Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Koje trave trenutno berete?
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Koje trave trenutno berete?

Odgovori Odgovori Stranica  <12345>
Korisnik
Poruka
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2010 u 00:25
Originalno poslano od člana frida frida napisao:

Daj, reci mi nešto o tom napadu žući i rosopasu...imam problem sa žući, kamen i u zadnje vrijeme sve češće me "bode"...

Samo na PM Smile
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
stefkaja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3563
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje stefkaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2010 u 20:53
Fermina molim te isprazni sandučić...
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2010 u 01:09
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Originalno poslano od člana frida frida napisao:

Daj, reci mi nešto o tom napadu žući i rosopasu...imam problem sa žući, kamen i u zadnje vrijeme sve češće me "bode"...

Samo na PM Smile

pa aj' na PM...
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2010 u 14:45
pozdrav
posto ovih dana berem majcinu dusicu i ima je u obilju da li se od nje moze spraviti ljekovito ulje,kao recimo od kantariona?
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2010 u 01:14
Može, naravno, na isti način.
Njime se masiraju bolni zglobovi, vrat, kralježnica...
To je jedan od najboljih lijekova protiv oduzetosti nakon moždanog udara, pomaže kod skleroze multiplex, reume, uganuća zblobova...

Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2010 u 10:03

To je jedan od najboljih lijekova protiv oduzetosti nakon moždanog udara, pomaže kod skleroze multiplex, reume, uganuća zblobova...

hvala puno
prijatno sam se iznenadila da moze,jer nikad nisam cula za to.

Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2010 u 12:40
Velika većina ljekovitog bilja se može macerirati u ulju, alkoholu ili vinu.
Kao takvi oni pomažu otprilike za iste probleme kao i kad se piju u obliku čaja.Ali nam je tinktura ili uljni macerat nekad prihvatljiviji za upotrebu.

Može se čak miješati zajedno više različitih tinktura ili ulja.
Ja, na pr., često pomiješam ulje gospine trave i majčine dušice za masiranje bolnog vrata ili kralježnice.
Ili ulje gaveza, nevena i gospine trave za rane opekotine, proširene vene, hemoroide...

Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2010 u 13:55
Evo nekih trava koje sam brala u zadnje vrijeme:
Poljska preslica (Equisetum arvense )
Trebaju je brati samo dobri poznavatelji ove biljke jer ima i otrovnih preslica.
Radi tih otrovnih ova vrlo ljekovita biljka je bila na zlu glasu.
Ona je odličan lijek za bubrege (ali ne za akutnu upalu bubrega!),jetru, mjehur, mokračovode.Izbacuje pjesak iz bubrega i mjehura, pomaže otapanju kamenaca..
Ja za sebe pravim kupku od preslice kad me stegne lumbago.
Upotrebljava se u kozmetici ( tonik od preslice ), jača korijen kose i nokata i još štošta.
Da se preslice ne treba bojati lijepo kaže i naš dragi dr. Stribor Marković ali ne valja s njom ni pretjerivati (1 šalica ujutro, jedna uveče).
Preslica se mora močiti preko noći ili kuhati najmanje 5 min da bi se oslobodio silicij kojim je ona prebogata.
Više o preslici ima na temi preslice a ja ću staviti neke slike koje bi vam trebale pomoći kod identifikacije ove biljke:

Ova preslica ima nježne, tanke listiće sa koljencima, svijetlo-zelene boje za razliku od drugih koje su jače, veće i tamnije.
Oblikom podsjeća na malo božićno drvce.
Najvažnije je naglasiti da ona na vrhu nema klas.
Evo i cijelo polje poljske preslice:

I iz bliza gdje se dobro vidi njen oblik:

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Kolovoz 2010 u 18:09
Originalno poslano od člana PUSTOLOV PUSTOLOV napisao:

hvala puno
prijatno sam se iznenadila da moze,jer nikad nisam cula za to.

Od baš bilo koje trave se može napraviti macerat kao kantarionovo ulje, u srednjem vijeku su to bili normalni načini spravljanja "lijeka" načina kako prenjeti ljekovite tvari u najlakše primjenjiv oblik za upotrebu. Tokom stoljeća su se isfiltrirale one manje i one više učinkovite prmijene za određenu biljku...također do prije 50, pa i 20 god sva bilje je bilo za sve...nije bila toliko razvijena kemija koja se bavila fitokemikalijama i širenje informacija je bilo bitno "oskudnije" da ne kažem nikakvo :) Ulje od majčine dušice će po meni biit slabije upotrebno od trljanja istih dijelova čajem od m. dušice, zato jer se ljekoviti aktivni spojevi koji se tope u vodi ne tope u ulju.... i obrnuto..
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Kolovoz 2010 u 09:29
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

Originalno poslano od člana PUSTOLOV PUSTOLOV napisao:

Može, naravno, na isti način.Njime se masiraju bolni zglobovi, vrat, kralježnica...To je jedan od najboljih lijekova protiv oduzetosti nakon moždanog udara, pomaže kod skleroze multiplex, reume, uganuća zblobova... 
hvala punoprijatno sam se iznenadila da moze,jer nikad nisam cula za to.
Od baš bilo koje trave se može napraviti macerat kao kantarionovo ulje, u srednjem vijeku su to bili normalni načini spravljanja "lijeka" načina kako prenjeti ljekovite tvari u najlakše primjenjiv oblik za upotrebu. Tokom stoljeća su se isfiltrirale one manje i one više učinkovite prmijene za određenu biljku...također do prije 50, pa i 20 god sva bilje je bilo za sve...nije bila toliko razvijena kemija koja se bavila fitokemikalijama i širenje informacija je bilo bitno "oskudnije" da ne kažem nikakvo :) Ulje od majčine dušice će po meni biit slabije upotrebno od trljanja istih dijelova čajem od m. dušice, zato jer se ljekoviti aktivni spojevi koji se tope u vodi ne tope u ulju.... i obrnuto..

Da li bi bilo dobro prije primjene pomješati jedan dio ulja sa dijelom čaja?
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Kolovoz 2010 u 17:35
Pozdrav! Može.... ali pitanje je za koju vam primjenu treba? Mislim, koju primjenu imate na umu? Jer za neke stvari uopće neće pomoći.-...dok npr za kozmetičku upotrebu blage regeneracije i vrlo blage dezinfekcije, blagog poticanja cirkulacije.... blagog stezanja tkiva.... ali to je sve zapravo upotreba koja je kod majčine dušice jako davno napuštena. Majčina dušica je bez premca u upotrebi za čaj i koliko god vreća j nabrali nikada je nema dosta :)) Čim zazimi i dođe bilo koji oblik prehlade, poteškoča sa želucom, poteškoća sa probavom ili bilo kakkav općeniti pad imuniteta njen čaj je vrlo dobro rješenje. Inače puno je prepisivačkih stvari po starim knjigama uzeto kao istinito i potpuno bez pogovora...npr svi mi cijenimo Mariju Treben i smatramo ju nekim autoritetom ali niko ne može reći da kod nje nema takvih nebuloza da ti pamet stane. Mislim sad konkretno na njeno veličanje meda od maslačka koji se "ne razlikuje okusom od pravoga meda" i da pčelar nije vidio razliku u okusu.... Ma ja nisam pčelar a vjerujem niti cielo more ljudi koji itekako vidi da je šečerni sirup a ne med... To što u tom sirupu ima otopljeno hrpu minerala iz maslčka je drugi par rukava ali da ga se može zamjeniti za med... Inače,ja volim taj sirup... zaista...
Na vrh
Anson View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 35
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anson Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2010 u 11:15

pozdrav Smile

jučer sam prvi put brala stolisnik, ali nisam sigurna da sam pravi ubrala..zanima me da li treba biti rascvjetan ili više onako skupljen? i kako ga osušiti?

i kako čuvate sve to bilje koje uberete? ovo ljeto sam nabrala origana, majčine dušice, lavande, ružmarina i mente, sve fino osušila al sad ne znam u čemu da ih držim? čitala sam da je najbolje držati ih u kartonskim kutijama?!
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2010 u 16:43
Gdje vi živite?Pitam jer stolisnik je već prošao.Možda kod vas nije?!
Cvijet stolisnika je inače malo skupljen i ne rascvijeta se lako.Važno je da nije počeo mijenjati boju u tamniju nijansu tad ga je kasno brati.Neka je lijepo svijež i bijel.Suši se tako da se grančice stolisnika sa cvijetom vežu u snopiće i objese na konop na propuhu ali ne na suncu.

