Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Povrtlarska brbljaonica
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Povrtlarska brbljaonica

Odgovori Odgovori Stranica  <1 319320321322323 381>
Korisnik
Poruka
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2013 u 17:06
.
slika 1504219

..da pozdravim društvo s meni drage brbljaonice pune dobrih i vrijednih, što povrtlarica, što savjeta...žao mi je što nisam s vama češće, fali mi to..al nadam se da ću uskoro redovno pratiti sve...ja još nisam ni češnjak ni luk pogledala a nekmoli posadila...šmmmmrc
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2013 u 19:22
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Monstera, želim ti brzo ozdravljenje, ali moraš mirovati dok grip ili prehlada ne prođu.

Hvala ti puno prijatelju !  EmbarrassedHeart Ali ne znam tko bi mene natjerao da ležim, dok još sto poslova stoji nedovršeno....Znam da sam tvrdoglava, no ako sad stanem, sve će mi ostati neurađeno...a onda će začas zima i više ništa neću moći napraviti....smile118

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2013 u 19:27
  Heeeej Wiz, kako te lijepo  vidjeti ovdje ! Ako će te to malo utješiti i smiriti, nije ni kod mene još ništa posađeno, ja sam tek danas očistila svoju gredicu gdje će ići češnjak, crveni luk također čeka da ga posadim, plastenik još nisam očistila, ni salatu posijala....Eto, kako onda biti na miru, a u glavi je sto zadataka i poslova koje treba završiti...Unhappy

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2013 u 19:58
cure i dečki ne sekirajte se .jesen je lijepa sve će se stići napraviti.samo polako i bez panike.
moram vam ispričati nešto.unazad mjesec dana imala sam nešto problema s probavom i jednom prilikom sam se požalila pred jednom ženom.ona mi je rekla da je dobra probava osnova sveg zdravlja (što ima logike) i neka svaki dan bar 2 x pijem čaj od lišća i sjemenki komorača.kako imam komorač u vrtu,a baš ga pretjerano ne koristim probala sam.lišće baš nije neko,ali stavila sam sušiti,a od sjemenki kuham čaj.pijem ga tjedan dana.
probava mi se do kraja sredila,a ja sam dobila nekakvu dodatnu energiju,a bila sam već na rubu snaga.neznam,ali ako je za to zaslužan komorač posadit ću ga pola mog malog vrta
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2013 u 20:13
 Oooo da Ajči, komorač je itekako dobar za probavu, kako ga prije nisam imala, a za probavu već ne znam što nisam probala  MM mi kupio onaj instant čaj ( većinom ga daju maloj djeci ) . Ja sam ga često pila i moja probava se popravila....Naši ljudi baš nisu nešto vični tim kojekakvim mirišljavim začinima, uostalom kako tko, ali i npr. Nijemci jako cijene komorač....nadam se da su svima poznati oni njemački ljuti bomboni od komorača?  Sjemenke se također jako cijene zbog toga što se  dodaju raznim pecivima i slancima....SmileThumbs Up To također vrijedi za sjemenke Komina ( Kumin, Kim )....Ove druge sam isprobala i moram vam reći, super je ! EmbarrassedHeart

Na vrh
huskybucka View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 234
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje huskybucka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 14:16
I ja sam jedna od onih s problemima probave...
Stalno me nesto zeza...
Isto pijem onaj caj od komoraca, za bebeTongue
zadnjih tjedan dana iskoristavam priliku pa papam pecene kestene, obozavam ih, a odlicno mi djeluju na probavu...
Steta sto ih nema cijele godineCry
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 17:37

Buckić i razne tikve i bundeve su korisne za probavu... A i dobro je to što se preko zime mogu malo duže očuvati....Evo nešto što sam našla na net-u.....

Bundeva - zimska doza imuniteta i vitkosti

bundevaNekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima.

Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu.

Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti.

Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku.

Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Sastav i ljekovitost bundeve

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.

Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini.

Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva.

Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.

Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.

Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi.  Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Žlica soka bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.

Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.

Bundevu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove.

Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Bundevine sjemenke

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda nego i zbog sjemenki.

Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom.

Imaju visok udio kalorija, čak 559 na 100 grama.

Zato ih je preporučljivo kupiti neočišćene, tako da se zabavljate s čišćenjem i pritom ne pojedete previše.

Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma.

Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snizuju kolesterol i poboljšavaju pamćenje.

Možete ih jesti sirove, koristiti u pripremi namaza ili dodavati u kruh, variva, kolačiće i složence.

Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje.

U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su niske, jer tamo su bundevine sjemenke dio svakodnevne prehrane.

Bučino ulje

Od sjemenki bundeve se pravi bučino ulje - jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.

Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone.

Poznato je i po blagotvornom djelovanju na prostatu.

Ulje sjemenki bundeve obično se koristi u pripremi salata, ali može se dodavati u juhe i shakeove.

I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za tjeranje glista i drugih crijevnih parazita.

Recepti od bundeve

Meksički umak od buneve

Sastojci

• 1 cijela sušena ljuta paprika
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 šalica sirovih sjemenki bundeve
  • 2 velike rajčice
  • pola bijelog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mlada luka
  • 2 chilli papričice
  • 1 žličica sušenog origana
  • mala šaka korijandera
  • sol i papar

Popržite ljutu papriku na tavi, ugasite vatru, zalijte sa šalicom kipuće vode te ostavite oko 15 minuta.

Pržite sjemenke kumina dvije do tri minute pa ih stavite sa strane. Zatim pržite sjemenke bundeve oko pet minuta i njih ostavite da se malo ohlade.

Tako pojedinačno popecite chillije, mladi luk, češnjak i rajčice. Kada omekšaju i malo posmeđe, gotovi su. Izmiješajte sve navedene sastojke sa šalicom vode u kojoj se kuhala paprika.

Po potrebi dodajte još vode, posolite i popaprite po želji. Umak poslužite s rižom i jelom od povrća.

Pire od jabuka i bundeve

Sastojci

• žlica sušenih brusnica (za ukrašavanje)
  • pola očišćene slatke bundeve
  • pola kile jabuka
  • 2 žličice ribane korice limuna
  • četvrt šalice maslaca
  • žličica soli
  • pola žličice papra

Namočite brusnice u vreloj vodi. Jabuke i bundevu na papiru za pečenje stavite peći na 200 stupnjeva. Pecite cca 40 minuta, dok ne omekšaju.

Pustite da se ohladi. Izmiksajte s ostalim sastojcima i pospite brusnicama.

Pikantna juha od bundeve

Sastojci

• pola šalice kuhane bundeve
  • 3 šalice povrtnog temeljca
  • 1 srednja nasjeckana mrkva
  • 1 bijeli nasjeckani luk
  • ljuta paprika, prah đumbira, sol, papar
  • 2 češnja češnjaka
  • sjemenke i ulje bundeve

Pirjajte luk i češnjak tri do četiri minute, dodajte mu mrkvu i pirjajte još pet minuta. Ubacite bundevu, začine i temeljac.

Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri  20 do 30 minuta, sve dok se mrkva ne skuha. Za to vrijeme u pećnici  očišćene sjemenke bundeve.

Prije serviranja pospite s tostiranim sjemenkama i poškropite s par kapi ulja sjemenki bundeve.

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 17:45

Kako nitko u mojoj temi nije htio pogađati od čega se sastoji moj narančasti sok, evo kad već spominjem bundeve i tikve, reći ću vam....Sok je od crvene Hokkaido tikve.....zbog velikih udjela korisnih sastava koje imaju sve tikve, sok sma napravila isključivo od sirove tikve....Za one koji nisu probali, iznenadili bi se, jer ne samo da je bojom lijep i privlačan kao oni gusti prirodnii sokovi nego je i jako ukusan i izvor svih vitamina i minerala koje tikva skriva u svom lijepom narančastom mesu.....Smile

Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 17:48
nisam ni pomislila da bi moglo biti od tikve
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 17:50

LOLLOL Ajči i pretpostavljala sam da to nikad nitko ne bi pogodio od čega je taj sokić ....
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje huskybucka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 20:07
Hvala monstera, za bundevu i tikve nisam znala...
Budem ju cesce jela :-)
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2013 u 20:19
  Ma nema na čemu draga ! EmbarrassedHeart  Samo želim biti sebi i drugima od koristi....MM ih uopće nije htio jesti, no na sokić se ipak navukao....i to je već nešto...LOLLOL  Ali curke moje ima tu još nešto....koštice od bundeva i tikvi su inače jako zdrave grickalice, pržene slane ili neslane jako su korisne za štitnu žlijezdu....

MM me već zeza kaže ima da posijem cijelo polje tikvi...mada, kako da ne!  A što s ostalim povrćem i kiwanom, peruanskim jagodama i je-ju dinjama....ima toga, vrt mora biti šarolik...LOLLOLLOLsmile160
Na vrh
Smail View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2345
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Smail Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 11:30
Dragi moji povrtlarci, da li sam nekome nedostajala, dva tjedna nisam imala internet pa sam bila tužna, ali eto mene opet sa vama, svašta ste pisale od kad me nije bilo pa sada moram nadoknaditi puno toga. smile79
Zadržite samo vesele prijatelje.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 12:07

Smajliću baš lijepo da si nam se vratila! smile79smile86 Curke moje, ne znam da li sam jedina koja nije ništa uspjela posaditi i posijati ili ne, ali danas pod hitno moram nešto od toga napraviti....smile161

Na vrh
Smail View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2345
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Smail Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 12:18

Draga Mons kako je Sijerković najavio dolazi nam ovih dana bablje ljeto, znači bit će još lijepog vremena, sve se stigne, ja sam doduše svoj vanjski posao obavila, ali kako je moj vrt jako mali nemam se baš sa čim puno hvaliti. Preštihala sam vanjske gredice i uredila plastenik. Posadila lučice srebrenca i ljubičastog luka  u plastač i vani. Posadila flance nansen zimske salate ( imala svoje flance ) i kupila flance posavke i još brdo cvijeća posadila u plastenik, samo mi je još ostala mrkva vani i moram iskopati rupe za nove voćke koje planiram posaditi jer sam par starih voćkica morala posijeći.

Zadržite samo vesele prijatelje.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 12:56
 Ja nažalost moram salatu sijati ponovno, kako sam je posijala u one multiploče od stiropora, svaki dan nađem bar jednog balavog, ljigavog Evil Smile od puža  u plasteniku i uvjek mi nešto pojede, pa tako i salatu !  Ljuta sam ko pas! smile207

Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje huskybucka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 22:24
Evo cure samo da vas pozdravim;-)
Nema se bas vremena, zadnji lijepi dani prije zime, pa ih valja iskoristiti...
danas sadila luk kozjak i nesto cesnjaka...
Sutra planiram posijati nesto salate....ici u berbu kestena...
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 22:30
I ja da se pribiljezim dok me swe jos ko sjeca ovdje:)
Selila u drugi stan pa sam jadnicak i sirocek bila sukracena par dana za internet:)
pozdravljam vas sve.
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.

Seneka
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje huskybucka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2013 u 08:09
Monstera i ja u svome improviziranom plasteniku imam salatu i hrpu puzeva...uzas, danas cu im postaviti pivu...cula sam da idu na pivo...
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2013 u 10:28
 Probala sam ja i to s pivom, nije mi se baš učinilo kao nešto efikasno....OuchOuch    Pivo je nekoliko dana stajalo ukopano s čašicom u zemlju, a gamad pužarska nije se niti približila!  Angry

Ja sam jučer konačno uspjela posijati salatu u plastenik, sad kad nikne , bit će opet gozba za puževe! Evil SmileOuchThumbs Down

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 319320321322323 381>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 1,016 sekundi.