Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Ruže
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Kalendar špricanja ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Kalendar špricanja ruža

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 234
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Siječanj 2008 u 21:37
Na mojim ruzama se znao isto pauk uvuci ali onaj obicni.
 
Nego da li je ta paucina bila "gusca" od ove "obicne"??


Ažurirao administrator - 03 Siječanj 2008 u 10:26
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Siječanj 2008 u 20:31
Kadulja,kakva paučina,jel na cvijetu,cijeloj biljci? Imam dosta ruža no baš paučinu nikad nisam imala. Da imaš neku slikicu,dobro bi došla.
Ne kužim i ovo,uništila ih je... jel ubila do kraja cijelu biljku ili samo list,cvijet...?
Na vrh
kadulja View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 29 Prosinac 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kadulja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2007 u 05:44
novi sam član pa svima veliki pozdrav!
Obožavam cvijeće ali balkoni su mi na južnoj strani tako da osim ružmarina,lavande i kaktusa nijedno drugo cvijeće ne preživi ljeto.

Ruže koje volim napala je neka paučina i uništila je pa vas molim ako neko zna šta je to i kako zaštitit da mi pomogne ja bi ih opet kupila.

Thumbs%20Up  slike su super idem ih opet pogledat !


Pozdrav
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 561
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 17:26
Susretala sam se i sa izvesnim ‘zelenim vasima’ koje najvise napadaju mlade izdanke i pupoljke ruze. Postoji hemijski preparat koji se, sledeci uputstvo, rastvori u vodi i rasprsivacem posprica po ruzama.

Te vasi ubrzo nestanu, ali se posle odredjenog vremena ponovo jave, tako da se postupak mora ponoviti. Ne znam kako se zove preparat, ali ce u poljoprivrednim apotekama sigurno znati.

Ovih vasi neko se resava i ‘nikotinom’. Potope se pikavci (opusci) ili citave cigarete u vodu i ostavi neko vreme da odstoji. Tom ‘nikotinskom vodom’ ruze se onda poprskaju. Da li ovo zaista deluje - ne znam, jer nikada s tim nisam radila.
Aglaja
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 12:19
Pepelnica je usudiobi se reci najraširenija bolest ruža. Naajcesce i najaci napadi su na ružama posađenim na manje prozračnim mjestima.Otpornije ruže imaju glatke ,kožaste listove.
Listovi se uvrću u početku bolesti, a izboji deformiraju.Kasnije dobiju sivu praškastu prevlaku.Zaražene izboje potrebno je orezati do zdravog dijela ,a zaraženo lišće skupiti i spaliti.
Suzbijanje:kod pojave prvih simptoma prskajte s :Baycor WP-25, Bayleton special, Antracol BT, Rubigan, Saprol


Crna Pjegavost je opet pak najopasnija bolest ruža.Prepozna se tako sto na gornjoj strani listova se pojavljuju crne pjege sa žutim rubovima, nakon toga listovi požute i otpadnu.Ova bolest se javlja pri toplom vremenu (srpanj i kolovoz).Isto kao i kod pepelnice sve zaražene dijelove skupite i spalite.
Suzbijanje:U područjima gdje se češće javlja treba redovito prskati ,od svibnja do kraja rujna (Dithan M-45 ,Antracol, Baycor,Bayleton special)

Zvjezdasta plijesa / pjegavost je sve češća i štetnija bolest naših ružičnjaka, bilo da se radi o okućnicama ili intenzivnim nasadima. Bolest se lako prepozna po tamno smeđim do crnim pjegama nepravilna oblika. Javljaju se na gornjoj strani lista i promjera su od 2-12 mm. Gljiva, uzročnik bolesti, naknadno izlučuje etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Zbog toga, već u srpnju, možemo naći karakteristične slike ogoljelih grmova ruža. Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruže pa je važno sakupljati otpalo lišća i orezivati zaražene grane. Zaštitu treba provesti preventivnim prskanjem još u svibnju. a tretirati fungicid STAR 80 WP ili POLYRAM DF u koncentraciji od 0,25%. Uputno je tretiranje ponoviti nekoliko puta naročito ako je proljeće vlažno. U svim boljim poljoljekarnama moguće je pronaći pakiranje STAR 80 WP od 25 g (AGRI-program malih pakiranja) što je dovoljno za pripremu 10 lit škropiva. Iz prakse je poznato da zimsko tretiranje (prije otvaranja pupova) sa Cuprablau Z u koncentraciji 0,5 -0,8 % daje dobre rezulta
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 561
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 19:02
Jelena, ja licno ne uzgajam ruze, zato sto zivim kao podstanar i cesto se selim, mada ponekad poneku i posadim.
Ali moja mama i baka imaju ruze, pa cu reci nekoliko reci o ovom problemu, naravno sta sam naucila gledajuci njih dve, i tek toliko da krenemo i prizovemo druge da se prikljuce.

Bitno ti je da sve bolesne grane uklonis, odneses negde i spalis. U prolece ih onda redovno orezes. Postoje preparati koji se koriste preventivno (pre nego se steknu uslovi za pojavu bolesti) i kurativno (posto se uslovi steknu). Bolesti pogoduje toplo i vlazno vreme (ovo je 'letnja bolest' ruza). Mislim i da postoji neki preparat za suzbijanje bolesti.

Eto toliko, a sad neka drugi navale. Ima ovde ljudi sa znas kakvim ruzicnjacima.

Pozdrav i dobrodosla.
Aglaja
Na vrh
Jelena View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 29 Studeni 2007
Status: Offline
Bodovi: 269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Jelena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 17:27
Dakle,zanima da li ih uopće špricate,kada,protiv čega i sa kojim sredstvima?
Imala sam problem ovo ljeto sa crnom pjegavošću koja ih je skroz ogolila,ostavila bez ijednog listića i ne želim da mi se to ponovi.
Svaki savjet je više nego dobrodošao.
Unaprijed se zahvaljujem!
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 234
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,154 sekundi.