Čuvanje bilja:
Najbolje ga je usitniti i zatvoriti u papirnate vrećice a onda vrećice zatvoriti u kartonske kutije, dobro zatvoriti i staviti u suhu i mračnu prostoriju.Važno je da do bilja ne dođe ni vlaga ni svjetlo i da nikako nije zatvoreno u najlonske vrećice.

Na vrh
Anson View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 35
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anson Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2010 u 17:52
kako prošao kad ga ima hrpa i u blizini moje firme (zg), a i na viksi (Ivanić Grad) Confused..ima i rascvjetanog, tj.starijeg, a i dosta mladih raste..
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2010 u 21:37
Jasno mi je.Kod nas sve trave ranije počnu i završe.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2010 u 21:58
Pa navalite na branje stolisnika vi s kontinenta.
Nikad ga dosta u kući!
Na vrh
neretva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje neretva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2010 u 15:58
da li je vrijeme za pokupiti sjeme od tputca? i što ću kad ga pokupim? mislim ga pokupiti zbog onog sirupa protiv kašlja.....ajmo znalci..
i hvala unaprijed
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2010 u 23:19
sjeme od trpuca je vrijeme za pokupiti ( zaviso od dijela države i temperatura...) onda kad je zrelo!... a služi za posijati novi trputac na vrt:)) jer po mom iskustvu sirup protiv kašlja najbolji je kada se radi od trpuca u cvatu ( naravno pričamo ponajprije o plantago lanceolata iliti uskolisni trputac... srednjelisni i širokolisn su za kašalj manje aktivni)
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2010 u 23:26
Koje trave trenutno berem? U četvrtk noć sam se ponovo spustila sa Velebita. Bila par dana, brala ono što je sad još tamo aktualno ( ili lagano prolazi)... kako idem na višlje nadmorske visine ima još uvijek gospine trave, ivanjskog cvijeća, vrkute, vidca, timijana, divljeg mažurana, par vrsti vriska, nešto malo još uviejk se nađe vrbovice, menti, stolisnika, trpuca.....i još puno toga:)
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2010 u 23:40
[QUOTE=Anson]

pozdrav Smile

jučer sam prvi put brala stolisnik, ali nisam sigurna da sam pravi ubrala..zanima me da li treba biti rascvjetan ili više onako skupljen? i kako ga osušiti?

ja apsolutno smatram da je stolisnik bolje brati kada je više skupljen nego kada je više rascvjetan potpuno.... eterična ulja i druge lakohlapljive ljekovite tvari ispravaju na udaru sunca... ista stvar je sa gospinom travom/kantarionom gdje je hipermicin ( najakr+tivnija ljekovita tvar) a u prncipu izlučevina žljezde izrazito lako hlapljiva pa je puno kvalitetnije ulje kantariona i tintura od pupoljaka a ne cvijetova.....

Ja osobno smatram da je višestruko kvalietniji način sušenja ( svake biljke!) način da se uredno slaže na pravilnom razmaku na bijeli papir ( on je na  +police/mrežice u hladu a na zračnom mjestu) jer se tako ne gnječi bilje ne uništava tekstura biljnog materijala.... bilje sušeno vezano u snopiće često unutar snopa ima promjenjenu boju lista ( najčešće potamni) a to onda nije više najkvalitetnije što se može izvući iz biljke jer je promjena bolje prikaz promjene unutra biljke..... isto tako često se ljudi čude da im bilje potamni kod usšenja a isjeckaju ga na komadiće.... npr menta..... pa naravno kada se gnječi i oštečuje tkivo.
Smatra da je najkvalitetnije i najhi+umanije prema biljci sušiti ju stabljiku do stabljike na pravilnom razmaku i tek kada je potpuno suha onda ju rezati i usitnjavati.
Također mislim da je sušenje u sušarama ljekovitog bilja katastrofa za ljekovitost bilja i nitko me ne može uvijerti da na +40, + 50, +70 kemija bilja ostaje ista a  energetskom potencijalu da ne pričamo. Tokom ljeta sve se posuši prirodno za dan-dva i zaista nema potrebe nepotrebno uništavati bilje u sušarama. Jedina iznimka koju znam naopravti je sušenje ploda divlje ruže/šipka koji u vrijeme kada je sazrio su već razdoblja zahlađenja i vlage, sušim ga na +30 u pećnici.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.