Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 280281282283284 407> |
Korisnik | ||
Fiki ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Bebi .......stručnjak si za biljke...moraju ti se odužiti!
![]() |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
|
Mjesec i pol od dana naručivanja (naručila na Adeniumseeds.co.uk,a
stiglo od Plumeria2.co.uk - je li to ista firma?) stigle mi sjemenke -
četiri hibrida po pet sjemenki. Čak su mi poslali litru perlita i štapiće za označavanje.
![]() Namočila sam ih jučer, a posijala danas. Stajale su u toploj vodi u pećnici više od 24 sata, grijani su samo svjetlom, tek toliko da se voda ne ohladi potpuno. Nekoliko ih je počelo klijati već u vodi. Isti tretman imaju i nakon sijanja. Javim uskoro koliko ih je proklijalo. @Wolfsbane, nažalost, ostala sam bez fotića pa ne mogu slikati listove potencijalnog arabicuma. Sutra ga šišam, što god on bio! |
||
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
|
Bebolina, super je ovaj s pupovima. Opet ćeš imati cvjetića! Čestitam! Mislim da njima nije problem rezanje ili trganje grana, veći im je previše ili premalo zalijevanja i niske temperature, eventualno i virusna oboljenja.
|
||
||
![]() |
||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
|
@Andina, ovi moji su stradali od odlomljeih grana bora koje je nevrieme srućilo na njih
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
I mene je još uvijek strah truleži, iako imam jako dobar, tj propustan supstrat.
|
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
DaZip ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 13 |
|
@MermaidDreamer, nažalost vidjela sam tvoj post nakon što sam već posijala sjemenke, ali slično sam napravila, samo što sam ih natopila u običnoj vodi. Ali poslušat ću tvoj savjet u vezi postupanja s njima nakon klijanja
![]() @Bebolina, ni ja uopće ne sumnjam da će ti se adeniumi oporaviti, s obzirom na svu brigu koju im pružaš.
|
||
![]() |
||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
|
Stiže nam ozbiljno zahlađenje, nadam se i posljednje do kasne jeseni.
|
||
![]() |
||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
Adeniumi i četinjače, 20. 5. 2013
@bebolina, i ja se nadam da je posljednje zahlađenje do jeseni. Ovo proljeće sam se nanosio premještajući
adeniume tamo amo. Druga polovica svibnja a noćne temperature u mom kraju još uvijek ispod 10 C. |
||
![]() |
||
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
|
Lijepo si poslikao svoje adeniume u lijepom okolišu
![]() Ovo zahlađenje nikom ne odgovara,pa to je već kraj svibnja! ![]() |
||
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|
Nadam se Pinus da ćeš dobro zaštititi svoje biljke tako da i dalje možemo vizualno uživati u prizorima koje nam prikazuješ slikajući svoje adeniume
|
||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
Adeniumi svjetlo ne trebaju za
klijanje ali nakon klijanja moraju odmah prvi dan na svijetlo ako želimo da
formiraju kompaktni zbiti habitus. Zato i većina sijanca sijanih u jesensko -
zimskom razdoblju nema lijepi habitus. Prvih 5 – 6 mjeseci su rasli u uvjetima
bez dovoljno svijetla a da pomanjkanje direktnog sunčanog svijetla niti ne
spomenem. |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Hvala, Pinus, na upozorenju. Znam ja to i zato ću ih vaditi iz pećnice čim ozbiljno proklijaju. Za sad se uspravio samo jedan i on sutra ide u teglicu na danje svjetlo (kraj prozora).
|
||
||
![]() |
||
DaZip ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 13 |
|
Od mojih posijanih prije četiri dana nažalost još nijedan nije proklijao, iako mi se čini da je sjeme nabubrilo.
Na jednoj sjemenki koja se malo rastvorila se pojavila plijesan, očito sam ih previše pošpricala, iako sam pazila da se supstrat prije toga osuši... Posipala sam je s cimetom, valjda će biti ok. |
||
![]() |
||
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
|
Plijesan možeš riješiti jačim čajem od kamilice. Ne gubi nadu što ti još nisu nikle, neke niknu već sljedeći dan, a nekima treba duže vrijeme. Drži ih na toplom.
Bitno je naravno i kvaliteta i starost sjemena. Pošto sam sijala iz više izvora, iz jednog izvora mi niti jedna od 10 nije nikla. Srečom u isto vrijeme sam sijala i iz druga dva izvora, pa se nisam obeshrabrira, pošto su ovi drugi nicali, neki sporije, neki brže...
|
||
Nikada ga nije bilo, nikada ga neće biti, a još malo ga ima.
|
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
DaZip, nešto ne štima kod tebe, kako to misliš da se supstrat prije špricanja osuši ? Supstrat mora stalno biti vlažan, ali me mokar. Jesi li stavila najlon vrećicu preko posude sa sjemenjem?
|
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
|
Za dezinfekciju sjemena
upotrebljavam "varikinu" - otopinu klora
u natrijevoj lužini . Klor očisti,
dezinfekcira sjeme a lužina
malo "nagrize" (otopi) ljusku sjemena i olakša prodor vode kroz ljusku. Na taj način sigurno povećamo klijavost slabo klijavog sjemena.
Kod adeniuma je dobro dezinfekcirati sjeme da se riješimo gljivica plijesni .
Klijavost sjemena adeniuma je odlična
sama po sebi i bez varikine. Na slici je prošlogodišnji sijanac . Cvate po drugi puta nakon sijanja.
Ako sve dobro radimo većina sijanca procvate 6 mjeseci nakon sijanja.
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Na većini stranica koje govore o uzgoju adeniuma naišla sam na podatke da je početak cvjetanja uglavnom od 9 do 12 mjeseci nakon sijanja. Mislim da to samo tebi cvjetaju već nakon 6 mj. ![]() ![]() No, dakle, nabavila sam neku kamericu pa da vam pokažem ova dva malca: 1. Što se tiče izduživanja nakon klijanja u pećnici: Ovaj malac je niknuo također u pećnici 12. 4. ove godine i, kao i svi koji su kod mene tako niknuli, čim se oslobodio ljuske, izašao je na danje svjetlo. Meni izgleda sasvim lijepo. ![]() 2. Evo još jednom potencijalnog arabicuma, ovaj put s kockicom za Čovječe ne ljuti se kao usporedbom veličine. Prošle nedjelje malo sam mu recnula svaku od tri grančice i to je bilo prvo pinciranje. ![]() |
||
||
![]() |
||
|
@Glikica, negdje na početku ove teme sam pročitala da bi prije ponovnog špricanja trebalo pričekati da se površina supstrata skroz osuši, tako da sam dosada špricala sjemenke samo jednom dnevno. No imaš pravo, teško da će na taj način proklijati. Posuda je naravno pokrivena vrećicom, a u kvalitetu sjemena ne sumnjam jer sam ga kupila od jednog provjerenog uzgajivača s Tajvana. |
||
![]() |
||
|
To bi ipak bilo malo previše, recimo čudno.
Vjerojatno je to arabicum, ali siguran u to nisam. Ako
vidim da je adenium bez jake centralne grane posumnjam u arabikuma. No,
na trgu je toliko hibrida da je teško biti siguran u ID. Danas ujutro u
mom kraju temp. 9 C. Za kraj tjedna
najavljuju ozbiljno zahlađenje. Adeniume još najmanje tjedan dana namjeravam navečer
unositi na toplo. To mi dođe nešto kao fitnes i još k tome zabadava. |
||
![]() |
||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|
Samo se javljam adeniumanijacima, ovih dana nemoguce je uopce ulogirati se na forum a kamoli postati. Cini se da trenutacno slavuj na grani pjeva pravi ton pa radi, iako je stranica na pregledniku sva rascerupana.
Enivej, DaZip, poprskaj ih dobro da budu mokri, i da je zemlja vlazna oko njih. Treba im konstantna i visoka vlaznost da bi klijali, inace se neckaju. |
||
velika gorica
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 280281282283284 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |