Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj vrt seoski
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Moj vrt seoski

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2930313233 66>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 780
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2010 u 14:55
Nema više snijega (hvala Bogu) LOL.

Pogled na kamenjar ispod prozora:

Ovaj vikend sam razbacao vapno po povrtnjaku:

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2010 u 15:29

Lijepo to izgleda i sad.I vrijedne ruke rade i zimi!Clap

Al' ne reci hop prije vremena. Ima  snijeg još kada padati. 

Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2010 u 16:52
Prekrasne su ti one zimske slike i ma koliko "mrzili" zimu i sve šta ona nosi, onakve  slike izmame uzdah, vrate se neka lijepa sječanja Big%20smile.
Gledam tvoju kućicu, željezne rešetke na prozorima i vratima i onda Question, kako je završila priča sa lopovima?
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 07:29
Lopov uhvaćen. Osim mene, pokrao je još 2 trgovine i 20tak što kuća, što vikendica.
Prema našem krasnom pravosuđu, ova presuda ga ne obvezuje da vrati ukradeno. Za povrat otuđene imovine svi moramo podići posebne tužbe protiv njega. Tako da se većini nije isplatilo parničit i sva imovina je ostala kod lopova.
Budući se radi o maloljetniku (17godina), izrečena mu je kazna zadržavanja u popravnom domu do punoljetnosti. Presuda je donesena krajem ožujka 2009., a on je 18 godina napunio u srpnju 2009.
Mislim da je to krasan poticaj lopovima od strane našeg pravosuđa, tj. i našeg društva u cjelini.
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 08:14

daj za mene totalnog "tutleka" objasni zašto si vapnio povrtnjak?

Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 09:01

Vapnio sam da povećam pH, tj. smanjim kiselost zemljišta. Već 3 godine malčiram povrtnjak debelim slojem sijena pa je zbog toga zemlja postala kisela.

I inače je na normalnim tlima, koja su najčešće blago kisela, potrebno svake 3 godine dodati malo vapna (od 150-250 g/m2). 

Kod gnojidbe umjetnim gnojivom:
obično se kaže da je na svakih 100kg dodane uree u tlo, potrebno dodati 25 kg vapna da se neutralizira kiselost. Naravno ne dodaje se istovremeno, jer vapno iz uree istiskuje dušik u vidu amonijaka, a to može spalit biljke.

Ako organske tvari, zaorane ili zaštijane u tlo, ne istrunu za godinu dana, to je dovoljan pokazatelj da je tlu potrebno vapno. Ono čini da se organske tvari puno brže razgrade u tlu.

Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 16:00
Bravo majstore, ovo objašnjenje i nama još ponekima dobro dođe.
Sad si mislim, od nekoga sam čula da kompost u kompostarniku posipa sa vapnom,  Confused samo ima li tu logike ili još bolje koristi?
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2010 u 09:59
Ima logike. Tako se i radi.
Razgradnjom organske tvari u komposteru se smanjuje pH (povećava kiselost). A bakterije i gljivice koje složno rade na razgradnji ne vole kiselu sredinu.

(Nije baš lijep primjer, ali zna se da su i u konc. logorima polijevali leševe vapnom. Jedan od razloga je baš to što vapno uzrokuje naglu razgradnju organske tvari. Na taj način su se brže rješavali dokaza o svojoj prljavoj raboti.)

Da bi ubrzali proces razgradnje dobro je dodati vapno, a kod miješanja komposta može se dodati i gips. Dodavanjem gipsa postigne se mrvičasta struktura komposta, a ne mijenja se njegov pH.

E da, vapno se dodaje u tlo najmanje mjesec dana prije sadnje ili sjetve!!! O tome obavezno voditi računa.

Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2010 u 10:04
Dragi moj ako ja ikad budem radila kompstarnik ti ćeš mi biti mentor. Jel može?  Koliko malih sitnica postoji da bi se dobio što kvalitetniji kompost.

(mijenjaj boju slova, jer nesmijemo pisati s crvenim osim u čestitkama, takvo je naređenje Wink)
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2010 u 10:06
Može ljubice! smile159
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2010 u 10:47
Vidiš, zgodan način da te dozovem u Čakovec smile180kako se toga nisam prije sjetila.
Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2010 u 21:33
Gogo, hvala na odgovoru, ma ti si prava enciklopedija, a ja tudum smile42, uh, ušto mi godine......
Na vrh
bigmamma View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bigmamma Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2010 u 17:27
Mali gogo, "otkrila" ja napokon i tvoj vrt. A šta reći a da već nisi od ostalih čuo? Prelijepo, stvarno, al onaj tvoj ćup me totalno oborio s nogu. Sad odoh pogledati kak se "rađao".
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2010 u 01:40
Veoma korisno pojašnjenjeClap
Čini mi se da moja zemlja nije kisela i sve što smo polagali u zemlju raspadalo se. Koristimo malč već 2 godine i to trune na zemlji, a takođe smo kod čišćenja terena ukopavali busenje trave i neugledni malč, sve se raspalo. Na jesen pospem pomalo vapna kud je vrt.

U komposteru kad slažem slojeve redam sloj trave i povrtnog odpada, red lišća, red vapna, red konjskog đubriva ( ovu godinu sam to imala), red zemlje kupovne i red povrtne zemlje. I malo dodam ureje.Smile
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2010 u 08:14
Gogo, obzirom da nemam ni povrtnjak ni ništa slično korisno, samo sam prošvrljala i otvorila tvoj potpis! 
E pa bravo za izborClapClapClap Uživala sam gledajući!Big%20smile
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2010 u 12:28
Bravo Smrcko! Pa ti kompostiraš kao profesionalci. Sve pohvale!
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2010 u 17:56
Mali Gogo savjetodavat, mentor, pa sviđa mi se to, a to s vapnom radim i ja izgleda dobro po tvom savjetu.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2010 u 00:27
Kamenjar ti je i u zimi atraktivan!
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2010 u 10:18
Na predstojećim maškarama razred moje nećakinje će biti maskiran kao vlak.
Nećakinja je dobila poziciju vagona.

Napravio sam joj kostim i kapu željezničara, naravno sve u cvjetnom ruhu:

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2010 u 10:25
ClapBravo Gogo. Mogu zamisliti kako je nećakinja presretna s takvim maštovitim kostimom!Big%20smile
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2930313233 66>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,233 sekundi.