljima,ali više nemam vremena za to i jako mi je žao),ali ...Nisam ga nabavila ipak.Imaju neki hibridi jako slični ali nije to to,nije to zlatni bosanski ljiljan :D |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lukovice bijelog ljiljana (Lilium candidum) se sade u 8. mj., a ostale vrste ljiljana u 9. mj. |
|
petit
Pustio korijenje Pridružen: 31 Siječanj 2013 Lokacija: s Status: Offline Bodovi: 349 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovi su ljiljani božantveni, kao da nisu pravi, kao da ih je netko izfotoshopirao , uživaj u njimaa z sve nas !
Pročitala sam sve - samo me izkontrolirajte : sade se iz gomolja po tri kom u skupinu u proljeće, ne sade se duboko, prezimljuju vani , cvjetaju u ljeto, kad se sade dodaje se mlo pijeska. Ići ću ovih dana u OBI i sl - potražiti ih. Ne znam lat.nazive ali možete mi možda reći koja bi bila ovo biljka po opisu jer nemam sliku. Kreće odmah u rano proljeće, ima lišće izduženo poput ukrsne trave, cvijet je narančast i sličan ljiljanu, ostaje preko zime vani, neuništiv. Bilo ga je u parku i mislila da li da dođem u napast za jedan stručak i nisam, kad vidim prije neki dan Gradski hortikulturnjaci iskopali cijeli otok ovog cvijeća i ostavili przno bez ijednog preostalog primjerka. Sviđa mi se jer među prvim bijkama cvjeta |
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za početak, dobro nam došla i ugodno ti druženje želim s nama. Što se tiče ljiljana, samo da te malo ispravim, rastu iz lukovica a sade se ovisno o vrsti i veličini lukovice,a i o tlu. Većinom je dovoljno lukovice posaditi na 15tak cm u dubinu. One vrste koje se sade u vrt u hladnijim podnebljima gdje temperature preko zime idu i u veći minus sade se dublje ili se mogu i vaditi iz zemlje. Mogu se sadii u većim grupama (više od tri komada) gdje ljepo dolaze do izražaja a mogu i u manjim. Cvjetaju, zavisno od vrste, od kasnije proljeća pa do kasnijeg ljeta. Mogu se saditi u vrt a mogu i u tegle. Eto, nadam se da sam ti malo približila ljiljane. |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
Odgovori | Stranica <1 4748495051 64> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |