Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 341342343344345 407> |
Korisnik | |
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Posadila sam ih zajedno u teglu i počela plesti negdje krajem rujna, kad sam ih unijela na toplo. Zaboravila sam napisati da ih "stežem" nakon što budu dugo bez vode, tada su malo savitljiviji.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Zanimljivo. Ja imam samo jednog takvog dugačkog, još mi dva nedostaju da ih pletem. A mislila sam si tako nešto napraviti.
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
majcka ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
A šta onda kad porastu i izdebljaju se????
![]() |
|
Eksotika je kul
|
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Andina, super
![]() mislim da se s njima da dosta toga napraviti. Vidjela sam da ih ko male sijance od cca 2-3 mjeseca već počnu plesti. Jesi li ti ono rekla da si nedavno posijala? pssst i ja sam onih par sjemeneki što mi je ostalo
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Pretpostavljam da će se debljati na onoj strani na kojoj mogu, a tu gdje se dotiču trebali bi stvoriti kompaktnu cjelinu, kao da je jedan kaudeks. To je samo moja pretpostavka, vidjet ću hoće li to tako biti (ako požive ![]() Marsha, jesam, sijala sam ih i niknuli su oko 1. 11. Evo rezltata nakon mjesec i pol: ![]() Odnedavna su noću pod neonskom svjetiljkom, (nisam nabavila bolju), a danju na prozorskoj dasci iznad radijatora. Noću im još spustim odozgo aluminijsku foliju (tako da ih njome ogradim sprijeda) koja im dodatno reflektira svjetlost. ![]() Na gornjem primjeru je, po mom mišljenju, još jedna potvrda toga da su za rast adeniuma presudni geni. Sijani su isti dan, u isti supstrat, rastu u istim uvjetima, čak je i kultivar isti (Water splash), a lijevi je sav nikakav u odnosu na ostale. Svima im je rast neusporedivo slabiji od onih koji su sijani u svibnju, što je i bilo za očekivati. No, ja volim eksperimentirati. ![]() |
|
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Andina, očito da je do gena. Budu i mali polako izrasli, proljeće je ipak daleko pa se treba i po zimi malo zabavljati njima
![]() Moji su se tek malci uspravili i imaju 1 par listića. Budući da su savitljivi još tako mali možda ne bi bilo loše odmah iz uplesti.
|
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Geni definitivno igraju veliku ulogu, ma koliko se mi potrgali da im pružimo sve najbolje, ako su im loši geni, možemo se slikati ! No, samo geni nisu uvjet za dobro napredovanje biljke, ma koja god to biljka bila. Bez potrebne njege i pažnje opet nema napretka. Dakle, najbolje je kad se uklopi sve to skupa. Zapravo, vjerojatno nisam ništa novo ni pametno rekla. Al eto da ponovim, da nam bude utjeha kad imamo 10 sjemenki-sijanaca, a neki krasni, neki žgoljavi. Ja ih imam nekoliko jadnika, lijepo izgledaju, granaju se, zeleni su, ali....mali, malecki. I što s njima ? Nisam ih bacila, neka ih, neka polako rastu, možda dođu u neku fazu kad im "pukne" pa krenu.
|
|
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Andina, gledam sliku tvoje svjetiljke i vidim da
nisi skinula zaštitnu plastiku oko sijalice. To nije dobro. Bez te zaštitne plastike
svjetlosni tok će biti puno jači.Osim toga neonska sijalica treba biti čim bliže malim adeniumima.
5 cm je OK. Neonke ne proizvode toplotu koja bi štetila adeniumu a jačina
svjetlosnog toka je jako važna. Važna je
i valna duljina svijetla potrebnog za fotosintezu. Ako upotrebljavaš samo jednu
svjetiljku (boju) neka to bude plava svjetlost valne dužine 400 – 500 nm ili oznake 865 (temperature 6500 K) ili 864 (6400 kelvina)
|
|
![]() |
|
bucka123 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 665 |
Pinus hvala na vrlo korisnim savjetima
![]() |
|
Nemoj hodati ispred mene,možda te neću moći pratiti. Nemoj hodati iza mene, možda te neću znati voditi.Samo hodaj pokraj mene i budi mi prijatelj.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Zaštitna plastika skinuta i svjetlo približeno klijancima! Hvala, Pinus!
![]() Ova je neonka ovdje samo privremeno, dok ne nađem bolja svjetla. Svakako ću si zabilježiti tvoje upute. |
|
|
![]() |
|
Kod mene nema nikakve žarulje, sijalice....ništa. Na radijator ispod prozora sam stavila dvije limenke, preko njih jednu tanku daščicu i na daščicu sijance. I okolo ima svega natrpanog, pa nije lijep prizor za slikanje, ali fino im je toplo, svjetla imaju koliko dan traje, a kad god je suce, pojavi se na tom prozoru. Dobri su za sada, dva mjeseca stari, tri para listića imaju, nisu mršavi ni blijedi. Ja sam zadovoljna.
No ipak....duga je još zima, da se ne hvalim previše unaprijed.
|
|
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Glikice sve za 5. Danas je bilo tipkanja o
genetici kod adeniuma.Ako nekog zanima neka
pogleda ovu zanimljivu reportažu univerzitetske TV Sveučilišta Arizona .
ps. nakon što se otvori link kliknite na sliku
|
|
![]() |
|
Ma to je samo moje mišljenje o genetici, onako seljački i obično. Stvarno, nemam mjesta u kući više ni za sebe, prozore otvaram samo malo na "kipu", ne znam više što me još vuče da sijem bilo šta.
|
|
|
|
![]() |
|
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
Pozdrav!
Kupio sam jučer uravnoteženo gnojivo za adeniume, a valjda ce poslužiti i za ostale sukulente. Omjer je 20-20-20 + B, Fe, Mn, Zn. Znači uravnoteženi NPK i mikroelementi. Na onoj kutiji piše kako se treba upotrebljavati samo za vanjsko bolje i grmove tako da ne znam s koliko vode mješati za sukulente. Trebao bi vaš savjet koliko grama da stavim za recimo litru vode? S gnojenjem bi počeo tek na proljeće. |
|
![]() |
|
Pa valjda na kutiji pišu upute o razrjeđivanju. Pretpostavljam da su granule u pitanju dok spominješ kutiju ?
Možeš poštovati upute sa ambalaže ili malo manju koncentraciju praviti. Što god da prihranjuješ, imaš slijedeće opcije: -praviti koncentraciju po uputi na pakiranju i prihranjivati kako tamo piše, ili -praviti slabiju koncentraciju i prihranjivati češće, ili -praviti još slabiju koncentraciju i prihranjivati kod skoro svakog zalijevanja. Ponekad moraš zaliti čistom vodom, tj isprati supstrat od zaostalih soli od prethodnih prihranjivanja. A sve opet ovisi o vremenu, suncu, toplini.... Inače, čini mi se dobro gnojivo, solidan omjer i imaš mikroelemente. I još dodatak: ovo ti je ok kad su u pitanju sijanci i male biljke, a ako hoćeš potaknuti cvatnju, onda ti treba prihrana sa manjom količinom dušika, tj većom koncentracijom kalija. Isuse, upravo sam "odglumila" Pinusa
![]() |
|
|
|
![]() |
|
majcka ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
Jesi. Ali ti je dobro išlo. ![]() |
|
Eksotika je kul
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nisam baš sve razumjela, ali sam iz ovog priloga dobila potvrdu svoga zaključka o važnosti genetske strukture. Dvije biljke iste vrste (kultivar?) u istim uvjetima mogu izgledati različito, dok dvije biljke različitih vrsta (?) u različitim uvjetima mogu izgledati vrlo slično! Uglavnom, istraživanuja su u tijeku. Najviše mi se sviđa saznanje da se adeniumi prilagođavaju okolini u kojoj rastu. |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uzgoj adeniuma nije egzaktna znanost. Tu su u
igri principi a ne mililitri. Kod gnojenja i zalijevanja adeniuma ne
inzistirajmo na veličinama kao što su grami, mililitri itd. Tu koristimo izraze
kao: često gnojimo, blaga koncetracija gnojiva, malo gnojiva itd.
Sunce je dirigent za sve što radimo sa
adeniumom. I još nešto. Mislim da je neadekvatno zalijevanje glavni razlog povremenog nezadovoljstva sa izgledom naših adeniuma. Preko ljeta (sezone
rasta) većina nas premalo zalijeva i prihranjuje adeniume. Preko zime je
obratno. To je glavni problem kod uzgoja adeniuma. Znači količina vode je
uvijek povezana sa suncem a samo posljedično sa toplotom. |
|
![]() |
|
Morala sam se malo našaliti s Pinusom, jadničak je već toliko puta pisao o zalijevanju i prihrani ( i sama sam se pupoputa obratila s molbom za pomoć) da sam ovaj puta odlučila da mu olakšam muke.
Ja se mogu pohvaliti da sam poprilici uštosila i zalijevanje i prihranu, konačno već godinu i pol se bakćem s njima, žalosno bi bilo da nisam savladala bar osnovna znanja. |
|
|
|
![]() |
|
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
Hvala Glikice na objašnjenju. To gnojivo je boje kao modra galica i nesto u obliku praha, ima jednu kilu. A piše da je za vanjsko grmoliko bilje, no nisam se zamarao time da je za vanjsko bilje nego sam gledao da je uravnoteženi NPK i mikroelementi kako mi je Pinus predložio.
Na uputstvu (talijanskom) piše samo omjeri za to vanjsko grmlje, nigdje za cvijeće. Staviti cu 2 grama na litru, mislim da bi to trebalo biti OK. ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 341342343344345 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |