Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Biovrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Biovrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3536373839 43>
Korisnik
Poruka
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 13:49
Lucijana, dobrodošla! Ja nisam čula za tretiranje mlijekom, možda netko od anših forumaša zna nešto o tome..
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 13:58
Ja sam od jednog svog susjeda čula da se rajčica šprica s mlijekom u omjeru1/10 i to jednom tjedno,da li pomaže to neznam.
Na vrh
Lucijana View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lucijana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 14:05
Hvala cure na dobrodošlici!
Jednom tjedno kažeš, ajd opet i to je više od onogašto znamo. Za omjer 1/10 smo, kao što sam rekla, čuli ali ništa više od toga tj. koliko često. Googlala sam i vidjela preporuke i sl. priče, kako je prirodno i ok, ali ništa detaljnije nemogu pronaći. Eto, ako netko zna još nešto o špricanju povrća i sl. mlijeko ja strpljivo čekam.   
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 21:38
Špricanje mlijekom služi kao preventiva od bolesti. Kad je biljka jednom zaražena više ne pomaže.

Treba špricati jednom tjedno sa punomasnim mlijekom. Tko ima doma krave najbolje je prirodno. Ja špricam sa kupovnim 3,2% MM i složim malo jaču koncentraciju. Mora se prskati i zemlja ispod biljke i biljka.

Novom članu dobrodošlica !

Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 23:25
protiv kojih bolesti? koliko periodično ponavljati?

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 23:30
Mlijeko ima neku ulogu stvaranja zaštitnog sloja na listu. Možda bi bilo najbolje domaće mlijeko.

U na 1 litru vode ide 1 dcl mlijeka, tu se može dodati soda bikarbona i 1 dcl šećera i prokuhati.

Šećerena voda ( 1 litra vode i 1 dcl šećera) bez ičega je dobra zaštita, provjereno probano od moje mame.

I naravno kako je već rečeno to treba biti preventivno do naznaka bolesti.

Mislim da se šprica jednom tjedno i nakon kiše.
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 23:34
Da mislim da je to protiv bolesti lišća, plamenjače.

A moguće da mlijeko ima neku ulogu i kod kalcija za pomidore. Inače se savjetuje za zdravlje pomidora da se šprica nekom otopinom sa kalcijem, da se spriječe neke bolesti mogće i ploda ne samo lista.Smile
Na vrh
Lucijana View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lucijana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Svibanj 2011 u 08:25
Hvala vam svima na odgovorima! Nije nikakva bolest biljaka u pitanju, hvala Bogu, već preventive radi.  Wink
Na vrh
Marin&Lele View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 63
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Svibanj 2011 u 14:36
A koliko ide sode??
Lucijaa dobro došla :)
Jučer smo skupili 7 zlatica, uništili nešto mladih zlatica i jajašca. Našla sam i narančasta jajašca, sad se nadam da su od bubamare, jer sam ih ostavila [IMG]smileys/smiley37.gif" align="middle" />
Bubamara imam porpilično, ali i uši. Donijela sam uši sa presadicama lubenice :/
Na vrh
Škoj View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 54
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Škoj Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Svibanj 2011 u 14:02
Uau! Bubamara!
Ja sam ih tražila po livadama i našla tek dvije. Donijela sam ih u svoj povrtnjak i tada ih zadnji puta vidjela. A ušiju, na bazgi, na kopru, na pitospori...
Sad ću opet malo koprive namočit u vodi pa sve isprskati.
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Svibanj 2011 u 15:28
Pošaljem ih malo poštom ;)
Meni se bubamare bvole "gnjezditi" na krumpiru. Jučer sam uhvatila dvije u stvaranju potomstva    Vole i u kamilicu, a našla sm ih i u krastavcima.
Do sad se moj pokus sa grahom i suncokretima nije baš nešto pokazao. Moram u subotu po kolce, jer grah pušta vitice, a suncokret mu je još mali. No, kolko vidim po poljima, ni kukuruz nije puno veći.
Sljedeće godine budem ga ranije sijala, ove godine je samonikli.
Paradaj su mi napale uši, a nema kad otići po koprive, najmlaađem izbijaju zubi i zahtjevan je za poluditi.... a nemogu s jim na ovo sunce..Jao!!!! Mogu to posipati pepelom?? imam punu kantu za smeće spremljeog :)
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Svibanj 2011 u 21:38
Čitam, malo kasnim. Slušala sam pred par mjeseci savjete vezane za plamenjaču na rajčicama. 
Čajem od preslice (ali njega se smije najviše 2 puta u sezoni !?) ili prije svake ljetne vlage (magle ili kiše) sa tom otopinom mlijeka.

Uholaže (škarice) se hrane sa lisnim ušima. Kažu da u jednu noć mogu pojesti uši sa jedne grane.
Danas kad sam u mom "bio vrtu" brala blitvu vidjela sam ih na desetke (škarica). Kad sam bolje zagledala - vidjela sam nekoliko lagano zakovrčanih listova i  nekoliko crnih ušiju. Očito su škarice odradile posao.
Svaku koju vidim bacim na voćke.

Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 07:07
ja sam čula da uholaže vole jesti i cvijet voćke.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 09:44
Možda jedu, ali zadnjih godina je bilo toliko ploda da se nije ni osjetilo da su poneki cvijet pojele. 
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 18:14

Nešto zanimljivoSmile

Zaštita voća i povrća bez kemikalija

Uzgajate li voće i povrće, moći ćete biti sigurni kako je sve prirodno i zdravo. Upravo to i čini TV vrtlarica Kornelija Benyovski Šoštarić, autorica knjige “Zeleni kvadrat”.

- U mom povrtnjaku uz povrće rastu i mnoge ljekovite i aromatične vrste biljaka koje mirisom ili izlučevinama korijena odbijaju mnoge vrste štetnika. Među biljkama zaštitnicama vrta na prvo mjesto stavljam buhač, dragoljub, kadificu, neven, koprivu luk i češnjak. Postoji još mnogo korisnih biljaka, ali ove su toliko praktične, lijepe i korisne da ih slobodno možete saditi bilo gdje i bilo kad. Miješanjem biljaka postići ćete prirodnu ravnotežu i tako djelovati preventivno stvarajući zdravu sredinu - kazala je Kornelija Benyovsky Šoštarić. 

Dragoljube sije ispod voćaka napadnutih biljnim ušima i pokraj kupusnjača. 

Uz to što čuva vrt, dragoljub je dekorativna biljka, a njegovi su listovi ukusan dodatak salatama. Korijenje nevena i kadifica odbija gliste nematode pa ih je dobro saditi svuda u vrtu, osobito pokraj redova mrkve i između ruža. I u organskom vrtu smiju se upotrebljavati zaštitni sprejevi, ali oni pripremljeni od češnjaka, paprike, mlijeka i drugih neštetnih tvari. Vrlo su učinkoviti u zaštiti biljaka, posve sigurni za upotrebu i ne onečišćuju prirodu.

Biljke vole zamijeniti mjesta

U zaštiti vrta pomaže i plodored, sustav rotacije povrća u kojem se ista vrsta svake godine sadi na drugom mjestu. No to se ne odnosi samo na određene vrste nego i na cijele skupine (kupusnjače, mahunarke). Tako ne treba saditi luk gdje je rastao njemu srodan češnjak.

Češnjak odbija mnoge kukce

Stisnite jedan cijeli češnjak i prekrijte ga biljnim uljem. Nakon dva dana dodajte nekoliko kapi deterdženta te jednu žlicu koncentrata na litru vode. Sprej odbija mnoge kukce, a učinkovit je i protiv gljivičnih bolesti.

Kopriva štiti od lisnih ušiju

Odlično sredstvo protiv lisnih ušiju priprema se tako da se 1 kg mlade koprive potopi u 10 litara vode i ostavi jedan dan. Prska se nerazrijeđeno. Ako nemate svježih kopriva, za istu količinu vode treba upotrijebiti od 100 do 200 grama sušenih.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 18:16
Originalno poslano od člana Marin&Lele Marin&Lele napisao:

A koliko ide sode??
:/

Probaj sa žličicom za kavu na 1 litru vodeSmile

Hoja donesem ti paket pun uholoža iz vrtaLOL
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 22:23
smrcko tnx, sutra špriam sa sodom :)
Izgleda da sam se prerao poveselila da ema zlatica. Skupljam ih svaki dan i čini mi se da gubim bitku.... ima dosta mladih, sve ih tamanim, ali ih ima i ima.... nije nešto strašno za sad, ali ako tako nastavi..... Ugh
Po vrtu svugdje imam nevena, kadifica, dragoljuba, kamilice, majčine dušice, metvice, bosiljka, češnjaka, luka, ma svačega - pa eto ipak imam najezdu uši....
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2011 u 15:18
Ove godine i kod mene u cvjetnjaku ima jako puno uši. Srećom pa ih nema u povrtnjaku!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2011 u 17:02
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Hoja donesem ti paket pun uholoža iz vrtaLOL
Nebi, hvala imam i ja paket - izgleda da su stigle u sijenu. Šta misliš Wink?
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2011 u 18:43
Ove moje uholože su autohtone velike kao pilencad, a tek da vidiš koliki su mravi kao telcadLOL

Meni su sa sjenom izgleda stigle gusjenice, tako bar tvrdi MM.  Pobrstiše sve, moramo svaki put pregledati sveShocked
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3536373839 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.