Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 280281282283284 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Fiki View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2792
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fiki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2013 u 23:13
Bebi .......stručnjak si za biljke...moraju ti se odužiti! smile169
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2013 u 23:13
Mjesec i pol od dana naručivanja (naručila na Adeniumseeds.co.uk,a stiglo od Plumeria2.co.uk - je li to ista firma?) stigle mi sjemenke - četiri hibrida po pet sjemenki. Čak su mi poslali litru perlita i štapiće za označavanje. Shocked To valjda zato što sam tako dugo čekala.

Namočila sam ih jučer, a posijala danas. Stajale su u toploj vodi u pećnici više od 24 sata, grijani su samo svjetlom, tek toliko da se voda ne ohladi potpuno. Nekoliko ih je počelo klijati već u vodi. Isti tretman imaju i nakon sijanja. Javim uskoro koliko ih je proklijalo.

@Wolfsbane, nažalost, ostala sam bez fotića pa ne mogu slikati listove potencijalnog arabicuma. Sutra ga šišam, što god on bio!
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2013 u 23:23
Bebolina, super je ovaj s pupovima. Opet ćeš imati cvjetića! Čestitam! Mislim da njima nije problem rezanje ili trganje grana, veći im je previše ili premalo zalijevanja i niske temperature, eventualno i virusna oboljenja.
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2013 u 23:50
@Andina, ovi moji su stradali od odlomljeih grana bora koje je nevrieme srućilo na njihConfused Nekima je otkinulo lišće, nekima dobro oštetilo grane, a jedan ima polomljene dvije grane par centimetara iznad cijepa. Meni je bitno da je podzemni dio zdrav, a ostalo će se s vremenom oporaviti
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2013 u 10:04
I mene je još uvijek strah truleži, iako imam jako dobar, tj propustan supstrat.
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2013 u 13:54
@MermaidDreamer, nažalost vidjela sam tvoj post nakon što sam već posijala sjemenke, ali slično sam napravila, samo što sam ih natopila u običnoj vodi. 
Ali poslušat ću tvoj savjet u vezi postupanja s njima nakon klijanja Smile 

@Bebolina, ni ja uopće ne sumnjam da će ti se adeniumi oporaviti, s obzirom na svu brigu koju im pružaš.  
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2013 u 00:02
Originalno poslano od člana bebolina bebolina napisao:

Tek toliko da se ne opustimo s našim egzotamasmile60
Kliknite na gornji link.
Stiže nam ozbiljno zahlađenje, nadam se i posljednje do kasne jeseni.
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2013 u 06:54

Adeniumi  i četinjače,  20. 5. 2013 LOL

Originalno poslano od člana bebolina bebolina napisao:

Stiže nam ozbiljno zahlađenje, nadam se i posljednje do kasne jeseni.

@bebolina, i ja se nadam da je posljednje zahlađenje do jeseni.  Ovo proljeće sam se nanosio premještajući adeniume tamo amo. Druga polovica  svibnja a noćne temperature u mom kraju  još uvijek ispod 10 C. Angry 

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2013 u 07:13
Lijepo si poslikao svoje adeniume u lijepom okolišuTongue

Ovo zahlađenje nikom  ne odgovara,pa to je već kraj svibnja!Confused
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2013 u 12:46
Nadam se Pinus da ćeš dobro zaštititi svoje biljke tako da i dalje možemo vizualno uživati u prizorima koje nam prikazuješ slikajući svoje adeniume
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2013 u 13:08
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:

Stajale su u toploj vodi u pećnici više od 24 sata, grijani su samo svjetlom,  Isti tretman imaju i nakon sijanja. 

Adeniumi  svjetlo ne trebaju za klijanje ali nakon klijanja moraju odmah prvi dan na svijetlo ako želimo da formiraju kompaktni zbiti habitus. Zato i većina sijanca sijanih u jesensko - zimskom razdoblju nema lijepi habitus. Prvih 5 – 6 mjeseci su rasli u uvjetima bez dovoljno svijetla a da pomanjkanje direktnog sunčanog svijetla niti ne spomenem.

Isti tretman prije i poslije sijanja (klijanja) nije dobar.  Pomanjkanje svijetla nakon klijanja je sigurno jedan od uzroka  izdužene rasti adeniuma.

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2013 u 20:36
Hvala, Pinus, na upozorenju. Znam ja to i zato ću ih vaditi iz pećnice čim ozbiljno proklijaju. Za sad se uspravio samo jedan i on sutra ide u teglicu na danje svjetlo (kraj prozora).
Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2013 u 23:55
Od mojih posijanih prije četiri dana nažalost još nijedan nije proklijao, iako mi se čini da je sjeme nabubrilo.

Na jednoj sjemenki koja se malo rastvorila se pojavila plijesan, očito sam ih previše pošpricala, iako sam pazila da se supstrat prije toga osuši...

Posipala sam je s cimetom, valjda će biti ok.
Na vrh
MermaidDreamer View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 343
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 07:46
Plijesan možeš riješiti jačim čajem od kamilice. Ne gubi nadu što ti još nisu nikle, neke niknu već sljedeći dan, a nekima treba duže vrijeme. Drži ih na toplom.
Bitno je naravno i kvaliteta i starost sjemena. Pošto sam sijala iz više izvora, iz jednog izvora mi niti jedna od 10 nije nikla. Srečom u isto vrijeme sam sijala i iz druga dva izvora, pa se nisam obeshrabrira, pošto su ovi drugi nicali, neki sporije, neki brže...
Nikada ga nije bilo, nikada ga neće biti, a još malo ga ima.
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 08:21
DaZip, nešto ne štima kod tebe, kako to misliš da se supstrat prije špricanja osuši ? Supstrat mora stalno biti vlažan, ali me mokar. Jesi li stavila najlon vrećicu preko posude sa sjemenjem?
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 10:20

Za dezinfekciju sjemena upotrebljavam  "varikinu" - otopinu klora u natrijevoj lužini .  Klor očisti, dezinfekcira  sjeme  a  lužina malo "nagrize" (otopi)  ljusku sjemena i  olakša prodor vode kroz ljusku.  Na taj način sigurno povećamo klijavost  slabo klijavog sjemena.

Kod adeniuma  je  dobro  dezinfekcirati  sjeme da se riješimo gljivica plijesni . Klijavost sjemena adeniuma  je odlična sama po sebi i bez  varikine.

Na slici  je prošlogodišnji sijanac . Cvate  po drugi puta  nakon sijanja.  Ako sve dobro radimo većina sijanca procvate  6 mjeseci nakon sijanja.
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 11:03
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Ako sve dobro radimo većina sijanca procvate  6 mjeseci nakon sijanja.

Na većini stranica koje govore o uzgoju adeniuma naišla sam na podatke da je početak cvjetanja uglavnom od  9 do 12 mjeseci nakon sijanja. Mislim da to samo tebi cvjetaju već nakon 6 mj. Wink Big smile

No, dakle, nabavila sam neku kamericu pa da vam pokažem ova dva malca:
1. Što se tiče izduživanja nakon klijanja u pećnici: Ovaj malac je niknuo također u pećnici 12. 4. ove godine i, kao i svi koji su kod mene tako niknuli, čim se oslobodio ljuske, izašao je na danje svjetlo. Meni izgleda sasvim lijepo.

2. Evo još jednom potencijalnog arabicuma, ovaj put s kockicom za Čovječe ne ljuti se kao usporedbom veličine. Prošle nedjelje malo sam mu recnula svaku od tri grančice i to je bilo prvo pinciranje.

Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 13:00

@Glikica, negdje na početku ove teme sam pročitala da bi prije ponovnog špricanja trebalo pričekati da se površina supstrata skroz osuši, tako da sam dosada špricala sjemenke samo jednom dnevno.

No imaš pravo, teško da će na taj način proklijati.

Posuda je naravno pokrivena vrećicom, a u kvalitetu sjemena ne sumnjam jer sam ga kupila od jednog provjerenog uzgajivača s Tajvana.

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 14:13

Mislim da to samo tebi cvjetaju već nakon 6 mj. Wink Big smile 

To bi ipak bilo malo previše, recimo čudno. Big smile Čitao sam da su adeniumi  sposobni cvjetati samo 4 mjeseca nakon sijanja. . Tajlanđani navode podatak od 6 mj do godinu dana. http://www.tropicanursery.com/adenium/seeds.htm

2. Evo još jednom potencijalnog arabicuma,

Vjerojatno je to arabicum, ali siguran u to  nisam.  Ako vidim da je adenium  bez  jake centralne grane posumnjam u arabikuma. No, na trgu je toliko hibrida da je teško biti siguran u ID. 

Danas ujutro u mom kraju temp.  9 C. Za kraj tjedna najavljuju ozbiljno zahlađenje. Adeniume još najmanje tjedan dana namjeravam navečer  unositi na toplo.

To mi dođe nešto kao fitnes i još k tome zabadava.LOL  

Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Svibanj 2013 u 21:09
Samo se javljam adeniumanijacima, ovih dana nemoguce je uopce ulogirati se na forum a kamoli postati. Cini se da trenutacno slavuj na grani pjeva pravi ton pa radi, iako je stranica na pregledniku sva rascerupana.
Enivej, DaZip, poprskaj ih dobro da budu mokri, i da je zemlja vlazna oko njih. Treba im konstantna i visoka vlaznost da bi klijali, inace se neckaju.
velika gorica
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 280281282283284 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,813 sekundi.