Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2425262728 38>
Korisnik
Poruka
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 41
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2011 u 19:24
Agaricus, puno hvala na trudu.

Imam džepni gljivarski vodič od Edmunda Garnweidera
i po slici i opisu nisam bio siguran za Kovaru, a
također i za ostale gljive.
Još jednom hvala
Pozdrav
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2011 u 20:10
Evo da malo dodam Poljskih pečurki-Agaricus campester

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2011 u 20:19
Lijepi A. campestris, dobar tek :)

reci, jesi li ih ubrao u okolici Karlovca ili negdje dalje?

Pozz i dobar tek
L.
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2011 u 22:48
Ambolto evo da se i ja javim..Agarikus ima pravo tako bi ti i ja rekla, kovara je sigurno, ostalo se ne može točno odrediti. Preporučujem ti da se uključiš u neku gljivarsku udrugo, konkretno u GD Karlovac ako si iz Karlovca i puno ćeš naučiti. Po knjizi se može naučiti, ali samo to nije pravi odabir. Ja uvijek kažem novim ljudima da dođu u udrugu, da donesu gljive na identifikaciju i da uvijek idu na zajednička branja gljiva gdje se najviše nauči. Prvo i osnovno je dobro naučiti sve otrovne gljive, a onda polako vrstu po vrstu jestivih ...Identifikacija na ovaj način nije često moguća jer za gljive ja bitan miris, a ponekad i okus. Stare gljive i jako mlade opet je nemoguće identificirati....Dakle pravi put je učlanjenje u GD Karlovac i zajedničko gljivarenje će dati rezultate...Mislim da se i Agarikus slaže sa mnom. Pozdrav ljubiteljima gljiva iz Ožujke-Rijeka.smile79
sutra je novi dan
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Listopad 2011 u 13:40
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Lijepi A. campestris, dobar tek :)

reci, jesi li ih ubrao u okolici Karlovca ili negdje dalje?

Pozz i dobar tek
L.
Da okolica Klinča sela kod Jaske
Hvala!!!
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Listopad 2011 u 13:42
Jagoda Hvala na savjetu
Namjeravam se upisati u GD Karlovac jer sam iz okolice Klinča sela
Hvala
Pozdrav
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Listopad 2011 u 16:40
Ambolito,

nisi nam rekao da li dobro poznaješ Poljske pečurke (ugodan miris, presjek dna stručka nije žut ...) da se ne dogodi da upadne Agaricus xanthoderma u porciju.

Inače miris i presjek i stanište (u smislu livada/šuma/drvo za mikorizne vrste) je nužno za sigurniju determinaciju.

Živio i vidimo se na gljvarskim susretima
A.
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2011 u 14:05
Hvala na upozorenju
pečurke poznam još od djetinjstva i znam da postoji i opasna (malo otrovna ali ne jako) šala, znam ona je sa žutim flekovima
Pozdrav i vidimo se
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2011 u 20:56
Evo još malo gljiva za razmatranje
Okolica Klinča sela
Žumberak - Sošice
Ova zelena je meni posebna, slikano na Žumberku- Sošice 

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2011 u 21:46
Ambolito, pozdrav,

prva gljivica je Hypholoma sublateritium
za drugu mislim da je Pluteus - Krovnjača (koja voli rasti na panju ali može i prividno na zemlji na piljevini ili trulim ostacima drveta)
- ako se sjećaš gdje i na čemu je rasla, to bi nama dvojci pomoglo, jer ako griješim u ovim pretpostavkama - mogla bi biti jednostavno Melanoleuca melaleuca - drugi rod ... drugi svijet ...
treća gljivica je Mycena možda epipterygia koja je sada česta
- četvrta bi bila laka ako si ju pomirisao i miriše na recimo češnjak; tada bi znali da je Marasmius aliaceus
- peta je jako mlada gljivica, ali si ju dobro poslikao sa svih strana, na stručku se vide ostaci koprene ... mogla bi biti neka Hebeloma ali samo nagađam
- šesta koja ti se jako sviđa je Stropharia aeruginosa ili caerulea koja je manje čehava po klobuku (razlike su male) i meni je boja jako draga

Živio, i podijeli sa nama miris, napravi presjek jednog primjerka pa vidi mijenja li se boja mesa na presjeku, stavi klobuk nepoznate gljive na papir (listići prema dolje) i poklopi čašom do sutra da vidiš boju spora ...
Igra učenja i istraživanja zna biti zabavna jednako kao i šetnja šumom :)

A.

Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 45
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2011 u 01:13
Bravo Ambolto i bravo Agaricus.
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2011 u 18:05
Ma hvala!
Lako je meni gljivu poslikati ali je treba determinirati kao stručnjak
Agaricus.
Pozdrav.
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2011 u 18:13
Oprosti, sigurno sam ti dao puno muke oko determinacije,
ali ja samo poslikam gljivu ali ju ne nosim doma i ne mogu je pronaći u svojim knjigama i onda ne znam kako ju pronaći na internetu.
Sada sam ih pronašao po lat. nazivu i barem znam kojem rodu pripadaju.
Neke sam pomirisao ali nisam imao papira da zapišem te važne podatke.
Neka polako, učim se u hodu,
Puno hvala na trudu
Pozdrav! 
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2011 u 19:13
Drago mi je ako sam ti mogao pomoći u početku učenja ...

Svi smo mi na nekom početku, a svima nama je netko pomogao u početku - to je valjda još jedna od tajni gljiva - ta nesebičnost u učenju drugih tom čarobnom svijetu

Živio mi i samo naprijed
A.
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Studeni 2011 u 08:46
Pozdrav!
Vidimo se večeras u 20.00 sati
Na vrh
gravity sucks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gravity sucks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2011 u 20:48
samo sam htjeo reći, predobar aktivan topic i svaka čast Agaricusu, naravno i ostalima... vidimo se
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2011 u 19:08
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2011 u 19:20
Pozdrav T.

drago mi je da sam Vas upoznao !!!

Lijepi Coprinus comatus, no prestar za konzumaciju.
Dok je mlad vele da spada među 3 najukusnije gljive a viđam ih u Hrvatskom leskovcu moore :)

Živili mi i nadam se da se redovito vidimo
Agaricus

pogledajte i novu

Primjedbe na svoj trud molim :o)

Živili
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2011 u 19:32
Evo malo sa zakašnjenjem nešto sličica -komp zeza
Coprinus comatus
Coprinus Pikaceus
Macrolepiota gracilenta
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2011 u 19:36
Lijep pozdrav D.
Naravno da se vidimo redovito a sada ću pogledati stranicu.
Pozdrav
T.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2425262728 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,170 sekundi.