Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori | Stranica <1 386387388389390 407> |
Korisnik | |
tangerina
Nedavno posijan Pridružen: 14 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 58 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andina, čestitam na prvim pupovima, ali se nadam da ja moje neću toliko čekati :)
Ja sam zasad zadovoljna, od 9 sjemenki koje sam ubola prije tjedan dana niklo 9 biljčica, sad dalje čekamo
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tangerina, odličan postotak nicanja! Nadam se da si proučila sve na ovoj (podugačkoj) temi i da će ti biljčice lijepo uspijevati. Držim palčeve!
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
Alma.M.
Već proklijao Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
@Alma, tražim riječ kojima bi komentirao tvoje
adeniume i ne nalazim pravu. Savršeni,
prekrasni , idealni, ..u stvari svaka ih se prima.
Vidim da imaš i zelene prste. Kalemljenje baš
i nije jednostavno , bravo, bravo. Reci što si kalemila ? kakav zanimljiv hibrid ? |
|
Alma.M.
Već proklijao Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Hvala Pinus! Kalemila sam dupli crveni (black magic), par stranica prije je Bebolina stavila link na stranicu, iz Češke sam kupila kultivare. A kalemljenje nije tako strašno komplicirano kako sam prije mislila, barem ne ovo ravno što sam radila, taj način se preporučuje početnicima. Jedna grana na tom kultivaru je bila predugačka pa sam morala probati kalemiti.
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Primi čestitke i s moje strane. Krasan cvijet i krasna fotka! Mlade snage su fantastično napredovale, a jedno veliko za uspjeh u kalemljenju.
|
|
|
Alma.M.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Andina!
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
MM je bio malo nespretan...
|
|
|
Alma.M.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aaaa šteta Andina za prvi cvijet, a počeo se otvarati. Nema veze barem si vidjela boju, prekrasan je ljubičast, bit će nagodinu puno cvijeća .
|
|
marsha
Mladi grm Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andina žao mi je al kao što Alma.M. kaže cvijet je prekrasan a sad pošto je počeo tjerat bude on opet ;)
što si mu radila da ga natjeraš na cvatnju? moji još nikako. Kod mame bilo puno pupova kao i kod tebe ali ne znam što im se desilo jer su se samo posušili i otpali. Na žalost nismo uspjeli vidjeti prije boju.
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Alma, Marsha, zahvaljujem na suosjećanju. Zbilja mi je bilo toliko žao da sam ga oplakala. I MM je bilo žao jer je on vodio brigu o adeniumima kad god ja nisam bila kod kuće i čekao je taj cvijet nestrpljivo kao i ja. Al što je, tu je. Čekamo sljedeću godinu.
Sjećate se da sam eksperimentirala sa supstratima. Kod ovog koji je počeo cvasti bilo je najviše zeolita. Možda je to razlog, a možda i kvalitetno sjeme. Inače, nisam mu ništa drugačije radila nego drugima. Napominjem da sam kod svakog zalijevanja u vodu dodala malo bioenzima. A zašto su, Marsha, kod tvoje mame otpali pupovi, to stvarno ne znam.
|
|
|
tangerina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam pitanje za ekipu u Dalmaciji: kad vi unosite adeniume u kuću?
Ja vani imam super uvjete za sukulente, veliku južnu natkrivenu terasu koja je cijela osunčana, a ne pada kiša unutra, i inače sve sukulente praktički cijelu zimu držim vani, unosim ih samo 5-6 dana zimi kad baš padne prema nuli temperatura. S druge strane, unutra nemam pojma gdje da ih stavim. Ne posjedujem nijedan južni ni zapadni prozor, to su sve vrata i staklene stijenke :D Morat ću smislit nešto, pazeći pritom da ih se ne može dokopat moja jednogodišnja djevojčica. Trenutno je vani oko 25 stupnjeva po danu, a min. 17 noću i zasad stoje na terasi. Dokad mogu tako?
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tangerina, za adeniume je optimalna temperatura prezimljavanja 10 do 12 stupnjeva, ali čula sam da neki mogu preživjeti i kratkotrajne temperature od 5 stupnjeva, pod uvjetom da im je supstrat potpuno suh. Tada idu u hibernaciju (ja kažem da spavaju :)). Ako odbace listove, ne treba ih uopće zalijevati (negdje od početka od studenog do veljače). Možeš ih držati zimi u grijanoj sobi. Ako zadrže listove u grijanoj prostoriji i na svijetlom su mjestu, tada ih možeš pomalo zalijevati - otprilike 1-2 žličice svaka dva tjedna. Najveći neprijatelj adeniuma je vlažan supstrat u vrijeme hibernacije - tada im korijen strune. Pinus, tvoj golijat uživa u zadnjim toplim danima jeseni. Sav je važan! :) Hoćeš li ga u proljeće presaditi u veću teglu? A onaj crveni sedum u pozadini doslovno mi krade pogled! :)
|
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Adenium iskoristi svaku priliku za
sunčanje. Čak i ako je oblačno iznesem ga na svježi zrak. Samo da ne kiši. Na
ovom položaju sa slike sunca ima od 10h pa sve do zalaska.
Andina mislim da
znaš i sama koliko je sunce važno. Da je bilo više sunca i toplote pretpostavljam
da bi i ovaj tvoj ljubičasti adenium procvjetao.
Da, presadio bi ga u veću teglu ali čekam
da prvo nabavim veću "protezu" za teglu. Moja lokacija ispod planine Boč
povremeno zna biti prilično vjetrovita. Bez te proteze svaki malo jači vjetar bi
ga rušio. A proteza je super, sa njom je jednostavno izravnati adenium i na
kosini. |
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nata07
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A kaj je ovo za biljku na slici lijevo?
|
|
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to je krasula
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus, tvoji su sukulenti stvarno bez konkurencije! Ova krasula je veličanstvena! Dok tvoj adenium još cvjeta, ja imam ovakvog: I spleteni su otišli na spavanje. Vidjela sam na You Tube-u kako čovjek spaja kaudekse guljenjem vanjske pokožice. Možda se u veljači i ja odvažim da tako nešto učinim. Prošle godine malo je mojih adeniuma odbacilo listove. Ove godine sam ih prisilila na hibernaciju time što sam im od kraja rujna uskraćivala vodu. Čim je ono bilo zahladilo, unijela sam ih u kuću i tek povremeno iznosila na balkon kad je bilo sunca. No, vodu su dobivali na kapaljku. Puno sam ih podijelila jer sad, kad su porasli, velik mi je problem nedostatak prostora. Dio sam prenijela u školu, u prostoriju koja se neće grijati, a onima koji se još opiru spavanju doma pjevam uspavanku. :) Samo one najmlađe i najmanje ću odnijeti u toplu i svijetlu učionicu i pustiti da budu budni do proljeća. Evo dijela ekipe na zimovanju:
|
|
|
tangerina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andina, baš sam jučer mislila "gdje sam ono čitala da je netko spleo adeniume?", nisam niti bila sigurna da je na ovom forumu ili negdje drugdje, i bilo mi je mrsko pregledat opet svih 380 stranica teme
jesi pisala već upute kako se to radi, ili kako se to zove na engleskom, pa googlat ću i ja :) |
|
Odgovori | Stranica <1 386387388389390 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |