Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Menta- metvica
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Menta- metvica

 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 7>
Korisnik
Poruka
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2008 u 18:24
Hmm, recept za travaricua?...u litru lozovače stavite nekoliko travki: koromača, borovnice, bosiljka, bokvice, gospina plašta, kadulje, metvice, vrijeska, smreke, ružmarina, lovora, majčine dušice, mažurana, ive, pelina, rutice, dunje, kora od naranđe i limun. Nakon sedam dana travarica se može piti s tim da se trave ne vade. Stalno konzumirati travaricu i nadolijevati novim rakijom. Živjeli.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
anitnom View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 05 Lipanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 32
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anitnom Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2008 u 08:19
Evo još jedan za medicu sa mentom (fino): u litru rakije stavi se nekolika grančica paprene mente nakon 10 dana kada poprima lijepu zelenu boju menta se izvadi i u tu rakiju se umiješa meda po želji 
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2008 u 08:39
Originalno poslano od člana anitnom anitnom napisao:

Evo još jedan za medicu sa mentom (fino): u litru rakije stavi se nekolika grančica paprene mente nakon 10 dana kada poprima lijepu zelenu boju menta se izvadi i u tu rakiju se umiješa meda po želji 

ovo bi mogla kušati jer je slatkasto
sutra je novi dan
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2008 u 11:19
Izgleda da je slatko u modi ...

LIKER OD MENTE
100 gr. mentinih listova
1/2 kg. secera
1 l. vode
1 l. alkohola od 90°
Priprema:
Listove mente ubrati rano ujutro. Staviti ih u staklenku, dodati alkohol, hermeticki zatvorite i ostavite tako 10 dana, svaka 2 dana protresite staklenku. Nakon 10 dana filtrirajte preko gaze i dobro ocijedite listove. U litri vode otopite secer i kuhajte nekoliko minuta. Kada se ohladi dodajte alkoholu u staklenki. Ostavite slijedeca 24 sata i onda filtrirajte i spremite u prozirne boce da se lijepo vidi zelena boja likera.


SIRUP OD MENTE
Prvo 20 deka zdravih listova mente prokuhati s 2 l kipuće vode i koricama 2 neprskana limuna. Procijediti i ohladiti pa ponovno prokuhati s 2 kile šečera. Ohladiti i uliti u boce. Kad želite piti ulije se malo jer to ipak sirup i onda dolije hladne vode. Fenomenalno za osvježiti se.
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2008 u 16:09
Osobno sam protiv apotekarskog alkohola u pravljenju travarice.Zapravo sam inače protivnik alkohola.smile135
Ali, ako je travarica napravljena od prave domaće lozovače(ili neke druge domaće rakije) sa biranim travama onda ona može biti dobar aperativ/ digestive, pa i pravi lijek za neke bolest (želuca, cirkulacije...).
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2008 u 21:46
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Osobno sam protiv apotekarskog alkohola u pravljenju travarice.Zapravo sam inače protivnik alkohola.[IMG]smileys/emot2.gif" align="middle" alt="smile135" />
Ali, ako je travarica napravljena od prave domaće lozovače(ili neke
druge domaće rakije) sa biranim travama onda ona može biti dobar
aperativ/ digestive, pa i pravi lijek za neke bolest (želuca,
cirkulacije...).




Hmmm ... napisali smo tri recepta! Prvi s lozovačom, drugi s alkoholom i treći bezalkoholni!??
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2008 u 00:57
krećem sad za koji dan u pripravak nečeg od ovih recepata sam se nemrem odlučit
sutra je novi dan
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2008 u 12:23
Ma, naravno, nema ljutnje.Ali se JA ,eto, naježim na spomen apotekarskog alkohola.Zalažem se za prirodno!smile219
Ovaj sirup od mente ću sigurno napraviti za ljeto.
Na vrh
dada View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 69
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dada Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2008 u 15:29
imas prav, Fermina-Daza, ni ja nisam ljubitelj alkohola. al mislim da dobra travarica koja se radi s domacom lozovacom sa kvalitetnim ljekovitim biljem nije naodmet kod nekih tegoba a i kao preventiva!! naravno netreba pretjerivati.

Na vrh
dada View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 69
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dada Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2008 u 15:34
Bozikovine, ludillo od recepta zar sve te biljke odjednom!!??suhe ili svjeze. ako svjeze, gdje nabaviti?? jel znas mozda od kud potjece taj recept?
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Srpanj 2008 u 01:03
Dada moram provjeriti u svojoj arhivi za porijeklo recepta (misliš na travaricu?).
Sve se biljke koriste svježe ubrane a dobar druid (travar) ih lako nabere u prirodi.
Ako neznaš nijednog travara priručnik u ruke i pravac priroda.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Srpanj 2008 u 21:47
[QUOTE=natalija]da metvica ne podivlja tj. preuzme cijeli vrt najbolje je posaditi je u teglu pa onda tu teglu ukopati u zemlju na predvidjeno mjesto - naravno s rupama na dnu za visak vode
mislim da je tako najbolje kontrolirati njeno sirenje

moze li mi neko reci koja je ovo metvica


ima zaobljene listove - za razliku od one vulgaris koja raste u nasem dvoru i ima "ostar "vrh lista
a i cvjetici joj budu u drugacijoj formi nego kod obicne (obicnoj se nalaze u skupini  izduzene forme, a ovoj su u loptastom obliku)

i ima famozan miris, cini mi se puno jaci od obicne





i ja imam tu mentu!!Big%20smile misteriozno mi se pojavila među piperitom  na mjstu gdje je uvije bila samo piperita... al ta moja miriši ntenzivno i to na kombinaciju mentola i limuna!!Big%20smile...a tko će ga znati.... manta ima preko 600 križanaca i 25 vrsta.... ja tu moju zovem limunska...a kakva je zapravo ne znam... možda mi se iskrižala sa matičnjakom, šala!!smile156





Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Srpanj 2008 u 08:55
...htjjedoh reći šata nije divna i staviti smajlića...smile72..i pitati ako tko zna odaklem joj te ranice.... bijele točkice.... tražila bubice čak i sa povećaklom ali nisam ništa uočila......

p.s. da li je slika prevelika??..kako da stavim manju.... ili ovo nijje ta rubrika....  no da iskoristim situaciju i stavim još jednu.... jučer nabranu mentu a jutros slikanu ( malo povenila,,, ali   :O)))


Na vrh
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 04 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Srpanj 2008 u 12:35
Dostupne su mi dvije metvice, jedna mi raste u vrtu, tamnijih je listova i neusporedivo više aromatičnija od ove druge koja raste na livadi na divlje (mislim da je sličnija onoj na gornjoj slici grive). Volio bih znati koja je u stvari više ljekovita svojim sadržajem korisnih spojeva.
Na vrh
prepelica View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam


Pridružen: 12 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 149
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje prepelica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Srpanj 2008 u 13:33
    A, evo me opet na forum, pozdravljam ekipu, a metvica, kao i sve mirisno ljekovito bilje kvalitetnije je ako duže zadržava miris, pa tako i ovoj vrtnoj (paprenoj) metvici tamnih listova dajem prednost pred drugima, (koje dok dođem doma izgube miris koji su imale dok sam ih brao).
    Dakle, ljekovitost i druge dobre osobine zadržavaju biljke koje sušenjem nisu izgubile miris i boju.
Pozdrav, Prepelica
Na vrh
suharak View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 14 Ožujak 2008
Status: Offline
Bodovi: 60
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje suharak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Srpanj 2008 u 12:38
smile107 haaj! eto i mene natrag!
obožavam metvicu, kadgod sam u prirodi naberem pa kuhamo čaj, ali za doma sam do sada kupovala na placu. par pitanja: kako sušite metvicu (na plahti već natrgane, ili cijele biljke itd.)
kad prepoznam nešto kao jednu od metvica, moram li ići u dublju identifikaciju prije neg ju skuham ili su sve pitke?
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Srpanj 2008 u 16:04
Prednost dajem onoj tamnijih listova, vrtnoj.Obično mi služi da popravi miris nekih trava koje mi nisu baš drage za piti, napr. kopriva, preslica,maslina...
Metvice koje na divlje rastu u prirodi nisu bog zna kako ljekovite pa ih se i ne isplati brati u te svrhe.
Inače sa metvicom ne valja pretjerivati.U velikim količinama može štetiti srcu a u malim, upravo obrnuto,dobra je za srce.

U pravilu trave se prije suše a onda izmrve.Što znači da je metvicu najbolje nabrati skupa sa granama a kad se osuši izmrviti na način da oljuštite listove a grančice bacite.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2008 u 23:21
....ja imam drugačije mišljenje, metvica ima preko 25 čistih vrtsta i preko 600 križanaca vrsta i sve su ljekovite , kod nas ih divljih raste 5-6 vrsta i zavisno od tla na kome trastu, okolnih biljaka i samog genetskog materijala dotične metvice ona može imati isto toliko intenzivan miris kao i paprena metvica ali na drugačiji način tj ne sa tolikim i pretežitim udjelom mentola koji je skoro jedini dominantan mirisni spoj kod paprene......nego drugačijeg mirisa,... ne znam objasniti....kao sa trunkom recimo ili ružmarinovog mirisa ili neke dr biljke... a kemijski su sve metvice ljekovite....
...paprena menta je slabije zastupljena u narodnoj medicini ....većinom zadnjih 100-200 god jer je kasno i nastala ..negdje u 17.-st i vrlo brzo je postala dio engleske tradicionalne kuhinje pa se i zato toliko popularizirala kroz stoljeća.....

..njen dominatan spoj mentol - dugotrajnom i učestalom desetlječima upotrebom može oslabiti srčani mišić
...a također iako je to kod nas bilo uobičajeno za upotrebu..... mentol kod beba, dojenčadi može izazvaiti osjećaj  gušenja....
Na vrh
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 04 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Srpanj 2008 u 10:13
Vas dvije se lijepo nadopunjujete s tim pro et contra mišljenjima, baš lijepo što imate volje pisati, sve mi je to zgodno za pročitati i promisliti. Smile
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Srpanj 2008 u 16:13
S tim da je griva upornija od mene.A i za svoje godine stekla je na ovom području zavidno znanje.Ja sam ipak više praktičar.
Bravo griva.smile55
Hvala,Nickless!

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 7>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,157 sekundi.