Šeboj, romanija - Cheiranthus cheiri |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 10> |
Korisnik | |
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Nana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 332 |
Pamtim šeboj kao jednog od prvih vjesnika proljeća, uz visibabe i jaglac. Bio je neizostavan (ponekad i jedini) u buketima koje smo s učiteljicom u "tajnosti" pripremali za majčin dan.
![]() |
|
(O)smijeh je najbolji facelifting
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
ERYSIMUM (raniji naziv Cheiranthus) – šeboj, fajgl, romanija, viola (zbog mirisa je u antici ubrajan u viole)
(često se pogrešno pod šeboj ubraja Matthiola – biljka slična šeboju, koja je iz iste porodice biljaka kao i šeboj) Šeboj je porjeklom iz jugoistočne europe – sredozemlja. To je udomaćena i nekada vrlo obljubljena biljka u srednjeeuropskim vrtovima, u zadnje vrijeme manje popularna biljka koju se ipak viđa u seoskim vrtovima. Od šeboja su uzgojene mnoge vrste koje se međusobno jako razlikuju, tako da mogu biti: - dvogodišnje ili trajnice. - niske od svega 10-tak cm - pa sve do visokih od 70 – 80 cm. - osjetljive na niske temperature i na kontinentu ne mogu vani prezimljavati, dok druge vrste dobro podnose kontinentalnu zimu. - cvjetaju vrlo rano, već u 3. mj., ili kasnije pa sve do prvih mrazova. - mogu biti sa jednostavnim ili sa punim cvijetovima. - neke se razmnožavaju samo reznicama, a neke se razmnožavaju sjemenom. - neke vrste se pojavljuju samo u nijansama žute sve do smeđecrvene boje, a ima vrsta sa aprikot, crvenim, roza, ljubičastim ili bijelim bojama cvijeta. - kod nekih je cvijet jednostavan kod drugih je pun. Cvijetovi mirišu. Kod višegodišnjeg šeboja donji dio biljke odrveni. Treba ga poslije cvatnje oštro odrezati, tako da ostane svega nekoliko listova. Kod vrsta koje se razmnožavaju sijanjem sjemena – sije se od 5. – 7. mjeseca. Posijan se drži pokriven u mraku, a čim nikne treba ga otkriti i krajem ljeta posaditi na mjesto. Za sve vrste je karakteristično da vole sunčana, suha i topla mjesta, hranjivo, rahlo, pjeskovito i dušikom bogato tlo. |
|
![]() |
|
Lora ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 21 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 4104 |
vrlo, vrlo dobra i korisna informascija. Dok je moja p.majka bila živa bila je stalni gost u našem vrtu .Sječam se da mi se jako svidjala, pa ću je ove godine i posijati.
|
|
Rijeka Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Rijeka
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Predivan je taj grm šeboja, Mira K. Bogat, raskošan, skladni..
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Moj grmić nije tako bogat kao Mirin, ali imam ih nekoliko i gledam jutros ima pupoljak
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
od mojih na balkonu jedan se odlično drži, a tri su smrznuta, izgleda da ih treba zaštiti koji su u teglama, bili su cijelu zimu vani, dok oni u vrtu dobro stoje, njima ne smeta smrzavica
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Ja neznam što je sa mojim u Njivicama, možda je jadan procvjetao ili je uginuo
![]() Ovaj vikend bi mogla otići pa ću vidjeti...
|
|
![]() |
|
Nejra ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 3 |
Ovi ljubicasti i roza se mogu kupiti pod nazivom "levkoja", prosle godine ih je dosta bilo :) Super nicu, iako sam ja imala manje dvostrukih nego jednostrukih, pa se nadam da ce ove godine nici mozda i sami.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Draga Mari , predivno , kad bude tako daleko budes mi mogla dati malo sjemena da se zapomognem a ja cu ti za uzvrat vrlo rado dati nesto drugo
![]() |
|
![]() |
|
tikvić ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
krasan je mora da divno miriši,to je cvijet mog djetinjstva tako da ga imam i ja veliki čisto žuti a nabavila sam i ljubičasti i neki mišung,nekad znaju žene na placu prodavati dosta jeftino več velike sadnice
![]() |
|
![]() |
|
maestral ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 392 |
Nismo znali što je to, ali svako proljeće bi se pojavili. Onda ih je moja mama sama počela rasađivati i evo ih ovog proljeća:
![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
![]() |
|
maestral ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 392 |
![]() |
|
Tratincica44 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 04 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 49 |
Drage ljubiteljice Rumenija, evo da Vam se i ja pridružim. To su biljke koje nikad neću prežalit. Imala sam ih posvuda u vrtu i bile su predivne, raznobojne i ogromne. Razmnožavale su se same. Odjednom, prije 2 - 3 godine sve su postupno nestale. Sad ih imam nekoliko, a narastu do najviše 10-ak cm kroz ljeto, ali zima ih uništi i ostanu takve kakve jesu , slabijeg cvata i ne razmnožavaju se više uokolo.
Zanima me, sada kad su ocvale i stvorila se je ona "stapka sa sjemenom", kako sada to sjeme pokupit, tj. kako uopće postupati sa tim. Kada je pravo vrijeme za izuzimanje sjemena i na koji način.
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
kada mahunice sa sjemenkama izgube zelenu boju tj. budu suhe, dobiju onu svjetlo oker boju
oprezno ih uberi - otkini škarama cijeli taj dio stabljike, i kad ih otvoriš unutra ćeš vidjeti sjemenkice - duž mahunice, na svakoj polovici - između polovica bude ona pregradica/opna sjeme ili posij odmah, da dogodine niknu i drugu sezonu cvjetaju (2013.), ili ih ostavi za neke druge dane tj. doba sijanja ako te strah da se sjeme ne zagubi dok je na biljci, navuci najlonkicu na taj dio biljke, da ne moraš strepiti nad njom i kod mene se događa slična situacija - par sezona ih je bilo more, a sad tu i tamo pokoji grmić... ili mravi odnesu sjeme ili mladim biljkama naškodi klima (zima ili suša) a doduše, dosta sam ih i povadila i poslala |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Potomke natalijinih i ja imam
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 10> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |