Čuvarkuća - Sempervivum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 96> |
Korisnik | |
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne bi baš bilo dobro da je tako, opasno je verati se po krovovima ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Davor96 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 12 Srpanj 2010 Status: Offline Bodovi: 71 |
men je niski krov kod ljetne kuhinje i tamo mu je dobro
i hrvatsko ime čuvar kuće "samo to kaže"
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
A blago ti se tebi i tvojoj čuvar kući, ma ja se pobojala da nam se naša Guta Fee ne strmoglavi s krova sadeći čuvar kuću, pa si mislim bolje da ja to napišem prije nego žena krene u akciju.
|
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Super, konti.
Ja sam moje prve čuvarkuće i opuncije donjela sa krova didove kuće i zidova dvora. Naravno, sve je toliko nisko da sam samo pružila ruku.
|
|
![]() |
|
muhlenbergia ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
![]() |
|
muhlenbergia ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
![]() |
|
Astrophytum ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
Cuvarkuce dobro rastu i nize ne samo na krovovima!
![]() ![]() |
|
Gospod e GOLEM!
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Muhlenbergija, predivne sličice!
|
|
![]() |
|
tikvić ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
Znam da klasična (starinska ) čuvarkuča može zimu preživjeti vani. Zanima me da li to važi za sve čuvarkuće?
|
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
muhlenbergia, ovo su super sličke
![]() tikvić, koliko mi je poznato, prezimljavaju sve ![]() |
|
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Baka Bea & Konte , hvala vam na brizi ! Prije par dana sam se odrolala po stengama (natikaca mi se zmaknula) a kamoli jos sa krova ! Sva sam crno plavo ljubicasto zeleno zuta (dignut se nisam mogla) !
Moja cuvarkuca raste , vec je dobila jedno "mlado" ! Rekla sam vam , ono kaj Natalija pokloni - ono zivi ! ![]() |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Konte pogledala sam slide! Bome imaš lijepu kolekciju.
Muhlenbergia nisam ni znala da se u Balama održava takva izložba. Ove dvije snimke su prekrasne.
Astrophytum prekrasna ti je!
E sad, znalci, pitanje: Imam i ja, ha,ha... kad se može presaditi? Naime moja jedna koja je prilično stiješnjena je počela puštati izdanke i vidim da će kuća biti pretijesna, pa bih joj rado dala veći prostor kad je već povećala obitelj!
![]() I još jedno pitanje
![]() Je li ovo uz graptopetalum isto čuvarkuća?
![]() |
|
![]() |
|
E vidiš draga GF kako se nije dobro ni penjati ni spuštati po štengama nepažljivo, a kamoli se penjati na krov da bi posadila čuvarkuću
![]() ![]() A sad ono što me ponukalo napisati gornje postove. Možete me proglasiti forumskom alapačom, ali ne mogu prešutiti da netko nakon 32 stranice postova i svih mogućih slika (mogli bi napisati enciklopediju o sempervivumima) vrsne poznavateljice reene i ostalih sempervivoljubaca, napiše da se čuvarkuće najbolje uzgajaju na krovu. Znam da ljudi nemaju vremena, ali dobro je ponekad nešto i pročitati. |
|
![]() |
|
GF, imala sam nedavno sličnu situaciju, ali na ravnom
![]() ![]() bakooo, ja sam njih u svakakva godišnja doba sadila, presađivala, piknula u zemlju i ok su se primale ![]() eee meni jedno nije jasno baš , jel drugi naziv za čuvarkuće, jovibarba ili su jovibarbe podvrsta ili nešto slično tome? ![]() |
|
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
BB tako sam lijepo i puno napisala, a sandučić ti je pun
![]() |
|
![]() |
|
Hoya žao mi je ispričavam se, piši draga opet, volim kad mi netko nešto napiše.
Jovibarba je poseban rod, obuhvaća 6 vrsta, vrlo slične sempervivumima. Baka ona druga biljčica nije sempervivum, mogla bi biti Draba ili Androsace- treba vidjeti kad procvjeta (čini mi se da je ovo drugo) i da će cvasti ružičastim cvjetićima. Obje se prave alpine, pa nema straha od smrzavanja, samo ih treba posaditi u kamenjar, ne podnose suviše vlage, pogotovo zimi. |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Hvala na odgovorima.Dakle ono što je sigurno čuvarkuća dobit će novi stan/prostor,ono što još nije raščićeno što je točno, ima prostora i vidjet ćemo kad procvate,
Baka Bea ja sam jedna od rijetkih koja nema kamenjar
![]() |
|
![]() |
|
Mislim da se radi o biljčici Androsace sempervivoides, (draba ima slične rozetice, ali cvate žutim cvjetićima) no obje traže dosta sunca i propusno, (dobro ocjedito) tlo. Može se uzgajati i u tegli, vazi (za to postoje specijalni staklenici, alpinijumi), ali snaći će se one u vašoj klimi i bez toga. Dobro je dodati krupnijeg pijeska ili sipine, kao za runoliste.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 96> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |