Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2930313233 38> |
Korisnik | |
sunceeee ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Imam jednu nedoumicu.
Kako pravilno brati gljive?? Rezanjem ili? Znam da ih je najbolje stavljati u pletene košare jer kroz njih, hodajući šumom, se otpuštaju spore ili micelij ili.. |
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Kažu zavrtanjem, te izvlačenjem. Ali, nije jednostavno uvijek tako. Bitnije od svega bi bilo nakon ubrane gljive, ostatke čišćenja ostaviti u rupi, te pokriti dobro okolnim materijalom. Ja tako radim, jer točnu proceduru neznam. Ili ju je nemoguće primjeniti.
|
|
![]() |
|
anabistrica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Ljudi, moji šogor i šogorica su našli veliku puharu tešku 9 kila. Ja sam im rekla da je ja usprkos njenoj veličini nebi našla jer bi mislila da je kamen da je spazim. Jedino bi mi bilo malo čudno kad bi se spopiknula na nju jer valjda ipak nije tak tvrda.
|
|
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
![]() |
|
ribicatt ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 16 Listopad 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 20 |
Evo ja bi rado podijelila sa vama svoje slike i molila bih identifikaciju ovih nekoliko gljiva...
Nova sam ovdje a moje područje je raj za gljive....međutim ja poznajem samo vrganje...a voljela bih se upoznati sa mnogim delicijama pa i opasnostima od otrovnih.... 1. ![]() ![]() ovo je prva... sad cu stavit još...
|
|
![]() |
|
ribicatt ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 16 Listopad 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 20 |
2.
![]() ![]() 3. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
4.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
I 5. isto izgledaju kao broj 1. al ih ima puno više...i smeđe su resice
također se razlikuju u mirisu jer ona prva ima miris nekog citrona...a ove smeđe više nalik na gljivu... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Ovo je bilo samo proučavanje i broj 3 bi trebali bit prstenci...ali ne berem ono sto ne znam,samo proučavam... hvala i nadam se da će uskoro biti vrganja ovdje pa da se bar njima pohvalimm to me jedino tata naučio brati... voljela bi ako netko može da mi kaže kakve su rujnice i suprotne njima...to je također moj tata brao...
|
|
![]() |
|
I da napomenem ugl je hrastova bjelogorična šuma, vlažno tlo,mahovina inače vrganji vole takvo tlo al sad ih nema ovdje....
slike su samo primjerci par od svih koje me okružuju...ali neću ih sve danas poslagati ovdje heh
|
|
![]() |
|
anabistrica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
|
|
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Beri ih tako da ih zavrtiš u dnu i izvadiš cijelu gljivu i zatrpaš zemlju za njom ... Razlog je čuvanje micelija koji ostaje pod zemljom.
A nose se u košari jer su jako kvarljive i nježne - da se ne pokvare u vrećici i ne zdrobe jedna o drugu. Ž. Agaricus |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Nešto iz roda Clitocybe (uleknjače). Ima dosta otrovnih pa proguglaj malo ... |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Moraš nabaviti bolji fotić ili poslikati kvalitetnije ... teško ovako nešto reći za prvu ... Ove capice - Ramaria je teško razlikovati, osobito kada su namočene kišom. Rekao bi da se radi o Ramaria stricta ili sl. - uglavnom nejestivo ili otrovno ... One zadnje dvije bi mogle biti neke iz roda plosnatica - pogledaj Collybia ... LP A. |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Na prve dvije slike radi se o Crvenkastoj panjevčici - Hypholoma sublateritium nejestiva zbog gorčine - neko kaže i otrovna ... Donje dvije slike su mi sumnjive pa pogledaj (uz prvu) i mogućnost da se radi o otrovnim sestrama iz istog roda - Hypholoma fasciculare - Sumporačama LP |
|
|
|
![]() |
|
Ok,a kakvi su onda prstenci, sad sam se sjetila,mislim da imaju crne tockice na vrhu...
Ok,u svakom slucaju se nadam vrganjima jer njih sam sigurna da ne mogu promasiti,a ovdje me okruzuje sto vrsta gljiva... Kakvih jos jestivih moze bit u kestenovoj sumi? Imam u planu ic u kestene pa da proucim.... Bez brige,ne nosim kuci nista osim vrganja iako ima i lisicki ovdje al me strah promasiti,a vidjela sam ih bezbroj puta... |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Kestenova šuma je divna,
Kesten (pitomi koji jedemo - šumski - Castanea sativa) raste samo u dubokoj humusom bogatoj kiseloj zemlji. Kisela zemlja daje mnoštvo gljiva (lužnata pak ima svoje) ... Uživaj i pošalji slike (molim kvalitetne) Uživajmo zajedno Agaricus |
|
|
|
![]() |
|
Aqaricus, hvala na odgovoru, na sve četiri slike su iste gljive samo iz drugog kuta slikane. Zbog svjetla kojeg usput, nije bilo previše, izgleda kao da se radi o drugoj skupini gljiva.
U svakom slučaju, panj mi se jako dopal ovak prepun gljiva.
|
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Uživaj
A: |
|
|
|
![]() |
|
Moze li mi netko odg na novu temu,bas me zanimaju one tri gljive...please....
|
|
![]() |
|
Ho ho, vidim da je malo usporio ovaj forum...vidi se da su ljudi zaposleni...
ali u svakom slučaju, ja opet imam slikica za vas... ovaj put mislim da su važne... Vrganji i (sunčanica) za koju nisam sigurna, ali zato ste vi tu da mi kažete i olakšate učenje... 1.Deff najsimpatičniji, mali....žutio se iz aviona,borova šuma...i mislim da će ih biti još ![]() ![]() ![]() 2.privlačan, nisam sigurna i dobar...jedan jedini...hrastova šuma ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2930313233 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |