Stevia Rebaudiana |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 15> |
Korisnik | |
vepar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() rastu ,ovo im najteži period sada su nekih 2 cm visine krajem mjeseca ću ih presađivati javiću ja na vrijeme a i nešto mi se popis produžio |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
vepar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
argan ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 21 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 12 |
ostalo mi je nesto sjemena stevije, ako se tko hoce baciti u avanturu...
|
|
![]() |
|
argan ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 21 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 12 |
[QUOTE=vepar] <span ="post">Domoroci su stevijinim ....... A pri zasladivanju potrebno je 300 puta manjestevije nego šećera. ..........
ispravak, vepre: stevijin procisceni prah je 300 puta sladji od secera; a stevijin list je oko 30 puta sladji od secera - zavisno od biljke do biljke, velika je razlika. (zato se sadnice za profesionalni uzgoj rade kloniranjem od biljke s najvecim postotkom steviozida. sto izgleda nije slucaj kod nas na faksu. za sada.) ali, pri prociscavanju, u nastojanju da okus bude sto slicniji seceru - to vise nije prirodno izbalansirana stvar- tako da se ljekovita svojstva gube :-( dakle, idealno, navalimo kao skakavci! |
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Slažem se u potpunosti i mogu dodati: u Hrvatskoj stevia može rasti, ali njezin slad neće biti dovoljan za potrebe industrije. Takav list možete prodavati jedino za građanstvo u maloprodaji. To su saznanja čovjeka koji se 17 godina bavi stevijom. Sadio ju je svuda po Hrvatskoj, ali kaže da joj vjerojatno ne odgovara naša geografska širina iako bi klima trebala odgovarati.
|
|
![]() |
|
argane ,ja samo prenio dio tekstova sa neta,ako su oni pogriješili i ja sam www.hic.hr/zdrava-hrana09.htm što se tiče kloniranja i profi uzgoja nebih o tome,mene zanima biljka kao biljka,prirodna,kloniranje mi vuče na gmo pomalo,a zašto na faxu ne klonirate neznam,nisam ja na faxu,a i neznam o kojem faxu je riječ,predpostavljam da je agronomski.Tamo sam uspio preko veze kupiti 12 sjemenki ![]() skoro 80 % niklo i dobro napreduju o iskustvima uzgoja mogu pisati tek poslije 11 mj.dok vidim kako će se biljke razvijati .naravno da ću i ja malo eksperimentirati,sa zemljom,sa gnojivom,sa zalijevanjem pa ćemo vidjeti. ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
ma, nisam ja na faksu, nego kazem, cula sam da kod nas na agronomskom, umjesto da kloniraju, prodaju sjeme.
i ja sam antigmo, ali kloniranje, iako ruzno zvuci, znaci naprosto stanicno razmnozavanje (cellular regeneration)- od iste biljke se uzmu stanice i u lab uvjetima uzgoje biljke - koje imaju ista svojstva kao majka. tako se radi s misachantusom ili kako se vec zove ona trava za bio diesel...kod stevije se tako radi jer od 100 biljaka izraslih iz sjemena mozda jedna ima dovoljno steviozida za komercijalnu upotrebu... i ne brini, vepricu, i ja, sve sto znam, znam s interneta...he he. i na iskustvu preko ove jedne biljke koju sam uzgojila zimus. ostale su jos bebe. napomena: kad vam budu oko 10 cm visoke, obavezno im otkinite vrh, inace se pretvore u krhke spagete. |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...ja bih isto rekla da me biljke nastale pod "znanstvenicima" nimalo ne zanimaju...i mogu mi ti "znanstvenici" pričati bajke do besvjesti ( i svakih par godina sami sebi uskakati u usta) kako je stanično razmnožavanje isto kao kad se posije sjemenka ( koje je čudo svemira) ... ali od kad je svijeta i vijeka najveći i jedini zananstvenik je priroda a jedina veličina u ljudskom rodu koja raste je veličina ega.... izopačili smo se...
|
|
![]() |
|
goldy ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
bok ! ja sam nova dali netko ima viska biljcice stevie?ako netko ima ja bih kupila moze zg ili okolica. hvala vam!
![]() |
|
![]() |
|
Ima,uskoro će biti,za nekoliko dana,javim ti se
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
bergenia ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
I ja bih se predbilježila za kupnju ove biljčece vepre kod tebe, smijem li?!
![]() |
|
![]() |
|
zabilježeno
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
sakupljac ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Pozdrav svima! Vepre, bilježim se sa štovanjem
![]() |
|
![]() |
|
ja cu imati desetak biljcica viska, ali bolje da pricekamo da ojacaju, dakle, oko 1.6.
|
|
![]() |
|
nešto mi nije jasno argane,ako zakinem vrh,što dobijam sa time,osim što se ostaje bez cvijeta biljke,gdje je sjeme,što je izuzetno važno,barem meni,jer znam koliko je bilo teško doći do njega i koliko je skupo,dali biljka dobija na bujnosti ili nešto drugo.?Pojasni mi malo ulogu zakidanja vrhova biljke.Ovo je ipak forum o biljkama gdje svi učimo i razmjenjujemo savjete pa bih te molio u ime svih ,ako nešto znaš a mi ne,podjeli to sa nama.Nešto si kontam tko zakida u prirodi vrhove biljkama a ipak su tako bujne i bez zakidanja i imaju cvijet. ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
prvo nisam znala da trebam copnuti vrh, pa mi je biljka izrasla vrludava i tanka, sto znaci, malo lista, krhkost na vjetru, treba potporanj. onog trenutka kad sam joj capnula vrh, bacila je milijon bocnih izboja, sad imam puuuno listova, sto znaci da ce biti i puno cvjetova.
kao sto vidim na slicicama, imas puno biljcica, pa naprosto probaj s dvije - jednu ostavi par mjeseci da raste, drugu capni kad bude 10-15 cm, i gledaj sto ce biti...fotic mi je u komi, inace bih zorno prikazala moj slucaj inace, nacula sam da na nasoj geografskoj sirini/duzini ne treba ocekivati berbu sjemena. probaj pa javi! ps. u prirodi joj vjerojatno vjetar slomi vrhove, ili naprosto puze naokolo i zakorjenjuje se putem???? nisam bila, nisam vidjela :-( |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
floraifauna ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 21 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 110 |
Pozdrav svima!
I ja sam nova i vrlo zainteresirana za steviu.
Ako netko ima još koji primjerak voljela bih imati...
Hvala
![]() |
|
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Koliko si potrošio za ove sićeve?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |