Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2829303132 38>
Korisnik
Poruka
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2012 u 21:24
Originalno poslano od člana sunceeee sunceeee napisao:

Hvala Vam curke!

Prstiće ni neću spremati jer mi se čini da su ipak malo prestari, kod mene u Hr. zagorju rastu samo ovi koje sam poslikala- imaju lijepu zlatno žutu boju.

Za onu koja mi izgleda kao sunčanica htjela sam samo saznati što je jer je prekrasna gljiva, kopija sunčanice ( manja je , na manjem stručku, nema tako zadebljani dio na samom dnu, nema vjenčića- nisam ga primjetila- možda se maknuo jer su sve bile već lijepo otvorene, listiće ima iste kao i sunčanica, klobuk joj je suh sa sitnim krpicama koje su nastale rastom klobuka ali nisu tako izražajne kao kod sunčanice.
Baš mi je žao što nemam nikoga u blizini, moram se raspitati ( možda ima u Zaboku, Zlataru, Stubici, Klanjcu- on mi je na 7 km... ).

Bez brige budite, neću papati za što nisam sigurna!   smile50

Hvala!    Hug

Nisam siguran niti da su ovo sve Macrolepiote, pogledaj malo na internetu i otrovne Lepiote, pa možda nađeš svoje tamo ...

Pozdrav
A.
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2012 u 21:25
Izgleda mi potencijalno kao vrganj (B. pinophilus) koji je već u mladosti napadnut sa plijesni koja ga je jako deformirala - ništa jestivo !

LP
A.
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 45
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 09:41
Tako je Agaricus. Ili kako bi naš vrhunski znalac R.Božac rekao: imperfektno stanje dotične gljive.

Zamolio bih posjetioce foruma da navedu, za svaku gljivu, i stanište, cca. nadmorsku visinu, smjer padine, i malo više slika iste gljive, prerez također. Samo tako ćemo pomoći i ostalima koji prate forum.

U svakom slučaju, dosta je velika pomoć ako uspijemo odrediti rod. Nakon toga će literatura (internet donekle) pomoći forumašu u determinaciji, koja neće uvijek biti uspješna, čak niti iskusnijima.
Na vrh
gljiva12 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gljiva12 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 10:45
Dodao bi da je gljiva posve zdrava, nigdje nema nikakvih znakova plijesni, posve zdrava gljiva ali potpuno drugacijeg oblika
Na vrh
floki12 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje floki12 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 15:08
Pozdrav svima.

Moze identifikacija na brzinu? Embarrassed

Nemam nikakvoga iskustva u berbi gljiva ali ipak vjerujem da sam ubrao suncanicu. Prsten je pomican, visoka je i ima smedi vrh i cupava je.

http://imageshack.us/a/img21/1585/pict0991j.jpg
http://imageshack.us/a/img32/7682/pict0988k.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/9752/pict0992.jpg

Nada se da ce za veceru biti omlet sa suncanicom ^^

Hvala.

Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 18:39
I ja sam nešto danas nabrala, ali ne znam što. Ove imaju tvrdi i šuplji stručak :

Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 18:48
Ove su drugačije, stručak tvrd, pun i niski :

Na vrh
pepeljuga_ri View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pepeljuga_ri Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 23:47
Pozdrav, danas sam dobila gljivu za koju su mi rekli da je vrganj. Kako sam trudna pomalo me strah pa tražim potvrdu... Evo slika, slikano je mobom pa je lošije kvalitete.

Uploaded with ImageShack.us

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 00:36
Originalno poslano od člana floki12 floki12 napisao:

Pozdrav svima.

Moze identifikacija na brzinu? Embarrassed

Nemam nikakvoga iskustva u berbi gljiva ali ipak vjerujem da sam ubrao suncanicu. Prsten je pomican, visoka je i ima smedi vrh i cupava je.

http://imageshack.us/a/img21/1585/pict0991j.jpg
http://imageshack.us/a/img32/7682/pict0988k.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/9752/pict0992.jpg

Nada se da ce za veceru biti omlet sa suncanicom ^^

Hvala.

Je, prekrasna sunčanica kao i slike. Super

LP
A.
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 00:40
Originalno poslano od člana gospina trava gospina trava napisao:

I ja sam nešto danas nabrala, ali ne znam što. Ove imaju tvrdi i šuplji stručak :

Sve me zaboli kada netko nabere 100 komada gljiva iste vrste, pa onda pita da li je to za jesti ...

Pa ljudi, ne berite gljive bez razloga, jer su one sa razlogom u prirodi i ostavite ih tamo ako ih nećete "upotrijebiti" ...
No ...

Većina ovih gljiva (nemrem bit siguran u ovoj masi) je Megacollybia platiphylla - Raspucana širokolistka. U knjigama stoji da je nejestiva, bez vrijednosti; isto tako znam ljude koji su je kušali (bar tako kažu), a u novoj knjizi prof. Lukića piše da ima slučajeva trovanja tom gljivom.

