Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Gospina trava ili kantarion
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Gospina trava ili kantarion

Odgovori Odgovori Stranica  <12345>
Korisnik
Poruka
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2008 u 00:49
 Imam i ja ulja gospine trave ( ovogodišnje upravo prispjeva)
 Ako je tko zainteresiran neka se javi na pp...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja

Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2008 u 14:10
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Srpanj 2008 u 10:02
... za ženske probleme....kandide, upalice, gljivice razne i prehlade koristi se tampon koji se staviti točati cca 10-15 min tu kantarionovo ulje i potpm se aplicira u... za to predvđeno mjesto  :O))...mjenjati  tako 3-4 x dnevno i pogotovo stavljati preko noći...redovito i vrlo uspiješno! :O)...kad treba pojačati učinak doda se et. ulja čajevca, il palmarose... cca 30-50 kapi na 30 ml ulja kantariona ALI SAMO Oshadhi, Parnarom ili eventualno Primavera..
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Rujan 2008 u 23:07
Upravo smo identificirali jedan moj grm gospine trave na identifikaciji, pa bi i ovdje stavila dio postova od Grive1978, vjerujem da će još nekome dobro doći:

"prepoznavanje:

1. vršni listići kad ih ubereš i digneš prema suncu puni su malih rupica ili crnih točkica
2. pupoljak cvijeta kad ubereš i zgnječiš u prstima ostaju ti krvavo crveni
3. stabljika je 2-bridna - okruglasta sa 2 uzdužne spojnice ( kod skoro svog bilja kod nas je ili okrugla ili 4-tvero bridna)

Sad je prošlo vrijeme njene regularne cvatnje i zato ima puno manje nekih kemijskih odrednica i tvari u sebi ( zato se uvijek za to i to bilje navodi to i to vrijeme berbe...kada je najaktivnije...  a kod kantariona je najaktivnija tvar hipermicin koja i tvori tu boju)

...njena energetska komponenta ( osim što se od davnina koristila za zaštitu od zlih duhova) je izuzetno pozitivna, u najstarijih naoda predstavljala je božnstvo sunca ( možda djelomično i zbog sličnosti cvijeta)....ali to je biljka apsolutno za sve....a pogotovo za imunitet- ima antivirusna i antibakterijska djelovanja, o antiupalnim da ne pričam, poznato je njeno kantarionovo ulje, ....antidepresivna komponenta je kopirana kod mongih današnjih antidepresiva.... i bla bla bla..... ali meni je najzanimljivija njena energetska komponenta zaštite, utjehe, kao kad je malo djete ranjeno, povrijeđeno i palo, razderalo koljeno a majka ga uzme u krilo i vida rane, tješi dušu, nosi na rukama i nježno ga podučava, utješi ga u svom krilu i da mu snagu....  :O)))....plus jedan apekt duboke ženske snage i mudrosti ali i ženstvenosti- kako samo krasno zavodljivo svjetlucaju njeni zlatni cvijetovi....."

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Rujan 2008 u 23:11
A sad ja s još pitanja: skoro je već sva ocvala i puna je čahurica s sjemenjem, da li bi listići još bili dobri za branje i sušenje, za čaj? Mislim, s obzirom da je prošlo vrijeme berbe?

Inače, malo ju je i zahvatila pepelnica...otrgala sam te zaražene grane i mislim da se oporavlja. I kakav joj položaj za rast najbolje odgovara? Sad raste u polusjeni, mislim ju presaditi na mjesto gdje će imati non stop sunce.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2008 u 09:47
SilveK, moje niknu same  i uspješno rastu na sunčanom položaju ili barem pola-pola, ali sunca treba dosta.....na brdima raste uvijek na osunčanoj strani  -  osoju.
Nisam shvatila da li je jednogodišnja?

Moja gospina trava je sitnija i zbijenija ili me slika vara?
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2008 u 09:51
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2008 u 09:52

....pupoljci....6.mj....

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2008 u 21:00
...sjeme....zemlja....položaj i mjesec cvatnje... rade uvijek nove blage varijante u broju pupova, popožaju....bla... ali glavne odrednice iste...... bar sam ja duboko uvjerena...

manči.... kantarion na slici ti je mrak!!! :O))))
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2009 u 09:59

Kad se jednom uvjeriš i djelotvornost kantarionovog ulja ne može se dogoditi da u priručnoj apoteci ono nedostaje.

Prije par godina MPK je izlila vrelo ulje na rist. U par sati nabubrio joj je mjehur u veličini pola teniske loptice ispunjen vodom.
To je bilo grozno za vidjeti.
Savjetovali smo se sa liječnikom i kada smo mu objasnili da opeklinu mažemo kantarionovim uljem rekao je kratko i jasno:
Mi vam od toga ništa bolje ne možemo dati. Samo nastavite.

Kad se stvorila mlada koža, a mjehur se sam ispraznio, stvorila se rana koja je pucala. Taj dio lječenja bio je najteži.
Baš tada je kantarion najviše pomogao: čestim mazanjem manje je zatezala koža, manje je pucala, a rane se nevjerovatno brzo zacjeljivale.
Mislila sam da će mi djete cijeli život imati ožiljak, a danas se niti ne sluti gdje je bila opeklina.

Kako ga ni moja mama nije ove godine u Dalmaciji nabrala jučer sam kupila sjeme i sada ne samo da neću biti bez njegovog ulja nego ću kantarion uzgojiti u svom dvorištu.
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Cvita View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 261
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvita Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2009 u 23:22
Pa, ne zove se ono iz ludosti "sveto ulje". Ja bez njega nikad nisam i nema te rane, opekline, otekline, ispucale kože, itd. koju ne može srediti.
Na vrh
lorna View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 51
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lorna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Srpanj 2009 u 09:31
Došla sam po informacije za prepoznavanje gospine trave....
Inače kupim ulje gospine trave i imam u kućnoj apoteci, ali sam neki dan na TV vidjela biljku za koju sam vjerovala da raste samo u primorju (!!!??? plavuša, kaj ćete!?). Pogledom na livadu iza kuće spazila sam nešto što bi moglo biti to!!! Nadam se da ću poučena vašim uputama spoznati da mi ta korisna biljka raste na dohvat ruke.
Živim u Zagrebu, ali na rubu parka prirode Medvednica, do najbliže ceste je 100-tinjak m i to kroz grmlje i voćnjake, a do "civilizacije" najmanje 1,5 km. Vjerujem da je to dovoljno izolirano od smoga i prašine Wink
http://lorna.mojblog.hr/
Na vrh
maslacak7 View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
DONATOR

Bodovi: 2828
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maslacak7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Kolovoz 2009 u 23:18
mene bas zainteresiralo to ulje al me uzasno strah setati livadom to traziti zbog zmija...a i neznam dali bi to prepoznala jel zna tko dali se to moze sjemenom posaditi...pa da ja to imam uz rub svoga vrta...
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2009 u 11:19
gosina trava raste svugdje gdje je potrebna.... i na kontinentu isto...:) ...

...a zmijice... neš ti...:))) samo treba imati poštovanja i repekta... kad idete u tuđu kuću prvo pozvonite pa polako i sa poštovanjem se krećete i obzirno ponašate... i to je to... :)
Na vrh
sica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 19:34
MOLIM VAS POMAGAJTE TREBA MI ČAJ OD GOSPINE TRAVE ZA MAMU KOJA PATI OD DEPRESIJE, A UZ TO IMA I VISOK TLAK I PROBLEME SA SRCEM, MOLIM AKO NETKO ZNA NEKA MI JAVI NA sosman@net.hr Unhappy
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 22:47
Ja sam daleko da bih ti pomogla sa čajem od gospine trave,tj kantariona,ali želim da ti dam savjet jedan.Taj čaj se ne smije piti ako se uzimaju neki lijekovi npr za smirenje il neki jači za pritisak,srce itd...Obavezno je potebno posavjetovati se sa ljekarom,prije korištenja ovog čaja sa još nekim lijekovima.Čak na nekim upustvima koja dođu uz lijekove piše da se ne uzima čaj od kantariona,istovremeno dok se liječi odredjenom terapijom.Moja mama je dugogodišnji planinar i iz hobija je naučila puno toga o biljkama.Skuplja ljekobilje od kako znam za nju.Uživa u tome i zna puno toga.Uči cijeli svoj život.Od nje sam naučila neke stvari vezane za ljekobilje....
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 23:54
Zanimljivo je to kako kad je prirodni lijek u pitanju svi "skaču" sa ograničenjima i upozorenjima.
A sintetički kao nisu nimalo opasni.smile191
Slažem se da treba biti oprezan.Slažem se da su i biljni ljekovi lijek u malim količinama a otrov u velikim.
Ali su sasvim sigurno manje otrovni od onih koje nam, obično preko svake mjere, prepisuju liječnici.
Zna se zašto.Ne mogu ni doktori ni farmaceutska industrija zaraditi na travi koju možeš sam ubrati i pripremiti.

