Amarilisi |
Odgovori | Stranica <1 2627282930 85> |
Korisnik | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..i kod nas se ostavljaju u zemlji, sjećam se još iz djetinjstva.....uvijek su vrtovi teta bili puni amarilisa u svibnju....čak mi je to kao uobičajeni cvijet, ništa posebno jer je vrlo čest u vrtovima na jugu....dužna sam toj biljkici ispriku jer se odlično snalazi na otoku....
....mene je oduševio onaj "prisiljeni" u stanu, naravno, zahvaljijuću Vokiju....
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam također prema lorinom savjetu presadila sve direktno u vrt, a kad vidim ove od Lanine mame, nadam se da će mi se posrećiti tamo negdje u maju druge godine.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
nuna
Mladi grm Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako vidim neko amarilisima šiša listove iako su još zeleni a neko čeka da se posuše.Šta ja sada da radim,pošto i moji amarilisi imaju još prekrasne zelene listove.Sutra ću da ih uslikam.
|
|
nichll =)
Mladi grm Pridružen: 28 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 718 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li tko za mene koju lukovicu ili sjeme..
|
|
Lora
Neukroćena biljka Pridružen: 21 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 4104 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i moji amarilisi koji su u zemlji, imaju još zelene listove. Ja ih ne šišam, nego čekam da sami požute, a to se sigurno dogodi kad jače zahladi....evo to je moje iskustvo....i svako proljeće su u cvatu
|
|
Rijeka Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn |
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da je na početku ove teme bila rasprava kako i šta sa amarilisima.
I moji su ranijih godina dugo bili zeleni i kada sam ih morala unijeti u prostoriju ja sam obično porezala listove i ove godine mi samo 2 cvala. Tu sam pročitala da se list ne smije rezati, nego ostaviti da se posuši i da hrana iz listova uđe u lukovicu. Također sam, čitajući kako to Voki koji je ekspert za amarilise, radi ove godine sve amarilise posadila u vrt. Prije jedno mjesec dana sam ih izvadila iz zemlje i sada su u fazi zasušivanja listova. Nadam se da će slijedeće godine cvasti......
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
e onda ću i ja tako napraviti
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...da, tako i ja radim, ali se jako sporo suše...
...ostavila sam dio u zemlji na otoku ( tamo mogu biti stalno u zemlji ) i listovi su još svježe zeleni....
|
|
Uriah
Novo sjeme Pridružen: 07 Srpanj 2009 Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Amarillis (prugasti sunovrat), predivna biljka. Zaljubio sam se na prvi pogled.Cvijeta stani pa gledaj.
http://www.cvijet.info/images/galleries/640-480/5c557a49-Amaryllis2.jpg |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vokiiiiiii!!!!!!
Ti si sakupljao sjeme i sijao amarilise pa pomagaj.Moj je sad ocvao i ima"čahuru" no čini mi se da je mala.Ok,ne čini mi se nego je malano čini mi se da bi trebala biti veća.Bude se ona"udebljala"s vremenom ili ne?I bude li sjemena i u toj maloj?Kaj da ja sad radim?Na kakvom mjestu(toplom,hladnom,svjetlom,mračnom)da ga držim dok sjeme,ako ga bude,ne dozrije?
|
|
Brbe
Mladi grm Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha e ako imaš malene čahurice one sa vremenom polako rastu...
Ovako izgledaju dvije čahurice od mog bijelog: Čahure se razvijaju dosta sporo i polako, iz lukovice su mi počeli izlaziti i listovi. Sada je polako kritična faza gdje amarilis treba biti na toplom i treba mu pružiti što više svijetla i izravnog sunca... Ako mu je pretoplo i premalo svijetla prvo počne odbacivati čahure a nakon toga i cvijetna štapka... Sazrijevanje čahure zna potrajati i skoro dva mjeseca, a na kraju lagano požuti i raspukne... tada su sjemenke spremne i za sadnju. A ovako izgledaju sjemenke: Ove sa trbušćićem su sjemenke one bez tog trbušćića su "čorci" sjemenke jako brzo gube klijavost stoga je savjet posaditi ih unutar 2 tjedna od otvaranja čahure.... Čim se čahura raspukne slobodno je otvori do kraja rukom i zasadi... u jednoj čahuri ima pun kufer sjemenki! I tako sviježe sjemenke niknu u roku tjedan dva |
|
laural
Nedavno posijan Pridružen: 02 Prosinac 2009 Lokacija: Požega Status: Offline Bodovi: 76 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bok svima zovem se Vedran .U svojoj kolekciji imam 10 vrsta amarilisa, volio bi proširiti svoju kolekciju ,nadam se da će mi biti lijepo družiti se s vama pozdrav.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha seme ne smeš duboko posaditi, samo ih malo prekriješ zemljom.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ok,hvala,sad samo treba čekati
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo mi malo predebelo izgleda za list.Jel moguće da novu cvjetnu stapku tjera ili ..?
To je taj,koji je ocvao nedavno.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jeste, nova cvetna stapka! Čestitamo!!!
|
|
|
|
Massha
Upravo klijam Pridružen: 14 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 144 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ovako..Po vokijevom opisu,mislim da imam hippeastrum,iako sam bila uvjerena da imam amarilis i kupila sam ga na pocetku jeseni,al nema veze ostatak opisa upucuje na hippea.
I posto ima stvarno opsirno o njima na forumu,i ja se bas ne snalazim najbolje da opisem 'moj slucaj'..Nakon sto je odcvao,ja adrezala stapku,prestala zaljevat i ostavila listove da se sami suse.Kako mi je u stanu toplo preselila sam ga u ulaz,di bas i nije mracno,al je hladno.I sad je vec 2mj u toj fazi,listovi su uvenuti al jos se nisu osusili i otpali,nego vise.I posadjen je u tako minijaturnu teglicu da mi se prevrtao od tezine,morala sam ga privezat za stapove i drzat u 5x vecoj ukrasnoj tegli.Sad me zanima,kad ga mogu pocet zaljevat,da li prihranjivat i od kad i da li presadit u malo vecu teglu? kad da ga unesem u stan?(koji gleda na sjever,a na prozorima ne mogu drzat cvijece dok god se grije jer su ispod radijatori)..Sto da do proljeca da ga drzim u haustoru?
Htjela sam dodat sliku al mi ne dozvoljava ne znam zasto?!!Evo link:
|
|
Lijepa tegla i od običnog korova može napraviti profinjeni cvijetak..
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Massha, kada ti je cvetala ta lukovica? Koliko je imala cvetnih stabljika? Nakon cvetanja biljka se ostavlja na prohladno i svetlo mesto, a u proleće se sadi u veću saksiju u novu bogatu zemlju ili u baštu kako bi lukovica formirala što više listova. Nakon cvetanja ne treba odmah zasušiti biljku već je prihranjivati i omogućiti joj uslove da obrazuje što više listova kako bi imala snage za naredno cvetanje.
|
|
|
|
Massha
Upravo klijam Pridružen: 14 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 144 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kupila sam ga u 10.mj,imao je najmanje 6cvijetova..Sad vec oko 2mj je ne zaljevam al je na hladnom i svijetlom mjestu.I listovi se jos nisu sasusili.Sto da sad napravim?da sad zaljevam ili ne diram do proljeca?
|
|
Lijepa tegla i od običnog korova može napraviti profinjeni cvijetak..
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lukovice amarilisa najčešće cvetaju jednom godišnje, s tim da možemo bar orijentaciono sa uslovima čuvanja programirati u koje vreme da nam cveta. Kupljene lukovice su već pripremljene za cvetanje i njih obično odmah sadimo i one poteraju pupoljke. Velike lukovice obično izbace dve cvetne stapke, a može i 3, pa čak i 4. A to zavisi od toga koliko je listova lukovica obrazovala prethodne sezone. Obično na 4 lista ide jedna cvetna drška. Ako je tvoj amarilis obrazovao samo jednu cvetnu dršku smesti ga na toplo, izbaciće on najverovatnije još jednu. Ukoliko je lukovica već obrazovala 2 cvetne drške onda je najverovatnije za ovu sezonu kraj cvetanja. Nakon cvetanja lukovicu smesti na umereno toplo mesto gde ima puno svetla kako bi obrazovala što više listova za naredno cvetanje sledeće godine. U proleće posadi lukovicu u veću saksiju u bogatu zemlju ili u baštu, prihranjuj je i naredne godine će cvetati. Kod mene se desi da neke lukovice cvetaju zimi, a kada ih posadim u baštu, u 7 ili 8. mesecu izbace ponovo cvetove. Zimi povremeno zalivaj lukovicu, jer ne valja da ostane bez vode. Najviše vode im treba u fazi cvetanja, previše vode dovodi do pojave truleži korena i same lukovice, a pri nedostatku vode lukovica za nove listove koristi vlagu i hranu iz lukovice umesto da je usvaja iz supstrata u saksiji, pa lukovica postaje sve manja umesto da raste.
|
|
|
|
Odgovori | Stranica <1 2627282930 85> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |