Yucca elephantipes |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 8> |
Korisnik | |
beba ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2010 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 35 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pozdrav...na poslu imam dvije yuke i unazad desetak dana sam primjetila da iz sredine pocinje da trune i kao da se neka bjela prasina uhvatila po listovima...krenula sam kidat list po list i nisam nista nasla mislim na bube...na kraju sam uzela noz i na obje odrezala ove izdanke....ostalo samo glevno debelo stablo i neki mali spicasti izdanci sa strana...hocve li ovo ista vise rasti ili da i ostata bacim u smece...jako mi je zao ali pojma nemam sta bi mogao biti uzrok...nisam puno zaljevala nije na direktnom suncu i ima dovoljno svjetlosti...sta se da uraditi...hvala
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
beba ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2010 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 35 |
![]() |
|
tinka ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 35 |
![]() |
|
Lavinija ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Listopad 2009 Lokacija: Macedonia Status: Offline Bodovi: 14 |
Bok svima! Imam i ja problem sa yukom pa nadam se da neko zna sta da radim.... Iz korena je pustila nove listove, pre par meseci, ne vidi stablo te nove listove ali iz dana u dan su sve vece, zatim, one gorne velike listove su pocele padati. Mislila sam da ce popadati samo 2-3, ali sad vise postaje loso, jedan list se osusi u rok od tjedan dana i padne. Sad na gornji dio yuke imam samo 5-6 lista i bas mi ne izgledaju kako treba. Sta raditi sad?
Unapred hvala svima na pomoci! Pozdrav! |
|
![]() |
|
forzicija2005 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 04 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 826 |
![]() |
|
Točkica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 11 |
Hvala, brba i mimar, nešto slično sam i sama pretpostavljala, no nisam bila sigurna, pa sam ipak odlučila pitati iskusnije. Idem je uvjeriti da se još malo strpi do proljeća. ![]() |
|
![]() |
|
mimar ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Brbe je u pravu! Nikako joj ne bi ogovaralo to iznosenje-unosenje i stalna promena temperature. Probaj je malo osveziti prskanjem odstajalom vodom, moja je u toplom ali je redovno orosavam i drzi se. Svetlo joj svakako treba, barem nekoliko sati.
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Hmm točkica onda yucca jednostavno će morati još malo patiti u stanu....
moja je tu između 18-22 stupnja u stanu ali meni je stan na južnoj strani pa ima dosta svijetla (sunca kad ga ima) pa se još izvrsno drži do toplijih vremena kad bude išla vani na terasu... Ali nikako nebi podnijela temperature izvana tek onda bi dobila šok zbog promjene |
|
![]() |
|
Točkica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 11 |
Dragi moji forumaši, evo obnavljam ovu temicu o jukama jer mi treba jedan savjet. U rujnu sam od dobre prijateljice dobila na poklon prekrasnu juku visoku gotovo metar, sa još jedno malom visokom nekih 30-ak cm u istoj tegli. U međuvremenu sam ih presadila i razdvojila, no sad su mi se na velikoj počeli žutiti i sušiti listovi. ![]() ![]() Čini mi se da joj je u stanu pretoplo (kod nas je temperatura uvije 22 do 24 stupnja) ida joj fali svjetla. Nažalost u kući nemam hladno mjesto gdje bi je mogla staviti. Pa sam one iskusnije koji isto imaju juke htjela pitati bi li bilo pametno preko dana, bar u onim danima kada je temperatura vani iznad nule, staviti je vani na terasu. Živim u okolci Zagreba, temp. van je preko dana obično +1 ili +2, ponekad malo viša, pa ne znam bi li juka to podnijela, a još više bi li podnijela stalnu promjenu temperature ako bi se po noći unosila unutra. Naime, po noći se temp. spušta obično ispd nule. Što kažete? |
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Bok Točkica!
Sada je normalno da yuca izgubi koji listek pogotovo po ovim mračnim danima... Temperature oko 20 i više stupnjeva sa ovim tmurnim danima štete svim kučnim biljkicama... Šta se tiče presađivanja yuca nije tolko osjetljiva biljka pa se stvarno može presađivati u bilo koje doba godine samo nemoj pretjerati sa veličinom vaze dosta joj je 1 ili 2 broja veća vaza. Naravno trebalo bi izbjegavati presađivanje oko kasnog proljeća i ljeta ako biljku držimo vani i na izravnom suncu (balkon na južnoj strani) tako da nam biljka ima bujniji rast umjesto da razvija korijenje u vazi. Sa yucom i dracenama, po mom iskustvu, bolje imati manju vazu zbog zaljevanja. Lakše podnose suho tlo nego stalno vlažno tlo. A zemlja po tvom izboru... moje su u humusnom tlu za cvijeće i povrće... no sa takvom zemljom treba pripaziti kod zaljevanja jer takvo tlo može primiti i do 10 puta više vode od svoje težine(zbog toga radije koristim manje vaze zbog zadržavanja vode) ![]() |
|
![]() |
|
Evo, nakon poprilično vremena aktivirat ću ponovno ovu temu jer molim savjet od iskusnijih cvjetoljubaca. Naime, prije nekih dva i pol mjeseca sam od svoje dobre frendice za rođendanski poklon dobila prekrasnu yuccu od nekih 60-ak cm visine. Kod mene se odlično snašla, dobila je mjesto uz vrata na terasu s puno svjetla i to joj, izgleda, jako odgovara. Raste iznenađujućom brzinom i stalno dobiva nove listove. No zadnjih par dana sam uočila nekoliko žutih listova u donjem dijelu biljke. Nije to ništa tako strašno, znam i sama da stariji listovi odumiru, a stvaraju se novi, no ovih par žutih listova je nastalo vrlo brzo, a danas vidim i nekoliko novih. Trebam li se zabrinuti? Vidim po prijašnjim postovima da su žuti listovi uobičajeni u zimi, no ne znam je li ovo prerano? Yucca je u dnevnom boravku gdje je prosječna temperatura 22-23 stupnja. Je li joj to pretoplo? I jedan dodatak: malo sam prosurfala po ostalim temama koje se odnose na dracene, pa sam zaključila da je moja yucca možda u premaloj tegli za tako veliku biljku. Ona je sada već dobrih 70-ak cm visoka, a teglica joj je prilično malena. Mogu li je sada presaditi i kakvu zemlju je najbolje koristiti? |
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Stavi je u polusjenu. Nemoj žuriti sa rezanjem listova dok ne vidiš kako će se dalje ponašati. Ako se listovi potpuno osuše onda ih reži.
|
|
![]() |
|
trantinchica ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 100 |
pa i ja sam ju stavila na balkon..
a kaj da sad napravim?da odrezem te listove?da stavim u polusjenu? |
|
bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Ovako na slici meni zgleda da ju je oprljilo sunce. Nakon boravka u sobi možda je ipak bilo naglo staviti je na direktno sunce. Moja bude preko ljeta na balkonu ali je uglavnom u polusjeni i naprosto buja.
|
|
![]() |
|
trantinchica ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 100 |
evo,probat cu stavit i fotku..
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
ines ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Ma nije to ništa strašno, tako ti i moja izgleda nakon svake zime (imam je već 4 godine). Ja samo kad zatopli odrežem to suho lišće i stavim je na terasu. Tamo je cijelo ljeto i super buja. Čak nije ni u hladu.
|
|
nema kruha bez motike
|
|
![]() |
|
zar nitko ne zna?mozda joj fali zeljeza?ne znam..a dosad je sve bilo u redu,uvijek mi je stajala na prozoru u kuci..
|
|
|
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
ok hvala puno:_)
|
|
![]() |
|
Obozavam svoju yuccu..i vec je dosta narasla..uvijek sam ju njegovala..ali sad joj se nesto desilo..stavila sam je nedavno na balkon i listovi su skroz pozutjeli
![]() |
|
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Ozi,to se često desi preko zime sa yucom.Toplo je a nema dovoljno svjetla.Iznesi je van,negdje u hladovinu i oporavit će se.Suhe listove odstrani,naravno.Možeš je,kako Alisa veli,i odrezati,no kako tvoja nije nešto velika neće to tako ružno izgledati ako je ne odrežeš.Vidim da ima i dolje neku malu grančicu,ona će popuniti prazninu odozdo.
Uglavnom,bilo da je režeš ili ne,stavi je van u hladovinu i oporavit će se
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 8> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |