Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 388389390391392 407> |
Korisnik | |
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pinus, Alma, mislim da ste jako, jako u pravu. Zbilja sam ga podizala ljetos. Ah, sad sam ljuta na sebe. Siromak, izgleda kao da bočno leži, sve mi ga žao. Drugi koji imam je uspravan kao svijeća.
Zahvaljujem vam na brzom odgovoru, jako cijenim što ste me poučili, svaki savjet je dobrodošao.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Proka, pozdrav i od mene i dobro nam došao. Vidim, ozbiljno si se dao u uzgoj adeniuma i to me veseli jer su to zbilja posebne biljčice, a tako ih malo ljudi poznaje. Želim ti puno uspjeha!
Bugice, i kod mene ima nakrivljenih adeniuma. Primijetila sam da jedan dio korijena raste brže od drugih dijelova i to ih onda nakrivi. Neke puštam tako, ali ih okrenem da se uspravljaju prema svjetlu. Nekima nakon laganog podizanja podmetnem kamen ili školjku pa se više ne mogu naginjati. U svakom slučaju, slažem se da bi ovaj adenium mogao imati doista poseban kaudeks kad se malo udeblja. Neki namjerno posade adenium ukoso. A pogledajte malo videozapise Ramona Martina, on čini svašta s adeniumima. Otpisane biljke on vraća u život. Žao mi je što ne razumijem španjolski, ali iz samih snimaka se dade puno naučiti. |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Andina hvala na korisnim informacijama.
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
ali ne kapiram zašto skida korijenske dlačice sa onog dijela korijena koji je inače zakopan u supstratu ? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Ni meni to nije jasno. Treba pronaći nekoga tko zna španjolski, vjerojatno je on objasnio zašto to radi.
|
|
|
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Nakon duuuuuuuge potrage za adeniumima, konačno sam uspjela doći do sjemenki, i odmah sam naručila 4 različite sorte. A buduci da su me znatizelja i nestrpljivost iznimno kopkale, nisam mogla da sacekam proljece da posijem sjeme pa sam 2.12. posijala samo jednu sjemenku - eto samo da me zelja mine i da vidim sta ce biti, a ona je na moje veliko zadovoljstvo za samo 6 dana proklijala i nikao je mali adenium!
I evo ga, u sred 12 mjeseca, mali adenium Thong Saprang ! |
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
A sada bi trebala savjet, ovaj adenium ima jednu ružnu otrgnutu granu, na vrhu je suha, ja bih ju nekako ukoso odrezala da nije taj dio jako izbočen, ali iskreno strah me da ne upropastim kalem. Svaka sugestija je dobrodošla.
![]() Ovako to izgleda osim što sam grančicu do tog suhog dijela odrezala jer je ispod kalema. Ovako izgleda cijela biljka, slikano ljeti kad mi je doputovala. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
@Alma kao što
kažeš treba paziti da ga ne odrežeš preduboko. Da dodatno ne oslabiš dio na
kojem je kalem.
Kupio sam "bonsai" konkavne škare. Sa tim
škarama se može kirurški precizno rezati. Thong Saprang - preeekrasan trostruki
žuti cvijet. |
|
![]() |
|
Hvala Pinus
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
tomyxyz ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 13 |
pozdrav
Pokušavam ukorjenit granu adeniuma, negdje sam pročitao da granu treba stavit u vodu, čak i stavit kap hydrogena u vodu, pokušao sam prije i sa sušenjem i onda u med i u propustan supstrat, to mi nije uspjelo. Znam da je sada prehladno za reznice, ali jedna mi stoji u vodi već par mjeseci, vrh se osušio, ali dole nije trulo. koja je najbolja metoda? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Tomyxyz, prvi put čujem da se adenium može zakorijeniti u vodi. Baš ću to pokušati, ali ne sada nego kad počne vegetacija. Meni su pretprošle godine neki strunuli preko zime zato jer sam ih zalila pa me doista čudi to što ti je ta grana još zdrava. No, s adeniumima je sve moguće! Sada su adeniumi u stanju hibernacije, barem većina njih, pa je malo vjerojatno da će zimi pustiti korijenje. Pouzdano znam da je reznice adeniuma najbolje zakorijeniti početkom vegetacije, negdje u veljači, u gotovo suhom supstratu. Može se zaliti vrlo malo samo u podložak tako da do reznice dođe samo vodena para. Pomaže i lagano grijanje odozdo (primjerice na ruteru). Mislim da se to može učiniti i tijekom vegetacije. Naravno, sve mora biti na vrlo svijetlom mjestu, ali ne tako da ih spali sunce. Ako reznice imaju koji listić, dobro ih je prekriti probušenom plastičnom prozirnom vrećicom koju se svakodnevno nakratko skida zbog provjetravanja i kontrole ima li plijesni. Dobro bi bilo prije reznice umočiti u hormnon za zakorjenjivanje. Na taj sam način uspjela zakorijeniti i listiće adeniuma, ali mi se, nažalost, nisu održali. Neke je spalilo sunce, a neki su na kraju strunuli od previše zalijevanja.
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pinus, ova je božićna slika adeniuma vani na sunčanju i rascvale krasule neponovljiva! A tek boje u pozadini!!! Alma, cvate li to tvoj adenium sada ili je to slika od ljeta? U svakom slučaju, prekrasan je! |
|
|
![]() |
|
Andina hvala
![]() |
|
![]() |
|
Usisač ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Lipanj 2013 Lokacija: Kaniža Status: Offline Bodovi: 26 |
Reznice adeniuma se mogu zakorjeniti u vodi. Potrebno je nekih 2 mjeseca. Obično to radim u periodu od proljeća do jeseni. Potrebno je puno svjetla i mjesto sa stalnom temperaturom, višom od 20 stupnjeva. Poželjno s reznicom u vodu staviti grančice vrbe, jer hormon koji ispuštaju pridonosi bržem zakorjenjivanju. Evo nekih od zakorjenjenih:
![]() |
|
![]() |
|
@Usisač, hvala za post.
Hibride je bolje razmnožavati reznicama. 100% dobijemo ono što želimo. Razmnožavanje hibrida sjemenom
je lutrija. Nikad neznaš što ćeš dobiti. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Usisač, hvala za informciju. Pokušat ću i tako zakorijeniti reznice kad dođe proljeće. Eto, zahvaljujući ovom forumu stalno saznajemo nešto novo.
|
|
|
![]() |
|
Usisač bravo, koliko često mijenjaš vodu kada zakorjenjuješ reznice?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 388389390391392 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |