Notocactus |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 234 |
Korisnik | |
schumy ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dobro jutro. Evo novog predstavljanja kaktusa - to je notocactus, a moj varijetet je notocactus acutus.
Notocactus je rod od oko 25 vrsta kaktusa. To je kaktus porijeklom iz Južne Amerike. Rastu na nižim nadmorskim visinama u Argentini, Paragvaju, Urugvaju i južnom Brazilu. Ime roda dolazi od grčke riječi za "kaktus s juga". Notocaktus je sada prerangiran i spojen sa širom porodicom Parodia. Budući se u botanici ime Parodia koristilo prije Notocactusa, ono ima ima prednost u određivanju roda i vrste tako da su svi Notocactus-sinonimi (varijeteti) sada postali Parodia. Ipak, osobno mislim da ćemo pod ID razvrstavanje u sinonimu i imenu notocactus moći brže i točnije odrediti red, vrstu i rod pojedinog notocactusa. Notokaktusi se uzgajaju zbog svojih izrazitih prednosti u odnosu na druge kaktuse koje se odražavaju u : 1.) Veličini - odrasli primjerci dostižu maksimalnu visinu od 90 cm. Rastu samo kao zasebne jedinke, rijetko se iz korijena razvije i drugi primjerak, ali ja do sada nisam nikoga od uzgajivača čuo da mu se to dogodilo. 2.) Oblika - uvijek zadržava loptasti, oku i općem dojmu najugodniji oblik za pojam kaktusa. 3.) Boje cvijeta – to je u cvijet u obliku lijevka ili zvona izrazito žute boje, ponekad u rijetkim varijetetima imamo sreću da se dokopamo i notocactusa u crvenoj boji. Cvijetovi niču u skupinama od po 3 do 5 komada od kojih cvjeta najčešće samo jedan cvijet koji traje oko tjedan dana.... I dalje se izmjenjuju u slijedu, tako da ponosni vlasnik može u ovom raspjevanom notocactus-čudu uživati i do mjesec dana. Cvate nekoliko pita tijekom cijele godine..... Notocactus kao dio veće porodice Parodie ima mnogo varijeteta, najčešće spominjana imena za ovu vrstu kaktusa su: 1.) Parodia otonis 2.) Echinocactus otonis Način uzgoja je indirektna izloženost suncu u laganoj sjeni višeg raslinja, najbolja dnevna temperatura je ljeti po danu do 25°C, noću ne ispod 10°C. Oprez! Kod nagle direktne izloženosti suncu dobije ožegline, zato se iz zimovnika obavezno postavlja na zasjenjeno mjesto da se prilagodi naglim promjnama ambijenta.... Najidealnije je da ga se postavi na mjesto u polusjeni višega raslinja gdje ostaje cijele sezone cvatnje koju provodi na otvorenom Temperature koje podnosi: -u sezoni pune cvatnje (kolovoz) je najniža +10° C -u zimovniku najidealnije do -5°, pa do -18°C (!!??), **ovaj podatak sam našao na jednom mjestu – preporučam da ga se uzme sa velikom rezervom! Zalijevanje u podložni tanjurić, ne direktno u korijen, samo kada je zemlja već suha. Ljeti ga treba zalijevati odstajalom vodom, prihranu uobičajeno davati 1÷2 puta u sezoni maksimalno.... Zimi ga treba oskudno zalijevati, kod prevelike vlage i u hladnom ambijentu pojavljuje se plijesan i sagnjiju mu korijenske dlačice pa propada….. Supstrat treba pripremati sa dobrom drenažom u podnožju teglice, da se izbjegne blatnjavost i prevelika količina mokre zemlje oko korijena. Cvijet je žuti, u jasnoj nijansi limunsko-žute boje, tučak i prašnici su žuti sa crvenom točkom u sredini po čemu se i raspoznaje ovaj kaktus na prvi pogled, jer je cvijet upečatljiv i naočit. Neki podvarijeteti cvatu i u crvenim nijansama cvjetova..... Tijelo ovoga kaktusa je svijetlo-zelene do tamno-zelene boje, bodljike su rijetke i slabo razvijene. Pojedini varijeteti imaju zaobljene veće isječke po tijelu, pojedni imaju oštrije izražene –„pilaste“ isječke. Naraste do 90cm u visinu i do 20cm u širinu, rada poprima čunjasti oblik. Raste veoma sporo tako da ga dugi niz godina imamo u malim teglicama što je pogodno za uzgajivače koji nemaju suviše prostora. Razmnožava se sjemenom, rjeđe se pored odraslog tijela pojavljuje izbojak kojega se drži do 2 godine uz osnovno stablo i onda ga se presadi..... Evo fotića: 1.) Ovome kaktusu sam odredio ID kao notocactus acutus: ![]() ![]() 2.) Ovome kaktusu sam odredio ID kao parodia otonis: ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav.......schumy ![]() |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 234 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |