Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 38> |
Korisnik | |
Ambolto ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 41 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Agaricus, puno hvala na trudu.
Imam džepni gljivarski vodič od Edmunda Garnweidera i po slici i opisu nisam bio siguran za Kovaru, a također i za ostale gljive. Još jednom hvala Pozdrav |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Ambolto ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 41 |
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Lijepi A. campestris, dobar tek :)
reci, jesi li ih ubrao u okolici Karlovca ili negdje dalje?
Pozz i dobar tek
L.
|
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Ambolto evo da se i ja javim..Agarikus ima pravo tako bi ti i ja rekla, kovara je sigurno, ostalo se ne može točno odrediti. Preporučujem ti da se uključiš u neku gljivarsku udrugo, konkretno u GD Karlovac ako si iz Karlovca i puno ćeš naučiti. Po knjizi se može naučiti, ali samo to nije pravi odabir. Ja uvijek kažem novim ljudima da dođu u udrugu, da donesu gljive na identifikaciju i da uvijek idu na zajednička branja gljiva gdje se najviše nauči. Prvo i osnovno je dobro naučiti sve otrovne gljive, a onda polako vrstu po vrstu jestivih ...Identifikacija na ovaj način nije često moguća jer za gljive ja bitan miris, a ponekad i okus. Stare gljive i jako mlade opet je nemoguće identificirati....Dakle pravi put je učlanjenje u GD Karlovac i zajedničko gljivarenje će dati rezultate...Mislim da se i Agarikus slaže sa mnom. Pozdrav ljubiteljima gljiva iz Ožujke-Rijeka.
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Hvala!!!
|
|
![]() |
|
Jagoda Hvala na savjetu
Namjeravam se upisati u GD Karlovac jer sam iz okolice Klinča sela
Hvala
Pozdrav
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Ambolito,
nisi nam rekao da li dobro poznaješ Poljske pečurke (ugodan miris, presjek dna stručka nije žut ...) da se ne dogodi da upadne Agaricus xanthoderma u porciju. Inače miris i presjek i stanište (u smislu livada/šuma/drvo za mikorizne vrste) je nužno za sigurniju determinaciju. Živio i vidimo se na gljvarskim susretima A.
|
|
|
|
![]() |
|
Hvala na upozorenju
pečurke poznam još od djetinjstva i znam da postoji i opasna (malo otrovna ali ne jako) šala, znam ona je sa žutim flekovima
Pozdrav i vidimo se
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ambolito, pozdrav,
prva gljivica je Hypholoma sublateritium
za drugu mislim da je Pluteus - Krovnjača (koja voli rasti na panju ali može i prividno na zemlji na piljevini ili trulim ostacima drveta)
- ako se sjećaš gdje i na čemu je rasla, to bi nama dvojci pomoglo, jer ako griješim u ovim pretpostavkama - mogla bi biti jednostavno Melanoleuca melaleuca - drugi rod ... drugi svijet ...
treća gljivica je Mycena možda epipterygia koja je sada česta
- četvrta bi bila laka ako si ju pomirisao i miriše na recimo češnjak; tada bi znali da je Marasmius aliaceus
- peta je jako mlada gljivica, ali si ju dobro poslikao sa svih strana, na stručku se vide ostaci koprene ... mogla bi biti neka Hebeloma ali samo nagađam
- šesta koja ti se jako sviđa je Stropharia aeruginosa ili caerulea koja je manje čehava po klobuku (razlike su male) i meni je boja jako draga
Živio, i podijeli sa nama miris, napravi presjek jednog primjerka pa vidi mijenja li se boja mesa na presjeku, stavi klobuk nepoznate gljive na papir (listići prema dolje) i poklopi čašom do sutra da vidiš boju spora ...
Igra učenja i istraživanja zna biti zabavna jednako kao i šetnja šumom :)
A.
|
|
|
|
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Bravo Ambolto i bravo Agaricus.
|
|
![]() |
|
Ma hvala!
Lako je meni gljivu poslikati ali je treba determinirati kao stručnjak
Agaricus.
Pozdrav.
|
|
![]() |
|
Oprosti, sigurno sam ti dao puno muke oko determinacije,
ali ja samo poslikam gljivu ali ju ne nosim doma i ne mogu je pronaći u svojim knjigama i onda ne znam kako ju pronaći na internetu.
Sada sam ih pronašao po lat. nazivu i barem znam kojem rodu pripadaju.
Neke sam pomirisao ali nisam imao papira da zapišem te važne podatke.
Neka polako, učim se u hodu,
Puno hvala na trudu
Pozdrav!
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Drago mi je ako sam ti mogao pomoći u početku učenja ...
Svi smo mi na nekom početku, a svima nama je netko pomogao u početku - to je valjda još jedna od tajni gljiva - ta nesebičnost u učenju drugih tom čarobnom svijetu
Živio mi i samo naprijed
A.
|
|
|
|
![]() |
|
Pozdrav!
Vidimo se večeras u 20.00 sati
|
|
![]() |
|
gravity sucks ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 08 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 1 |
samo sam htjeo reći, predobar aktivan topic i svaka čast Agaricusu, naravno i ostalima... vidimo se
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pozdrav T.
drago mi je da sam Vas upoznao !!!
Lijepi Coprinus comatus, no prestar za konzumaciju.
Dok je mlad vele da spada među 3 najukusnije gljive a viđam ih u Hrvatskom leskovcu moore :)
Živili mi i nadam se da se redovito vidimo
Agaricus
pogledajte i novu
Primjedbe na svoj trud molim :o)
Živili
|
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Lijep pozdrav D.
Naravno da se vidimo redovito a sada ću pogledati stranicu.
Pozdrav
T.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |