Bršljan - Hedera helix |
Odgovori | Stranica <1 23456> |
Korisnik | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....evo mog sarenolisnog...osvaja nove ograde...
....osvaja nove visine....
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Tanja 20
Pustio korijenje Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 20 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 294 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eh sad si me bacila na razmišljanje, iskreno, bojim ga se staviti van da ne bi ugionuo, a i mislim da se još uvijek u kući privikava... A problem je u tome što ne znam gdje bih ga stavila, jer baš bih htjela da mi se uz nešto penje, ali mislim da ću na kraju ipak uzeti neki štapić ili grančicu da se uz nju penje, a da li mu štetim ako ga budem vezala oko grede? Da vam bude lakše imate sliku na: "Moj mali dvorac zelenila"-hedera helix,(tu se zapravo vidi po kakvoj se površini penje) pa pogledajte da li bi mogao ovdje uspjeti, stvarno ne bih htjela da mi propadne! |
|
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...neces mu nista nastetiti, on je zilava biljka, vidila sam sliku, ako si ga vec smjestila neka i ostane na tom mjestu....samo je pitanje kad ce se priviknuti na novi prostor i poceti rasti...sa vodom oprezno, procitala sam bas u knjizi to naglasavaju - kad se uzgaja kao sobna biljka ne smije se pretjerati sa vodom....
|
|
Tanja 20
Pustio korijenje Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 20 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 294 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imat ću to na umu, hvala |
|
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Olja
Mladi grm Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kakav sklad i harmonija....ne da se lepo rasirio brsljan nego je i posadjen na pravo mesto.....kao vodopadi,divno izgleda!
|
|
53rijeka
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 2310 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Konacno pocelo ozelenjavanje sivogtmurnogpregrdnogzida, nadam se supersonicnomultrabrzom brzinskom rastu
Ovaj, prvi;malo poveci, je od prosle godine rastao u vazi samsamcat i cekao da dodju ostali da ga konacno smjestim na pravo mjesto
|
|
Silvestra
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
silvestra prekrasan bršlja, i oblik listova i boje
|
|
Silvy
Trajnica Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovaj moj bršljan se popeo skoro do drugog kata zgrade. Trebalo mu je nekoliko godina da krene, a sad je prava napast da ga moram kidati.
Ali na fasadi zgrade ostaju tragovi njegovih vitica, pa se mora zid istrugat i pobijelit. Dobro dođe ovih par zadnjih godina, kako su se djeca počela ženiti, za ukrašavanje ulaza zgrade kad je pir. Tako da susjedi slobodno otkidaju grančice koliko im treba, jer ga stvarno ima. |
|
Silvestra
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvy,to je onaj koji ima bobice ako se ne varam...on je naj lijepši kad ga pustiš da se penje po nekoj staroj suhoj voćki...nakon nekog vremena ima zelene bobice koje do nove godine pocrne i na mojoj stranici ja sam od njega radila božićni vjenac za vrata...moj pak bršljan nema plodove on je obićni ali ima lijepe prugaste listove..
|
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvy
Trajnica Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je, Silvestra, tek nedavno je počeo cvjetat i davat male crne bobice. Grančice naberem na drugom mjestu, posprejam bobice (prije ih je mama namakala u srebro) i pravim vjenčić, stavim ispod bora ili odnesem na groblje. Samo sad se širi i po tlu, kao što govori muhlenbergia, pa ga moram čupati jer mi zaguši sve pred sobom. Šareni su mi predivni. Muhlenbergia, tvoji šareni, jesu to dvije vrste? |
|
d.i.n.a.
Pustio korijenje Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cure, prekrasan bršljan. Ja si tako želim šarenolisnog posaditi, no nikako da naletim na njega u centrima. Ima ko viška možda?
Ima ih dvije vrste, koliko sam skužila. Oni sa sitnim listovima su spororastući a oni sa većim listovima nešto brže rastu. Dali je tako i sa šarenolisnima? |
|
Tena 28.3.2010
|
|
*lady750*
Nedavno posijan Pridružen: 26 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 56 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
e cure i decki, ovako, trebam pomoć :)
jesenas sam otkinula grane bršljana sa susjedove napustene kuce i usadila ih, ali nisu se primile. ajde, jasno mi je, ipak ih je zima ubila. kada sam ih otkinula, drzala sam ih u vodi da malo puste zilice, neke jesu, neke nisu i onda dam ih usadila. brsljan susjeov je cudan, pada preko ograde prema cesti ko vodopad. nije se uhvatio za nista nego dugacke sibe vise odozgo prema dolje. kako da znam koje grane da odrezem za usaditi i kako to najbolje napraviti? koje su mladice najbolje i sto? tlo je siromašno i uz zidić je, pa ima i betona nešto. čula sam za ono razmnožavanje bršljana polaganjem? ali ovaj se ne penje nikuda?sto je to i kako postici da ga dobijem uz još neku bilju koju planiram usaditi za živu ogradu da se plete oko armaturne zice? |
|
Freedom is just another word for nothing left to lose...
|
|
d.i.n.a.
Pustio korijenje Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tena 28.3.2010
|
|
aralija
Cvjetni guru Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
d.i.n.a. tek sada sam se uključila na ovaj post i vjerujem da su krenuli ali evo savjeta za ostale koji počinju s bršljanom. Šumski bršljan prima se bez problema a širokolisni kad se kad se zasađuje stavlja se u jednu rupicu po tri grančice ,naravno to se odnosi na grančice otkinute iz matične biljke i odmah zasađene u zemlju bez žilica. Vjerujte u pravilu se jedan primi. Meni su se na nekim mjestima primili svi pa je bilo problema gdje s njima. Tako zapelcanima treba najmanje 5 mjeseci da krenu a kad krenu onda ih više nemožeš zaustaviti. Škare u ruke i obrzivanje jer za kratko vrijeme prekriju zid, potrebna im je pomoć za pričvršćivanje jer u početki nemaju razvijene pazušne hvataljke. Što je stariji to se bolje prijanja za zid. Nadm se da sam pomogla.
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kombinirala bih bršljan na balkon a me zanima sa kojim cvjetnicama da ga zasadim? Imate neku ideju sliku...
Poslužio je svrsi za pir a sada bih ga trebala trajno smjestiti negdje. Evo slike u kombinaciji sa drugim biljkama za ukrašavanje roštilja U lijevom uglu je.. |
|
Rijeka
|
|
Wolfsbane
Mladi grm Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ova tema me podsjetila, uskoro cu morat otic na more pocupat brsljan koji je moja mama zasadila... to odvratno invazivno bilje mi je ugusilo sukulente i zapravo svaku nizu biljku na tri terase vrta, katastrofa. poceo se i na masline penjati i gusiti ih. svake godine ga cupam,al to cudoviste cim ostane na jednom mjestu korijencic pusti novi rast, ne znam kako cu ga se rijesiti a da ne pobijem ono malo sto je prezivjelo uz njega...
tak da pazite gdje ga sadite, zna biti uzasno invazivan. |
|
velika gorica
|
|
Odgovori | Stranica <1 23456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |