Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rajčica - Lycopersicon esculentum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Rajčica - Lycopersicon esculentum

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3233343536 78>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2012 u 13:53
Wolfsbane, vidim da puno sorti uzgajaš i očito već imaš sa nekima iskustva.
Na kakvom terenu i gdje imaš vrt? Moj je u Kozjači na sjevernoj strani brijega, na kosini - sve u svemu prilično nepovoljni uvjeti za vrt, pogotovo za rajčice i paprike jer one traže toplinu i vlagu.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 11 Ožujak 2012
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2012 u 14:49
Cimi - uzimam cim razlicitije sorte i onda medju njima biram koje se bolje drze tu na nasem podrucju... plus zanimljivije su mi ove neobicne naravno, crne npr su okusom meni najnaj :)
ja sam ti van gorice, blizu odranskog ribica, teren mi je ravan ali je zemlja koma (glina glina), posebno jer taj dio koji ja sad obradjujem dugo nije bio uredjivan, pa ratujem sa korovima i tako.
imam dva dijela vrta, jedan uz cestu ispred kuce koji je malo bolji (ali zasjenjen od kuce i jos je moj stari posadio sugave ruzne cemprese uz ogradu pa i oni rade sjenu i kradu hranjiva), i straznji koji je onak polje koje se cim je susa pretvori u ispucani beton.
paradajze i paprike drzim vecinom u prednjem dijelu, s tim da paprike dosta popikam i u tegle, jednostavnije je i puno bolje rode. u straznjem eksperimentiram, paradajzi jos hoce rasti, i tikvice. tako ove godine sadim oko 20 sorti tikava i tikvica, kad im vec ide.

sto se tvoje padine tice, toplo ti preporucam da pogledas dokumentarac(e) od Sepp Holzera. on je jedan od zacetnika permakulture, zivi covjek u austriji i uspio je isto na padini u jednoj od najhladnijih regija svoje zemlje napraviti CUDA.
ugl, kako je on rijesio toplinu i vlagu kod sebe: kao prvo napravio je raised beds - brazde tj iz ravne zemlje napravio je valovitu. time se vrhovi brazda zagrijavaju brze od ostatka, a same brazde kanaliziraju vodu i ne daju joj da bjezi niz brdo.
osim toga, stvorio je specificnu mikroklimu tako sto je gdje god je mogao na tom svom brdu iskopao jezerca. posebno kod padina - naime, voda reflektira dio zracenja sunca prema padini i time ju grije, osim toga voda sporije otpusta toplinu i zadrzava oko sebe vecu temperaturu, ne puno ali dovoljno da on gore uzgaja bundeve (koje imaju jako dug period sazrijevanja), krumpire, visnje i svasta tako. inace, on je u zoni 5.

bez obzira koliko toga mozes implementirati isplati se pogledati sto kaze covjek, ima i njegova knjiga za skinuti online (isto kao i dokumentarci), mozda dobijes jos koju ideju.
ja planiram pomalo uvoditi te njegove ideje, za pocetak ove godine cemo na tom polju iskopati jezerce (jer je tu voda jako blizu ispod povrsine) da barem ne trosim vodu iz vodovoda za navodnjavanje, i da pocnem polako uspostavljati ekosustav jezerca.
velika gorica
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2012 u 17:46
I ja isporobavam neke sorte tražeći najbolje za moje uvjete. Isto tako me intrigiraju sorte drugih boja osim crvene te sorte raznih oblika. Na ovo malo prostora koji imam svake godine imam nekih novina i svake godine odbacim one koje mi ne odgovaraju.
Ja sam tek prije šest godina kupila viksu i počela si uzgajati cvijeće i povrće. Moj povrtnjak je minimalan: 8,5 X 3,2 m, što znači 5,5 gredica! Zemlja na mome bregu je strašna - gore je živi pijesak, dolje teška glina, a sve to još na padini oformljenoj u terase pa se sva voda odmah ocijedi. Prve godine sam lučice sadila u zemlju koja se mijesila kao tijesto, a kasnije se zapekla pa je bila kao beton. Zbog toga smo zemlju u povrtnjaku obogatili sa dosta pijeska pa je sada puno bolja i da se lijepo obraditi. Isto bi i ti mogao napraviti pa bi imao krasnu i lako obradivu zemlju. (Nekad davno su moji roditelji navezli 18 kamiona savskog pijeska na naš veliki vrt i krumpirište, rasporedili pijesak po površini, dva puta preorali i imali su poslije toga prekrasno zemljište na mjestu gdje je do tada bila teška glina).
Pokušala sam svoj vrt malčirati (prema knjizi Routh Stouth "Vrt bez motike"), ali sam nažalost morala odustati jer se namnožilo toliko krtica i voluharica da uzgoj bilo čega nije bio moguć. Također sam pokušala sa sitno perforiranom folijom (ne najlon) ali se niti to nije pokazalo dobrim. Ostala sam sada na klasičnom načinu uzgoja.
Jedino što bi mi dobro došlo je navodnjavanje koje si nisam mogla priuštiti jer je preskupo. Međutim, sada si me zaintrigirao sa ovim jeftinim sustavom navodnjavanja pa ću malo to proučiti... Sve ovo drugo što mi preporučuješ teško je primjenjivo na ovih mojih 27 kvadratnih metara povrtnjaka. Ali koliko god je malen, ja za nas dvoje imam sasvim dovoljno povrća preko ljeta dok boravimo u viksi.

Ideja kojom se baviš da uspostaviš jezerca je odlična, ako za ništa drugo ono za besplatnu vodu za zalijevanje.

Usput, nekad davno smo dolazili u Odranski ribič na papicu - imali su super kuhinju.
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Svibanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 20:36
Na balkonu u jednoj od kutija sam pronasao sjeme sorte Mountain princess koje sam spremio 2008g. Nisam bas bio optimistican po pitanju klijavosti jer su provele cetiri godine na ekstremnim temperaturama, ali za divno cudo nakon cetiri dana proklijale sve do jedne tj 20 od 20. Zanimljivo :)
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2012 u 10:51
Ja sam ove godine posadio San Marzano sjeme staro tri godine.
11 od 11 :)

Također i Mustard Habanero satr 2 godine, također 11 od 11.

A u oba slučaja ostalo je samo lošije sjeme jer sam proteklih godina probriao bolje za sijanje. Doduše, moje je bilo u ladici, u dosta  boljim uvjetima nego tvoje sjemenke :)
Svejedno je to lijepo vidjet :)
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2012 u 11:56

Nego, gdje nam je Wizardica, ništa se ne javlja... tko zna koliko vrsta rajčica je ove godine sijala???
Na vrh
Škoj View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 05 Travanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 54
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Škoj Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2012 u 20:48
E, kad si spomenula Wizardicu, da se nadovežem. Najveći plod pome mi je dalmatiner, njezino sjeme. Mislila sam da će stupice biti prve, jer je rana sorta i na svakom stablu ima dva tri pomidorića, a kad ono najveća poma, sad je ko šljivica je dalmatiner.
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2011
Lokacija: od vamo...tamo
Status: Offline
Bodovi: 2140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2012 u 21:57
Heej, Cimi i kompanija, evo na brzaka da se javim.Vrt me uzeo skroz, posijala sam preko 70 sorti rajčica, nije koliko sam mislila al dobro.Imam do sad preko 330 sorti u svojoj banki sjemenja.U vrtu je posijano i posađeno 90% svega, ostle su mi još neke žute sorte tikvica i neke tikve od 20 sorti da odaberem i to je to.onda sadnja rajčica i paprike u vrt i , siesta do čupanja drača:)
Pozdravljam vas sve i do idučeg javljanja.
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2010
Lokacija: Bosna i Hercego
Status: Offline
Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 05:47
legenda si vizardice u vrtlarstvu  smile141Thumbs%20Up
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 11:11
wizardice, svaka čast :)

mojih 26 sorti je dječja igra naspram ovog :D
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 11:16
i mojih 30 ak sa tvojima naravno je ništa spram ove brojke a ja i sa ovima muku mučim sa oznakama Confused
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2011
Lokacija: od vamo...tamo
Status: Offline
Bodovi: 2140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 12:32
Hahaha i ja također, skužila sam da je bolje na plastične pločice pisati običnom grafit olovkom, nikaj se ne obriše, evo ostali natpisi od lani vani na snjegu i svemu iostala slova ko sad napisana.
Pustolov, hvala na komplimentu, a što se tiče količine posijanog, a joooj, bumo vidli kak će sve izači, slabašni su mi još za van presaditi, zanimljivo je da u isto vrijeme lani bili su duplo veči flanci, a isti tretman je.Neznam kaj se zbiva, i moram iskreno reć da se bojim ishoda.
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 13:05
To je do vremena....
Mjesec dana jedva da je bilo sunca i sad nakon toga praktički nema proljeća, ovo su ljetne temperature i sparine.


Moji su sad zadnjih dana počeli potezati  uz ovo sunce, ali sam ih protekla tri dana sklanjao s najjačeg sunca između 12 i 15h.
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2010
Lokacija: Bosna i Hercego
Status: Offline
Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 13:06
to ti je zbog hladnog vremena evo toplote kad to sve pocne da nice ima da preselis tu gdje ti je vrt valja to sve obraditi.
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 25 Lipanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2012 u 15:54
Nakon ovoliko sorti ja sa svojih 7 tražim rupu od krtice da se skrijem ha,ha! Da, takvo je i moje iskustvo-flanci nekako mali 4-5cm iako imaju 3-5 pravih listića i stabljika je tanka. Četiri dana sam bila na vrtu i ponesem dio flanci, izlažem ih suncu i jučer vidim da nisu ni micnuli sve te dane.Nekako su užutili, ne izgledaju svježe. Zato sam ih maknula u lagani hlad i ostavila do vikenda.
A kod kuće oni ostali na prozoru narasli za trećinu,olistali iako sunca vidili nisu.Pa ti sad znaj što i kako! Svaki put se trudim i mislim kako ću idući put znati ali uvijek nešto krene van plana.
Izgleda da sam ove prenaglo presunčala. Stara poslovica kaže - ne valja ničeg previše.smile46
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2012 u 22:22
Wizardice, pa izgubit ćeš se u svojoj plantaži rajčica!!!

Kako su se moje presadnice ove godine čudno ponašale, morala sam ih 29. travnja posaditi u vrt. Bile su previsoke, kao i temperature pa sam riskirala i posadila ih u vrt. Dobro su podnijele presađivanje i izloženost suncu jer su i do tada bile izložene suncu (kada ga je biloLOL). Kako su već visoke morala sam ih odmah i prikoliti. Proteklih dana dok je bila suša sam ih zalijevala, a kako je noćas i jutros palo dosta kiše, narednih dana će imati vode u zemlji u izobilju.
Nekoliko plodova je veličine trešnje!!!
 
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 11 Ožujak 2012
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Svibanj 2012 u 23:06
nije me bilo oko tjedan dana, malo zdravstvenih problema, vrt zaraso u korooovvvvv a ja jos uvijek ne mogu plijeviti bas efikasno haha.
isto kao i vama, paradajzi cudnjikavi, sad su krenuli kak se spada, ona zima i magla ih kocila. jos mi je veci dio neposadjen, ceka da se sastavim lol

wizardica sad moze raditi svoje sorte bez problema :D

cimi, kako tvoj hladan brijeg? citala sam sa mobitela forum al nisam imala pass za ulogirat se da ti odgovorim na prijasnji post. jesi probala kad napravit one klasicne raised beds? ono ograditi npr daskama gredicu pa nasuti finog komposta i sl materijala? to je meni super za manje vrtove, olaksava obradu, kontrolu zemlje, lakse se grije korijen bilja, otezava pristup stetocinama i tako.
velika gorica
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2012 u 09:10
Moji paradajzi su fino krenuli sad kako je krenulo i sunce, vidljivo rastu i razvijaju se. Polovica je prošli vikend otišla u zemlju, a polovica je još u čašicama.

Da još malo pospješim rast, jučer sam ove u čašicama obilno zalio s dodatkom tekućeg Plantella bio gnojiva. Zadovoljan sma kako za sad napreduju.

Nadam se da će ovi posađeni u zemlju biti dovoljno jaki da zahlađenje koje nam dolazi u nedjelju prođu bez posljedica, izgleda da će  noćne temperature početkom slijedćeg tjedna pasti na 4-6 stupnjeva...
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2011
Lokacija: od vamo...tamo
Status: Offline
Bodovi: 2140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2012 u 09:32
Pozdravčić svimaWinkEvo da kažem da su i moje rajčice krenule i da se toplo nadam da će biti sve ok. Još nisam presadila u vrt jer ih uvijek presađujem oko 15.05 pa ću tako i ovaj puta.Posadila sam samo 3 stabljike koje sam kupila na placu od neke stare bakice koja tvrdi da je to njezin domači starinski jabučar, doduše od svih sorti rajčica, flanaca , ovaj mi je na daljinu izgledao drugaćiji po čudnom listu, pa sam ga za probu i uzela da vidim doista njegovu starost na tanjuruWinkSvima želim da se rajčice održe na nadolazečoj hladnoči i da sve bude kako teba. Cimi i Anabistrica, za 10 ste mi.
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
Na vrh
maris40 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 21 Studeni 2011
Status: Offline
Bodovi: 3958
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maris40 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2012 u 09:45
Ja sam se malo zabrinula,ali evo krenule su i moje rajčice.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3233343536 78>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.