Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Orhideja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Zatvorena temaOrhideja

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3738394041 89>
Korisnik
Poruka
katy daisy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 3
Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2011 u 16:54
pozdrav svima [IMG]smileys/smiley1.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley1.gif" align="middle" />
dobila sam jos jednu orhideju, ona prošla još miruje, ne razumije zasto, vec valjda vise od pola godine. listovi su joj lijepi i cvrsti, samo se stabljika osušila pa sam ju odrezala..zračno korjenje je zeleno i zdravo..sad čekam da stabljika počne nicati
prihranjujem ju gnojivom za orhideje svakih 10 dana

unaprijed hvala na savjetima
[IMG]smileys/smiley1.gif" align="middle" />
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2011 u 22:22
Moraš imati strpljenja, pogledaj moju ljubičastu na prethodnoj stranici. Mjesecima je imala samo listove i već sam mislila da ništa ne bude od nje, a gledaj ju sada. Mislim da ju prečesto gnojiš, ja svoje niti ne zalijevam češće od toga.
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
jasss View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 39
Direktni link do posta Objavljeno: 01 Ožujak 2011 u 21:49
Evo da se javim i pohvalim .. Imam jos jednu orhidejicu, roza boje...Ali problem je bio taj sto je po listovima (ispod) imala crne mrlje, a kako sam ja procitala na netu da su to neke gljivice (ili tako nesto), ja sam to izrezala i naprasila cimetom, za kojeg su rekli da je to prirodni fungicid. Nadam se da ce mi prezivjeti, odvojila sam je zbog toga od druge orhideje dok vidim sta ce biti... Jer mi je jako lijepa i puna pupova... I tjera nove grančice
Sutra stavim slikice, pa da mi kazete koji savjet za nju i jel ju trebam presađivati.
Odvojila sam je pose
Pozdrav!
Na vrh
jasss View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 39
Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2011 u 21:02
Na vrh
ariel View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 31
Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2011 u 20:16
Ja sam bila u Pordenoneu na sajmu cvijeca u subotu i kupila sam mini orhideje- 4 kom za 7 eura. Vidjet cemo kako ce napredovati. Nisam jos imala tako malene. Visoke su svega 4-5 cm.
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1661
Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2011 u 22:56
Molim pomoć oko presađivanja cymbidiuma.Naime negdje sam nedavno pročitala da kod sadnje cymbidiuma spoj podzemnog i nadzemnog dijela biljke mora biti 2 cm ispod  ili iznad zemlje.Pa sad ne znam da li ispod ili iznad jer sam zaboravila,a cymbić čeka da ga presadim.smile220
Na vrh
cvjećarka12 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 44
Direktni link do posta Objavljeno: 13 Ožujak 2011 u 09:15
prelijepe su ti svaka ćast, ja imam samo jednu kao ova tvoja bijela a sada jedva ćekam da nabavim još koju [:)]
Na vrh
Gordana102 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 244
Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2011 u 19:05
Silvestra neznam dali si presadila cymbać, ako još nisi evo savjet,posadi ga isto kao i paleonopsise,tj. samo žile idu u sitniju koru a bulbe ostaju vani iznad zemlje.
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1661
Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2011 u 21:37
Hvala Ti Gordana 102,tako sam i napravila ,bio je cjelu zimu u hodniku gdje je temperatura bila oko 10°C.odnosno otkad sam ga kupila pred 2 mjeseca,a bio je taman odcvao i sad neznam kad ću opet vidjeti cvjet.Kod presađivaja samo sam ga stavila u veću teglu i zasipala okolo i odozgora koliko je falilo zemlje substratom za orhideje.Ako imaš neki dobar savjet uvjek je dobrodošao.smile79
Na vrh
Isabella View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 10
Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2011 u 17:07
hello! nadam se da mi netko moze pomoci,jer imam par pitanja....tek sam nedavno kupila jedan dendrobium u kaliji i ima dvije stapke,ali raste i treca....da to mozda nije keiki? ako je sto da napravim s njim? takoder imam vec neko vrijeme jedan phal kojemu su cvijetovi otpali,a listovi mu pocinju zutjeti....sto da napravim s njime? hvala

to je taj izdanak na dendrobiumu
Na vrh
Belina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 3901
Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2011 u 19:33
Dobro došla u Forum.
 Treba biljci promjrniti zemlju,koja je baš namjenjena orhidejama,zatim uroniti je u vodu da se natopi,cca30 min.
Ništa za sada ne rezati,pratiti i tada daljnja obrada,sretno.
Malo prelistaj stranice,sve piše,smile99
Na vrh
tatjanabajcic View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3874
Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2011 u 09:47
evo moja je orhideja procvala i ima još cvetova, ali nisam mogla sve uslikati

Na vrh
Isabella View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2011 u 09:54
puno hvala na savjetu! ako nije problem da mi kazes sto uciniti sa keikijem dendrobiuma,malo sam zbunjena,jer nije poceo rasti na stapci,nego u supstratu,pa zato ne znam kako dalje..... hvala unaprijed
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2011 u 12:35
ako ne raste na stapci keki onda ga ostavis da raste normalno dalje ako je na stapki onda čekaš da ti pusti korijenje bar dva cm dugo

mada dndrobiumi su meni bar malo cudni meni nekad ti kekiji nikad ne puste korijenje :O a nedavno mi je na jednoj stabljici velikoj naraslo 6-7 kekija odjednom :O
Per aspera ad astra.

Na vrh
Isabella View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2011 u 16:29
Hvala! ovo je velika pomoc s obzirom na to da sam tek nedavno pocela kupovati orhideje,pa bas i ne znam kako s njima jos jednom hvala!!   
Na vrh
lilijana View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2011 u 19:04
Ja sam svoje orhideje kupila prije nekoliko godina i svake me godine uveseljavaju svojim cvijetom. Držim ih na zapadnom prozoru i zalijevam ih kad vidim da se supstrat osušio, ove godine sam im kupila i cvetal tako da su sada još ljepše. Kad skužim kako staviti sliku , slikat ću ih. Pozdrav,Lilijana
Na vrh
Tanja 20 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 294
Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2011 u 10:51
Odgovaraju mu svijetli prozori bez direktnog sunčevog svijetla (sjeverni ili istočni prozor je idealan).U slučaju direktnog sunca, prozor je potrebno zasjenjivati tijekom sunčanog perioda dana. Jedan od znakova da Phalaenopsis nema dovoljno svjetla je izostanak cvatnje i češća „proizvodnja“ keika. Keiko je zapravo mlada orhideja koja se javlja na cvjetnoj stabljici umjesto cvijeta. Kada razvije par listića, može se odvojiti od matične biljke te uz malo njege, procvjetati.

Zalijeva se potapanjem u vodu- cijela posuda se uroni u vodu i ostavi da odstoji 5-8 sati. Za to vrijeme supstrat (kora) u koji je orhideja posađena upije vodu, a svaki višak koji se naknadno ocijedi, treba ukloniti iz podloška ili ukrasne posude u kojoj je držimo. Ukoliko možete, za zalijevanje je najbolje koristiti kišnicu, a vodu iz gradskog vodovoda treba ostaviti neko vrijeme da odstoji budući da klor i previše kalcija ne odgovaraju orhidejama. Za vrijeme cvatnje obavezno ih treba prihraniti specijanim gnojivom za orhideje. Preporučujemo Valentin tekuće gnojivo za orhideje jer sadrži sve makro i mikroelemente potrebne biljci za rast te ga je lako dozirati. Bez dovoljno hrane, cvjetovi su manji, a i pupovi žute i otpadaju. Jednom mjesečno orhideje zalijte samo običnom vodom bez dodanog gnojiva da isperete zaostale nakupine minerala s korijenja. Phalaenopsis voli visoku vlagu zraka pa mu godi prskanje po listovima, ali nikako se ne preporučuje prskati cvjetove jer dobiju ružne pjege po laticama. Izbjegavajte prskati orhideje navečer jer je zbog pada temperature veća mogućnost pojave gljivičnih bolesti.

Nakon cvatnje, cvjetnu stapku treba odrezati ispod prvog cvijeta pa će, u slučaju da je orhideja dobro njegovana, na tom mjestu narasti novi cvjetovi. Ponekad se čitava cvjetna stapka nakon cvatnje osuši- tada se reže pri osnovi i nakon otprilike 3 mjeseca možete očekivati novu stapku i nove cvjetove. Česta pojava je da pupovi kod orhideja požute i otpadnu. Uglavnom , navedeno se događa iz dva razloga- prvi je nedovoljna gnojidba, a drugi je hladnoća. Za uspješan uzgoj Phalaenopsisa temperatura se ne bi smjela spustiti ispod 15oC. Budući da su uglavnom smješteni na prozoru, temperatura se može naglo spustiti i na taj način oštetiti pupove koji zbog toga žute i otpadaju. Pomoći može premještanje na južni prozor (ali samo zimi kada nema sunca!) ili da, za vrijeme ekstermno niskih temperatura, odmaknete Vaše orhideje od prozora. I kod transporta od trgovine do auta ili Vašeg doma, može doći do oštećenja cvjetnih pupova zbog hladnoće pa obratite pozornost na vrijeme koje je orhideja provela izložena tim nepovoljnim uvjetima. Srećom, par žutih i otpalih pupova ne znači da će se cijela orhideja osušiti- u najgorem slučaju, smanji se broj cvjetova, ali biljka će i dalje cvasti ukoliko ima dovoljno hraniva, stoga je još jednom potrebno naglasiti važnost gnojidbe.

Nakon cvatnje, ako je potrebno, orhideju možete i presaditi. Poželjno je da je presadite u proziran lončić (radi kontrole vlage i svjetla za korijenje)- također ih možete pronaći u Kaliji, a dolaze u dvije veličine. U prosjeku, orhideje se presađuju svake 3 godine, ali sami procijenite stanje Vaše orhideje i optimalno vrijeme presađivanja. U slučaju starog raspadnutog supstrata prekrivenom bijelom prevlakom, najbolje je da obavite presađivanje. Presadite je u specijalnu Valentin zemlju za orhideje koja se sastoji od idealnog omjera tresetnog supstrata i kore crnogorice . Staro, trulo i bolesno korijenje škarama odstranite, a potrudite se skinuti i što više stare zemlje (kore) s njega. Obavezno dobro zalijte orhideju prije presađivanja da ne oštetite korijenje. Korijenje slobodno ostane viriti izvan lončića, ne smije se rezati jer na taj način biljka gubi organ koji je hrani.

Najčešći štetnici orhideja su vunaste i lisne uši. Vunaste uši se najčešće javljaju u pazušcima listova prekrivene bijelom vunastom prevlakom. Pri kupnji bilo koje orhideje preporučljivo je provjeriti da na listovima nema uši, a najbolje je izbjegavati zaražene biljke. Rani napad vunaste uši možete probati zaustaviti mehaničkim odstranjivanjem (štapić omotan vatom ili tkaninom) no rijetko se može u potpunosti uništiti tog štetnika bez primjene nekog sistemičnog insekticida. Za pomoć pri odabiru i načinu primjene insekticida, obratite se u poljoprivrednu ljekarnu vrtnog centra Kalia. Ukoliko niste sigurni koji je štetnik napao orhideju, najbolje je da ga donesete sa sobom (ili barem fotografiju)- na taj način dobivate najbolji i najtočniji savjet (besplatno ;)!!).

Vrlo česta greška kod početnika u uzgoju orhideja je previše vode u supstratu. Ako Vaša orhideja ima mlohave, žućkaste listove- pustite da se supstrat prosuši i povećajte intervale između dva zalijevanja. Ako ne cvate- vjerojatno ima premalo svijetla.

Evo ovo sam našla na
http://www.vrt.com.hr/sobno-bilje/orhideje---uzgoj-i-smjestaj-u-stanu.html

"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
Na vrh
Isabella View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2011 u 17:48
opet ja! Trebala bih malu pomoc...nedavno sam kupila orhideju,ali na njoj ne pise koja je vrsta,samo da je orhideja mix...evo slike...hvala
http://www.facebook.com/album.php?id=100001693976312&aid=32972
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2011 u 21:44
nemozemo viditi sliku :( vjerovatno ti je album zasticen kopiraj onaj link na dnu slike sto pise sitnim slovima ;)
Per aspera ad astra.

Na vrh
Isabella View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2011 u 20:24
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=148780768521721&set=a.148780585188406.34937.100001693976312&theater   ....nadan se da se sad moze vidjeti    
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3738394041 89>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,360 sekundi.