Encijan - Gentiana septemfida |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
gentian(a) ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 119 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pa i nisam baš ćuo za jesenske, što ne znači da ih nema....(stalno izmišljaju nešto novo)
![]() I da, trebao bi počet normalnu cvatnju! Npr. Sadio sam trajnice prije nekih 2mj. i sad većina cvate, a većina je proljetna vrsta. Sad kad ih posadiš one još možda malo cvatu, prezime i cvatu opet u proljeće ali ne više u jesen! Da baš hoću mogu natjerat encijan da mi sad cvate, mogu ga natjerat da cvate i u 12mj. Ali činjenica je da tako mučiš biljku, što nemora značit da se neće primit i normalizirat! |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() |
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Shasha, vidim da te zbunjuju termini proljetni, ljetni i jesenski. Rod Gentiana obuhvaća oko 400 vrsta jednogodišnjih, dvogodišnjih i trajnica, vazdazelenih i listopadnih. Rastu u umjerenoj klimatskoj zoni Europe, Azije i sjeverne Amerike. U tropskim područjima ih nema , a u Africi samo u planinskim predjelima Maroka. Križanjem ovih biljaka nastali su brojni kultivari. Većina ima plave cvijetove u obliku trubice, ali ima i bijelih, ružičastih, žutih, a visinom variraju od 5cm do 1 m (G. lutea). Oni gornji termini se upotrebljavaju u vrtlarskom žargonu prema vremenu cvatnje. Proljetni je G. verna, ljetni G. septemfida, a jesenski G. ornata (Nepal) i sino-ornata (Zap. Kina, Tibet) i G. farreri, te križanci između njih, G. x macauleyi prema nekim procjenama najljepši iz roda Gentiana. Dok će G. farreri podnijeti alkalično tlo, ostale 'zvijezde' azijskog porijekla bezuvjetno traže tlo siromašno vapnom, pa se vrlo lijepo uklapaju u društvo s niskim rododendronima, jedino što im treba više sunca i umjerena vlažnost. To znači da bi ih trebalo i zalijevati s kišnicom. U alkaličnom tlu i zalijevani tvrdom vodom ugibaju.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
E to mene zanima.
![]() Ma meni ,laiku,je svaki cvjetak lijep a o večini ništa ne znam pa mi svašta mogu i prodati.Ja pitam tek kad kupim
![]() Znači da će ovaj,tzv.jesenski,i sljedeće jeseni cvasti.Iskreno,meni skoro isto izgledaju.Ok,mala razlika je u cvijetu,ovaj nije tako jako plav no mislila sam da je to zbog sunca.Ipak je onaj proljetni na jačem suncu.
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Shashko, za uživanje u ljepoti encijana nije važno kako se zove. Kad dođeš k meni možemo po knjigama prolistati pa da vidiš razliku. Orijentacije radi, na str. 2 je G. verna. a na str. 1 teško je na osnovu fotografije, meni laiku, odrediti o kojoj je vrsti riječ, jer su slični G. acaulis, alpina, angustifolia, dinarica, clusii (a gdje su još njihovi varijeteti, pa kultivari azijskog porijekla). U hortikulturi su svrstani u acaulis tip, za koje je karakteristično da se trubasti cvjetovi pojavljuju iz lisne rozete. Ja imam G. septemfidu var. lagodechiana, bez ikakvih zahtjeva cvate cijelo ljeto i to redovito nekoliko godina, čak se i sad pojavljuju pojedinačni cvjetovi. G. alpina je tek nedavno posađen. Toliko su lijepi da mi se čini da ću proširiti paletu encijana.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Vidim nikog dugo nema u ovoj temi, a ustvari moram napomenuti da sam sve što me zanimalo o encijanu upravo ovdje i našla, što nije slučaj s nekim drugim biljkama.
Dakle ja imam onog kojeg ima i shasha, jer je od nje i došao, Sadnica posađena u vrtu izgubila je lišće, pa me malo prepala, ali sada baca nove male listiće, dakle budi se recimo iz zimskog sna, baš me danas razveselila. Usput još sam od nekog dobila i sjemenkice, vidim da se sije u jesen, ali može i proljeće, pa valjda neću pogriješiti ako ga posijem za koji mjesec. |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Kupila sam encijan u Buzetu, jel mi netko može reći kolika će to biljka narasti, dali je grm ili je nešto drugo, pa da smislim kud s njim, a sve mi se čini da mi se i onaj Shashin oporavlja.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Triša,on ne raste u visinu.Tu negdje ti bude visok kao što je i sad.Cvijet isto nema neku stabljiku pa ni visinu.Znači nizak grmić.Rast će u širinu.
|
|
![]() |
|
Ti si jedno veliko
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Sve sam pročitala o encijanu, baka bea je naravno sve opisala, shasha pomogla, bergenija dodala što je trebalo i samo sam htjela reći da je preslatka biljkica, sada kod mene u cvatu, predivne plave boje i naravno selim je u prvi red, jer vidim da je potpuno niska biljka, što me baš veseli.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
minimode ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
evo sam tek sada spojila sliku s "tonom"- viđala sam taj cvjetić po centrima al naziva nije bilo na teglicama (mislim na "Encijan"), pa mi je tako encijan uvjek bio nepoznat u slici...možda je još koji negdje zaturen u vrtnom centru, ako je, taj će biti moj!
inaće je baš zgodna biljčica
![]() |
|
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde |
|
![]() |
|
Sve sam ponovo pročitala o encijanu i shvatila da nije uginuo, već samo "nestao" preko zime.
Ali kako sada izgleda, bojim se za njega, pa tko ima duže iskustvo s njim neka mi potvrdi, da će moja biljka na proljeće ponovo biti lijepa.
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Bude, ne moraš brinuti
![]() ![]() |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
I moj obično bude takav do proljeća, tj . ne vidi se maltene ali pazi,ne znam da li ti vodiš borbu sa puževima(normalno kad im je sezona,ne sad) u svom vrtu jer ovi moji zagorski su naprosto ludi za encijanom tako da im stalno moram postavljati barikade da ga se ne bi dočepali.Prvi put kad sam ga imala doslovce su ga preko noći obrstili,gadovi mali ljigavi
![]() |
|
![]() |
|
Hvala Silvek, baš mu se veselim.
Ivna, je i mi u Primorju vodimo borbu s puževima, ali ja oko vrta svako proljeće saspem malo vapna, puževi od njega bježe, pa ih uglavnom ne bude.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
bergenia ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Ja se nadam da će krenuti!
Ja sam jednog izgubila ali ne zbog zimskih temperatura već zbog ljetnih vrućina. kasnije sam čitala da njemu škodi jako sunce, voli sjenu ili polusjenu!
Ali............... ovom mom nema pomoći više!
Nadam se triša da će tvoj dugo, dugo godina cvjetati kod tebe!
|
|
![]() |
|
Bergenija, ma moram se malo pohvaliti. pregledavajući zemlju oko encijana ugodno sam se iznenadila ugledavši svježe mlade listiće na jednome, a kako imam dva-mislim da nisu iste vrste, jedva čekam i ovog drugog.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
napokon ga i ja imam
![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
i ja sam od danas ponosni vlasnik encijana
![]() pala sam na njegovu plavu boju i zvonolik oblik cvijeta prodavač mi je rekao da voli kiselu zemlju i polusjenu nadam se da ću ga uspjeti održati na životu bi li on mogao opstati u tegli? |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
bravo!!!
samo da mene sad ne uhvati " kolektivno ludilo" pa sutra kupim encijan... ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |