Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Amarilisi
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Amarilisi

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2526272829 85>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Status: Offline
Bodovi: 5598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Lipanj 2009 u 00:34
nisam ni ja neki znalac sto se amarilisa tiče,ali ja sam svoje amarilise sadila čim bi dobila lukovice i drzala bi ih u kući preko zime. čim je otoplilo iznjela sam ih vani i posadila u veći pitar njih 5. nakon sto cvatnja prođe pustim da se prirodnim putem stabljika osuši i poslje je samo uklonim. isto tako dobila sam jednu stariju lukovicu amarilisa koja je prezimila mjesec i pol vani u papirnatoj vrečici,među zadnjima sam ga posadila. sad sam mu uklonila osušenu svjetnu stapku i vidjela sam da počima tjerat novi list iz kojeg će poslje navjerovatnije izać novi cvjet. meni su sada svi amarilisi na balkonu a na zimu ću ih unjet u kuću
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Lipanj 2009 u 18:05
Rose, sve ja to znam i tako radim 30 godina, ali ove godine ti amarilisi nisu cvali, a sada im se suši lišće....
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Lipanj 2009 u 18:32
Confused stvarno neznam Confused jedino ako im nije pretoplo,ovo kako su naglo počele vručine pa da to nije uzrok? al opet sumnjam...
Na vrh
ljiljana3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 197
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljana3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2009 u 09:54
Evo dolazi jesen, jel možemo malo ponoviti lekcije o amarilisima. Sad sam čitala ranije postove, ali nije mi sasvim jasno. Kada kupim lukovicu, da li je odmah sadim u pitar i stavljam na hladno i mračno mjesto ili je neposađenu stavljam na hladno i mračno, a kad počne tjerati onda ju sadim.
Ako može ukratko opis, kada saditi, kako zalijevati i sl.
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2009 u 11:50
ja sam svoj kupila koji je već bio posađen a ostale sam posadila.

Evo što piše u knjizi o amarilisu: Lukovica za topla područja. Nužan je položaj  na punom suncu. Pogodno je za svako dobro drenirano tlo.

Detalji uzgoja: Vrijeme sadnje: srpanj. Dubina sadnje:20cm

Razmak:33cm. Visina:66cm. Doba cvatnje:rujan-listopad

Razmnožavanje:Kupite nove lukovice,nevole uznemiravanje

ja sam svog dobila za Božić i nakon 2-3 dana se počeo cvjet otvarati
Na vrh
Lilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1503
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2009 u 12:48
Ja sam dobila od frendice dva mala amarilisa u maloj teglici. Sad naznam dal da ih presadim u veću ili tako ostavim??
Na vrh
rosa2 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2168
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rosa2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2009 u 13:56
ako im korijenje nije izvan teglice netrebas ih presadivati jedino ako ti bas tako zelis. Ja ih imam vec par god. i svake godine prije spremanja im porezem listove i spremim u ostavu na toplo da imaju svjetlosti i za par mjeseci potjeraju novi listovi a za njima uskoro i cvjet
cvijet za cvijet=buket
Na vrh
ljiljana3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljana3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2009 u 14:40
Hvala rosa2, malo sam zakasnila srpanj je davno prošao, ali ipak ću ih pokušati sad zasaditi.
Na vrh
rosa2 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2168
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rosa2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2009 u 20:26
Originalno poslano od člana ljiljana3 ljiljana3 napisao:

Hvala rosa2, malo sam zakasnila srpanj je davno prošao, ali ipak ću ih pokušati sad zasaditi.
 Samo ih zasadi one ce potjerati za sad ih mozes staviti van a kad malo zahladni ih uneses u kucu i stavis negdje na toplo oni ti i tako prvu godinu nece cvijetati nego tek nagodinu
cvijet za cvijet=buket
Na vrh
azica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje azica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2009 u 21:22
da volim ih i gajim. predivni su
Na vrh
ljiljana3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljana3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Rujan 2009 u 15:14
Ja kupila u Konzumu dva amarilisa, već imaju pupoljke na stabljikama, ja sam ih stavila na prozorsku dasku. Prodavačica je rekla da zemlju održavam vlažnu i da će uskoro procvjetat.
Na vrh
ljiljana3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljana3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2009 u 09:53
Moji amarilisi procvjetali, prekrasni su. Zanima koliko dugo cvjetaju i šta raditi kad ocvjetaju?
Na vrh
SLAVONKA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1489
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SLAVONKA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2009 u 09:05
Ljiljana a gdje su slikice??

čovjek uči dok je živ
Na vrh
ljiljana3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljana3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Rujan 2009 u 09:19
Ne znam slike prebacivati na komp, a nikad nemam vremena pozabaviti se time, dok dođem s posla oko 5, začas mi prođe dan, na večer sam već preumorna i tako iz dana u dan.
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2009 u 11:12
nedavno sam dobila lukovice amarilisa koje su  bile posađene u vrtu...posadila sam tri zajedno u teglu i sad ne znam kako bi bil najbolje s njima...da im odrežem lišće ili da pustim da se samo osuši? 
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2009 u 11:35
Postoji pojam Rašomon prema naslovu poznatog japanskog filma, gdje četiri učesnika priča istu priču ali sasvim drugačije.
Pa meni to s amarilisima sliči malo...
Ja ih imam točno 46 godina.Dala mi svkerva na odlasku iz Zg za Ri. I sve do lani sam s njima postupala kako me ona podučila:cvjetali kasno proljeće, ljeto, na jesen u hlad, u ovo doba pospremila pomalo vaze unutra. U veljači ih presađivala i ciklus je tekao....
Onda sam počela čitati ovu temu i vidjela da cvjetaju u razna doba... očito ovisi o vremenu sadnje.
Pa sam lani na jesen prvi put izvadila lukovice iz zemlje, pospremila u tamno i... naravski prije odrezala zeleno lišće ako nije samo uvenulo.
U siječnju/veljači posadila u zemlju u vaze. Izmješala crnu i onu za kaktuse i ostavila u zatvorenom.Kad je otoplilo izvadila vaze van, pa polako na sunce i cvali su krasno.... Dakle dva postupka rezultat isti.
Ove sam ih godine isto izvadila iz zemlje, prethodno odrezala zeleniš. To mi je nekako logično da lukovice naprosto odmore.
Jedino ne cvatu prvu godinu "mlade".
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2009 u 12:13
A šta da ja radim s mojima koji još uvijek cvatu. U malim su teglicana, teglice su samo malo veće od lukovice.
Mislila sam napraviti ovako (jer još imaju i cvijet i list) - samo ih takve kakvi jesu presaditi u jednu veću teglu, kad prestanu cvasti i kad se malo lišće posuši odrezati ga i ... čekati proljeće
Kod nas nije jako hladno, ostavila bi lukovice u zemlji 
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2009 u 14:10
Otok tvoje amarilise možeš posaditi u zemlji u vrtu. U kući mojih roditelja na Braču su godinama posađeni u zemlji u dvorištu. Pojedine lukovice su kao male lopte, obično cvjetaju u svibnju i prošle godine sam na hrpi izbrojala preko 40 stapki sa po 3 ili 4 cvijeta. Bili su predivni.

Evo ovako je izgledao manji dio.

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2009 u 16:03
Otok ima Lana 2 pravo. Naša Lora kaže da i u Rijeci ostavlja svoje amarilise u zemlji vani. Ja se ne usudim, ali  tvoji na Lošinju  mogu sigurno opstati.

Zapravo me zanima nešto drugo.
Kaže se da ih treba posaditi s lukovicom gotovo do pola van zemlje,kad su u vazi, i da zemlja treba biti polupjeskovita. Kako to izvesti recimo u vrtu?

Inače Lana2 ovi od tvojih roditelja su Thumbs%20UpClap a cvatu kad i moji, samo mi se čini da su ovi cvjetovi krupniji!Predivni su! 
Na vrh
Lora View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4104
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lora Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2009 u 19:03
da moji su već godinama u zemlji u vrtu i ne vadim ih. Cvatu u proljeće veoma dugo. Na str, 2 mog vrta možeš ih vdjeti u cvatu, a na str.27 kako su sada. Ostavljam ih da im lišće samo požuti i onda odrežem.,jer su i kao lišće u ovo doba dekorativni. Ako jako zahladi pokrijem ih lišćem i to je to....

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2526272829 85>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,375 sekundi.