Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Čuvarkuća - Sempervivum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Čuvarkuća - Sempervivum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3031323334 96>
Korisnik
Poruka
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 14:09
Originalno poslano od člana Davor96 Davor96 napisao:

Čuvar kuće treba stojati na krovu to mu najbolje paše ali treba biti lagan pad

Ne bi baš bilo dobro da je tako, opasno je verati se po krovovima LOL. Čuvarkuće (Sempervivum) i njihovi srodnici jovibarbe, sedumi  i druge tustike, zajedničkim imenom sukulentne biljke rastu svagdje gdje ima malo zemlje u pukotinama, dovoljno sunca i pravi su umjetnici u preživljavanju. Sušna razdoblja preživljavaju zahvaljujući zalihama vode u mesnatom lišću, a od sunčevih ožegotina i isušivanja brane se voštanom prevlakom, svijetlim ili/i dlakavim listovima. Stari Rimljani su bili uvjereni da štite od gromova pa su ih zato sadili na krovove, a u narodnoj medicini, kad nije bilo lijekova sok se upotrebljavao kod uhobolje. Međutim, ako je upala uha jaka, nema druge nego se javiti liječniku, a sempervivume saditi za ukras. Idealne su biljke za početnike i djecu. 
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 71
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 14:18
men je niski krov kod ljetne kuhinje i tamo mu je dobro
i hrvatsko ime čuvar kuće "samo to kaže"
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 19:34
A blago ti se tebi i tvojoj čuvar kući, ma ja se pobojala da nam se naša Guta Fee ne strmoglavi s krova sadeći čuvar kuću, pa si mislim bolje da ja to napišem prije nego žena krene u akciju.
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 22:55
bome ne bi bilo pametno da se Gutić penje na krov Big%20smile rastu čuvarkuće i niže od krova i to jaako dobro Wink

uspjela sam skupiti lijepu kolekciju, naravno da je dobar dio došao od Renee, pa dio kupljen i užican ( BB tu ima i vaših Wink), oduševljavaju me i gdje god nađem neku koju nemam, kupim ju

Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 06:18
Clap Konte, tako skromne biljčice, a čudesno lijepe u toj svojoj "geometriji", gdje god ih posadili. Nije čudno da nas pretvaraju u sakupljače, toliko ih ima svih mogućih boja i oblika. Vidjela sam u SL pregradni zid napravljen od sempića, s jedne strane je motiv Sunce s druge Mjesec. Maštovitost cvjetoljubaca nema granica.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 06:29
Super, konti.
Ja sam moje prve čuvarkuće i opuncije donjela sa krova didove kuće i zidova dvora. Naravno, sve je toliko nisko da sam samo pružila ruku.
Na vrh
muhlenbergia View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje muhlenbergia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 22:59
Slike slikane na izložbi kaktusa u Balama.

Na vrh
muhlenbergia View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje muhlenbergia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 23:00
Na vrh
Astrophytum View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 119
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Astrophytum Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 07:22
Cuvarkuce dobro rastu i nize ne samo na krovovima!Smile
Gospod e GOLEM!
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 09:42
Muhlenbergija, predivne sličice!
Na vrh
tikvić View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2349
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tikvić Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 22:07
 Znam da klasična (starinska ) čuvarkuča može zimu preživjeti vani. Zanima me da li to važi za sve čuvarkuće?
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 22:29
muhlenbergia, ovo su super sličke Clap
tikvić, koliko mi je poznato, prezimljavaju sve Smile

Zagorski bregi
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 23:08
Baka Bea & Konte , hvala vam na brizi ! Prije par dana sam se odrolala po stengama (natikaca mi se zmaknula) a kamoli jos sa krova ! Sva sam crno plavo ljubicasto zeleno zuta (dignut se nisam mogla) !

Moja cuvarkuca raste , vec je dobila jedno "mlado" ! Rekla sam vam , ono kaj Natalija pokloni - ono zivi !   
                                                    smile124
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 08:01
Konte pogledala sam slide! Bome imaš lijepu kolekciju.
Muhlenbergia nisam ni znala da se u Balama održava takva izložba. Ove dvije snimke su prekrasne.
 Astrophytum prekrasna ti je!

E sad, znalci, pitanje: Imam i ja, ha,ha... kad se može presaditi? Naime moja jedna koja je prilično stiješnjena je počela puštati izdanke  i vidim da će kuća biti pretijesna, pa bih joj rado dala veći prostor kad je već povećala obitelj!

I još jedno pitanjeEmbarrassed:
Je li ovo uz graptopetalum isto čuvarkuća?
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 08:22
E vidiš draga GF kako se nije dobro ni penjati ni spuštati po štengama nepažljivo, a kamoli se penjati na krov da bi posadila čuvarkuću LOLLOL

A sad ono što me ponukalo napisati gornje postove. Možete me proglasiti forumskom alapačom, ali ne mogu prešutiti da netko nakon 32 stranice postova i svih mogućih slika (mogli bi napisati enciklopediju o sempervivumima) vrsne poznavateljice reene i ostalih sempervivoljubaca, napiše da se čuvarkuće najbolje uzgajaju na krovu. Znam da ljudi nemaju vremena, ali dobro je ponekad nešto i pročitati.
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 09:39
GF, imala sam nedavno sličnu situaciju, ali na ravnom Embarrassed stavi steznik i maži nogu (sad ne smijem napisati čime sam ja mazala) i strpljenja Wink

bakooo, ja sam njih u svakakva godišnja doba sadila, presađivala, piknula u zemlju i ok su se primale Embarrassed i ono ispod je čuvarkuća

eee meni jedno nije jasno baš , jel drugi naziv za čuvarkuće, jovibarba ili su jovibarbe podvrsta ili nešto slično tome? Embarrassed

Zagorski bregi
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 11:40
BB tako sam lijepo i puno napisala, a sandučić ti je pun  Cry
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 12:07
Hoya žao mi je ispričavam se, piši draga opet, volim kad mi netko nešto napiše.

Jovibarba je poseban rod, obuhvaća 6 vrsta, vrlo slične sempervivumima.

Baka ona druga biljčica nije  sempervivum, mogla bi biti Draba ili Androsace- treba vidjeti kad procvjeta (čini mi se da je ovo drugo) i da će cvasti ružičastim cvjetićima. Obje se prave alpine, pa nema straha od smrzavanja, samo ih treba posaditi u kamenjar, ne podnose suviše vlage, pogotovo zimi.
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 17:57
Hvala na odgovorima.Dakle ono što je sigurno čuvarkuća dobit će novi stan/prostor,ono što još nije  raščićeno što je točno, ima prostora i vidjet ćemo kad procvate,
Baka Bea ja sam jedna od rijetkih koja nema kamenjarCry Moje su sve te biljke u vazama i mislim da sam ih dobro smjestila za zimu.Vani, zaštićeno od kiše, snijega i vjetra...Imam ja nešto što zovem "ciglenjak" ali je u hladu.Pa ću ipak jednu mladicu čk ubosti i tamo!
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 19:24
Mislim da se radi o biljčici Androsace sempervivoides, (draba ima slične rozetice, ali cvate žutim cvjetićima) no obje traže dosta sunca i propusno, (dobro ocjedito) tlo. Može se uzgajati i u tegli, vazi (za to postoje specijalni staklenici, alpinijumi), ali snaći će se one u vašoj klimi i bez toga. Dobro je dodati krupnijeg pijeska ili sipine, kao za runoliste.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3031323334 96>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.