NHF
A.
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 00:43
Originalno poslano od člana pepeljuga_ri pepeljuga_ri napisao:

Pozdrav, danas sam dobila gljivu za koju su mi rekli da je vrganj. Kako sam trudna pomalo me strah pa tražim potvrdu... Evo slika, slikano je mobom pa je lošije kvalitete.

Gle, Sunce,

ovo je (bio) vrganj, no vrlo je star ili loše čuvan - trudna si i ne reskiraj sa takvim stvarima. Najrađe bi ti dao par Vrganja iz frižidera (današnih) da si tu ...

Živili
A.
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 02:25
Originalno poslano od člana sunceeee sunceeee napisao:

Hvala Vam curke! Prstiće ni neću spremati jer mi se čini da su ipak malo prestari, kod mene u Hr. zagorju rastu samo ovi koje sam poslikala- imaju lijepu zlatno žutu boju. Za onu koja mi izgleda kao sunčanica htjela sam samo saznati što je jer je prekrasna gljiva, kopija sunčanice ( manja je , na manjem stručku, nema tako zadebljani dio na samom dnu, nema vjenčića- nisam ga primjetila- možda se maknuo jer su sve bile već lijepo otvorene, listiće ima iste kao i sunčanica, klobuk joj je suh sa sitnim krpicama koje su nastale rastom klobuka ali nisu tako izražajne kao kod sunčanice. Baš mi je žao što nemam nikoga u blizini, moram se raspitati ( možda ima u Zaboku, Zlataru, Stubici, Klanjcu- on mi je na 7 km... ). Bez brige budite, neću papati za što nisam sigurna!   [IMG]smileys/emot108.gif" align="absmiddle" alt="smile50" />Hvala!    [IMG]smileys/smiley31.gif" align="absmiddle" alt="Hug" />

Sunce gljivarsko društvo imaš u Čakovcu, Pregradi, Sesvetama, Samoboru. Za ta društva znam jer se srećemo na raznim druženjima, a da li ima nešto bliže tebi to ne znam. Ponavljam nemoj papati nešto što nisi 100% sigurna...
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 02:41
Moram još nešto napisati....Ponukala me je činjenica da berete hrpe gljiva, donesete ih kući, a ne znate koje su i da li su jestive. Ne možete očekivati da će vam najveći znalci putem slike reći da pojedete neku gljivu ili ne. Gljiva ne mora biti otrovna, može samo biti nejestiva ili stara i naravno može vam naškoditi...Tko bi onda bio kriv što vam je ona naškodila?
Lijepo je napisao Agaricus, a i ja sam morala ponoviti jer sa gljivama se nije za igrati...
sutra je novi dan
Na vrh
pepeljuga_ri View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pepeljuga_ri Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 11:24
Agaricus, hvala na odgovoru, gljiva je u smeću, nažalost.
Jagoda, onda će najbolje biti da se ova tema zatvori,zar ne?
Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1634
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 12:10
Ne, ne zatvarati temu!
Ne beremo svi gljive samo da ih donesemo doma.

Ja sam stavila slike svih ubranih gljiva- 2/3 sam znala što je i bila 100% sigurna u njih ( stavila sam slike da i ostali vide ), a naučila sam novu gljivu- prosenjaci, jedino nisam znala što je ona koja jako sliči na sunčanicu, samo što je duplo manja.

Od 6 donešenih vrsti - naučena jedna nova a jednu proučavam.

Zato, hvala do neba znalcima koji nam pomažu!!!

Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega!   Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
Na vrh
dadinica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5177
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dadinica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 12:51
Imam pitanje...
Na polju krmne djeteline izvan sela rastu krupne bijele gljive. Stručak je visine nekih 1o cm, a klobuci su ravni, bijeli, glatki, mesnati, veličine od 10 cm promjera pa na dalje.
Nisam ubrala, žao mi je, ali mogu reći da mirišu jako ugodno, miris sličan puhari.
Kako da je pravilno uberem da bih je uslikala za prepoznavanje?
Gljiva je bezbroj... bilo bi krasno da su jestive :o)
Pozdravi iz Baranje!
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 13:25
žao mi je kaj sam izazvala toliku pomutnju sa svojim gljivama. Nisam ih jela, još sam tu, ovo su prve koje sam ubrala nakon nekoliko godina, jer ih kod mene u šumi uopće nema, a ove godine je šuma puna upravo tih. Brala sam ih u tolikom broju radi lakše identifikacije, a ne zato jer volim uništavati ili jer sam gladna pa ću jesti što mi padne pod ruku. Još jednom isprika svima koje sam eventualno povrijedila.

PS: osjećam se kako da sam na vegetarijanski forum stavila slike zaklanih krava.
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 14:17
Ovako Dadinica, i ostali

lijepo uslikaj gljive u staništu, znači bez da ih ubereš. Objasniš nam teren otprilike (polje, obrađeno ili nije, napušteno, livada, ako znaš da je tamo nekad bila neka kultura npr.kukuruz, kraj kojeg drveća je nađeno, koliko daleko od drveta, mješana šuma?, kesten? grab?, znači malo edukacije o botanici), nakon toga izvaditi gljivu sa cijelim korjenom (dopušteno je za edukaciju). E sad ovisi koji fotić imaš. Lijepo bi bilo MACRO uslikati razne detalje kao dno stručka (stabljike), stručak, spoj stručka sa klobukom, listiće, klobuk, pokušati skinuti kožicu klobuka (boja koja se stvara na klobuku nakon toga je jako važna). Boje na monitoru ne odgovaraju stvarnosti? E pa onda i pokušati nam prenijeti boje koje ste zapazili. Prerez kod gljiva daje neke boje koje su različite kad su odmah ubrane, od onih prereza nakon više sati. Ili, odmah pri prerezu ima jednu boju, koja nakon nekog vremena nije više takva. E sad, ono što svi zaboravljaju ili ne napišu je veličina gljive, veličina stručka, promjer klobuka, koegzistencija klobuka i stručka, mekano tvrdo, vlaknasto, žilavo, lako puca, itd. Gljiva ubrana nakon kiše ili po suhom vremenu. Miris? jako važna stavka u determinaciji gljive.

I vremena da se neki znalac pozabavi time je jako bitno. Ne mislite valjda da će netko znati milijun vrsta napamet? Ponavljam, rod ako se odredi, rješili smo problem 90%. Ostalo će pomoći oko 5%, ostalih pet će riješiti ljubav prema gljivarstvu dotičnog forumaša.

Sve te informacije vrijede gljivarima hobistima ili koji namjeravaju to postati, kojima su sve gljive jednako vrijedne. Ustvari njima i posvjećujem post.

Nažalost najčešće pitanje je "jestiva ili nije", a to nije dobro. Takvima nejestive i otrovne gljive ništa ne znače. Takve informacije si moramo sami pronaći (najbolje poznavanje nekog iskusnog gljivara i dobra literatura, internet može pomoći, ali i za to treba iskustva).  
I, zato, bih napomenuo kako je navažnije (najlakše) naučiti opasne otrovnice (15-tak u nas), nego ostalih jestivih ili neotrovnih (nejestivih) kojih ima na tisuće.

Možda je osoba koja je slikala prethodne gljive htjela postupiti po uputama, ali jako bitan podatak te gljive (pošto mislim da se radi o rodu Oudemansilela, Korjenjača) je dužina stapke i korjena. A kad ono sve odrezane, isčupane.
Puno više vremena se potroši na pokretanje računala, čekanje da se Windowsi  pokrene, pa na forum, itd. A kad već tipkamo, tipkajmo. Pomoći ćemo ljudima da se ne truju.

Doviđenja, a do tada pomoći ćemo kako možemo, a koliko, najviše ovisi o vama.

Primjećujem nepovezane rečenice u svom postu, ispravljao sam ih, editirao ali žurim sada.
Pozdrav
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 14:24
Originalno poslano od člana gljiva12 gljiva12 napisao:

Dodao bi da je gljiva posve zdrava, nigdje nema nikakvih znakova plijesni, posve zdrava gljiva ali potpuno drugacijeg oblika
Za takve gljive, nitko se neće usuditi raspravljati. Jednom si našao i nikad više, nije toliko bitno. Nego, prebacivanje u Temu "slikanje gljiva zbog ljepote" ne bi bilo pogrešno.
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2012 u 16:08
Originalno poslano od člana gospina trava gospina trava napisao:

žao mi je kaj sam izazvala toliku pomutnju sa svojim gljivama. Nisam ih jela, još sam tu, ovo su prve koje sam ubrala nakon nekoliko godina, jer ih kod mene u šumi uopće nema, a ove godine je šuma puna upravo tih. Brala sam ih u tolikom broju radi lakše identifikacije, a ne zato jer volim uništavati ili jer sam gladna pa ću jesti što mi padne pod ruku. Još jednom isprika svima koje sam eventualno povrijedila.

PS: osjećam se kako da sam na vegetarijanski forum stavila slike zaklanih krava.
Nije nam bila namjera ta. Cijenim te kao Forumaša(icu). I ja sam to radio na početku, možda znajući da ću zavoljeti svijet gljiva. A ako provodite vrijeme na ovoj temi, vjerojatno ste i svi vi potencijalni zaljubljenici u gljivarstvo.

I nije ništa loše upozoriti odmah u početku, na neke stvari.

Sve OK. idemo u šume, ali sa fotoaparatom i nožićem.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2829303132 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.