Gospina trava je u interakciji sa sintetičkim antidepresivima iz grupe MAO inhibitora jer je i ona sama MAO inhibitor pa da se liječenje ne bi dupliciralo.
Također je ne smiju uzimati bolesnici na kemoterapiji ni HIV pozitivni.
Teški srčani bolesnici koji piju puno ljekova za srce naravno da će pitati svog liječnika.

Ja osobno kad me ćopi depra  uzimam svoju tinkturu od gospine trave bez imalo straha.Iako pijem lijek za visoki tlak i 2 za srce.I sve to uz znanje  i blagoslov svog kardiologa kojeg, usput rečeno, nisam posjetila zadnje 3 godine.
Ljekovi za smirenje nisu u interakciji sa gospinom travom.

Onima koji su dobri u engleskom evo 2 linka, 2 stroga autoriteta za upotrebu ljekovitog bilja da se malo pozabave.

http://whqlibdoc.who.int/publications/2002/9241545372.pdf

http://www.heilpflanzen-welt.de/buecher/BGA-Commission-E-Monographs/0347.htm

By the way, i ja proučavam ljekovito bilje već 20-ak godina.

Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2009 u 12:25
I ja sam uvijek za liječenje prirodnim putem i prirodnim lijekovima.Samo sam rekla ono što znam..Npr. na lijeku koji pije moja baka koja ima alzahjmera ,a lijek je za umirenje,zove se flusetin piše da se ne uzima ništa na bazi kantariona skupa sa ovim lijekom.Nisam rekla da je kantarion loš.i ja ga pijem ,dobar je i za druge poremećaje ne samo za smirenje,samo sam rekla da on i kombinacija lijekova,pojedinih ne idu skupa.Nije svačiji organizam isti i svako ne podnosi isto neki lijek na isti način kao neko drugi.Na kraju krajeva, svako je vlasnik sebe i svako odlučuje za sebe,ja sam samo rekla ono što znam...
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2009 u 21:37
Svakako, i ja sam rekla što znam.A o gospinoj travi znam puno pa ipak ako idem što napisati uvijek provjeravam na stranicama kojima vjerujem.

Logično je da  flusetin ne ide uz kantarion upravo iz razloga kojega sam navela u predhodnom postu.On je naime antidepresiv SSRI (selektivni inhibitor preuzimanja serotonina) t.j. MAO inhibitor.Učinak bi se duplicirao ako bi se pili zajedno.
Tvojoj bi baki jednako dobro djelovala i gospina trava i to sa manje nus pojava.

Što se tiče drugih ljekova koji su u interakciji sa gospinom travom događa se zapravo to da gospina trava stimulira jetrene enzime kojii poboljšavaju metabolizam ljekova pa se oni brže izlučuju iz organizma.To je razlog zašto uvijek treba pitati liječnika ako se želi uzimati gospina trava.
Na isti način može se dogoditi da gospina trava djeluje na kontracepcijske pilule, da se prebrzo metaboliraju, pa da uz njih ipak zatrudnite.

U Njemačkoj je gospina trava prvi izbor lijeka za depresiju ali se ipak daje na lječnički recept.
Na vrh
Brajks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brajks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2010 u 20:02
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.