Početna stranica Početna stranica > Hobistika - Forum za hobi > Ostala hobistika > Razni hobi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pčelarstvo
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pčelarstvo

Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 23:32
Bio si vrijedan, ja to imam skinuto, samo me zanimalo hoću li te potegnuti da i to postaviš?

Evo uspjelo je.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 19:08
GT, spomenula si voćare.
Oni bi trebali obratiti pažnju na jednu posebnu vrstu pčela - solitarne pčele.
One ne žive u košnicama, nemaju maticu, ne roje se, ne bodu, nemaju radilice, već sve rade same.
Pojavljuju se u proljeće, najčešće s pojavom prvih cvjetova vrbe i voćaka. Aktivne su tjekom cvatnje voćaka pri temperaturi od 8 celzijevaca a poznato je da pčela medarica pri toj temperaturi ne leti.
Učinkovitost jedne solitarne pčele pri oprašivanju voćaka može se usporediti s 120 letačica pčele medarice.
Za oprašivanje 1 ha nasada jabuke potrebno je 500 ženki solitarne pčele ili pak 3 košnice pčela medarica(oko 60000 radilica).
Osobita je korist od solitarnih pčela kod oprašivanja kruške. Cvijet kruške luči miris koji pčele medarice ne vole a solitarnim pčelama ne smeta. Njima je bitno da je voćka blizu.
Kućice za solitarne pčele.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 11:34
pa na amatersko i ja mislim
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 11:08
Otvaranjem ove teme nismo mislili na koemrcijalno pčelarenje nego na čisto amatersko. Mislimo da bi jedna do dvije košince dobro došla svakome vrtu a pogotovo voćnjaku.
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 10:52
Božikovine,sad ste me ganuli.Moj otac i moj djed su bili pčelari.ali na žalost dalje nitko nije nasljedio ti ljubav prema pčelama.Ja imam u vrtu tatinu košnicu samo za uspomenu i ukras.Unhappy
Ovakve košnice još nikad nisam vidjela,moja je nastavljača.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 10:17
Pozdravljam otvaranje ove teme.

Molim te da nam barem malo približiš, pošto učiš praktično pčelarstvo, kako izgleda uzgoj pčela.

Svi znamo da je praksa jedno, a teorija drugo, a jedno bez drugog ne ide zato uz čitanje knjiga dobro bi nam došla i tvoja iskustva, dok ne steknemo vlastita.

Pčelarstvo je posebno dobro došlo i korisno za voćare, a vjerujem da ovdje ima još ljudi koji znaju podosta o ovaj temi, pa ih molim da se uključe.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 09:00
Pošto ste veliki pirjatelji biljaka, jeste li ramzišljali da svoj vrt ukrasite barem jednom košnicom?

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.