Pachypodium |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2728293031 32> |
Korisnik | |||||||
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() Što reći osim
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Sponzorirani linkovi | |||||||
![]() |
|||||||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
||||||
![]() |
|||||||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
||||||
![]() |
|||||||
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
||||||
Pinus, divim se tvom liku i djelu
![]() ![]() |
|||||||
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|||||||
![]() |
|||||||
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
||||||
Predivan je succulentum ovako izdignut iz supstrata
![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Pachypodium decaryi su mi najveći, baronii su neviđeno spori još nisu krenuli s listićima, najljepši su mi ambongense
![]() p. ambongense |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Jedan od moja dva P. baronii uopće ne raste, star je negdje oko mjesec i pol a listića nema na vidiku, jedino sam primijetila da se deblja ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Za aktivnu
vegetaciju trebaju kombinaciju sunca i toplote. Sunca ima dovoljno, pretpostavljam
da loviš sa njima sunce tokom cijelog dana ali je još malo prehladno za brzi rast.
Alma.M. previše moram pogađati. Ništa ne pišeš kako ih prihranjuješ ? imaš li komposta ili glistenjaka u supstratu ? umjetno svijetlo ili sunce? Kako je sa toplotom ? na kojoj temperaturi ih držiš? Upotrebljavaš li grijaće folije? Pogledaj temu o rebuciji. Pogledaj kako držim tegle vani na bakrenoj ploči. Sunce zagrije ploču i to je dodatni izvor toplote. Idealno da ubrzamo vegetaciju sada u ovom prelaznom razdoblju dok ne zatopli. ps. polijepi čaše
izvana od dna do površine supstrata nekom zaštitnom trakom da spriječiš rast algi. |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Pinus, držim ih na toplom i na suncu kad god ga ima, umjetno svjetlo nemam. Imam terasu okrenutu na jug i zaklonjenu s dvije strane tako da im je stvarno toplo, evo npr. jutros oko 10 sati je temperatura na terasi na suncu bila oko 30 stupnjeva, sad je još viša. Po noći ih unosim unutra temperatura nikada ne pada ispod 20 stupnjeva. P. decaryi i ambongense lijepo napreduju, neki dan sam ih pincirala, jedino mi je baronii problematičan. Prihranjujem ih uravnoteženim duplo razrijeđenim gnojivom kad ima sunca, supstrat im je stalno vlažan. Supstrat je od komposta, vermikulita i zeolita, mislim da je problem u supstratu, zbunile su me kontradiktorne informacije s net-a kada sam istraživala o supstratima za pachypodiume. Ambongense i decary dobro rastu u ovome supstratu možda bi za baronii trebao biti kiseo supstrat, ne znam, nagađam. U kakvom supstratu su tvoji p. baronii?
Negdje sam pročitala da pachypodiumi ne vole premještanje jer im treba vremena da se naviknu na novi položaj, a ja svoje dosta seljakam. Što misliš o tome?
|
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
22.
4. 2015 / Pachypodium – prošlogodišnji sijanci Alma. M., čitajući što si napisala izgleda mi da sve dobro radiš. U takvim slučajevima počinjem sumnjati u mineralni sastav supstrata ili pH supstrata. Moji p. baroni rastu u kombinaciji pumice i steriliziranog komposta. Prije sam gnojio sa INA NPK 15 15 15 u međuvremenu sam zamijenio gnojivo i sada sve sukulente gnojim sa kiselim gnojivom Solufeed super 8 12 32 . Evo imam malo više iskustva pa sam promijenio i način uzgoja sukulenta. Koliko
vidim pahići i adeniumi uživaju u našem slabom suncu. Od ranog jutra pa do 12 –
13 h pahiće držim na jugoistočnoj strani kuće a poslije ih premjestim na
jugozapadnu stranu i tu su do zalaska sunca. |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Pinus, puno korisnih savjeta sam opet dobila, hvala ti. Pahići su ti savršeni.
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
pachypodium rosulatum var. gracilis, dvije god. stari sijanac. 12. 5. 2015 / Pachypodium – prošlogodišnji sijanci
Za pahiće u fazi rasta 20 20 20 + mikroelementi je po meni
odlično gnojivo. Problem se javi kod acidofilnih pahića sa vodom za zalijevanje. Ona je u mojem kraju blago bazična.
Zbog toga hranjive tvari nisu dostupne acidofilnim biljkama. Rješenje je ortofosforna
kiselina (85%) i testni listići. Kiselinu dva puta razblažim i nalijem u
litarsku plastičnu ambalažu. To mi je sada kiselo gnojivo kojeg dodatno dodam u vodu za zalijevanje Nakon nekoliko
priprema kiselost vode više ne mjerim, dobiješ dovoljno prakse da od oka
procijeniš dali je dobro(dovoljno kiselo). Kiselost vode sa kojom zalijevam se vrti oko
ph 5. |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Pinus wow za tvoje pahiće, ovaj rascvjetani je prekrasan. Zanimljivo je jako sve ovo što si napisao, na prvu mi ništa nije bilo jasno pa sam malo proguglala. Ako sam dobro shvatila ti od svoje tvrde vode (kod mene je isto jako tvrda) pomoću ortofosforne kiseline napraviš meku vodu (kišnicu), s njom zaljevaš i ne prihranjuješ ničim drugim? Gdje kupuješ tu kiselinu i trakice? Naišla sam na jednom forumu na podatak da se voda može zakiseliti i limunskom kiselinom, ne znam sad točno omjere. Limunsku kiselinu mogu lako nabaviti, što misliš o tome? Svoje p. baronii sam presadila u kiseliji supstrat jedan raste ali je dosta bljedunjav, drugi ne izbacuje listiće uopće, taj mi nije jasan čak sam ga malo na vrhu zarezala ali ništa nema listića.
Jedan p. ambongense sam pincirala ali bezuspješno, pa sam ga sad opet pincirala, ako ne uspije neću ga rezati više da ga ne ubijem. Da li se je tebi p. ambongense razgranao odmah i koliko je bio star kada si ga pincirao ako se sjećaš? Ovako mi sad izgleda nepincirani p. ambongense star je nešto više od dva mjeseca, slika je loša nemam trenutno bolju P. decary su mislim ok, svi su pincirani i granaju se Eto sad sam malo odužila, nadam se da ne gnjavim previše. PS Imaš li možda Uncarinu u svojoj kolekciji? Vidi se na slici u kutu i za nju imam barem milijun pitanja
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Zaboravila sam napisati ambongense i decary su u supstratu 1/3 komposta, 1/3 vermikulita i 1/3 zeolita, zaljevam ih odstajalom vodom iz vodovoda, uskoro ću ih presaditi, da li ti se oni čine ok ili bih trebala drugačije složiti supstrat?
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Googl
je naš prijatelj.
Možemo i tako gledati na stvar no bitno je da
spustimo pH vodovodne vode za zalijevanje na vrijednost pH kišnice.
Kod nas u Sloveniji Vetisa ima odličnu
ponudu svega potrebnog za vrtlarenje. Sve što mi je potrebno nađem kod njih.
Pahići su kaudioformne biljke. Fosfor je
nužno potreban i za razvoj korijena (kaudeksa). Po meni je ortofosforna kiselina bolja opcija
od limunske kiseline.
Pogledaj na mojoj slici prošlogodišnjih
sijanca dolje desno. To je p. ambongense. Još nije krenuo u vegetaciju. Mislim
da je još uvijek malo prehladno. A za pinciranje je dobro da su pahići u
aktivnoj vegetaciji i temp. barem 25 C.
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
Pinus na Vetisi ti zavidim žao mi je što kod mene nema dućana s tako velikom ponudom, npr. pumice nigdje u Hrvatskoj nisam našla.
Hvala za sva ova dodatna pojašnjenja sad mi je jasnije. Naći ću ja već fosfornu kiselinu, a za sutra i prekosutra najavljuju kišu pa mi je problem privremeno riješen
![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
majcka ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
||||||
Pumicu ni Pinus u Vetisi ne može pronači, jer je nemaju. ![]() |
|||||||
Eksotika je kul
|
|||||||
![]() |
|||||||
||||||
![]() |
|||||||
||||||
Koja raskoš, ne mogu oči odljepit od fotografije
![]() Pinus vidim da ti je P. baronii razgranat, jesi mu sad u proljeće orezivao grane? Adenium socotranum je isto divan, velik je narastao a koliko se sjećam on jako sporo raste, svaka čast. |
|||||||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2728293031 32> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |