Jesenske lukovice |
Odgovori | Stranica <1 23456 22> |
Korisnik | |
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ispade nesto drugo!
Agroperl - prirodni pijesak koji diše Agroperl je ekspandirani vulkanski pijesak otvorenih pora, kemijski neutralan i prirodan. Kao fizikalno pomoćno sredstvo za tla i neutralno sredstvo za biljke, pogoduje stvaranju optimalne klime tla. Najvažnija svojstva Agroperl-a koja pospješuju rast su: - visoka sposobnost akumulacije zraka (ca. 50% vol.) - velika sposobnost zadržavanja vode (ca. 50% vol.) - polagano i ravnomjerno otpuštanje vlage - rahljenje i dreniranje - nekvarljivo - kemijski neutralno RAHLI - PROZRAČUJE - ČUVA VLAGU Agroperl ne zadržava zrak i vodu samo površinski već, što je osobito važno, poput spužve u svojoj zrnatoj strukturi. Agroperl se isporučuje u dva oblika: Agroperl ® -G (0-5 mm veličina zrna) i Agroperl ® -F (0-3 mm veličina zrna). Agroperl -G se upotrebljava tamo gdje je potrebna drenaža i zadržavanje vlage. Agroperl -G je posebno dobar za poboljšanje tla i travnatih površina, poboljšanje zemlje i komposta te kao mješavina sa tresetom. Agroperl ® -F se koristi gdje je naglašena potreba za očuvanjem vlage. Posebnu primjenu nalazi kod pjeskovitih i suhih tala i za većinu mješavina sa tresetom, posebno kod sjemenja, mladih biljaka i prešanih zemljanih formi. Agroperl ® se može upotrijebiti u čistom obliku ili izmiješano sa zemljom ili tresetom u različitim omjerima miješanja. Kod mješavina je uobičajeni udio Agroperl ® -a 25 do 70% vol. pri čemu se standardna mješavina sastoji od 50% Agroperl ® -a sa 50% zemlje, komposta ili treseta. Rezultat miješanja je dugotrajno rahlo tlo sa visokom sposobnošću zadržavanja vlage. NEKE STANDARDNE PRIMJENE zemlja za cvijeće: 2 do 5 litara Agroperl ® -a na 10 litara zemlje poboljšanje tla: 3 do 30 litara Agroperl ® -a /m2 zemlje sadnice: čisti Agroperl ® ili 5 do 7 litara Agroperl ® -F na 10 litara zemlje velike sadnice: čisti Agroperl ® -G do polovine jame za presađivanje, potom 2 do 5 litara Agroperl ® -a na 10 litara zemlje cvjetni sanduci: 5 do 10 cm čisti Agroperl ® -G kao drenaža i spremnik za vodu, potom 2 do 5 litara Agroperl ® -a na 10 litara zemlje. SAVJET Prije istresanja Agroperl-a iz vreće uputno je, radi lakšeg rukovanja, natopiti Agroperl vodom. PRAKTIČNE UPUTE ZA PRIMJENU Agroperl G i Agroperl F kod sadnje cvijeća Praktično je, prije sadnje cvijeća (npr. balkonsko ukrasno cvijeće) iz velike vreće isipati u jednu manju posudu (npr. kantu - 20 L) Agroperl G i zaliti ga s malo vode, tek toliko da se ne praši. Taj ćemo Agroperl koristiti za stavljanje na dno posude kao drenažni sloj. U praksi, neki stavljaju na dno kamenčiće, zatim sloj Agroperla G i potom smjesu zemlje i Agroperl-a. U drugu sličnu posudu isipati Agroperl G ili Agroperl F, predviden za miješanje sa zemljom. Taj se može zaliti s oko 2 L vode. Neće se prašiti i biti ce lakše rukovanje. Dodaje se zemlja, pri svakom dodatku dobro izmiješa, sve do omjera približno 1:1. Dakle, na 10 L Agroperla - oko 10 L zemlje. Količinu zemlje možete i povećati ali ne više od 2/3 zemlje i 1/3 Agroperla (to je minimum Agroperla potreban za održavanje rahlosti i vlažnosti). Iz iskustva, za pelargonije (najčešće balkonsko cvijeće), dobar je omjer 1:1. Sadnja balkonskog cvijeća - npr. pelargonije. Na dno posude stavlja se drenažni sloj čistog Agroperla G (ili kamenčići pa potom Agroperl G), oko 2 cm visine. Na taj sloj stavlja se smjesa zemlje i Agroperla G ili Agroperla F, ovisno o Vašem izboru. Agroperl G će se koristiti u slučajevima kad je potrebna rahlija zemlja - prozračnija. U slučaju kad je biljka jako osjetljiva na vlagu i treba je više (na pr. vodenike), koristit će se Agroperl F. U sloj na dno posude (drenažni sloj) uvijek se stavlja Agroperl G. Nakon sadnje zaliti sve zajedno s uobičajenom količinom vode. Pratiti svakodnevno vlažnost u posudi i zalijevati po potrebi. Sredstva za poticanje rasta i cvatnje dodavati prema uobičajenim uputama. |
|
Aglaja
|
|
Sponzorirani linkovi | |
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovi su me potpuno zbunili govoreci o zadrzavanju vode. Koliko mi je poznato, drenaza je odvod suvisne vode (ili isusivanje zemljista koje sadrzi puno vode). Drenazni sloj se postavlja na dno kalja, saksije, tegle, zardinjere, pitara...kako se voda ne bi zadrzavala. I u tu svrhu se najcesce koriste kamencici, jer ih ima u nasoj okolini. Tekodje se preporucuje i sloj krupnijeg peska koji ce privuci visak vode. Mislim, da ovo moze da zameni kupovinu tog agro...
|
|
Aglaja
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ajme aglaja...pa je l ti stvarno mislis da ja mogu sve to zapamtit sta gore pise? I taj agro... sta god da je, moze bit da je to dobro ali i do sada je funkcioniralo bez njega...kamencici, sljunak, pijesak...nemam namjeru mijenjati dobar recept (iako bi moglo ispasti dobro, kao ona shashina baklava)...ali to mi je sve prekomplicirano....(nisam citala sve to sta si gore stavila...mozda cu neki drugi put)
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja, zar se to ne zove još i perlit??? Ili tako nešto slično...
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma nisam ja to sve pisala, to su ti oni sto prodaju! Ja sam samo pobrkala loncice, kako i ne bi!
Agroperl = perlit (vulkanski pesak!! ) A glinopor je pecena glina za odvod viska vode! Stari recept, kazem i ja: kamencici i pesak! |
|
Aglaja
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Al ste ga zakomplicirali.Sad da objasnim šta je šta i zašto,trebalo bi mi toliko koliko i vama kod kompliciranja.Zato Aurora dobro veli,zašto mjenjati nešto ako je dobro
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To dođe tako nakon "tuluma"!!!
|
|
Arwen
Odrastao grm Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
još ih držim u frižideru, tamo su oko misec dana, i izvadit ću ih tek kad izboji budu dugi oko 2,5 cm nadam se da bi mogli cvast za Božić krokus (crocus)= šafran |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj ljudi ja jos svoje gladiole nisam
izvadila |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja mislim da jos nije kasno, stavise pravo je vreme da ih izvadis!
|
|
Aglaja
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ali jos su listovi zeleni
bojim se da mi ne isruhnu |
|
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sigurno si ih nesto kasnije posadila, to planiram i ja sledece godine, posaditi ih u nekoliko navrata, pa cu imati i isti problem, verovatno. Mislim da ih ne smes izvaditi dok lisce sasvim ne pozuti i osusi se. U suprotnom ces prekinuti proces fotosinteze (preko zelenih listova biljka salje hranjive materije lukovici)lukovica nece sazreti i nista od nje sledece godine.
Ako neko vec ne resi problem (a mozda ga i nema, mozda ih samo trebas jos ostaviti u zemlji, valjda nece smrznuti)pitacu ja za savet jednu zenu na pijaci koja je do skora donosila gladiole, i njeni se listovi sigurno nisu osusili. |
|
Aglaja
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne listovi piljarice, vec listovi gladiola koje uzgaja!
|
|
Aglaja
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tacno je da sam ih malo kasnije posadila
ali imam isti problem i sa kanom tako da stvarno neznam sta da radim |
|
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovih dana, oko sebe, cesto vidjam kane sa jos uvek zelenim listovima. Ako te to umiruje. Dok se ne javi neki strucnjak.
|
|
Aglaja
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala aglaja
|
|
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma, nema na cemu, kao da sam ti puno pomogla! Zadovoljstvo mi je. Uvek sam ja ta koja trazi savete.
Pravilo kaze da se lukovice vade 4 do 6 sedmica po prestanku cvetanja! A uzmemo li i to da mnogi svoje lukovice ostavljaju u zemlji po vise godina, mislim da nema razloga za brigu i strah. |
|
Aglaja
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja ovdje vidim jos puno cvijeca po vrtovima za koje znam da su iz lukovica ili iz gomolja...i sve je jos u zemlji (i ima jos puno zelenih listova).
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bitno je da nije još bio tako jak mraz pa da se smrznu lukovice i gomolji.A to još nije bilo.i moje su još vani.Kako kiša pada stalno ne znam kad ih izvaditi(u planu je jučer bilo ali kaj ću kad sam "morala" u Zg) Prošle godine je kod nas bila blaga zima(ne znam jel se spustila temperatura ispod-5,6) i da su mi cijele zime vani ostale ništa im nebi bilo.
Znači,nije frka još dok nebude jakih mrazeva.Dok se zemlja jako smrzne e onda je frka
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sta bih ja bez vas
|
|
koga ,kome i šta... |
|
Odgovori | Stranica <1 23456 22> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |