Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3637383940 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Belina
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
FLORAMYE ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1330 |
![]() |
|
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
![]() Hvala ti što nas razveseliš prelijepim sličicama svod divnog vrta !!! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
Kod tebe je stvarno užitak prošetati i svaki put nešto saznati o cvijeću.
![]() |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
NEVEN calendula officinalis
Latinsko ime ovog lljekovitog cvjeta vesele boje je umanjenica od latinske riječi calendulae što znači mali kalendar ili mali sat. To se povezuje njegovim cvjetom koji sklapa latice kada nema sunca. Shakespeare je u "Zimskoj priči" napisao: Neven koji odazi na spavanje sa suncem i s njim mokar ustaje. U srednjovjekovnoj Engleskoj su ga nazivali 'Gold' a poslije je dobio naziv 'Marigold' u čast Djevice Marije. Boji njegovog cvjeta pridavale su se izuzetne moći pa i sposobnost da 'izvuku grešne misli iz glave' U ljekovite svrhe se upotrebljavaju samo cvjetovi-svježi ili osušeni. Neven djeluje protuupalno, antibakterijski, antiseptički. Liječi iritiranu i raspucanu kožu,ekceme, ugrize komaraca i opekline od sunca. Za te svrhe se može napraviti ulje tako da se u toplo biljno ulje umjesaju latice. Oparak od latica nevena se upotrebljava za pjegavu ili masnu kožu |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Svakom novom slikicom nam pruzas sve vise uvid u tvoj prekrasan vrt ! Divota je setati tvojim stazama !
|
|
![]() |
|
RAZLIČAK centaurea
Različak je biljka koja je nekada bila uobičajeni korov koji je rastao na žitnim poljima i ljutio kosce jer im je smetao i otupljivao oštrice na srpovima, danas se često uzgaja u vrtovima zbog upadljive boje i oblika. Centaurea montana je trajnica koja raste uglavnom u planinskim područjima Europe. Možda ne spada u najljepše biljke kamenjara ali je zanimljiva zbog cvijeta koji ima dvije boje i vrlo je privlačan pčelama i leptirima. |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Samo uzdišem od ljepote
![]() |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
svašta ćemo mi naučiti. sa zadovoljstvom te slušam
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
SIRUP OD KADULJE
Svibanj je mjesec u kojem se bere kadulja . Ljekoviti su joj i listovi i cvjetovi ali ipak listovi malo više. Kao i svaku ljekovitu biljku, kadulju treba brati dok je u pupovima jer tada ima najviše sokova kojima hrani cvjetove. Treba je brati po sunčanom vremenu jer je tada najbogatija eteričnim uljem. Sirup od kadulje pogodan je za asmatičare i malu djecu. Pomaže kod iskašljavanja i pročiščavanja dišnih putova. Kod kašlja se pije 3 žličice na dan. Kadulja se ne smije uzimati dulje vrijeme i u velikim količinama. Ne smiju je uzimati trudnice i epileptičari. Za sirup se beru zdravi listići bez cvjetova. 30 dkg listića kadulje 2 kg šećera 2 l vode 5 dkg limunske kiseline Stavite u lonac red listića,red limunske kiseline dok sve ne potrošite. Otopite 30 dkg šećera, da bude karmeliziran i zalijte sa 2 vode. Dodajte ostali šećer i kuhajte oko 20 min. Vruče prelijte preko listova, lonac poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Procjedite i ulijte u boce. Čuvajte na tamnom mjestu. |
|
![]() |
|
Floramye
Camelia ![]() |
|
![]() |
|
moje stazice su svaki dan sve čarobnije a oko njih raste sve više novih biljaka koje su stigle u moj vrt zahvaljujući forumu i njegovim vrijednim članovima. ![]() |
|
![]() |
|
moon
![]() ![]() |
|
![]() |
|
ovo što pišem sam skupljala godinama . potrošila sam mnogo vremena u zapisivanju, svakodnevno sam pratila ponašanje biljaka i ostalih stanovnika u vrtu. često sam sa svjetiljkom promatrala kako živi vrt u noći. drago mi je da to mogu podjeliti s vama i da je nekom od koristi. |
|
![]() |
|
Smail ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Našetala sam se tvojim vrtom, sve ti je lijepo, sve proljetnice su prekrasne.
|
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
|
Udovičica(scabiosa)
![]() ![]() ![]() Kozja krv(lonicera) ![]() Clematis ![]() Pakujac ![]() ![]() Keria ![]() Pakujac ![]() |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
slavuj.ta tvoja keria je nekakva drugačija.nije ona uobičajena
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
ajama,
ovo je keria japonica, grmić porijeklom iz Kine koji je poslužio kao matična biljka za dobivanje kultivara keria japonica"Pleniflora" koja je puno češća u našim vrtovima. ove dvije vrste se razlikuju po visini , po debljini grančica i po obliku cvijeta. keria japonica ima jednostavne cvjetove i cvjeta samo u proljeće. dosta je invanzivna i jako se širi korjenovim izdancima. |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Samo da znaš da sam opet prošetala tvojim vrtom
![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Kad god prošetam ostanem očarana ljepotom tvog vrta i zato se vraćam i vraćam , ne ostavljam svaki put trag jer ako ovako nastavimo ugušit češ postovima ovaj forum a to nam nije cilj jer želimo uživati u toj ljepoti
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3637383940 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |