Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Aloa Vera
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Aloa Vera

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 23456 46>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Rujan 2012 u 16:26
usporedba

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Rujan 2012 u 14:58
Na internetu ćete naći svakakvih informacija što se tiče naziva i identifikacije aloja.
Naći ćete da mnoge aloje zovu aloa vera ( i barbadensis i arborescens a i neke druge ), da je chinensis i barbadensis jedno te isto, naći ćete 10-ak naziva  (sinonima ) za a.barbadensis, na pr..Treba se u toj šumi snaći  i odabrati kome vjerovati.A da ne govorim o mnogim kultivarima, varietetima jedne vrste.Pa sam ja između ostalog našla da je chinensis varietet od a. barbadensis na jednom mjestu a na mnogim da je posebna vrsta.

Prema tome, ostajem pri tome da te 2 aloje na celentovoj slici (tamnog i svjetlog lista ) nisu ista vrsta i da tu još treba istraživati.

Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2012 u 08:41
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

celent,krasne su ti a.arborescens ali ne mogu vjerovati da su toliko učinile u godinu dana.Jedino ako si ih prihranjivao umjetnim gnojivom što ja nikako ne preporučujem za aloje koje će biti upotrebljene kao lijek.Ne znam što da kažem za zadnju sliku u predzadnjem postu.Jednostavno, jedna od njih nije a. vera (barbadensis ) ili je u pitanju opet gnojidba i pozicija koje mogu utjecati na boju lista.Trebala bih više slika

Nikakvo umjetno gnjojivo ni prehrana, za zemljanu podlogu sam koristio zemlju koja je nekoliko godina bila ispod sijena (tj.zemlja koja se stvorila raspadanjem sijena)pa sam to pomiješao s pijeskom. Možda je tajna u tome što su pitari dosta veliki jer arborescens to sve ožili i potroši zemlju kolika god bila posuda (sljedeće sadim u kante od jupola).
Pitanje: kad ću mijenjat zemlju (koje godišnje doba)?
Arborescens koje vidiš iako su dosta veliki ali u listovima ima vrlo malo soka jer su cijelo ljeto stali direktno na udaru sunca dok imam druge arborescens koji su bili u hladu a od tih listovi su već mesnatiji jer im sunce nije izvlačilo vlagu u tolikom omjeru .
Moja procjena je da velike imaju oko 3 godine (neznam koliko su bile stare kad sam ih nabavio ;lijeva slika, već su bili kidani donji listovi dok su bili u rasadniku.Pa procjenjujući brzinu rasta kod mene i veličinu koju sam kupio starost je oko 3 godine.
Još želim napomenuti da ne treba pretjerivati s propusnošću zemljane podloge jer primjetio sam kod arborescens gdje je podloga manje propusna bolje napreduju i mesnatije su od od onih gdje voda samo proleti.
A što je tiče one dvije barbadensis svijetlozelena je stara godinu dana (svo vrijeme je kod mene, podmlatke baca češće od najvećeg korova).Dobio sam je pod imenom aloja vera (samo kod nas se sve živo zove aloja vera)
ja je na netu nalazim pod imenom chinensis ili barbadensis (na ovom forumu je potvrđeno da je barbadensis) , dok na nekim stranicama sam našao da su chinensis i barbadensis sinonimi za istu biljku).
Tamnozelenu sam prije 2 mjeseca kupio u rasadniku na duilovu također pod imenom aloja vera (na vazi je pisalo uvoz iz nizozemeske), zatim sam je presadio u veću posudu.
Dali su one obje prave aloje ili neki hibridi ja neznam , ili samo jedna od njih.
Trenutno obje stoje na sličnoj poziciji hlad i puno svjetla tako da bi se boja listova morala izjednačiti ako je riječ o istoj vrsti (tamnozelena se malo iskrivila u potrazi za suncem).
Još jednom kažem uživo kad ih gledaš jednu do druge , znači raspored pjegica,bodlji oblik i veličina lista meni ispada da je riječ o potpuno istoj biljci da nije boja drugačija.

Još želim napomenuti što se tiče cvjećarstva ja sam potpuni amater te se nisam bavio s nečim sličnim (u životu nisam usadio niti zalio cvijet sve do aloja).
Znači ako sam ja s ovakvim znanjem uspio odvojiti 40-50 mladih i presaditi a da niti jedna nije propala a i velike dobro napreduju znači da je uzgoj aloja jednostavan da jednostavniji da ne može biti.
Zalijevanje ljeti ako je direktno na suncu svaka 2-3 dana, ako je u hladu 2 puta tjedno, zimi 2 puta mjesečno (neznam koliko ako su u grijanom prostoru jer moje nisu bile).
Naravno učestalost zaljevanja treba ovisiti o propusnošću podloge što je podloga propusnije smatram da treba češće zalijevati.
fermina ja ću još malo poslikati ove 2 pa daj mišljenje .
Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 28 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2012 u 01:32
Puno ti hvala Fermina.
Kako sam rasla u ovom našem kršu, šetala po brdima i livadama zanimale su me sve travke, cvjetići, drva, a od pok. nona i mojih roditelja sam nešto naučila, ali bolje potvrditi nego pogriješiti.
                smile79

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2012 u 00:25
Silvy,i to je dokaz o izdržljivosti aloja.Možeš je baciti na beton i ostaviti mjesecima bez vode isto će preživjeti ( probala! ).
Ove tvoje su a,barbadensis M. Veće možeš posaditi samostalno a manje sve u jednu širu teglu do sljedeće godine.

celent,krasne su ti a.arborescens ali ne mogu vjerovati da su toliko učinile u godinu dana.Jedino ako si ih prihranjivao umjetnim gnojivom što ja nikako ne preporučujem za aloje koje će biti upotrebljene kao lijek.
Ne znam što da kažem za zadnju sliku u predzadnjem postu.Jednostavno, jedna od njih nije a. vera (barbadensis ) ili je u pitanju opet gnojidba i pozicija koje mogu utjecati na boju lista.Trebala bih više slika.

Fiki, radi se o pateru Zagu a o ljekovitosti aloje više možeš pročitati na Ljekovitom i začinskom bilju , tema Aloe vera.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Fiki View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 11 Prosinac 2011
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 2792
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fiki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 17:59
I jedna zanimljivost:(ako već nije napisana),ljekovitost aloa su prvi shvatili Indijanci srednje i južne Amerike i koristili je kao lijek za razne bolesti,a Brazilski svećenik(nisam zapamtio ime) je liječio čak i   tumore sa tom čudesnom(prekrasnom) biljkom!
Na vrh
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 17:05
što se tiče uzgoja u manje od godinu dana od ovog dobijete ovo , s tim da sam već odvojio pedesetak mladih ,ovo je druga tura podmlatka

Na vrh
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 16:01
moja kolonija aloje arborescens



e sad , ove obje bi trebale biti aloje barbadensis, potpuno su iste(oblik lista pjegice) ali su totalno raličite boje , svjetlo zelena i tamno zelena


Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 28 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 15:14
Pronašla sam ovu aloicu u vazi na suncu, a zemlja totalno suha. Nitko je nije zalijevao, ne znam od kad i izbacio van, skoro u šumu.
Iščupala sam par grančica; bile su potpuno crvene. Na balkonu su mi polako dobile zelenu boju. Čekaju sađenje.
Zanima me da li je A. Barbadensis M. i da li da ih posadim u zajedničku nižu vazu?
Hvala.







 
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 13:41
Zahvaljujem, potvrdila si mi ono što sam i mislila da jesu. Pelcere sam mislila odvajati na proljeće, no mogu i sada, nije kasno. Možeš li mi reći kad će biti za upotrebu, jer navodno su obje preko 2 god stare ( vjerojatno su mi krivo rekli).
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 13:17
Lijevo je a. barbadensis ( digni joj barem dio mladih da se može bolje razvijati.Još nije za upotrebu ).
Desno je a.arborescens ( njoj ne moraš skidati mlade, jedino ako je želiš razmnožavati. Ni ona još nije za upotrebu).
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 12:27
Mislim da znam koje su, ali ipak molim ID da potvrdim svoje znanje. Hvala, pozdrav.


...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 10:53
Eto, ima još znalaca na forumu.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 07:47
to je arborescens , mlađa od godine
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2012 u 01:04
Originalno poslano od člana Trejsi Trejsi napisao:

Pozdrav!
Dobila sam alou koja nije baš u najboljem stanju. Zanima me koja je vrsta i koliko je stara, ako možete otprilike odrediti.


Shot at 2012-08-29

Shot at 2012-08-29


Već sam negdje rekla da ne volim identificirati biljku po slici, to nije uvijek lako ali budući da sam prozvana, reći ću svoju.
Ili je biljka slikana puno izbliza, ili je dobro prihranjivana ili to nije a.Arborescens.
List joj je predebeo za arborescens a trebao bi se i više savijati prema unutra.Trebala bi imati i više mladih oko sebe (možda su skidane).
Evo moje a.arborescens pa probaj sama napravit usporedbu:


Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Kolovoz 2012 u 21:36
Ma presađuj, nemaš frke !
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Kolovoz 2012 u 21:22
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Zbog čega presađivanje ? Inače možeš i sada, nije problem.



zato jer su odrasle aloje pustile toliko mnogo mladica da su skoro zagušile stare aloje , htio bih ih osloboditi tako da se stare aloje bolje razvijaju
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Kolovoz 2012 u 21:06
Zbog čega presađivanje ? Inače možeš i sada, nije problem.
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
celetnt View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje celetnt Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Kolovoz 2012 u 20:12
jeli sad kasno da presađujem aloju s obzirom na dolazak hladnijih dana, živim u dalmaciji
Na vrh
Trejsi View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 29 Kolovoz 2012
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Trejsi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Kolovoz 2012 u 21:02
Hvala na odgovoru!
Ne znam kakve su ovo bijele mrlje po listovima, valjda to nije ništa što bi moglo naštetiti biljci i možda preparatima koje bih htjela od nje raditi kad još malo naraste.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 23456 46>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,220 sekundi.